Naar archief

Uit: Ravage #245 van 31 oktober 1997  

Actieweekeinde tegen castor 

Duitse en Nederlandse actievoerders maken zich na een geslaagd actieweekeinde op voor een blokkade van de aanvoer van nucleair afval naar een opslagplaats in Ahaus. Het eerste Castor-transport wordt begin volgend jaar verwacht. 

Bondsminister Angela Merkel (Milieu) heeft eerder aangegeven dat niets een transport naar de tussenopslagplaats Ahaus in de weg staat. In de Duitse grensplaats ligt al kernafval opgeslagen afkomstig uit Hamm. Het Castor-transport, dat per trein van Neckarwestheim naar Ahaus leidt, zal naar verwachting in het voorjaar van 1998 plaatsvinden. 

Enkel, als het aan de tegenstanders ligt niet. De afgelopen maanden zijn er al talloze protestacties georganiseerd waarmee het verzet tegen kernenergie en kernafval wordt aangewakkerd. Zo kwamen er in het weekeinde van 18 en 19 oktober in totaal 3500 betogers de straat op. De acties in Ahaus liepen uit op een generale repetitie voor komend voorjaar. Een politiemacht van minstens duizend agenten, onder wie functionarissen van de 'Bundesgrenzschutz' en de 'Bereitschaftpolizei' hielden de deelnemers ondermeer met videocamera's nauwlettend in het oog. 

Na een vreedzame tocht, die vertraging opliep omdat bussen met deelnemers uit Berlijn en Hamburg werden doorzocht door de politie, kwam de ME zaterdagmiddag in actie toen rond de tweehonderd demonstranten op de rails van de speciale spooraftakking naar het verdoemde Brennelement Zwischenanlager Ahaus-complex (BZA) gingen zitten. De groep werd door de gepanikeerde ME ingesloten en aangehouden. Er werden tweehonderd mensen geboeid afgevoerd naar Coesfeld, waar ze enkele uren zijn ondervraagd. Zaterdagnacht werden de arrestanten vrijgelaten, ondermeer vanwege de luidruchtige protesten buiten de muren van het gevangeniscomplex. 

Op zondag vond voor de 35e keer de maandelijkse 'Sontagsspaziergang' plaats, waarbij 1500 demonstranten vanaf het stadhuis in Ahaus naar het BZA-spoor liepen. Op het spoor stond om de vier meter een agent geposteerd, om een nieuwe zitactie te voorkomen. Teksten van Bertolt Brecht schalden uit de speakers. 'Wer kämpft kann verlieren, wer nicht kämpft hat schon verloren'. Er wordt een groot houten kruis geplaatst bij de spoorbaan. 

Volgens actievoerder Hartmut Liebermann van 'Kein Atommüll in Ahaus' is 'het slapende Münsterland' na het actieweekeinde wakker geschud. Hij noemt het politie-optreden van zaterdag onbegrijpelijk. "Er zijn een paar schroeven van de rails losgedraaid, maar voor de rest is er niets vernield. Waarom er dan zoveel mensen uren lang worden vastgezet is me een raadsel. Het zegt toch genoeg dat een journaliste van de Duitse tv-zender ZDF na het uitgereikte politie-persbericht met hen heeft gebeld om te vragen of ze bij dezelfde manifestatie zijn geweest...?" 

In de vroege ochtend van 16 oktober hebben onbekenden een stuk rails uit de spoorlijn Coesfeld-Billerbeck ontvreemd. Bij het nabijgelegen rangeerstation werd wel eerst een waarschuwingsbord neergezet, terwijl zowel de politie als de spoorwegen tijdig op de hoogte werden gebracht van deze onverwachte operatie. Volgens de regionale politie van Münsterland was dit het werk geweest van militante milieuactivisten.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997