Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2002    ● Overzicht #9


Uit: Ravage #9, 28 jun 2002

Festival Mundial

Gebukt onder vercommercialisering

Deze maand vond voor de vijftiende keer het Festival Mundial in het Leijpark in Tilburg plaats. Het multiculturele festival kende dit jaar met 100.000 bezoekers de hoogste opkomst uit haar geschiedenis. De afgelopen jaren heeft ook dit ideŽle festival zich niet kunnen onttrekken aan allerlei commerciŽle tendensen.

Zo is het ideŽle karakter van Mundial wel grotendeels bewaard gebleven, maar is de algehele opzet veel professioneler geworden. Muziek, theater en dans uit ontwikkelingslanden komen hierdoor tijdens het slotfestival van Mundial, gehouden op 15 en 16 juni, in een ander daglicht te staan.

Mundial is ontstaan uit het idee artiesten en kunstenaars uit derde wereld landen de mogelijkheid te bieden hun creativiteit en talenten te tonen buiten hun eigen landsgrenzen. Het Mundial-publiek neemt hierdoor kennis van de rijke culturele achtergronden van ontwikkelingslanden. Daarnaast wordt er door middel van standjes en infomarktkraampjes veel aandacht gevraagd voor ontwikkelingsvraagstukken als eerlijke handel, mensenrechten en Aidsbestrijding.

Publiekstrekkers

De programmering van het festival kende dit jaar naast de voornamelijk onbekende acts uit inheemse landen ook bekende binnenlandse artiesten. Brainpower, Krezip en Beef gaven het internationaal georiŽnteerde festival een nationaal tintje, maar dienden vooral als grote publiekstrekkers. Toch zorgden zij ervoor dat ťťn van de uitgangspunten van het festival, de bezoekers kennis laten nemen van niet-westerse culturen, dit jaar door de hogere opkomst beter werd gerealiseerd dan voorheen.

Het festival is door de jaren heen fors uitgebreid, wat heeft geleid tot een lichte vercommercialisering. De grotere commerciŽle belangen van sponsors en samenwerkende organisaties van festivals lijkt ook festival Mundial te hebben getroffen. Daar waar de entree twee jaar geleden nog gratis was, kost een toegangsbewijs dit jaar zeven euro, wordt je bij binnenkomst meteen gevraagd om medewerking te verlenen aan een Grolsch-enquÍte (hoofdsponsor) en kost een eenvoudig programmaboekje vijftig eurocent.

De grotere invloed van de commercie heeft in grote lijnen geen directe gevolgen voor het ideŽle karakter van het festival. Zo blijft de aandacht voor niet-westerse culturen en ontwikkelingsvraagstukken intact en wordt een duidelijke inhoudelijke boodschap door middel van een grote politieke infomarkt en een diversiteit aan optredens van artiesten uit alle hoeken van de wereld uitgedragen.

Birma

De optredens vonden plaats in twee concerttenten en vijf openluchtpodia. Opvallend was dat niet alle grote bekende namen op het hoofdpodium optraden, maar dat er ook plaats gemaakt was voor Afrikaanse artiesten. Zo zorgde de Zuid-Afrikaanse dans- en muziekgroep BOO voor veel enthousiasme bij het publiek.

De massale toestroom naar de Brabantse ska- en reggaeband Beef en de Nederlandse rapper Brainpower was wel te verwachten. Beef zorgde voor een strakke set aan authentieke jaren vijftig en zestig ska/reggaenummers. Brainpower kon de hoge verwachtingen niet inlossen. Alhoewel de bekende hitjes voorbijkwamen en het gros van het publiek uit zijn dak ging, klonken Brainpower en zijn rapkompanen live erg pover en bijna vals.

Vooraf aan het optreden van Brainpower werd door Amnesty International ruimschoots aandacht gevraagd voor politieke gevangenen binnen het militaire dictatuurregime van Birma en kon het publiek door massaspreekkoren live haar steun aan hen betuigen via een Birmaanse radiopiratenzender. Ook werd er een handtekeningenactie op poten gezet.

De aandacht voor een verdere en respectvolle samenwerking tussen de westerse wereld en ontwikkelingslanden kwam goed tot uiting in het optreden van de Tilburgse band Krezip samen met verschillende muzikanten uit Mali. Een uitwisselingsproject maakte het voor de Malinese muzikanten mogelijk ook eens verder buiten de eigen landsgrenzen te mogen optreden. Krezip maakte samen met hen een reis door het Afrikaanse land en trad daar pro-deo in heel het land op voor de lokale bevolkingsgroepen.

Tjeerd Adema