Naar archief

Uit: Ravage 248/249 van 19 december 1997 (Thema: Oorlog tussen de seksen)

Bladvulling: Duh Haag, puin achtah ut duin

Den Haag heeft er een literair blaadje bij. Erbij? Zijn er nog meer dan? Ik weet het eerlijk gezegd niet, alleen het legendarische Mondain Den Haag c.q. Trespassers W is nog in m'n herinnering aanwezig. Bordelaise literair heet het, vernoemd naar de kroeg aan het Huygenspark waar Harry Zevenbergen en gootdichter Adriaan Bontebal al een paar jaar standup poëzie op de planken brengen. Soms voor een halve koe en een paardenkop, maar verderploeterend met een rotsvast geloof in de kracht der letteren en de liederlijkheid.

Genoegen veren in het achterste, nummer 1 bevat werk van dichters die er reeds optraden, en heeft als hemeltergend thema: voetbal. Voetbal ja, de kranten staan er vol van, de treurbuis loopt ermee over, en hier gaat een stelletje dichters er ook nog eens woorden aan vuil maken. Onder meer Keith Armstrong en Ian Horn uit Engeland bezingen het gedoe rondom het lederen monster.

Verder treffen we coryfeeën aan als Bart FM droog die het tenminste gewoon bij het thema oorlog houdt, Hagar Peeters, Ingmar Heytze, nog enkele anderen en dan hekkensluiter Sjaak Bral in onvervalst Haags. "Die kustlokatie: volgens mij zit er net een letter teveel in dat woord!" Naast de gedichten staan er wat nieuwtjes in. Qua formule lijkt het blad geïnspireerd door (nageaapt van) de Rottend Staal Nieuwsbrief uit Groningen, maar dat mag de muzische pret niet drukken. Een lovenswaardig initiatief met volgende keer hopelijk een wat interessanter thema. (Marc)

Bordelaise Literair, bijdragen sturen naar Schouwburgstraat 2, 2511 VA Den Haag tnv. Harry Zevenbergen, info 070-3640231.

 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997