|
Ravage
#15 |
●
Ravage ●
Archief
● Overzicht
2004 ● Overzicht
#15
Ook P&C maakt het bont
Vrijdag 19 en zaterdag 20 november stonden in het teken van internationaal protest tegen textielketen Peek & Cloppenburg. De multinational verkoopt kleding waar bont in is verwerkt. Zowel in Amsterdam als in Utrecht stonden enkele tientallen mensen voor de deur van de filialen met spandoeken, borden en flyers.
OFFICIEEL voert Peek & Cloppenburg (P&C) met vier vestigingen in Nederland een bontvrij beleid. Toch werd ook hier in oktober bont gesignaleerd. Na een brief van Bont voor Dieren haalde het bedrijf de jassen met kragen van bont afkomstig van vossen en muskusratten uit de schappen met het excuus dat de jassen uit de Duitse collectie afkomstig bleken. De onlangs opgerichte actiegroep Respect voor Dieren is allerminst tevreden met deze ,,hypocriete'' houding van het concern. ,,Ze zullen wederom bont verkopen zodra ze de kans krijgen'', klaagt een actievoerster uit Utrecht vanachter het bord dat ze vasthoudt. Dat er zich tijdens de acties bij de Nederlandse Peek & Cloppenburg (waarschijnlijk) geen bont bevond in het assortiment van desbetreffende filialen moet ongetwijfeld tot verwarring hebben geleid. Respect voor Dieren benadrukt echter het belang van de grenzeloze druk op bedrijven die internationaal opereren. ,,We zijn solidair met anti-bont campagnes in de landen waarin Peek & Cloppenburg zich niet schaamt voor deze handel'', legt woordvoerder Bert uit. Respect voor Dieren wil dat Peek & Cloppenburg in heel Europa een bontvrij beleid gaat voeren.
DAT IS GEEN simpele opgave. In Duitsland en Oostenrijk heeft de textielketen meer dan 60 vestigingen waar volop bont wordt verkocht. In 2002 is het offensive-gegen-die-pelzindustrie hier een campagne tegen begonnen. Sindsdien zijn er meer dan 750 acties gevoerd in de Duitstalige landen. Peek & Cloppenburg ziet vooralsnog geen reden om haar beleid aan te passen. Het bont zou uit Scandinavië afkomstig zijn waar naar de mening van de directie de fokkerijen netjes gecontroleerd worden. Volgens de website van Bont voor Dieren ziet een pelsdierfokkerij er overal ter wereld hetzelfde uit. 'Kleine kooien, gemaakt van draadgaas, staan aaneengesloten in lange rijen onder een afdak. Soms in meerdere lagen op elkaar.' Onlangs werd er een Pottdemonstration georganiseerd in het Rurhgebied. Op 13 november bezochten meer dan honderd dierenrechtenactivisten drie P&C filialen in Duisburg, Essen en Dortmund. In deze winkels hangen rekken vol jassen met bontkragen. Actievoerders bonkten op de ramen en keerden hun spandoeken tegen de ruiten, zodat deze ook binnen in de winkel gezien konden worden. Olaf, woordvoerder van die Tierbefreier, is al vanaf het begin betrokken bij het offensive-gegen-die-pelzindustrie. ,,Wanneer het bont zich manifesteert in grote warenhuizen, raakt het meer geaccepteerd in de samenleving. Dit proces willen we terugdraaien.''
OLAF verwijst naar het kledingconcern C&A dat zich wel bontvrij heeft verklaard na een reeks van acties. Een tweede reden om actie te blijven voeren tegen Peek & Cloppenburg is het soort consument waar het concern van afhankelijk is. ,,Veel mensen die zich een jas aanschaffen weten misschien niet eens dat er echt bont in de kraag verwerkt zit. Dit is een groot verschil met klanten die speciaal exclusieve bontwinkels bezoeken. Peek & Cloppenburg kan bovendien makkelijk overleven zonder bontverkoop, wat onze kans op succes vergroot'', aldus Olaf. Drie toneelspelende actievoerders lieten ondertussen in Essen zien welk lot miljoenen dieren te wachten staat. Het geschreeuw en gepiep trok de nodige aandacht. Hoewel bont erg populair is in Duitsland, zijn de producenten veelal afkomstig uit Denemarken en Nederland. In Nederland verdwijnen er deze maand ruim 3,5 miljoen nertsen in de gaskisten. Deze nertsen zijn in het voorjaar geboren, verspreid over zo'n 195 bontfokkerijen. Het Nederlandse aandeel in de nertsenfokkerij is in tien jaar tijd verdubbeld; 99 procent van het bont is bestemd voor het buitenland. De industrie staat in Nederland al meer dan twintig jaar ter discussie. In 1995 werd het fokken van vossen al verboden en in 1997 het fokken van chinchilla's. Het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod werd door het kabinet-Balkenende van tafel geveegd. Na de actie bij Peek & Cloppenburg maakten activisten op Hoog Catharijne foto's van een bontkraag die in de etalage stond van de goedkope kledingzaak Lipstick. Respect voor Dieren is van plan om verder te gaan met acties tegen de bontindustrie. De grote antibont demonstratie die 6 november plaatsvond in Groningen liet met 120 demonstranten zien dat er genoeg mensen in Nederland bereid zijn om druk uit te oefenen tegen bont. De winkels zijn gewaarschuwd! (Irene)
Meer
info:
|