Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2002    ● Overzicht #9


Uit: Ravage #9, 28 jun 2002

Punk als verzet(je)

Onlangs verscheen in eigen beheer het boek 'Punk als verzet(je)' van de hand van Johan van Leeuwen, al zo'n twintig jaar de maker van Nederlands bekendste punkblad 'de (Nieuwe) Koekrand. Na 'Johan was punk and he knows it' uit 1997, waarin hij verhaalde van zijn eigen jonge punkjaren, schreef Johan ditmaal een uitbundig overzicht van Nederpunk in de jaren '80.

Punk als verzet(je) is vooral een inventarisatie van bands, zalen en bladen, en wat daar in al die jaren punk aan was. Maatschappijkritisch, puur voor de lol danwel hier ergens tussen in.

Het idee voor dit boek ontstond bij de presentatie van dat andere punkboek Het gejuich was massaal, een uitgave eind 1996 van het Poparchief Nederland. Dit boek behandelde met name de beginperiode van de Nederpunk (1977-1982), maar hield precies op waar punk een interessante nieuwe fase inging: de hardcore.

Aangezien Johan via de Nieuwe Koekrand daar door de jaren heen danig een fan van was gebleken, was hij de meest vanzelfsprekende figuur om die periode in kaart te brengen. Al was het maar omdat hij in Het gejuich niet eens aan het woord was gelaten. De Koekrand (zonder Nieuwe ditmaal) was net weer uit de as herrezen, na een paar jaren van stilte, en het wroeten in geheugen en archief kon een aanvang nemen.

In de loop van 1999 begon het boek vorm te krijgen, maar aangezien ook Johan zelf af en toe uit de as bleek te moeten herrijzen (racefiets-ongelukken, hersentumors, gebroken benen... het ziekenfonds werd helemaal gék van die gozer) zag Punk als verzet(je) pas dit voorjaar in gedrukte vorm het licht.

Het boek neemt ten aanzien van de titel ("is het een verzet je of verzetje je") niet echt een standpunt in, net zo min als de Nieuwe Koekrand dat begin jaren tachtig deed. Ergens links van het midden, dat in ieder geval (al was het maar omdat punk en kraken destijds voor velen twee handen op een buik waren), maar ook vrolijke onzin kon op sympathie rekenen als de muziek en/of de mensen te pruimen waren. Een groot bezwaar is dat niet.

Wel storend zijn de vele foutief gespelde namen, onjuist geplakte alinea's en kolommen, en de regelmatig naar verkeerde bladzijden verwijzende (uitgebreide, dat wel) index. Daar mag en moet nog wel wat aan gesleuteld worden voor de volgende edities. (Johan heeft tijd zat en hij weet het. - IJK.)

Punk als verzet(je) is zeker niet het definitieve boek over die periode van de Nederpunk, daarvoor is het toch teveel een opnoeming van louter namen zonder op de zaken wat dieper in te gaan. Dat boek zal nog geschreven moeten worden. Dit neemt niet weg dat voor wie in Nederlandse punk geďnteresseerd is Punk als verzet(je) een aanrader genoemd mag worden. Al is het maar om als huidige punkgeneratie eens terug te kunnen lezen waar al die ongelooflijke herrie van hedentendage nou eigenlijk in godsnaam vandaan is gekomen.

Ijsbrand Koudvuur

Punk als verzet(je) is te bestellen per post door storting van 10 euro op giro 4106091 ten name van Johan van Leeuwen in Nieuw-Vennep.