Naar archief

Uit: Daily Amsterdamned #2 d.d. 16 juni 1997
[speciale gratis dagkrant vanwege de Eurotop]
 
 

NIEUWS

Politie in het nauw 

De autonomen in het zwarte blok hebben zich zaterdagmiddag tijdens de mars tegen werkloosheid & armoede op het Weteringcircuit nadrukkelijk gemanifesteerd. Het aldaar aanwezige kordon agenten, dat de toegang van de Weteringschans richting de Nederlandse Bank afsloot, werd met haastige spoed de bussen ingejaagd. 

Het zwarte blok bevond zich vijfhonderd meter achter de kopgroep van de imposante stoet. Aangekomen op het Weteringcircuit maakten de 300 autonomen pas op de plaats en scandeerden leuzen als 'EU Rot Op!' Enkele demonstranten duwden provocatief wat agenten achteruit. Nadat er met vuurwerk werd gesmeten, sloeg de vlam in de pan. Tientallen autonomen bestormden het kordon, waarbij geschopt en geslagen werd. Grote paniek. 'Agenten, terugtrekken!' Dat lieten ze zich geen tweede keer commanderen. 

Drie minuten later arriveerden enkele pelotons ME. Al die tijd was de weg vrij voor de autonomen om zich in de richting van de vesting op het Frederiksplein te begeven. Maar dat was helemaal niet hun intentie, aangezien ze in dat geval in een mum van tijd ingesloten zouden worden. Een filiaal van de ABN-Amro op het Leidseplein was hun volgende target.

Radio Radio

'Dat is zo'n beetje het verhaal van vandaag. Veel intro's, geen hele nummers', verzucht de presentatrice van de alternatieve radiozender 'Radio Radio'. Tijdens de mars tegen werkloosheid gebeurt zoveel tegelijk in mokum dat de muziek continu onderbroken moet worden. 

Radio Radio ('we konden zo snel niets anders verzinnen') is de gelegenheidsnaam voor een programmering die speciaal is opgezet voor de Eurotop. Het is alsof de klok vijftien jaar terug is gedraaid, wanneer de presentatrice bij het bericht dat er een politiebusje op z'n kant is geworpen vrolijk memoreert aan de ontruiming van de Lucky Luyk.  

De zaterdagse uitzending wordt in maar liefst vijf verschillende talen verzorgd. Naast gesprekjes met deelnemers van de grensoverschrijdende mars via de mobiele telefoon, wordt het minder vredelievende deel van de demonstratie punctueel op de hoogte gehouden van de laatste manoeuvres van de ME en stillen. 

Als deze blauwe macht op het punt staat een groep Italianen aan te houden op het CS, wordt er in diverse talen opgeroepen om 'unser gnossinnen zu befreien'. Overigens is het aanbevelingswaardig om bij uitzendingen als deze het luisteroortje af en toe dicht te knijpen, anders raak je prettig gestoord. Heel wat berichtjes worden soms uit de derde hand ongecontroleerd de ether ingestuurd, waardoor het waarheidsgehalte ver beneden de waarheid is. Overdrijving is geen kunst in alternatieve mediakringen. Een ander minpuntje is de obsessie voor politiemanoeuvres en arrestaties, terwijl demonstreren en manifesteren toch vooral ook leuk kan zijn.  

Radio Radio, informatief, amusant, een tikkeltje opruiend, soms onbezonnen repressiegevoelig. Maar zelfs dat heeft z'n charme. Zondag tot 18 uur en maandag en dinsdag van 9 tot 24 uur in de ether op 96.2 FM. Voor nieuwtjes en oproepen: 020-6881914. 
 

GAY RIGHTS NOW! 

Op de Westermarkt vond zondag een erg gezellige bijeenkomst met een serieuze ondertoon plaats, onder de mooie naam 'Eutopia', 'voor seksuele diversiteit in Europa', georganiseerd door GALA.  

Naast de Westerkerk staat een aantal kraampjes met drankjes en zelfgemaakte pannekoeken. Er zijn mooie t-shirts te koop en er is een podium voor sprekers en muziek. Er is veel zorg besteed aan het programma en de aankleding. Prominenten als Nel van Dijk (Europarlementariėr voor GroenLinks), parlementariėr Boris Dittrich (D66), onze eigen Jikkie van der Giessen en anderen spreken de toegestroomde menigte toe over gelijke rechten voor de homosexuelen van Europa. 

De toespraken gaan over de opname van gelijke rechten voor homo's in de Europese regelgeving. Er is wel veel interesse van buitenlandse pers en televisie. 's Avonds komt er al meer publiek op het avondfeest af dat tot 23 uur door zou gaan. Er zijn spetterende optredens van bands Tribal Countdown, verschillende DJ's en de Boyband Face It! Veel mooie mannen en vrouwen zijn er, vooral ook om te zien en gezien te worden. Pride, trots op zichzelf, en waarom ook niet.

'Where are the tits?'

"I expected to see more tits than camera's", aldus een teleurgestelde cameraman van een buitenlandse televisiezender. Aan de vooravond van de Eurotop was iedereen wel in voor een smeuļg plaatje. De media waren dan ook in grote getalen afgekomen naar wat was aangekondigd als een 'Sex Riot' op de Nieuwmarkt. Het aantal deelnemers viel echter wat tegen. "Toen we in allerlei programma-overzichten werden aangekondigd haakte vrijwel iedereen die mee zou doen af," aldus de organisatrice, die toen maar, zwaaiend met dildo's en wc-papier, in haar eentje de wereldpers trachtte te bevredigen. 
 

EUROTOPPERS & -FLOPPERS 

Op diverse urinoirs in de Amsterdamse binnenstad zijn stickers met de tekst 'Gereserveerd voor J. Chirac' geplakt. Een onbekende groepering wil hiermee de Franse president een slaapplaats aanbieden MM Een van de vele arrestaties van de afgelopen dagen betrof een journaliste die volgens de politie weigerde bevelen op te volgen MM Extreem Rechts is in actie gekomen tijdens de Eurotop. Er werden op verschillende plekken anti-Europa-posters geplakt. Bovendien rijdt de beruchte neo-nazi Eite Homan met zijn vriendjes rond om linkse actievoerders te fotograferen. 
 
 
 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997