- Home
- Archief
- 1998

Uit: Ravage #270 van 30 oktober 1998

*******************NIEUWS NIEUWS NIEUWS************************

Sloeg Polderstorm de plank mis?

Actiegroep claimt vernieling proefveld

Uit protest tegen het genetisch manipuleren van gewassen hebben actievoerders in de nacht van 12 op 13 oktober een proefveld van AgrEvo in Heino met de grond gelijk gemaakt. Beelden van deze actie werden onlangs vertoond op een lokale nieuwszender in Amsterdam. Maar zowel de beheerder als AgrEvo beweren dat er van enige schade aan het genetisch gemanipuleerde maïsveldje geen sprake is, daar het terrein twee weken eerder zou zijn gerooid.

De actiegroep beweert bij een proefboerderij van AgrEvo aan de Lemerveldseweg 32 in Heino, even ten noorden van Zwolle, genetisch gemanipuleerde maïs uit het veld te hebben verwijderd. AgrEvo is een onderdeel van de Duitse chemie multinational Hoechst. Op het veld werden proeven genomen om de maïs resistent te maken tegen onkruidverdelgingsmiddelen. Overal in Nederland wordt op honderden proefvelden geëxperimenteerd met gentechnologie. Vanwege de te hoge risico's wil Polderstorm hier een einde aan maken.

"Er is nog vrijwel niets bekend over de (op den duur) grote gevolgen van dit gemanipuleerde voedsel voor de gezondheid van mensen, dat ons nu al door de strot wordt geduwd", zo schrijft de actiegroep in een verklaring. Tengevolge van kruisbestuiving bestaat het gevaar dat genetisch gemanipuleerde gewassen de natuur zullen verstoren, terwijl chemieconcerns als Monsanto via gentechnologie hard op weg zijn de gehele voedselproductie in handen te krijgen.

Wie de beelden van de nachtelijke actie heeft gezien, uitgezonden door de Vrije Keyser TV op een lokale Amsterdamse zender, zal moeilijk kunnen ontkennen dat de drie activisten, gehuld in overalls en vermomd met bivakmutsen, niet voortvarend te werk zijn gegaan. Met kapmessen werd een flink deel van een maïsveld omver gehaald. Bij aanvang van de videoregistratie werd een plaatsnaambord van Heino in beeld gebracht. Een medewerker van de Vrije Keyser-TV zegt dat de videotape hen anoniem werd aangeleverd.

Stoer

,,Ravage? Zo, dat klinkt rigoureus'', zegt boer Muller nadat ik 'm zojuist verteld heb voor welk blad ik werk. Rigoureus? De man moest eens weten wat de aanleiding is voor m'n telefoontje. Maar Muller moet slechts bewonderend lachen als hij hoort wat de actiegroep Polderstorm heeft aangericht en op welke wijze ze daarbij te werk zijn gegaan. ,,Dat is verdomd stoer'', reageert hij op een dermate opgewonden toontje waaruit ik kan afleiden dat hij het écht spannend vindt. Er gebeurt weer 'es wat in Heino.

Maar klaarblijkelijk niet in Muller z'n tuintje aan de Lemerveldseweg 32. Muller: ,,Nee, daar is mij niets van bekend. Dat zou ik toch moeten weten hè? Zoiets zou hier in 't dorp ongetwijfeld over de tong zijn gegaan, doet 't hier goed. In de nacht van 12 op 13 oktober zegt u? Volgens mij was het veldje toen al lang gerooid.'' Hij kijkt het even voor me na. Het proefveldje blijkt volgens zijn agenda op 29 september te zijn gerooid. En passant weet de man me te vertellen dat er bij een bedrijf aan de overkant van de Lemersveldseweg recentelijk wél een stuk maïsveld plat is komen te liggen. ,,Alsof er een helikopter boven heeft gehangen, nou ja, dat vertelde die overbuur dan. Maar iedereen hier in de buurt lachte 'm uit. Maar nu u over die actiegroep begint... Misschien hebben die actievoerders zich vergist. In dat geval heb ik aanmerkelijk minder bewondering voor ze. Mag u gerust weten.''

Boer Muller legt me uit dat het proefveld aan de Lemerveldseweg niet van hem is, hij heeft het slechts in beheer in opdracht van AgrEvo. ,,Ik heb de maïs op het veld onderhouden, daar kreeg ik voor betaald.'' Het maïs is op 29 september vernietigd, dat wil zeggen ,,in mootjes gehakseld en over het landje uitgereden.''

Wat zegt u nou? We hebben het hier toch over een genetisch gemanipuleerd gewas waar met de uiterste zorgvuldigheid mee moet worden omgesprongen? ,,Ach wel nee, daar is mij niks van bekend. Het wordt toch niet geconsumeerd? Nu ligt hier gewoon te verrotten, de maïs wordt zo als mest gebruikt. Doet toch niemand kwaad?'' Het veldje was tijdens de proefperiode ook nooit afgezet met hekwerk of waarschuwingsborden. ,,Dan zou het veel te veel opgevallen zijn'', zegt Muller.

,,Het proefveld is conform de richtlijnen gerooid'', zegt De Jong, woordvoerder van AgrEvo in Haren. ,,Het onderploegen van het gehakselde gewas is een gebruikelijke methode, daar schuilt geen gevaar in. De maïs wordt immers niet voor consumptie gebruikt.'' AgrEvo is bezig in samenwerking met zaadbedrijven een systeem te ontwikkelen waardoor met een gereduceerde hoeveelheid herbiciden maïs geteeld kan worden. Het bedrijf verwacht in de loop van 1999 de gemodificeerde maïs op beperkte commerciële schaal in Nederland te kunnen invoeren.

,,Eigenlijk zouden milieuorganisaties de techniek die we toepassen in de armen moeten sluiten, want minder herbiciden in het milieu willen we toch allemaal'', zegt De Jong. De eventuele gezondheidsrisico's voor de mens doet hij af met de woorden dat je toch ook onverwachts onder een auto terecht kan komen. ,,Je moest eens weten wat er tegenwoordig allemaal in de aardappel zit verwerkt, die de consument massaal consumeert. Daarvan weten we toch ook niet wat dat voor eventuele schadelijke gevolgen oplevert op de lange termijn?''

Bij het bedrijf is niets van vernieling bekend. Wanneer de maïs is gerooid, kan De Jong zo in de gauwigheid niet natrekken. Eind september zou goed kunnen. ,,Stuurt u ons die persverklaring wel toe? Wij treden graag in overleg met onze opposanten.'' Ook de politie van Heino heeft de afgelopen weken geen melding binnengekregen van vernieling van een masveld.

De heer Van de Meer, verantwoordelijk ambtenaar op het ministerie van VROM, die vergunningen verleent aan zaad en veredelingsbedrijven voor veldproeven, zegt dat het ene experiment het andere niet is. ,,Afhankelijk van het doel en de middelen dat het bedrijf toepast, worden de veiligheidsmaatregelen verscherpt.'' Of AgrEvo op het bewuste veldje in Heino een risicovolle proef uitvoerde, kan en wil hij zo niet zeggen.

Windstilte

Het initiatief van Polderstorm volgt na een langdurige windstilte van zeven jaar. Het was de actiegroep Razende Rooiers die voor het laatst de spaan in een proefveld zette. Deze actievoerders hadden op 27 juli 1991 op een drietal lokaties veldproeven met genetisch gemanipuleerde planten vernield. Zo werden in het Zeeuwse Rilland de maïsplanten afgesneden, spitte men in Wageningen een aardappelveld om en rukte men in Bant de aardappelplanten de grond uit. Actiegroepen als de Ziedende Bintjes gingen hen weer voor.

De gentechnologie is gebaseerd op het ingrijpen in natuurlijke biologische processen. Deze processen zijn bijzonder complex en de gevolgen voor het gehele ecosysteem zijn nog onbekend. Daarom waarschuwen critici voor niet meer terug te draaien verstoringen van het ecosysteem, ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen. De gemanipuleerde planten verspreiden hun nieuwe genen via het stuifmeel. Genetische vervuiling dus.

Gemanipuleerde maïs kan zo met andere maïs kruisen. En ook al hebben aardappels in Nederland geen wilde varianten, koolzaad heeft dat wel. Onbedoeld kan het wilde koolzaad de eigenschappen van een gemanipuleerd koolzaadras krijgen zoals herbicide resistentie. Deze besmette planten worden op hun beurt onkruid die dan weer met nog sterkere middelen bestreden moeten worden.

Sinds een kleine tien jaar worden er in Nederland veldproeven uitgevoerd. Op diverse lokaties worden de genetisch gemanipuleerde gewassen uitgezet waarna men onder meer proeven uitvoert met bestrijdingsmiddelen. Wanneer een onderzoeksinstelling of gentech bedrijf na laboratoriumonderzoek tevreden is over de nieuwe eigenschappen van het gewas, dient men bij het ministerie van VROM een vergunning aan te vragen. Zo'n vergunning omvat meestal meerdere lokaties. De omvang van de proefvelden varieert van enkele plantjes tot locaties van duizenden vierkante meter.

(Alex)

Meer over dit onderwerp in Ravage #267 van 18 sept.

Verklaring

In de nacht van 12 op 13 oktober 1998 heeft de actiegroep Polderstorm de eerste maatregelen genomen tegen de verontrustende toename van genetisch gemanipuleerde gewassen in de voedselketen.

Bij een proefboerderij van AgrEvo aan de Lemerveldseweg 32 in Heino is genetisch gemanipuleerde maïs uit het veld verwijderd. AgrEvo is een onderdeel van de Duitse chemie multinational Hoechst. Op het veld werden proeven genomen om de maïs resistent te maken tegen onkruidverdelgingsmiddelen. Overal in Nederland worden momenteel op honderden proefvelden gentechnologische experimenten uitgevoerd. De actiegroep Polderstorm wil een einde maken aan de te grote risico's van deze ontwikkeling.

1) Er is nog vrijwel niets bekend over de (op den duur) grote gevolgen van dit gemanipuleerde voedsel voor de gezondheid van mensen.

2) Iedereen in Nederland wordt het genetisch gemanipuleerde voedsel door de strot geduwd. Niemand heeft erom gevraagd.

3) Door middel van kruisbestuiving bestaat het gevaar dat gemanipuleerde gewassen de natuur zullen aantasten. Onvoorziene en oncontroleerbare gevolgen leiden tot genetisch vervuiling.

4) Enkele grote chemie multinationals zijn, via de gentechnologie, hard op weg de gehele voedselproductie in handen te krijgen. Naast de bestrijdingsmiddelen levert de chemische industrie dankzij patenten op gemanipuleerde gewassen nu ook zaaigoed. Dat heeft men vaak zo gemanipuleerd dat het onvruchtbare planten oplevert. Boeren, niet in de laatste plaats die in ontwikkelingslanden, worden zo afhankelijk gemaakt van manipulerende multinationals. Een ongekende en ongewenste machtsconcentratie.

5) De hele gentechnologische industrie hoedt zich vooral bezig met problemen die de landbouwtechnologie zelf heeft voortgebracht. Ten gevolge van grootschalige monoculturen en intensief pesticidegebruik is steeds meer gif nodig. Genetische manipulatie draagt ertoe bij deze problemen op te lossen, aldus het gentechnologische complex. Maar na de sprookjes over de risico's van DES, radioactiviteit, DDT, asbest en radarstraling klinken dit soort geruststellende woorden hol. Wij laten ons niet meer met een kluitje in het riet sturen.

Wie wind zaait zal storm oogsten. Polderstorm.

..................................

Cargill stoicijns na protest op stoep

,,Ja ja, ik geloof u wel. Prima hoor, maar wilt u zich nu wel verwijderen, anders zie ik me genoodzaakt u te laten verwijderen.'' De bedrijfsleider van Cargill had duidelijk nog niet eerder oog in oog gestaan met actievoerders die met een picketline krachtig protesteerden tegen genetische manipulatie.

De ludieke actie, die in het kader van Wereldvoedseldag op 16 oktober 1998 werd gehouden, vond voor het toegangshek van het bedrijf Cargill in het Westelijk Havengebied van Amsterdam plaats. Dertig demonstranten waren op geheimzinnige wijze gemobiliseerd door het Platform Genetische Manipulatie. Dat de actie uiteindelijk bestond uit het aanbieden van een reusachtige postzegel en een zak biologisch geteelde maïs, begeleid door een zangkoortje, zal voor sommigen een teleurstelling zijn geweest.

De heerlijke maïs werd overigens vriendelijk doch abrupt geweigerd door de bedrijfsleider, waarna een van de gealarmeerde agenten de zak maar in ontvangst nam. Het Platform Genetische Manipulatie, waar onder meer de Alternatieve Konsumentenbond, A Seed, Jongeren Milieu Actief en de Natuurwetpartij toe behoren, wist de reusachtige postzegel nog wel in de handen van Cargill te drukken. Hiermee kon het bedrijf, een van de grootste graanhandelaren ter wereld, de eerstvolgende lading genetisch gemanipuleerd soja en maïs terug sturen naar Amerika.

Het Platform vindt dat een moratorium op het verbouwen van gemanipuleerde gewassen moet worden ingesteld. De produkten die een bedrijf als Cargill vanuit de VS importeert, dienen gescheiden te worden van niet gemanipuleerde soja en maïs. De veiligheid van gemanipuleerde gewassen staat zeer ter discussie en de consument heeft recht op keuzevrijheid, aldus het Platform. Verder protesteert men tegen de stelling dat gemanipuleerde gewassen nodig zijn om het hongerprobleem op te lossen.

Het plan van Cargill om samen met Monsanto in Afrika op grote schaal gemanipuleerde gewassen voor veevoer te gaan verbouwen is een directe bedreiging voor de voedselvoorziening van lokale bevolkingen en zal het wereldvoedselprobleem eerder verergeren.

..................................

HUISZOEKING COLLECTIEF LIJKT EEN TWEETJE

Aan de vooravond van maandag 19 oktober 1998 kregen medewerkers van de vluchtelingenorganisatie Collectief tegen Uitwijzing in de Brusselse deelgemeente Sint Gillis plotsklaps de rijkswacht op bezoek. De speurtocht door het kantoor resulteerde in drie arrestanten en de inbeslagname van twee computers en wat paperassen. De aanleiding van de inval vormde de lugubere vondst van een plastic zak met menselijke lichaamsdelen eerder op de dag voor een filiaal van McDonald's. Logisch, niet waar?

Die maandagochtend trof een schoonmaakster van een McDonald's filiaal in Elsene voor de deur een plastic zak aan die delen van een arm, een been en een schedel bevatte. Even later ontdekte de conciërge van de begraafplaats van Elsene dat het kerkhof nachtelijke bezoekers had gekregen. Er bleek een zware treinbiels weggesleept van een massagraf waarin de stoffelijke resten lagen uit graven waarvan de vergunning was verlopen. De man ontdekte dat van sommige lichamen bepaalde delen ontbraken.

Aanvankelijk dacht de Brusselse politie te maken te hebben met de beruchte seriemoordenaar van Bergen, maar na het telefoontje van de conciërge van het kerkhof was het raadsel opgelost. Wie er vervolgens op het misselijkmakende idee kwam om het voorval in de schoenen te schuiven van een groep dierenactivisten, zal wel nooit opgehelderd worden. Vast staat dat de rijkswacht rond het middaguur aan de pers meldde dat de vondst wellicht het werk was geweest van het Animal Liberation Front (ALF). Het ALF kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk in het nieuws vanwege een serie brandstichtingen bij filialen van Quick en McDonald's in België.

Op vrijdag 16 oktober had een groep dierenactivisten op initiatief van de van oorsprong Franse organisatie 'Résistance contre la Macdomination' op ludieke wijze geprotesteerd voor het bewuste McDonald's filiaal. Résistance contre la Macdomination heeft haar kantoor in hetzelfde pand als het Collectief tegen Uitwijzing. In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 oktober werd door onbekenden een van de ruiten van het McDonald's filiaal aan de Elsensesteenweg ingegooid.

De rijkswacht stelde de ludieke protestactie van het Résistance contre la Macdomination op één lijn met de activiteiten van het ALF en de vondst van de zak met menselijke ledematen. Die maandagavond arriveerden vijftien leden van de Elsense politie, opgewacht door een horde journalisten die door hen kennelijk tijdig op de hoogte waren gesteld, bij het Sociaal Centrum in de Overwinningsstraat van Sint Gillis. Tijdens de huiszoeking ging de aandacht enkel uit naar het vertrek van het Collectief tegen Uitwijzing en niet naar dat van Résistance contre la Macdomination.

De politie nam twee computers in beslag, waar onder meer de adressen van sympathisanten opstonden. Vuilniszakken met kleren bestemd voor vluchtelingen werden opengescheurd. Drie medewerkers van het Collectief werden meegenomen naar het bureau voor ondervraging. De verhoren hadden betrekking op de activiteiten die het Collectief de laatste tijd heeft ontplooid. Vragen over de vondst van de zak bij McDonald's bleven uit. Na verhoor kwam iedereen weer op vrije voeten. De inbeslag genomen spullen werden enkele dagen later weer teruggebracht.

Gelijktijdig met de huiszoeking in het Sociaal Centrum, viel de politie binnen op het oude adres van het Collectief en deed het een vergeefse poging hun stamcafé binnen te vallen. Het Collectief tegen Uitwijzing heeft inmiddels een klacht ingediend tegen de huiszoeking en het feit dat de pers werd getipt over de op handen zijnde inval.

Het Collectief kwam de laatste tijd vele malen in het nieuws vanwege hun effectieve acties tegen de gedwongen repatriëringen van vluchtelingen die vast worden gehouden in het omstreden centrum 127Bis in Steenokkerzeel. Het Collectief speelde tevens een belangrijke rol in het grootschalige protest naar aanleiding van de dood van de Nigeriaanse vluchtelinge Sémira Adamu.

Het Animal Liberation Front (ALF) lijkt intussen woord te houden. In september kondigde de militante dierenactivisten organisatie op de Belgische tv aan dat ze in oktober de draad weer zou opnemen. In de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 oktober werd brand gesticht bij de Quick vestiging, een hamburgertent aan de Bredabaan in Schoten. Met een spuitbus lieten de daders een ALF naamkaartje achter.

De brandstichting was niet erg succesvol. Enkel een rubberstrook aan de onderzijde van een deur is door het vuur gesmolten. Voor de rest bleef het bij rook en roetschade. Een getuige had de vlammen rond drie uur opgemerkt aan de achterzijde van het gebouw. De technische dienst van het parket stelde vast dat de daders een brandversneller hebben gebruikt.

Vooral de graffiti op de Quick muren viel op. ALF - no more home searchings - Geen huiszoekingen meer - stond er in gebrekkig Engels en in het bloedrood te lezen. De verfsporen zijn intussen verwijderd.

De actievoerders verwezen met hun boodschap waarschijnlijk naar het onderzoek na de vondst van menselijke resten voor de McDonald's in Elsene, begin deze week. De politie kondigde namelijk kort nadien huiszoekingen bij ALF sympathisanten aan. ALF heeft zijn betrokkenheid bij deze feiten al officieel ontkend bij monde van de Britse woordvoerder Robin Webb.

(Alex)

..................................

DIERENGROEP BEZET ONDERZOEKSCENTRUM

Een groep dierenactivisten heeft begin vorige week het hoofdkantoor van het Primate Research Centre in Rijswijk gedurende enige uren bezet gehouden. De actievoerders eisten de vrijlating van alle dieren en stopzetting van dierproeven binnen het bedrijf. Eén van de bezetters doet verslag.

Maandagochtend 19 oktober 1998 om kwart voor acht stappen we de bus uit, schuin tegenover het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) op het TNO terrein aan de Kleiweg in Rijswijk. Eén persoon rent met een breekijzer vooruit om het elektronische hek open te houden. Een twintigtal actievoerders volgt hem op de voet en rent het terrein op richting het hoofdkantoor. Twee mensen breken de voordeur open.

Eenmaal binnen wordt door een aantal mensen de buitendeuren gebarricadeerd en binnen enkele deuren opengebroken. We storten ons op het vele archiefmateriaal. Na een hoop euforisch gestress vinden we de fax, waarna allerlei interessante documenten worden aangedragen. Buiten verzamelen zich steeds meer agenten en marechaussee, zo'n dertig in totaal.

Opeens staan er twee agenten binnen, één barricade hebben ze weten te slechten. De politie eist in naam van een zeer gestresste beheerder bij geruzie rond het fax apparaat wordt een actievoerder met een walkie talkie geslagen dat we onmiddellijk moeten vertrekken. Wij maken onze eisen duidelijk en zeggen dat we niet eerder weggaan voordat alle dierproeven en fokprogramma's gestopt worden. Vervolgens verwijzen we de politie door naar de voor het inmiddels gesloten toegangshek geposteerde pers en politiewoordvoerders.

De politie besluit tot ontruiming over te gaan. Eén actievoerder ketent zich vast en de rest wordt onvrijwillig door vier wouten weggesleept. Nadat de inmiddels aangerukte brandweer ook de vastgeketende actievoerder heeft 'bevrijd' worden we alle achttien naar de luchtplaats van politiebureau Rijswijk gebracht. De tijd van ons leven! Niet voor de wouten, achttien vieze veganisten... Als blijkt dat we noch kaas noch worst op ons brood willen, krijgen we ons zelf meegebrachte eten terug. Tegen de avond worden we allemaal met loeiende sirenes over vluchtstroken en fietspaden naar bureau Den Haag gebracht. Daar krijgen we stuk voor stuk een eigen cel toebedeeld waar we, zij het goed behandeld, tot de volgende avond acht uur worden vastgehouden.

We worden vrijgelaten met een dagvaarding op zak, gelukkig alle achttien anoniem. De tegen ons lopende aanklachten zijn: Computervredebreuk cq. poging daartoe, diefstal met braak cq. poging daartoe en vernieling. De zaak dient 25 januari 13.30 uur in de arrondissementsrechtbank in Den Haag. We hebben allemaal reuze zin om te gaan, al was het maar vanwege de vele vormfouten die zijn gemaakt.

Martelpraktijken

De actievoerders wilden met hun bezetting de aandacht vestigen op de duistere experimenten die ze bij BPRC uitvoeren. Bekend was al dat er dierproeven worden uitgevoerd op 1600 apen, waaronder 120 chimpansees. Het fijne ervan is niet bekend, omdat het BPRC angstvallig geheim houdt wat er zich binnen haar muren afspeelt. Zo zijn naar aanleiding van het onbedoeld uitlekken van informatie over het infecteren van apen met Aids afgelopen zomer twee medewerkers ontslagen. Zij werden ervan verdacht dit lek veroorzaakt te hebben.

Het was al bekend dat het BPRC op slinkse wijze de Nederlandse wetgeving omtrent genetische manipulatie omzeilt door xenotransplantatie uit te voeren met uit Engeland geïmporteerde genetisch gemanipuleerde varkensnieren. Deze werden hier vervolgens naar apen getransplanteerd. Op deze manier hoefde geen toestemming gevraagd te worden aan de Nederlandse overheid voor het genetisch manipuleren van nieren.

Ook was al bekend dat apen met Aids, malaria en hepatitis worden besmet. Zoals alle andere experimenten zijn ook deze volkomen zinloos. Aids bijvoorbeeld ontwikkelt zich op een geheel andere manier in apen dan in mensen. Los daarvan hebben de bezetters in een interne brief gelezen dat er bij deze experimenten fouten werden gemaakt. Naast deze ziekten wordt er ook onderzoek gedaan naar chronische ziekten (reuma) en neurologische afwijkingen (Parkinsons en Alzheimer).

Afgezien van dit soort martelpraktijken, zoals de dierenactivisten het noemen, valt er ook van alles aan te merken op de huisvesting van de apen. Terwijl de wetgeving omtrent de huisvesting van proefdieren in de afgelopen twintig jaar betere voorzieningen is gaan eisen, zitten de apen in dit laboratorium nog steeds in dezelfde twintig jaar oude hokken. Daarbij moeten sommige apen ook nog eens hun kooi delen. (De apen populatie is de afgelopen twintig jaar gestegen van 1300 naar 1600.) Dat zelfs zieke en gezonde dieren samen worden gehuisvest is voor de actievoerders wel het toppunt.

Aangezien het bij deze dierproeven logisch is dat er apen komen te overlijden, moeten er steeds nieuwe apen bijkomen. Natuurlijk is er een eigen fokprogramma, echter dit kan lang niet aan de totale vraag naar apen voldoen. Vandaar dat er netwerken zijn opgericht om apen vanuit de hele wereld naar verschillende primatencentra te kunnen transporteren. Eén van deze netwerken is EUPREN (EUropean Primate REsources Network) dat erop toeziet dat de primatencentra in Europa van apen worden voorzien.

Uit interne brieven blijkt dat het voor de gemoedsrust van de apen, en dus voor het welslagen van de experimenten, niet goed is dat deze dieren worden getransporteerd. Transport is een extreem stressvolle aangelegenheid voor de dieren. Toch worden er veelvuldig apen heen en weer gesleept, getuige bijvoorbeeld een bruikleenovereenkomst tussen het BPRC en safaripark 'Beekse Bergen'. Ook zijn er apen naar Chicago USA gevlogen voor een omstreden onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Een heel ander punt is dat er op het TNO terrein te Rijswijk ook dierproeven in opdracht van Defensie zijn uitgevoerd. Jaren geleden zijn in ieder geval onderzoeken gedaan naar de behandeling van vergiftigingsverschijnselen van 'Soman', een zeer giftig zenuwgas. Ook zijn toendertijd apen aan een hoge dosis radioactiviteit blootgesteld om te kijken hoelang een dier bepaalde taken kan blijven verrichten. Naar aanleiding hiervan werd in 1993 tegen het BPRC, toen nog TNO, actie gevoerd door een samenwerkingsverband van een vredesorganisatie en een dierenrechtenorganisatie. Er wordt nog steeds radiologisch onderzoek door het BPRC gedaan. De dierenactivisten vragen zich af of dit ook iets met Defensie te maken zal hebben.

..................................

WEGBLOKKADE FIETSERS EINDIGT MET RAKE KLAPPEN

Bij een wegblokkade door de protestgroep 'Fietsen op vrijdag' is het in de namiddag van donderdag 15 oktober 1998 op de kruising Haagweg/Rijnzichtstraat in Leiden tot schermutselingen gekomen tussen actievoerders en boze automobilisten. De actiegroep versperde rond vijf uur de spoorwegovergang naast het voormalige terrein van Van Gend & Loos. Zo'n twintig actievoerders grendelden daar de doorgang af door een bakfiets midden op straat te posteren en daar omheen een aantal fietsen neer te leggen. Vervolgens werd de leus 'Ga toch fietsen' op het asfalt geschilderd.

Een aantal ongeduldige automobilisten brak de blokkade door langs de fietsen te slalommen, maar ook door over de tweewielers heen te rijden. Toen een van de actievoerders op het dak van een passerende auto sloeg, liep de demonstratie uit de hand. De chauffeur van de auto stapte uit en deelde enkele rake schoppen en klappen uit. Uiteindelijk maakte de politie een eind aan de demonstratie. Eén actievoerder werd gearresteerd. Hem wordt het aanbrengen van graffiti ten laste gelegd.

Een vervolgactie, het planten van een boompje op de Boommarkt als protest tegen de voorgenomen bouw van de parkeergarage, werd afgelast. Spontaan togen de actievoerders naar het politiebureau aan de Langegracht om de vrijlating van hun mede demonstrant af te dwingen. Die tocht veroorzaakte lange files in de binnenstad. Het politiebureau werd hermetisch afgegrendeld en na overleg werd de actie even na zes uur afgebroken. De gearresteerde actievoerder is in de loop van de avond vrijgelaten.

De protestgroep 'fietsen op vrijdag' voert in Leiden regelmatig actie tegen de auto en voor de fiets. Niet per se op vrijdag zoals de naam doet vermoeden. ,,Want soms zijn er op donderdag meer demonstranten beschikbaar'', legt actievoerder Jaap uit in het Leidsch Dagblad. Maandelijks vraagt de groep aandacht voor de overlast die auto's veroorzaken in de stad. De demonstranten eisen de straat op voor fietsers zodat Leiden veiliger wordt, de lucht schoner en de geluidsoverlast minder. Vorig jaar november werd er bijvoorbeeld een demonstratieve fietstocht door de autotunnel voor het station gehouden.

,,We zijn niet tegen auto's maar willen het gebruik daarvan wél terugdringen'', aldus Jaap. ,,De groei van de autoverkoop is volledig uit de hand gelopen en auto's verpesten het milieu. De uitlaatgassen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het broeikaseffect en het gat in de ozonlaag.''

'Fietsen op vrijdag' kan maar weinig begrip opbrengen voor de voorgenomen bouw van een parkeergarage aan de Boommarkt. ,,De Leidse binnenstad kan de enorme druk van het autoverkeer nu al niet meer verwerken met als gevolg dat fietsers en voetgangers daarvan de dupe worden en in het gedrang komen. Je moet in Leiden constant op je hoede zijn zodat je niet overhoop wordt gereden. Als die Boommarkt garage er komt is het leed helemaal niet meer te overzien. Het wordt tijd dat de politiek dat eens inziet.''

Alternatieven zijn er volgens Jaap voldoende. ,,Stimuleer het trein en tramgebruik, leg in Leiden en de rest van Nederland meer en veiligere fietspaden aan en zorg voor meer fietsenrekken en andere parkeermogelijkhedewn voor de tweewieler.''

..................................

VLIEGBASIS VOLKEL OPNIEUW GEINSPECTEERD

VOLKEL - Twee actievoerders van Onkruit Vergaat Niet! hebben zaterdag 24 oktober '98, de dag der Verenigde Naties, vliegbasis Volkel betreden om deze te kunnen inspecteren op aanwezigheid van kernwapens. De twee vrouwen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om van gevoelige Amerikaanse objecten foto's te maken.

De Amerikaanse objecten behoren tot de 752 MUNSS (Munitions Support Squadron). Dit is een speciale Amerikaanse bewakingseenheid, die belast is met de bewaking van kernwapens. Hoewel de kernwapenbunkers zelf waarschijnlijk niet gezien werden door de activisten, lijkt het fotomateriaal wel degelijk te bevestigen dat er kernwapens op Volkel liggen, zo stelt de actiegroep.

Na ruim drie uur te hebben rondgelopen werden de vrouwen door met mitrailleurs bewapende Amerikaanse militairen ontdekt. Daarna heeft het nog ruim een uur geduurd voordat de luchtmachtbewaking hen heeft kunnen vinden en heeft aangehouden. Hierna werden ze overgedragen aan de marechaussee, die hen na enkele uren weer liet gaan.

Onkruit Vergaat Niet! vindt dat de NAVO haar kernwapens moet ontmantelen. Dit is in het belang van de mensheid en de leefbaarheid op aarde. Volgens een uitspraak van het Internationaal gerechtshof op 8 Juli 1996 is het dreigen met en het gebruik van kernwapens in strijd met het humanitaire recht, en daarmee dus verboden.

 

PROTEST TEGEN WAPENLOBBY

DEN HAAG - Het Haagse Congrescentrum bood op 22 oktober '98 weer een lugubere aanblik. Maar liefst zeshonderd genodigden, afkomstig uit de militaire wereld, kwamen op een besloten NIID bijeenkomst bijeen om in wapens te handelen. Den Haag deed haar naam als Vredesstad weer alle eer aan. Uit protest tegen dit weerzinwekkende gebeuren demonstreerde een zestigtal mensen voor het gebouw.

Het NIID, vormt de schakel tussen de overheid en het bedrijfsleven als het gaat om wapenproduktie en leverantie. Ieder jaar houdt de NIID (Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten) een symposium in het Haagse Congrescentrum. Hierbij komen tal van politici aan het woord, die de Nederlandse defensieprodukten aanprijzen. Binnen het NIID, dat nauw gelieerd is aan het ministerie van Economische Zaken, zitten tal van vertegenwoordigers van bedrijven als HSA, TNO, Fokker en Stork. Het motto van de NIID was dit jaar 'Investeer in Vrede'.

'Vrede door Ontwapening', zo betoogden antimilitaristen voor de ingang van het Congrescentrum. Naast straattheater en enkele toespraken deelde de actiegroep 'Food not Bombs' lekkere soep uit aan de deelnemers. De Haagse gemeenteraad heeft op aandringen van de Stadspartij inmiddels toegezegd het karakter van de eerstvolgende wapenbeurs, de ITEC die begin april volgend jaar plaats zal vinden, grondig te bestuderen. Mocht ITEC in strijd zijn met het 'vredesimago' van Den Haag, dan zal de gemeenteraad erop aandringen dat de wapenbeurs elders een lokatie zal moeten vinden.

 

ACTIVISTEN VALLEN NIKE LASTIG

LEIDEN - Een actiegroep heeft de verkoop van Nike sportkledij in Leiden voor enige uren weten de dwarsbomen, door onder meer de sloten van de betreffende winkels dicht te lijmen. De getroffen winkeliers moesten hun eigen ruiten inslaan om hun toko te kunnen openen. De actie was een protest tegen de manier waarop Nike omspringt met z'n arbeiders.

De actiegroep, die zich 'Sportclub Nike in the air!' noemt, lijmde op 15 oktober '98 de sloten dicht van vestigingen van Footlocker, Pro Sport en USA Sport Outlet aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Twee dagen later werden er enkele verfbommetjes tegen de gevel van een vestiging van Wout Bergers aan de Haarlemmerstraat gegooid. Die vrijdagnacht werden de sloten dichtgekit van Perry Sport, Coach en Footlocker. De actiegroep zegt tevens verantwoordelijk te zijn geweest voor het met stift en mes vernielen van Nike koopwaar in diverse winkels.

Volgens de actievoerders mishandelt Nike z'n arbeiders, stelt het bedrijf arbeiders bloot aan gevaarlijke werkomstandigheden, ontslaat en mishandelt het vakbondsleden, worden Nike arbeiders in Azië zwaar onderbetaald, dwingt het z'n arbeiders tot overwerk en werkweken van wel 80 uur.

 

FLASH GORDON KOPJE ONDER

NIJMEGEN - De op 28 juli uit het Nijmeegse stadhuis ontvoerde Flash Gordon, de maquette van een omstreden nieuwbouwproject, is door z'n ontvoerders in de vijver van het Kronenburgerpark gedumpt en verzopen. Dit meldt de actiegroep The X Men in een verklaring.

'Wij hebben Flash Gordon moeten executeren!', schrijft The X Men. 'De gemeente Nijmegen heeft geweigerd op onze eisen in te gaan. Kennelijk had Flash in het gemeentehuis geen vrienden'. De actiegroep wenst de Nijmegeren veel succes en sterkte bij verdere acties voor een betere invulling van de Hessenberg en tegen het halsstarrige gemeentebestuur. 'Misschien dat onze wegen elkaar nog eens kruisen'.

 

KUSTERS VEROORDEELD

AMSTERDAM - De Arnhemse neonazi Constant Kusters is weer eens veroordeeld. Opvallend is dat hij dit keer geen dienstverlening, maar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden heeft gekregen.

Kusters kwam op 21 april 1996 samen met twee andere neonazi's, Emiel Fasolo uit Spijkenisse en Richard ten Wolde uit Heerhugowaard, een jongen tegen met een punk uiterlijk. Zij vielen hem aan en mishandelden hem zwaar. Zo werden onder andere zijn tanden uit zijn mond geschopt. De drie nazi's werden gearresteerd en Fasolo bleek pamfletten van de White Aryan Resistance voorzien van hakenkruizen bij zich te hebben. Ten Wolde werd dezelfde dag nog vrijgelaten omdat hij zich afzijdig hield tijdens de mishandeling. Fasolo en Kusters zaten een aantal dagen vast. Zij werden in mei 1996 beiden veroordeeld tot gevangenisstraf en betaling van ruim 1800 gulden aan het slachtoffer.

Beiden gingen in hoger beroep. Nu, ruim twee jaar later, zijn ze wederom veroordeeld. Fasolo heeft 140 uur dienstverlening gekregen en moet schadevergoeding betalen. Kusters vroeg ook om dienstverlening. In het verleden lukte het hem ook om dit te krijgen. Nu wees het Arnhemse Hof zijn verzoek af en veroordeelde hem tot vijf maanden en betaling van schadevergoeding. Kusters is inmiddels in cassatie gegaan.
(Kafka)

 

MAI OVERLEG VERSTOORD

PARIJS - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijft werken aan de MAI, ook nu Frankrijk onverwacht uit de onderhandelingen is gestapt. Op 20 oktober '98 vonden in Parijs de nieuwste MAI onderhandelingen plaats. De persconferentie van de OESO werd door actievoerende journalisten verstoord.

Een van de kritische journalisten sprong op een tafel en schreeuwde dat de MAI gestopt moest worden omdat het grote schade toebrengt aan milieu en mensenrechten. De secretaris van de OESO probeerde de ordeverstoring te negeren terwijl de actievoerder een spandoek uitrolde met de tekst "de partout, non a l' AMI" (wat er ook gebeurt, geen MAI), een verwijzing naar een eerdere uitspraak van de Franse ministerpresident Jospin. Volgens Jospin zou er weer onderhandeld moeten worden bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Buiten het OESO gebouw werd een manifestatie tegen de MAI gehouden met drums en discolampen.

De voorafgaande dag werd het hol van de leeuw, het kantoor van de internationale Kamer van Koophandel in Parijs bezet. De medewerkers van het kantoor wisten niet goed wat te doen met de nette respectabele actievoerders in driedelig pak die in hun kamers hun koffie zaten op te drinken. De actievoerders vertrokken uiteindelijk vrijwillig omdat ze 'wel wat beters te doen hadden', namelijk het bijwonen van de anti MAI tegenconferentie waar deelnemers uit allerlei landen uit de wereld aanwezig waren.

 

AKKOORD AFTAPPEN VS EN EU

BRUSSEL - De lidstaten van de Europese Unie hebben een overeenkomst met de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI gesloten om alle vormen van datacommunicatie, zoals telefoon-, fax- en Internetverkeer, af te tappen.

Dat blijkt uit een rapport van het zogeheten Scientific and Technological Options Assessment van het Europees Parlement. Het rapport meldt dat de overeenkomst buiten medeweten van de nationale parlementen is gesloten. Het stuk is een aanvulling op de begin dit jaar verschenen studie An Appraisal of Technologies of Political Control over afluisterpraktijken door de Verenigde Staten, die in opdracht van het directoraat generaal Onderzoek voor het Europese Parlement werd geschreven.

Het 'mondiale EU FBI surveillance plan', zoals de aftap overeenkomst in het rapport wordt genoemd, is per telex geregeld. Dit blijkt uit een geheime memorandum uit 1995 dat is uitgelekt. In dit memorandum spreken de 15 EU staten af dat ze een internationaal aftapnetwerk gaan inrichten. Volgens het rapport lijkt dit netwerk sprekend op het afluistersysteem van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA). In het aanvullende rapport, dat vorige maand is verschenen, staat dat in 1995 door de vijftien EU lidstaten en de Verenigde Staten, Australië, Canada en Nieuw Zeeland is afgesproken dat alle computernetwerken en andere telecommunicatievoorzieningen aftapbaar gemaakt moeten worden ten behoeve van het EU FBI surveillance plan.

Volgens het geheime memorandum en verschillende andere, wel openbare, stukken is het de bedoeling dat de Europese inlichtingendiensten in samenwerking met de FBI alle elektronische communicatie in de Europese Unie gaan aftappen. Nu mogen politiekorpsen en veiligheidsdiensten alleen op grond van een verdenking aftappen.

Sinds 1995 zijn in Nederland, Duitsland en Groot Brittannië vergaande juridische en technische maatregelen getroffen om afluistermogelijkheden uit te breiden. In Nederland werd onlangs de nieuwe Telecommunicatiewet aangenomen, die alle bedrijven met een computernetwerk en andere datacommunicatiesystemen verplicht deze aftapbaar te maken. In Duitsland werd begin dit jaar de grondwet aangepast, zodat politie en justitie overal mogen afluisteren.

Groot Brittannië is deze week begonnen met een proef met permanente videobewaking en gezichtsherkenning in de Londense wijk Newham. Via een systeem van zogeheten closed circuit television (cctv) worden burgers op straat 24 uur per dag door de politie gefilmd. De beelden worden vergeleken met foto's van verdachten en criminelen in een computerbestand.

 

RIJKSWACHT VERSTOORT ACTIE STEENOKKERZEEL

BRUSSEL (B) - Zaterdag 24 oktober '98 werd uitgeroepen tot protestdag tegen gesloten centra over gans Europa. Het Collectief tegen Uitwijzingen uit Brussel, de Autonome Vluchtelingensteungroep uit Gent, het Comité tegen Uitwijzingen uit Leuven en het Collectief tegen Uitwijzingen uit Luik hadden opgeroepen om te demonstreren aan het gesloten centrum 127bis te Steenokkerzeel bij Brussel.

Reeds op de autosnelwegen richting hoofdstad werden diverse actievoerders uit Luik en Gent tegengehouden en gecontroleerd door de rijkswacht. In Brussel werden mensen die op weg waren naar Steenokkerzeel preventief gearresteerd. Het ging duidelijk om een vooraf gecoördineerde actie. Te Steenokkerzeel zelf werden alle toegangswegen tot het gesloten centrum volledig afgesloten. Alle voertuigen werden gestopt, iedereen werd gecontroleerd. Een zelden geziene politiemacht was op de been gebracht.

De actievoerders besloten vervolgens om naar Brussel af te reizen om te protesteren tegen de aanhouding van dertien actievoerders die opgesloten bleven. Aangekomen bij de rijkswachtkazerne in de Leuvensestraat bleek ook daar een legertje ordehandhavers paraat te staan. Gedurende een uur werd vreedzaam gedemonstreerd door een 40 tal personen. Na de actie, op weg naar de metro, werden actievoerders achtervolgd door de BOB die poogden gerichte arrestaties uit te voeren. Daarbij hebben zij zichzelf op geen enkel moment geïdentificeerd. Enkele mensen zetten het op een lopen, waarna overvalwagens kwamen aangereden en een zevental mensen werd opgepakt.
(meer info: 00329-2271720 Anarchistisch Centrum Gent)

 

DRUKKER VERNIETIGT EDITIE THE ECOLOGIST UIT ANGST VOOR RECHTSZAAK

LONDEN (UK) - Het gerenommeerde Britse milieutijdschrift The Ecologist verschijnt al 28 jaar en staat bekend als een van de belangrijkste milieubladen van de wereld. De laatste editie van het blad stond geheel in het teken van het Amerikaanse veredelingsbedrijf Monsanto en genetische manipulatie.

Penwell, een klein bedrijf uit Cornwall dat The Ecologist al 26 jaar drukt, besloot vorige maand tot het vernietigen van alle 14.000 exemplaren van het september/oktobernummer dat het biotechbedrijf Monsanto kritisch onder de loep nam. De drukker was bang voor aanklachten wegens smaad (libel), omdat in Engeland bedrijven niet alleen de uitgever maar ook de drukker van een blad kunnen aanklagen.

Het aanklagen van actiegroepen en publicaties voor smaad is in Groot Brittannië een gebruikelijk wapen tegen informatie die de bedrijven onwelgevallig is (zie ook de McLibel zaak tegen London Greenpeace in verband met het pamflet 'what is wrong with McDonald's?). Nadat de drukker de laatste editie van The Ecologist in papierpulp had veranderd, werd een andere drukker bereid gevonden het blad te drukken. Maar nu willen twee van de grootste Britse winkelketens ze niet meer verkopen.

In de omstreden editie van The Ecologist wordt Monsanto kritisch doorgelicht en worden enkele van hun onfrisse praktijken als groeihormonen, PCBs, bestrijdingsmiddelen en het Vietnam ontbladeringsmiddel Agent Orange behandeld. Een ander produkt van Monsanto is het zogenaamde Terminator zaad, zaad dat boeren krijgen maar dat nog steriel is, zodat ze elk jaar weer nieuw zaad moeten kopen terwijl ze normaal het zaad van vorig jaar kunnen gebruiken. Dat nieuwe zaad moeten ze van Monsanto kopen. Verder een artikel tegen genetisch gemanipuleerd voedsel geschreven door prins Charles.

Monsanto ontkent iets te maken te hebben met het vernietigen van de editie van het blad, of de boycot van de winkels. Het lijkt erop dat de drukker uit angst voor een smaadzaak zelfcensuur heeft toegepast, contact met Monsanto wordt ontkend. De redactie van The Ecologist heeft hier zo haar twijfels over. Het is vaker gebeurd dat bedrijven dreigbrieven stuurden naar pers of drukkers waarin gedreigd werd met juridische actie. Zo is ook de documentaire "McLibel" over de McDonald's rechtszaak in Groot Brittannië nog steeds niet vertoond uit angst voor aanklachten door McDonald's. De 'onafhankelijke' BBC durfde dit niet aan, haar concurrenten ook niet.

........................................

KRAAK MAAR RAAK

De kraakrubriek is in dit nummer van Ravage opnieuw van start gegaan. We willen middels bondige berichtgeving enerzijds de lezer informeren en zo mogelijk activeren. Binnenkort zullen we tevens regelmatig een overzichtslijstje plaatsen met adressen en telefoonnummers waar je terecht kunt voor advies en hulp voor als je wilt kraken. Belangrijke gebeurtenissen aan het kraakfront zullen we in de nabije toekomst uitgebreider belichten.

We hopen dat jullie, de lezers, ons informatie zullen verschaffen. Je kan het kraaknieuws faxen, doorbellen of mailen naar Ravage of naar de redactie van deze rubriek die zich heeft genesteld op het SPOK kantoor: Tel/fax 020 6206826, e mail speculan@dds.nl, Spuistraat 5 1012 SP Amsterdam.

 

GRONINGEN (PROVINCIE)
De kraakpopulatie van het dorpje Leermens heeft gepoogd een derde pand aan het gekraakte bestand toe te voegen. De eerste twee panden zijn nu alweer ongeveer een half jaar gekraakt. De kraak van het derde pand mislukte. Alle drie de panden zijn van een in de randstad wonende mevrouw 'Riet'. *** Ook in de buurt van Appingedam/Delfzijl is gepoogd te kraken. Er zijn daar enkele decennia geleden drie dorpjes door Akzo opgekocht. Twee van de dorpjes zijn, na langdurige strijd, gesloopt. Het derde dorpje is zodanig toegetakeld dat de (oud )bewoners de strijd hebben opgegeven. Zo niet de krakers die drie panden openbraken. Twee ervan zijn nog in gekraakte toestand. Volgens onze informante heeft zij in die streek zo op het eerste gezicht vijftig panden leeg zien staan.

GRONINGEN (STAD)
De krakers in de Groninger suburb Lewenborg zijn op last van rechter Van Riessen ontruimd. De eigenaar van de panden, Gravendam BV, kwam eerder in opspraak vanwege subsidiefraude. *** De Bunker aan de Hereweg en de onlangs gekraakte riksbios aan de Oosterstraat (ook wel Punkcity genoemd) hebben contracten getekend. Wat de inhoud en het nut hiervan is is vooralsnog onduidelijk.

ZAANSTREEK
De Zaanstreek heeft schandalig veel leegstand maar geen krakers. De politieke partij 'Rosa' wil hier wat aan doen. Ze kondigen voor het komend voorjaar een kraakoffensief aan. Volgens hen moeten de lege ruimtes in de stad eerst gebruikt worden voor er groengebieden aan woningbouw opgeofferd worden.

NIJMEGEN
De alweer een aantal jaren geleden gereanimeerde kraakstructuren in Nijmegen hebben op 11 oktober jl. weer aanvulling gekregen. Een oude boerderij met ongeveer tien schuren werd gekraakt voor bewoning, een werkplaats en een eco groentetuin. De politie kwam met honden aanzetten om te ontruimen. Met de laatste jurisprudentie in de hand en een begeleidend schrijven hebben de krakers justitie en politie weten te overtuigen om hun art. 429 beleid (overtreding indien je een pand kraakt dat korter dan een jaar leeg staat) om te gooien. De lange arm gaat accoord met kraken van bedrijfs en slooppanden, ook als ze korter dan een jaar leeg staan. *** De bewoners van het pand aan het St. Stevenskerkhof zijn niet ontvankelijk verklaard in hun procedure tegen de monumentenvergunning. Dit maakt de weg vrij voor de bouwplannen van de eigenaar. Wellicht moeten de bewoners zich dus binnenkort vervoegen aan de van Broekhuyzenstraat 46 alwaar het kraakspreekuur zijn deuren open heeft op zaterdagen van 15.00 17.00u.

DEN HAAG
Vorige week zijn er vier panden gekraakt, waaronder Reamurstraat 23 en 79. Verder heeft het pand aan de Begijnenstraat 24 het proces van de eigenaar tegen de bewoners gewonnen omdat de plannen te vaag waren. *** Brullend Breekijzer: Nadat eigenaar/hasjdealer de Mey een bodemprocedure had gewonnen, spanden de krakers van Lutherse Burgwal 1 een executiegeding aan. Dit werd gewonnen, waarna de eigenaar in hoger beroep ging. De uitspraak zou ergens in december komen, maar is ondertussen al geweest, zonder dat de bewoners of hun advocaat hierover werden geïnformeerd. Vreemd. Onderzocht wordt of er in cassatie kan worden gegaan, en of dit een schorsende werking heeft. Spannende tijden dus.

HAARLEM
Op 10 oktober is in Haarlem een pand gekraakt aan de Zakstraat 8. Het pand is in eigendom van de Rozenkruisersbeweging die haat, hebzucht en genot afwijzen omdat het de weg naar zelfreiniging zou blokkeren. De volgende dag bleek dat deze Rozenkruisers nog een lange weg te gaan hebben alvorens zij aanspraak kunnen maken op een plekje in het hemelse paradijs. Want nadat een gesprek tussen krakers en Rozenkruisers op niets uitliep, besloten de laatsten over te gaan tot het slopen van het dak en de ruiten. Nadat de politie had gesommeerd te stoppen met de sloop en het dak weer te herstellen gaven deze "vredelievende" Rozenkuizertjes hieraan gehoor. De Internationale Gnostieke Geestesschool van het Gouden Rozenkruis wil de panden in de Zakstraat slopen voor nieuwbouw en voor een nieuwe ingang van hun huidige tempel, die de internationale hoofdzetel van de beweging vormt. De bouwplannen zijn overigens door de gemeente van Haarlem afgekeurd. En de lange leegstand is volgens de Rozenkruisers zelf te wijten aan het geldgebrek waarmee de beweging te kampen heeft.

AMSTERDAM
Het gekraakte paviljoen van het OLVG ziekenhuis in de Amsterdamse Oosterparkbuurt heeft via een kort geding de levering van water kunnen afdwingen. Het waterleidingbedrijf moet nu een dwangsom van tienduizend piek per dag betalen indien ze niet tot levering over gaat. Het waterleidingbedrijf overweegt in hoger beroep te gaan. *** Zondag 11-10: mislukt kraakje van een buiten gebruik zijnde maar toch volledig ingerichte tandartspraktijk. De krakers wisten boze buurtbewoners die het echt niet leuk vonden met een stuk staal binnen te houden. De BraTra (ME sloopploeg) moest uiteindelijk de buren bevrijden van wie de deur klem was komen te zitten. 1e Atjehstaat 120 is die dag wel aan het woningbestand toegevoegd. De smeris deed wat moeilijk dat de krakers geen volledige inrichting hadden meegenomen. Ook in Amsterdam West werden twee dingen gekraakt. *** Zondag 18-10 werden Schimmelstraat 2 en 4 en Haarlemmerstraat 112-114 gekraakt. Dit zijn allen sloop of renovatiepanden. Verder werd onder toeziend oog van de lokale tv het pand Reguliersdwarsstraat 131 gekraakt. *** Zondag 25-10 werd Gravenstaat 1 gekraakt welk eigendom is van dhr. Deuss die faam heeft gemaakt als oliespeculant ten tijde van de olieboycot tegen Zuid Afrika. Nadat zijn villa in Berg en Dal in vlammen was gezet heeft hij zich op de Maagdeneilanden teruggetrokken. *** Verder werd er een deur opgebroken aan de Konninginneweg 150 waarbij de politie de nog brekende krakertjes niets in de weg legde. Dit pand is eigendom van dhr. WM Honselaar, knokploeggevaarlijk, die alweer geruime tijd meedraait als speculant. Dindagmiddag viel er een briefje in de bus dat "jullie kankerleiers" vanuit het pand gevolgd zouden worden om ergens in de stad in elkaar gerost te worden. Dit zou gebeuren "in opdracht van enkele buurtbewoners", waarschijnlijk genaamd Honselaar. (Met dank aan onze informanten en de Grachtenkrant)

LEUVEN (B)
De krakers van de op 6 oktober in bezit genomen vleugel van het Sint Pietersziekenhuis aan de Brusselstraat, die twintig jaar leegstond, blijven activiteiten organiseren ondanks het verbod van burgemeester Tobback. Ze zetten geen openbare activiteiten meer op poten, maar wel nog privé activiteiten. Dat zei de woordvoerder van het Sociaal Centrum, Thierry Laenen, een half etmaal na het verstrijken van het ultimatum van de rechtbank.

De rechter had 14 oktober beslist dat de 500 kamers tellende vleugel binnen acht dagen ontruimd moest zijn. Begin vorige week liet de burgemeester weten dat er uit veiligheidsoverwegingen geen openbare activiteiten meer mogen worden georganiseerd in het gebouw. Het Sociaal Centrum bekijkt deze week of het begint met de structurele uitbouw van het Sociaal Centrum. Het Sociaal Centrum bouwt inmiddels verdere contacten uit. Zo is een toneelgroep geïnteresseerd in een deel van het ziekenhuis, zo ook het Autonoom Jongerencentrum dat recent een kraakpand aan de Diestsestraat verliet. Ook blijven er filmvoorstellingen plaatsvinden.

 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1998