Naar archief

Uit: Daily Amsterdamned #3 d.d. 17 juni 1997
[speciale gratis dagkrant vanwege de Eurotop]  

Artikel 140 ter bescherming van de vlaggenstok

"Je denkt toch zeker niet dat we hier te maken hebben met een groep schoolgaande jeugd dat zich voorbereidt voor een stille omgang? Het zijn lieden die chaos stichten, ze gooien auto's op z'n kop en ruiten in." Hier is geen middenstander aan het woord maar hoofdofficier van justitie J. Vrakking. Hij deed deze stigmatiserende uitspraak na afloop van de massale arrestaties die de politie uitvoerde op zondagavond in de Amsterdamse Spuistraat.  

De naar schatting 360 personen die van plan waren om die avond met lawaai een aantal op het hoofdbureau van politie vastzittende sympathisanten te begroeten, werden op de hoek van de Spuistraat met de Paleisstraat ingesloten door de ME. Na een aantal uren worden ze met stadsbussen afgevoerd naar de Bijlmerbajes. Wat daar is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk is een deel van de arrestanten ondergebracht in de luchtplaats, terwijl de rest een flink aantal uren in de bussen moest blijven.  

In de ochtend zijn groepen arrestanten her en der in het land gevangen gezet. Zo zitten honderd mensen vast in Zutphen, terwijl anderen in Hoogeveen terecht kwamen. In de loop van vandaag worden ze voorgeleid. Justitie heeft het plan opgevat om de buitenlanders, waaronder Denen, Duitsers, Zweden, Zwitsers, Italianen en Spanjaarden zitten, snel het land uit te zetten. Het verenigd Europa van Kok zullen we maar denken. Van de overgebleven Nederlanders wordt aan de hand van videobeelden bekeken wie zich in het weekend schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Naar verwachting zal een groot deel woensdag of donderdag vrij worden gelaten.  

Ziedend 

De arrestanten zijn gearresteerd op grond van artikel 140: 'Deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven'. De zichtbaar nerveuze Vrakking sprak van 'een organisatie die de stad op z'n kop wil zetten'. Hij doelde hiermee kennelijk op de tientallen vlaggenstokken die het afgelopen weekend omver getrokken zijn. "Ze doen het voorkomen alsof de stad in brand staat, terwijl het slechts om wat lullige incidentjes gaat", verzuchtte een medewerker van café Vrankrijk gisteren op een persconferentie.  

De bewoners en barmedewerkers van Vrankrijk in de Spuistraat, dat tijdens de Eurotop als infopunt fungeert voor onder meer demonstranten tegen de top, zijn ziendend over de politieoperatie. "Als dit het zogenaamde aangekondigde liberale demonstratieklimaat tijdens de Eurotop is, waar burgemeester Patijn vorige week over repte, dan vraag ik me af hoe het ons zal vergaan in een niet©liberaal klimaat", zo sprak de bewoner. 

Volgens welingelichte bronnen heeft de politie maandagnacht rond twee uur serieus overwogen om het perceel binnen te vallen. Hiervoor werden de personenauto's in de omgeving van het pand weggesleept. Uiteindelijk zag men af van dit onzalige idee. Burgemeester Patijn maakte gisteren bekend dat de massale oppakactie zorgvuldig was voorbereid. De leiding van de operatie was in handen van commissaris Riesink, die het beruchte artikel 140 voor de gelegenheid uit z'n mouw lijkt te hebben geschud.

Men had voorafgaande de operatie eerst de diverse actievoerders een aantal dagen hun gangetje laten gaan, mogelijk het een en ander met camera's en observatie vastgelegd, om vervolgens hun slag te slaan.  

Desondanks is de toepassing van het zware artikel 140 in dit geval uiterst dubieus en zal bij toetsing door een rechter hoogst waarschijnlijk sneuvelen. Advocaat Van Wijngaarden, die een deel van de arrestanten onder z'n hoede heeft, noemt de operatie 'bespottelijk'. "Blijkbaar zag men geen andere mogelijkheid de groep op te pakken", aldus de raadsman.  

De arrestanten hulpgroep draait intussen overuren. Tien, twintig arrestanten gaat nog wel, maar de hoeveelheid waarmee men nu wordt opgezadeld stijgt hen boven het hoofd. De telefoon rinkelt dan ook onafgebroken. De steungroep probeert uit te vissen wie er vastzitten. Hiervoor is men afhankelijk van gegevens die vrienden of familieleden van de arrestanten aanleveren. Aangezien lang niet iedereen in dit land, laat staan elders in Europa op de hoogte is van het bestaan van de arrestantengroep, weet men van veel vastzittende mensen helemaal niets.  

Steun 

Bij de druk bezochte workshops van de Top van Onderop is het nieuws van de massa-arrestatie in de Spuistraat ook niet geheel onopgemerkt gebleven. De organisatie wordt veel gebeld door verontruste buitenlanders die informeren of er bekenden zijn gearresteerd. Gisteren heeft een aantal deelnemers van de Tegentop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zelf een workshop in het programma in te gelasten.  

Op een druk bezochte bijeenkomst in het Vrouwenhuis heeft iemand van de arrestanten hulpgroep tekst en uitleg gegeven over de gebeurtenissen van de avond daarvoor. De zeventig aanwezigen stelden een gezamenlijke verklaring op, die gisteravond tijdens het debat 'Naar een Socialistisch en Feministisch Europa' in de Oude Kerk voorgelezen en aangevuld werd. Een groep aanwezigen had het plan opgevat om de Oude Kerk te bezetten met als eis dat alle arrestanten vrij zouden worden gelaten. Nadat hen was uitgelegd dat de kerk niet in eigendom van de gemeente is, zag men van het plan af.  

GroenLinks heeft gisteren Kamervragen ingediend bij minister Sorgdrager van Justitie en Dijkstal van Binnenlandse Zaken. De Amsterdamse Groenen heeft vragen ingediend aan burgemeester en wethouders. Sympathisanten van de arrestanten roepen op om komende woensdagmiddag tussen 17.30 en 18.30 uur te protesteren bij het lokale politiebureau. Aanstaande zondag vindt er in Amsterdam een luidruchtige demonstratie plaats. 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++   

ACTIE! 

Landelijke Artikel 140 demonstratie 

Elders in deze Amsterdamned vindt je een oproep voor een landelijke demonstratie tegen de Eurotop, de massa-arrestaties in de Spuistraat, het politiegeweld van de afgelopen dagen en, niet te vergeten, het gebruik van het omstreden wetsartikel artikel 140. Aanstaande zondag 22 juni, als een flink deel van het vele 'blauw' van de straten is verdwenen, wordt om 15.00 uur verzameld op De Dam. De 'autonomen'-demonstratie die vandaag om 14.00 vanaf De Dam vertrekt, wordt dan nog eens dunnetjes (?) overgedaan. Mobiliseer dus flink voor de 22e!  

Prikacties bij politiebureaus 

Het Informatie-/ Actiecentrum Assata in Nijmegen roept een ieder op om in zijn of haar woonplaats aan de slag te gaan met een korte prikactie bij het hoofdbureau van politie of een huis van bewaring. Daarbij wordt gedacht aan een lawaaidemonstratie op plaatsen waar nog arrestanten vast zitten of een korte fakkelwake bij politiebureaus (vanuit het hele land zijn er immers agenten ingezet in Amsterdam).

 

Als tijdstip voor de actie is gekozen voor woensdag 18 juni van 17.30 tot 18.30 uur, omdat de protesten tegen de Eurotop dan inmiddels voorbij zijn. Verspreidt deze oproep! 

In het Huis van Bewaring te Zutphen zijn ca. 100 mensen uit Amsterdam ondergebracht. Vanzelfsprekend wordt aan dit HvB (Ooiehoekseweg 21) a.s. woensdag een bezoekje gebracht. Meer info bij Assata: 024-3238162.