Naar archief

Uit: Ravage #244 van 17 oktober 1997  

Eco-guerrilla in Nicaragua 

Volgens de krant La Tribuna is er in Nicaragua een nieuwe gewapende groep opgedoken die zich het Ecologisch Gewapend Front noemt (FEA). Ze zou bestaan uit zo'n zestig mannen. Onder de leden zouden zich zowel voormalig Sandinistische militairen als contra-strijders bevinden. 

Een persverklaring van de groep kondigt aan dat ze de wapens opgenomen hebben om zich te verdedigen tegen "nietsontziende houtkappers die de hoofdschuldigen zijn van de vernieling van het milieu In de noordelijke streken van het land". 

Eind september heeft de groep 25 kettingzagen in beslag genomen en publiekelijk verbrand op het centrale plein van Puerto Viejo, zo'n 70 kilometer oostelijk van Waslala, De groep verklaart dat de corruptie van de overheid beëindigd moet worden en dat ze concessies die uitgegeven zijn door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen niet zullen erkennen. 

Door een onlangs uitgegeven houtkapconsessie wordt de autonome regio RAAN bedreigd, In dit 'Noord Atlantische Autonome Gebied', een oerwoudgebied dat onder de Sandinisten autonomie kreeg, wonen voornamelijk Sumu en Miskito indianen, SOLCARSA, de dochter van het Zuid-Koreaanse bedrijf Kumkying, heeft nu het recht gekregen om 62 duizend hectares te kappen in de buurt van het reservaat Bosawas, zestig kilometer westelijk van de regionale hoofdstad Bilwi (het vroegere Puerto Cabezas). 

Drie Amerikaanse solidariteitsgroepen (Native Forest Network, Nicaragua Network en Rainforest Action Network) hebben opgeroepen om op 10 november een wereldwijde protestdag te houden, Volgens hen is niet alleen de omvang van het boskapproject bedreigend, maar ook de manier waarop deze tot stand is gekomen. Allerlei rechten die de lokale bevolking met de autonomie-wet van 1987 had gekregen, waaronder inspraak, zijn met voeten getreden, Het gerucht gaat dat het niet toevallig is en dat de conservatieve liberale partij van president Aleman van plan zou zijn om het gebied z'n autonome status - die in de grondwet vastgelegd is - te ontnemen. (bron: America Ventana)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997