Naar archief

 

Uit: Daily Amsterdamned #1 d.d. 15 juni 1997
[speciale gratis dagkrant vanwege de Eurotop]
 
 

EUROTOPPERS & -FLOPPERS 

De commercie heeft de Eurotop ontdekt. Een pizzabakker heeft een speciale europizza met Engelse cheddarkaas, Duitse braadworst, Spaanse chorizo en Hollandse tomaten in de aanbieding. Veganisten hebben verontwaardigd gereageerd. Een kapper heeft Euro-coups in de aanbieding +++ De Koninklijke Marechaussee (KM) is boos op de Amsterdamse politie. De KM weigert de vele nachtdiensten die haar gevraagd worden. Het Nieuws van de Dag concludeert dat de "Beveiliging rond Eurotop in gevaar" is. 

Naast de 5000 agenten die rond de Eurotop worden ingezet zijn nog eens 2500 agenten beschikbaar voor het 'gewone' werk. Het totale aantal agenten van 7500 kan nog aangevuld worden met extra ME-pelotons. Het is niet bekend hoeveel leden van diverse veiligheidsdiensten rond de buitenlandse delegaties actief zijn. 

Veel agenten zullen hun woelige nachten door moeten brengen in een veerboot van Stena Line, die aangemeerd ligt in de Suez-haven in het Westelijk Havengebied. 

De politie beschikt over een heuse over een onderzeeboot om de grachten te controleren op bommen en andere niet-geïdentificeerde objecten. Dinsdag zag onze verslaggever een witte ei-vormige koepel opduiken voor theater Carre in de Amstel. Kikvorsmannen waren er mee aan het oefenen. 

Engelse streetravers hebben zich een grote militaire tank aangeschaft, roze geschilderd met bloemetjes, om hun soundsystems veilig naar feestjes op straat te transporteren. Bij de laatste rave op Trafelgar Square in Londen reed de tank dwars door de politiecordons heen. Het gerucht dat de roze tank naar Amsterdam komt voor de LegalizE rave is zeer hardnekkig. Hoe ze voorbij de douane moeten komen blijft wat onduidelijk. 

'Bel ons als je problemen hebt met Duitse punks'. Met deze boodschap belde de politie de afgelopen week aan bij verschillende Amsterdamse kraakpanden om hun hulp aan te bieden. Jolanda & Henk kun je bereiken op 06 5390 1792, een voicemail systeem van de centrale recherche van de Amsterdamse politie. Ze zijn speciaal belast met het in de gaten houden van de Chaosdagen. Krakers krijgen ook de waarschuwing geen onderdak te verlenen aan grote groepen Duitse punks. Dat wordt niet getolereerd.  

Wie zich per openbaar vervoer van demonstratie naar demonstratie laat vervoeren moet er rekening mee houden dat veel tramlijnen worden omgeleid. Bij bepaalde haltes, zoals bij Hotel L'Europe en de Heinekenbrouwerij mogen passagiers niet in- of uitstappen mmm Half mei heeft de Amsterdamse politie de Eurotop-perskaart van Freddy Wissink, bekend van het lokale TV-station S&B-TV, in beslag genomen. Desgevraagd meldt politiewoordvoerder Klaas Wilting tot inbeslagname van de perskaart te zijn overgegaan omdat Wissink een veiligheidsrisico zou zijn. Begin vorig jaar werd Wissink gearresteerd wegens het aanbrengen van de leus 'Stop alle kernproeven' op de koninklijke blauwe bus, tijdens een bezoek van Beatrix aan het paleis. 

Een balende horeca-ondernemer wiens uitzicht aan het Frederiksplein nu hinderlijk wordt ontnomen door de afzettingshekken van het persdorp, heeft bordjes aan de hekken gehangen met de tekst 'Verboden te voederen'. 

Begin juni plaatste de gemeente langs diverse hoofdstraten in het centrum van de stad Eurotop- en Amsterdamvlaggen. In een mum van tijd waren de Amsterdamvlaggen geript door souvenierjagers. Nadat ook actievoerders hun oog hadden laten vallen op de Eurotopvlaggen (in diverse kraakkafees kun je bij inlevering van zo'n blauw/witte vlag gratis biertjes krijgen) besloot de gemeente om de resterende vlaggetjes weer binnen te halen. Sinds vrijdag hangen ze weer in top, maar niet voor lang. Eerst waren het de chaoten die vrijdagavond in menige mast klommen, waarna de autonomen zaterdagmiddag tijdens de Mars tegen Armoede de resterende Eurotopvlaggenmasten de gracht in mieterden. 

Volgens onbevestigde berichten zijn 500 punks, mogelijk onderweg voor de chaosdagen, afgelopen vrijdag aan de grens met Duitsland de trein uitgezet. Overigens vieren de supermarkten hoogtijdagen tijdens de chaostop. Woordvoerder Willems van het AH-filiaal in de Nieuwmarkt: "Ongelooflijk, we kunnen de schappen met bier maar ternauwernood bevoorraden. Als je even niet oplet zuipen ze de kratten in je winkel leeg". 

Nadat de chaoten wat stenen door de ruiten van het Franse consulaat hadden gegooid, stond er de volgende ochtend ogenblikkelijk een speciale politiewachtpost met zandzakken voor de deur. Krakers hebben donderdagmiddag 12 juni de bovenste ruimtes van een groot pand aan de Daniël Goedkoopstraat 7/9 in de wijk Over Amstel bezet. De etages scheppen ruimte voor enige honderden personen die voor de protestacties Amsterdam aandoen. 

De meest recent verschenen poster tegen de Eurotop, waarop de suggestie wordt gewekt om de regeringsleiders maar om zeep te helpen, heeft dankzij De Telegraaf behoorlijk wat aandacht gekregen en de nodige ophef veroorzaakt. 'Oproep tot aanslagen' opende de krant van vrijdag paginagroot. De poster, die in enkele buurten werd geplakt, wordt nu weer verwijderd zodra een van de 5000 eurocops 'm tegenkomt. 

De regeringsleiders zullen tweemaal een lunch nuttigen in de Heinekenbrouwerij, waardoor de directe omgeving van zondagavond tot dinsdagochtend tot spergebied wordt uitgeroepen mmm Nog meer lunch- en dinertijden: 16 juni 12.45 uur Paleis op Dam, 20.15 uur Rijksmuseum; 17 juni 12.45 uur Amstel hotel. 

Geef het volk brood & spelen en ze zijn wel zoet, moet de organisatie van de Eurotop hebben gedacht met de presentatie van het 'Festival of Inspiration'. Een gratis cultureel programma op diverse locaties in de stad. Ondertussen spreekt men na twee dagen al van een 'Festival of Frustration', aangezien er nauwelijks belangstelling bestaat voor het aanbod. Amsterdammers laten zich niet paaien.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997