Naar archief

Uit: Ravage #246 van 14 november 1997  

Oude Tijden Herleven op De Adm 

"We kunnen hier zo weer gaan oefenen, onze oefenruimte is nog bijna volledig intact", zegt zanger G.W. Sok van The Ex vanaf het podium. The Ex was een van de bands die speelde op het spetterende openingsbenefiet op het 'herkraakte' ADM terrein.  

Niet alleen de oude oefenruimte van de Ex blijkt nog intact. Op wat gebroken ruiten en het door de voormalige 'huurder' gesloopte sanitair na is er sinds het ADM (Amsterdamse Droogdok Maatschappij) terrein begin 1993 ontruimd werd vrijwel niks veranderd. De huurder, Ter Haak Beheer B.V., die het terrein voor drienhalve ton per jaar huurde van eigenaar West Invest, gebruikte slechts de grote hal voor sporadische containnerreparaties en sloeg af en toe wat plastic of vaten op. 

Van Ter Haak's plannen - het bouwen van een Roll On Roll bedrijf - op basis waarvan de vorige gebruikersgroep is ontruimd - is nooit iets terecht gekomen. In 1995 verdwijnt Ter Haak BV op onduidelijke wijze zelfs helemaal van het toneel. De nieuwe spelers zijn een Zweedse bank en de Pays Bas bank in samenwerking met West Invest. Ook zij ondernemen niets met het ADM terrein en komen niet verder dan kleingebruik.  

Heel af en toe vinden er nachtelijke activiteiten plaats aan een van de kades. Een schip legt aan, de grote deuren van de loods gaan open en vrachtwagens rijden op en neer naar het schip. Kranen op het schip lossen de vrachtwagens. De hele nacht wordt druk gewerkt aan activiteiten die het daglicht blijkbaar niet kunnen verdragen.

Eind 1996 en begin 1997 wordt het terrein een tijdje officieel bewaakt totdat in mei 1997 Amstellimo BV en Chidda Vastgoed BV - twee dubieuze bedrijven waarachter de beruchte Amsterdamse speculant Lüske schuilgaat - eigenaar worden van het ADM terrein. Al snel is de bewaking verdwenen en verstrijkt er opnieuw een half jaar zonder dat er iets met of op het terrein is gebeurd. Een ideaal moment om in te grijpen. 

Op zondag 12 oktober wordt het ADM-terrein door een grote groep mensen herkraakt. Het meer dan 43 hectare grote terrein biedt naast woonruimte veel mogelijkheden voor creatieve mensen en alternatieve bedrijven. Met de mogelijke ontruiming van de Silo, Ruigoord en het Vrieshuis in het vooruitzicht is er grote behoefte aan zo'n plek.  

Vrijdag 7 november werd de herkraak met een feestelijk openingsbenefiet gevierd. Vanaf de bedreigde Silo kon je je per boot, bus of boerenwagen naar het ADM terrein laten vervoeren. Al van ver ontwaar je de gekleurde lichten in een verder donkere omgeving. Djembe's schallen over het water en de lucht van brandend hout komt je tegemoet.  

In de voormalig bedrijfskantine is het feest in volle gang. Veel mensen waren al vroeg aanwezig om een heerlijke maaltijd te nuttigen. Veel oude bekenden halen herinneringen op van vroeger. Oud bewoners en gebruikers gaan kijken hoe hun vroegere woon- of werkruimte er nu uitziet.  

Na het optreden van een perscussiegroep betreed het 'wereldberoemde' Bettie Serveert het podium. Ruim een half uur lang brengen ze nummers van de Velvet Underground ten gehore. Daarna is de beurt aan de Malinese Kora-speler Djibril Diabate wiens betoverende klankenspel enthousiast door het publiek wordt ontvangen. Om een uur of twee, ruim twee uur later dan gepland - maar dat is nu eenmaal altijd het geval met de feesten op de ADM - betreedt The Ex het podium.  

Opvallend melodieus, maar nog steeds met de kenmerkende Ex-beat, spelen ze een overtuigende set. Djibril mag ook nog een nummertje opluisteren. Het bier en de tequila uit de cocktail-bar hebben inmiddels het gewenste effect bereikt; men danst, praat of hangt ergens dolgelukkig tegen een paal. Op het podium zet een slagwerkgroep compleet met dansers het eerste ritme in. Tot in de vroege ochtend wordt er nog gedanst en gefeest. Sommige dingen veranderen nooit.  

Freek Kallenberg

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997