Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2002    ● Overzicht #9


Uit: Ravage #9, 28 jun 2002

Spanje plat, Sevilla belegerd

Ondanks dat de massale politie-aanwezigheid vonden er rond de Eurotop in Sevilla talloze acties en demonstraties plaats. Door het ontbreken van heftige rellen had de internationale media nauwelijks belangstelling voor de protesten. Alleen de bomaanslagen van de ETA haalden het avondnieuws.

De Eurotop in Sevilla werd op donderdag 20 juni voorafgegaan door massale stakingen in heel Spanje. Een dag eerder lag het werk in Baskenland vrijwel volledig stil. Zo'n 3 miljoen mensen demonstreerden in verschillende steden tegen het 'asociale en autoritaire' beleid van de regering Aznar. In Madrid, waar 500 duizend demonstranten de straat op gingen, kwam het tot ongeregeldheden waarbij honderd mensen werden opgepakt. 

Inzet van deze huelga general is de door de regering per decreet afgekondigde nieuwe werkloosheidswet. Hierdoor worden mensen fors op hun uitkeringen gekort en het aantal mensen dat voor een uitkering in aanmerking komt, aanzienlijk gereduceerd. Met name seizoenarbeiders - waaronder veel migranten - zijn hiervan de dupe. Ook het ontslagrecht wordt versoepeld.

In Sevilla nemen voorafgaande aan de Eurotop 200 duizend mensen deel aan een demonstratie tegen de plannen van de Spaanse regering. Sevilla is dan al een bezette stad. De 'rode zone' rond het historische stadsgedeelte en het hotel waar de EU-leiders resideren, is hermetisch afgesloten met hekken en prikkeldraad. Symbolisch voor deze topbijeenkomst waar Blair, Berlusconi en Aznar zullen aandringen op harde maatregelen tegen migratie en asielzoekers.

Desondanks zijn veel andersglobalisten naar Sevilla gekomen. Bij de afzettingen op de toegangswegen en rond de sociale centra moeten zij voortdurend hun identiteitsbewijs laten zien en toestaan dat hun spullen worden doorzocht. Al vroeg in de morgen ontruimt de politie twee sociale centra waarbij veel materiaal, spandoeken voor de demonstraties en acties van die dag in beslag worden genomen.

Bij de grens met Portugal worden tweeduizend mensen tegengehouden; Spanje heeft voor dit weekend het Schengenverdrag weer eens opgeschort. Veel acties en workshops van het Sociaal Forum kunnen door de inbeslagnames en blokkades niet doorgaan.

Op vrijdag hebben veel groepen hun 'eigen' demonstratie of actie gepland. 'Anti-zoo'- activisten hangen gehuld in dierenoppassers-oufit borden op aan de hekken rond de 'rode zone' met daarop het verzoek geen eten over de hekken te gooien omdat de regeringsleiders al aan overgewicht lijden. Reclaim the Streets trekt met een samba-band door de straten.

Elders demonstreren zo'n 1500 studenten tegen de privatisering van het onderwijs. Halverwege hun tocht krijgen zij gezelschap van de 'Anarchisten tegen het Kapitaal' en milieu-activisten die protesteren tegen genetisch gemanipuleerde landbouw. Wanneer ze gezamenlijk proberen op te stormen naar het winkelgebied in het stadscentrum waar een grote McDonald's-vestiging en warenhuis van Corte Ingles zijn gevestigd, worden ze door de politie tegengehouden.

Vijfhonderd vrouwen demonstreren voor een Feministische Andere Wereld. Elders maken zo'n 300 mensen een groot bordkartonnen antimilitaristische legpuzzel van drie bij vier meter groot. Voor de Banco de Espaņa demonstreren blote mensen, met slechts een bord met een grote letter voor hun geslacht. Wanneer ze in de juiste volgorde staan opgesteld vormen deze letters de leus "Tegen het Europa van het Kapitaal".

Op zaterdag lopen zo'n 250 duizend mensen mee in de grote demonstratie tegen het 'Europa van het Kapitaal en Oorlog'. De meeste aandacht gaat echter uit naar de honderd actievoerders van het 'Ongehoorzaamheids Labaratorium' die zich die ochtend hebben ingesloten in de Iglesia del Salvador, een kerkgebouw. Ze willen hiermee een overleg afdwingen tussen het stadsbestuur en de vierhonderd immigranten die het plein in de Universiteit van Sevilla bezet houden uit protest tegen de nieuwe seizoensarbeidwetgeving van de regering Aznar.

De oproerpolitie heeft de kerk volledig omsingeld en wil het gebouw ontruimen. Omdat er zich inmiddels ook een grote schare activisten rond de kerk heeft verzameld, wijst alles er op dat de situatie uit de hand zal lopen. De priester en de gasten van een huwelijk dat zich die middag in de kerk zal voltrekken, weten echter te voorkomen dat de politie ingrijpt.

Om half acht die avond verlaten de activisten, vooropgegaan door een delegatie van de immigranten uit de universiteit, de kerk. Samen met de ongeveer duizend activisten voor het plein trekt men "geen mens is illegaal" scanderend op naar de demonstratie die op dat moment door de stad trekt. Deze verloopt over het algemeen rustig en feestelijk. Stadsbewoners zorgen voor de nodige verkoeling door emmers waters van hun balkon naar beneden te gooien.

Pogingen van het Zwarte Blok om de confrontatie met de politie aan te gaan, mislukken omdat ze worden uitgejouwd door de demonstranten en zelfs uit de demonstratie worden gezet. De demonstratie dreigt aan het eind toch nog uit de hand te lopen als de brug Puente de la Bargueta wordt bezet. Het organiserende Sociaal Forum vraagt iedereen door te lopen naar het gratis feest dat verderop plaats zal vinden. De politie rijdt nog wel van achter op de demonstratie in, maar tot tevredenheid van de organisatie laat men zich nauwelijks provoceren.