Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2001    ● Overzicht #1


Uit: Ravage #1, 12 januari 2001

Dierenvrienden in Deens gevang

Nederlandse activisten voelen zich gepiepeld

Wat een weekje nazomerse vakantie bij Deense vrienden moest worden, draaide voor Mark en Robert uit op een nachtmerrie. Bij een nachtelijke inspectie van een peldierenhouderij werden de jongens, tezamen met hun Deense vrienden, in de kraag gevat. Inmiddels zitten ze vier maanden gevangen.

Zaterdag 23 september rond het middaguur verlaten Mark en Robert Amsterdam met de auto. Ze nemen de snelweg richting Kopenhagen, waar ze die avond om tien uur aan zullen komen. Op hun logeeradres worden ze verwelkomd door Deense vrienden, die in hun vrije tijd actief zijn voor een lokale afdeling van het ALF-support network. Dit netwerk ondersteunt arrestanten die in het kader van de dierenstrijd in handen vallen van justitie. De eerste dagen van hun verblijf in Kopenhagen verlopen aangenaam. De media besteden gedurende die dagen de nodige aandacht aan een aantal spectaculaire nertsenbevrijdingsacties. Zo worden er in de nacht van zondag 24 op maandag 25 september in de omgeving van Kopenhagen 8000 nertsen losgelaten bij een pelsdierenhouder. In de daarop volgende nacht worden twee andere pelsdierenhouders bezocht door het Dyrenes Befrielsesfront waarbij in totaal 4500 nertsen ontsnappen. Een van de gastheren van onze Nederlandse vakantiegangers verschijnt als woorvoerder van de ALF-supportgroup op het Deense tv-journaal. De interviewer stelt suggestieve vragen. Zo zouden de nertsen het zo slecht nog niet hebben in hun kooitjes. In huize ALF-supportgroup wordt die avond druk gepraat over de effectiviteit van de radicale acties en de manier waarop de pers de acties belicht. Mark en Robert, beiden overtuigd vegan straith edge, besluiten om ook een duit in het ideële zakje te doen. Samen met hun Deense vrienden bereiden ze het plan voor om bij enkele grote pelsdierenhouders de leefomstandigheden te gaan onderzoeken waaronder de nertsen verblijven. Naderhand zouden ze met hun bevindingen naar buiten treden. Wat ze op dat moment niet door hebben is dat de PET (Deense variant van de BVD) sinds dinsdag 26 september het appartement van de ALF-supportgroup intensief observeert.

Inspectie

Na onderling overleg besluiten onze dierenvrienden om enkele pelsdierenhouders in de omgeving van het plaatsje Horsens in Jutland, op 200 kilometer afstand van Kopenhagen, op te gaan zoeken. Men geeft de voorkeur aan deze lokatie omdat sinds de recente bevrijdingsacties in Sealand, het eiland waar Kopenhagen zich bevindt, de nertsenfokkers en justitie nu extra op hun hoede zijn. In de plaatselijke bibliotheek worden de geografische landkaarten van Jutland gekopieerd waarop uiterst nauwkeurig is aangegeven waar zich de nertsenfokkerijen bevinden. De kaarten bevatten ook informatie over de plek waar zich de woning van de pelsdierenhouder bevindt. Op deze manier komen onze amateur-inspecteurs vrij eenvoudig aan de juiste informatie. Men kan op de kaarten zelfs aankruisen waar de auto het veiligst kan komen te staan. Goed gemutst en met de nodige inbraakspullen aan boord vertrekken Mark, Robert en hun drie Deense vrienden op woensdag 27 september naar Jutland. Zonder het te merken wordt het gezelschap, gezeten in de auto van Mark, gevolgd door de PET. 's Middags vinden ze een camping en huren er een blokhut. De vijf bereiden zich in de hut voor op hun nachtelijke inspectie.

Heterdaad

Die nacht parkeert Mark z'n auto op een bosweggetje in de nabije omgeving van een te visiteren pelsdierenhouderij. Nadat er op de hoofdweg in korte tijd twee auto's zijn gepasseerd, ruikt vrijwel iedereen onraad. Op dit nachtelijke tijdstip in zoveel verkeer wel erg toevallig. Al snel horen ze een derde auto aan komen rijden, die afremt en het bosweggetje inslaat. De ontsteltenis is groot. Zijn het boze nertsenfokkers of is het de politie? Binnen de kortste tijd worden de vijf in de handboeien geslagen. De politie blijkt op de hoogte te zijn van de identiteit van de arrestanten. Naast de auto van Mark neemt de politie een wat ze noemt 'invals-uitrusting' in beslag, bestaande uit bivakmutsen, schoenbedekking, hoofdlampen en walkie talkies. Vervolgens worden de arrestanten afgevoerd naar het politiebureau van Horsens. Na het eerste verhoor in Horsens leidt de tocht vervolgens naar het hoofdbureau in Kopenhagen. Robert en Mark krijgen een piket-advocaat toegewezen die niet bijster gemotiveerd overkomt. Nog dezelfde dag veroordeelt de politierechter de Nederlanders tot twee weken voorarrest. Die avond worden ze overgeplaatst naar isolatie-cellen in de gevangenis Vestre Faengsen te Kopenhagen. Op 1 oktober ontvangen Mark en Robert een advocaat die voor hen geregeld is door de ALF-supportgroup. Van haar horen ze dat ze verdacht worden van vele strafbare feiten, zoals het loslaten van nertsen, en dat het in orde is indien ze in het vervolg ieder nieuw verhoor weigeren. Naast een goede advocate ontvangen de arrestanten geld en kleren via de ALF-supportgroup. Het voorarrest van Mark en Robert wordt, gelijk met dat van de drie Deense arrestanten, tot tweemaal toe met veertien dagen verlengd.

Isolatie

Door tussenkomst van de Nederlandse ALF-supportgroup worden de familieleden van Mark en Robert ingelicht. Mark krijgt onder meer z'n vriendin en broer op bezoek. Van z'n vriendin verneemt hij dat de Nederlandse politie in opdracht van de Deense justitie zijn woning in Amsterdam heeft doorzocht. Hierbij zijn onder meer een foto- en videocamera, fotorolletjes, agenda en mobiele telefoon in beslag genomen. "De dagen in isolatie verlopen saai en langdradig", zo laat Mark ons per brief weten. "Ik mag twee keer per dag even luchten in een kooi van hekwerk en gaas." Gelukkig komt Mark er vrij snel achter dat Robert en z'n drie Deense kameraden ergens in zijn omgeving gevangen vastzitten. "We hebben onder meer veganistisch eten afgedwongen", schrijft Mark. "Op het toilet geven we stiekem briefjes aan elkaar door of laten boodschappen achter op de muur." Op de luchtplaats is het verboden met elkaar te communiceren, maar Robert en Mark besloten op een dag om met handen en voeten het intro van het nummer Firestorm van de band Earth Crisis! te stampen. "Ja had de gezichten van die bewakers moeten zien, echt cool! Op deze manier hadden Robert en ik eventjes een directe band met elkaar". Na zes weken verlaten ze de isolatie-cel. Omdat Robert op een andere afdeling zit, kan Mark nog steeds geen bekenden spreken. Van z'n advocate verneemt hij dat de drie Denen vrij zijn gelaten met een waslijst aan aanklachten op zak. Op een dag dat Robert gelucht wordt, schreeuwt Mark hem toe vanuit z'n cel. Als represaillemaatregel wordt Mark overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Getuigen

Uiteindelijk worden Robert en Mark op 7 november aangeklacht voor het loslaten van 8000 nertsen, een half miljoen gulden schade en een poging tot het loslaten van 40.000 nertsen bij twee andere nertsenfokkers. De rechter doelt op de dierenbevrijdingsactie van 24 op 25 september en de actie waarbij de vijf activisten op heterdaad bij hun auto werden betrapt. De vier getuigen die justitie heeft verzameld naar aanleiding van de geslaagde bevrijdingsactie in Sealand, komen met een gebrekkig verhaal. Geen van hen herkent Mark of Robert bij een foto-confrontatie. Een van de getuigen beweert in de omgeving van de nertsenfarm waar 8000 nertsen werden losgelaten in de bewuste nacht een blauwe Opel Kadet gezien te hebben met een Nederlands kenteken. Hij heeft Robert aangewezen op een foto als een van de inzittenden, maar dan wel met een flinke haardos (Robert is kaal). Een tweede getuige beweert de auto van Mark gezien in de omgeving van de getroffen nertsenfokkerij gezien te hebben op zaterdag 23 september rond de klok van 15 uur. Een beetje vreemd, gelet op het feit dat Mark en Robert die dag om 12 uur uit Amsterdam vertrokken waren en pas om 22 uur in Kopenhagen aankwamen. De derde en vierde getuigen beweren eveneens de Opel Kadet te hebben gezien, maar niet het kenteken en ook geen gezichten.

Tric Trac

Na een paar dagen werd de rechtszaak voortgezet, waarbij een van de getuigen Mark aanwijst als de bestuurder van de auto. Mark zou die nacht een baard hebben gedragen. Hoewel de politierechter in eerste instantie toezegt de aanklacht van Sealand te zullen laten vallen, doet hij dit uiteindelijk toch niet. Waarschijnlijk omdat ze met de tweede aanklacht, de 'poging tot', in hun maag zitten. Robert en Mark worden met het 'bewijs' in handen ieder tot tien maanden gevangenis veroordeeld. Op 17 januari volgt het hoger beroep, hetgeen door hen hoopvol tegemoet wordt gezien. Zo heeft Mark inmiddels de beschikking over een trouwfoto van zijn broer waarop hij te zien is zonder baard, genomen twee dagen voor de nertsenbevrijdingsactie in Sealand waaraan hij met baard deelgenomen zou hebben. Ook heeft hij op 23 september om 14 uur nabij Lelystad een boete gekregen vanwege een snelheidsovertreding, hetzelfde tijdstip als de getuige hem in z'n auto zou hebben gezien in de omgeving van de nertsenfokkerij in Sealand. Robert is intussen overgeplaatst en leeft vijf celdeuren verder dan die van Mark. "We kunnen elkaar regelmatig in de cel bezoeken", laat Mark weten. "Op dit moment staat Robert met 41-38 voor met Tric Trac, dat is minder leuk". De Nederlanders ontvangen solidariteitspost van over de hele wereld. "Bedankt daarvoor, erg cool!", eindigt Mark.

Alex

Solidariteitspost: Indien je Mark Kulsdom en/of Robert Molenaar post wenst te sturen, hier is hun tijdelijke adres: Blegdamfejens Faengsel, Blegdamsvej 6-a, 2200 Copenhagen N, Denemarken.

Op zaterdag 13 januari vindt er een benefietfeest plaats voor de ALF Supportersgroep, een club die Mark en Robert ondersteunt. Het benefiet is in Vrankrijk, Spuistraat 216 in Amsterdam (voor programma zie agenda)

 

Dyrenes Befrielsesfront

Denemarken staat met de nertsenfok nummer een op de wereldranglijst, gevolgd door Nederland als goede tweede. Sinds het voorjaar van 1999 wordt de pelsdierenbranche geteisterd door sabotageacties van het Dyrenes Befrielsesfront.

31/03'99 Hillerod: De eerste nertsenbevrijdingsactie in Denemarken; er worden tussen de 150 en 350 nertsen losgelaten.

23/06/99 Soerensen: Bij het Deense internationale bontbedrijf Saga is brand gesticht en er zijn leuzen met rode verf gespoten. Door de hitte exploderen de ramen en het gebouw blakert zwart. Saga heeft een aandeel op de wereldmarkt van 70% tot 90% in de productie van vossenbont.

23/07/99 Overlade: Bij een nertsenfokkerij worden 3000 nertsen vrijgelaten.

11/07/00 Hillerod: Deze nertsenfokker wordt voor de tweede maal getroffen. Dimaal worden er 1700 nertsen bevrijd.

12/07/00 Harlose: Het ALF laat 11.000 nertsen los.

25/09/00 Sealand: Op een fokkerij worden 8000 nertsen bevrijd, waarvan er uiteindelijk 4000 de benen nemen.

26/09/00 Sealand: Het ALF slaat in één nacht toe bij twee nertsenfokkers, waarbij in totaal 4500 nertsen worden losgelaten.

 

.Terug naar boven