Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2002    ● Overzicht #15


 

Uit: Ravage #15, 22 nov 2002

Socialisme en platvissen

"I hated it. They hated me. One day someone called me Attila. A light came on in my head.", zingt John over zijn laatste 'baan' als klerk-vertaler op de beurs. Inmiddels is dat meer dan twintig jaar geleden. Nog steeds leeft John van en als 'Attila the Stockbroker'. Wie van linkse DIY-punk houdt, mag hem niet missen als hij binnenkort door ons land tourt.

Attila the Stockbroker is voortgekomen uit de punkexplosie eind jaren zeventig in Engeland. Zijn liedjes begeleidt hij op een elektrische mandoline. De teksten zijn in het Engels en een mix van linkse humor en realiteit. In zijn teksten keert hij zich tegen het fascisme van Haider, de oorlog (op initiatief van het westen en IMF) in voormalig Joegoslavië, gewelddadige opscheprappers met naar eigen zeggen reusachtige piemels, stinkende slaapzakken, racisme, het vrije-markt-denken, mediamanipulatie en het vercommercialiseerde voetbal.

Wie wil nou niet van z'n hobby z'n leven maken? Het is Attila in ieder geval gelukt. Zonder voor het grote geld te gaan. In tegenstelling tot oud-collega Porky the Poet die nu in allerlei game-shows is te zien. Attila rekent zijn oud-collega in een liedje af op diens 'uitverkoop aan het grote geld'.

Zen-Stalinisme

Bij elke voetbalwedstrijd van Brighton & Hove Albion FC is Attila geheid aanwezig, als huisdichter van deze Britse eerste divisieclub. Het schijnt zelfs dat de gemeente er een subsidietje voor heeft verstrekt. Dus is er voor en na de wedstrijd via de stadionspeaker regelmatig een voetbalgedicht en punkmuziek te horen. Een normaal voetbalstadion hebben ze in Brighton niet, want dat is door één van de vorige eigenaar-speculanten ondanks massaal protest verkocht aan de hoogst biedende. Er zullen nu wel dure appartementen staan.

Overigens treedt Attila ook regelmatig met groot succes op bij supportersfeesten van St. Pauli in Hamburg. De enige voetbalclub met een autonomen-side, die onlangs na de wedstrijd nog ging rellen vanwege de ontruiming van een Wagenburg (woonwagenkamp -red.) om plaats te maken voor Hamburg Olympiastadt.

En zoals altijd bij mensen die een standpunt innemen, valt er ook op deze man wel iets aan te merken. Hij zou een steunpilaar van Enver Hoxha, de inmiddels dode dictator van Albanië, zijn geweest. In een liedje zingt hij over de grote leider Enver en zijn huisdier, de platvis Tristan. Sympathie voor socialistische idealen en platvissen valt Attila zeker niet te ontzeggen.

Kom je op tijd naar een optreden, dan kun je Attila zelf vragen wat hij over Enver, Libische studenten en Zen-Stalinisme te vertellen heeft. Hij struint meestal vooraf het optreden rond in de zaal en heeft overal een mening over. Naarmate de avond vordert en afhankelijk van de kwaliteit van het bier, het optreden en het publiek, wordt het daarna alleen nog maar gezelliger.

Henk-Jan Oi Oi

Zie ook www.attilathestockbroker.com

Optredens Attila: Utrecht (11 dec/ACU), Groningen (12 dec/ORKZ), Hengelo (13 dec/Innocent), Den Haag (14 dec/Blauwe Aanslag), Amsterdam (15 dec/OCCII), Eindhoven (16 dec/Burgers). Check ook de website: www.pravdaDa.org voor details.