Naar archief

Uit: Ravage #244 van 17 oktober 1997

Bratra scoort bord macaroni

Jan Thomas is een van de activisten die zich in een boomhut had verschanst. Tijdens de ontruimingsoperatie keek hij z'n ogen uit. Hier volgt z'n relaas.

"Dinsdagochtend, na een onrustige nacht met veel onweer en ander lawaai, begint men aan de ontruiming van de boomhutten. Voor kamp 120 (Noorderweg 120) komt een hele grote gele hoogwerker op rupsbanden (merk 'Vier vuilniszakken BV'). Vanaf de bovenkant worden de bomen van hun takken ontdaan, zodat men de bewoners eenvoudiger kan bereiken met de omhoog gehesen containers.

Het basiskamp blijkt het doelwit te zijn van een geconcentreerde aanval. De Bratra, die gewoonlijk kraakpanden open slijpt, komt te voet met modern klimgereedschap. Shovels, graafmachines en een groene hoogwerker slopen alles waar (bijna) geen mens meer in zit. Af en toe worden er bomen omver gehaald die met loopbruggen verbonden zijn aan bomen waar nog in gewoond wordt. Overduidelijk geen geweldloze benadering. Gelukkig raakt er bij dit soort schendingen van gedane toezeggingen niemand gewond.

De Bratra-eenheden blijken slecht getraind in hun nieuwste hobby. 'Bewandelbare bomen' worden met uitvoerige veiligheidsprocedures bedwongen. Ook een opsteekladder werkt niet. Het bovenste deel wordt zonder problemen een hut ingetrokken. Een uur later heeft men een pad gegraven waarover een 'happer' naar de hut kan komen. Nadat ze eenmaal boven zijn, krijgen ze natuurlijk eerst hun ladder weer terug.

En van de activisten hangt aan een soort kabelbaantje tussen twee bomen in. Met een katrol wordt een staalkabel omlaag getakeld. De activist hangt ondertussen alweer aan een andere kabel. Score voor het blauwe leger: een pan macaroni. Een half uur later kan een kersenplukker met veel moeite de activist uit de lucht halen. De mensen die uit de bomen en tunnels gehaald zijn, worden door twee ME'ertjes begeleid naar de afzetting. Ze worden niet aangehouden, wel gewaarschuwd dat wanneer ze terug zullen keren binnen het hek heftig vervolgd zullen worden op basis van art 461 wetboek van strafrecht."

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997