Naar archief

Uit: Daily Amsterdamned #1 d.d. 15 juni 1997
[speciale gratis dagkrant vanwege de Eurotop]
 
 

LEGALISE-STREETRAVE  

Raven tegen Euro-narcoticabrigade  

Terwijl zaterdagavond rond een uur of zeven de omgeving van het Centraal Station door ME-ers wordt afgezet, is het enige honderden meters verder aan de Oostelijke Handelskade opvallend vredig. Bij het Pakhuis Afrika geen ronkende politiehelikopters, maar dreunende bassen van soundsystems. De voorbereidingen van de pre-party van de 'Legalise-streetrave' zijn in volle gang. Later op de avond moeten hier honderden, zo niet duizenden feestgangers raven tegen 'the war on drugs'. En, wat de organisatie nog eens wil benadrukken, het moet absoluut vreedzaam verlopen. 

Maandenlang is een kleine groep mensen met de voorbereidingen geweest. Eind vorig jaar kwamen ze al bij elkaar, verontrust door een politie-inval bij de Amsterdamse discotheek Mazzo, die tot de tijdelijke sluiting van de disco leidde. Na enige invallen bij psycho-paddo-kwekerijen in Brabant besloten ze in actie te komen tegen de 'oorlog tegen drugs'. Met het openen van een website en discussie via Internet kreeg het geheel al snel een internationaal karakter. Het idee voor een streetrave, geïnspireerd op soortgelijke feestelijke optochten als de Love-parade in Berlijn, sloeg aan. Krakers, hippies, ravers en blowers sloegen de handen ineen en het initiatief zwelde aan tot iets wat vandaag een gigantisch straatfeest moet worden. 

Ruim honderd DJ's en twintig soundsystems zullen door de straten van Amsterdam denderen om de Europese leiders duidelijk te maken dat een oorlogsverklaring aan drugs geen enkele oplossing biedt. "Gaat de overheid mij verbieden wat ik mag slikken," aldus Jan-Frank, een van de organisatoren. "Zij zeggen dat cocaïne gevaarlijk is. Maar is vlees eten ook niet gevaarlijk? Of de vervuilde lucht rondom Schiphol inademen, is dat gezond? Want dat tolereert diezelfde overheid weer wel." 

Dat de streetrave een groot succes zal worden, daar zijn ze het bij Legalise wel over eens. Bang voor rellen zijn ze niet. "Radicale actievoerders hebben bij ons niets te zoeken. Wij willen niet vechten met de politie, wij willen feesten. We hebben voortdurend overleg gehad met de politie en zijn niet van plan om naar verboden zones op te trekken. We willen feestend protesteren." 

Dezelfde vredelievende woorden klonken afgelopen donderdag ook op het Spui. Daar hield een groep activisten een ludieke actie rond Het Lieverdje, om de aandacht op de komende streetrave te vestigen. Ruigoord-bewoners als Hans Plomp dichtten daar tegen de overheidsmaatregelen tegen drugs, en het beeld van het Amsterdamse Lieverdje kreeg een heus Legalise T-shirt omgehangen. Buitenlandse cameraploegen volgden het gebeuren op de voet en ook vele toeristen leken nogal onder de indruk van de actie. "These crazy Amsterdammers", aldus Nancy uit Oregon, Verenigde Staten. "How can you ask for legalisation of drugs. They'll put you behind bars for this back home." En daar gaat het dus net om, aldus de Ruigoordse dichters. 

Vandaag zal, als alles goed gaat, in vijftien steden wereldwijd tegen de 'war on drugs' gedemonstreerd gaan worden. Van Australië tot Canada, van Californië tot New York. Amsterdam zal ongetwijfeld haar beste beentje voortzetten, en haar reputatie eer aan doen. 

Legalise Streetrave, verzamelen 12.00 uur, Centraal Station.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997