Naar archief

Uit: Ravage #244 van 17 oktober 1997

Anti-bont oorlog in de vs laait op

Amerikaanse dierenbeschermers hebben onlangs een gevoelige klap aan de bontindustrie toegebracht. In het kader van de al bijna twee jaar durende anti-bontoorlog werd in de nacht van zondag 5 oktober een van de bekendste en meest prestigieuze nertsenfokkerijen van Noord-Amerika bezocht.

Larry Frye is al 22 jaar eigenaar van een nertsenfokkerij in Crystal Lake. Dankzij een uitgekiend fokprogramma heeft hij onder bonthandelaren de reputatie opgebouwd een van de beste nertsenfokkerijen ter wereld te runnen. Voor n vel uit de fokkerij van Frye wordt soms meer dan tweeduizend dollar neergeteld, een exorbitant hoog bedrag.

Tot voor kort bleef. de staat Illinois - waar de fokkerij van Frye is gevestigd - buiten het strijdtoneel van radicale anti-bontactivisten, die de afgelopen twee jaar een 'war against fur' voerden. In Chicago gaan weliswaar regelmatig de ruiten van alle bontwinkels aan diggelen, maar de 'directe oorlog' tegen bontfokkerijen vindt plaats in andere staten, zoals Utah.

Mede daardoor schrok de bontwereld in Illinois op van het nieuws dat juist de prestigieuze fokkerij van Frye het doelwit was van een actie. Ruim vijfduizend nertsen wisten uit zijn fokkerij te ontsnappen, nadat activisten 's nachts de hekken rond het bedrijf omver trokken en de kooien waarin de dieren zaten openbraken. Direct nadat de actie bekend werd gemaakt, trokken tientallen bontfokkers uit de verre omtrek naar de boerderij van Frye, om te helpen de ontsnapte nertsen op te sporen. Aan de klopjacht deden zelfs fokkers uit andere staten mee.

Uiteindelijk wisten zij de meeste nertsen weer op te sluiten; slechts een paar honderd dieren konden voorgoed uit handen van de bontfokkers blijven. Toch betekende de actie een flinke klap voor de fokkerij. Doordat de activisten alle stambomen fokgegevens uit de administratie van het bedrijf hebben gestolen, ligt het bedrijf in feite stil. Zonder deze gegevens kan Frye zijn fokprogramma niet uitvoeren en ook niet instaan voor de kwaliteit van de nertsvellen. "Ik weet niet of we in staat zijn het bedrijf weer op poten te zetten," verklaarde Frye in de media. "Ik zal jarenlang verlies leiden voordat we de kwaliteit in huis hebben die we voorheen boden. Pas geleden kon ik vier nertsen verkopen voor 10 duizend dollar. Als ik onder deze omstandigheden 100 dollar vang voor een nerts mag ik blij zijn." Volgens experts uit de bontindustrie kan de schade oplopen tot 1 miljoen dollar en is het maar zeer de vraag of het bedrijf de klap zal overleven.

Dit laatste is uiteraard ook het doel van de activisten. Vanuit kringen rond het Animal Liberation Front is de laatste maanden steeds vaker gedreigd om alles in het werk te stellen bontfokkerijen een maximum aan economische schade toe te brengen.

Bewakingsdiensten

De bonthandel geeft toe steeds vaker doelwit te zijn van 'anti-bont-guerrilla-acties'. Volgens Bob Buckler, woordvoerder van de handelsvereniging Fur Commission USA, wordt het met verf besmeuren van bontwinkels allang niet meer beschouwd als een 'shockerende actie van dierenrechtenextremisten', maar eerder als een vervelend incident. Radicale antibontactivisten richten zich namelijk steeds vaker direct tegen fokkers.

En dag voor de actie bij de fokkerij van Frye werden enkele duizenden nertsen bevrijd uit een fokkerij in de staat Idaho. Ook hier werd de complete stamboomadministratie meegenomen. In de staat Utah, waar al veel bontfokkerijen zijn getroffen door dergelijke acties, hebben fokkers eigen bewakingseenheden samengesteld. Er worden particuliere bewakingsdiensten ingehuurd, enorme alarminstallaties aangelegd, en zwaar bewapende nertshouders rijden patrouilles rond pelsdierfokkerijen.

Bontfokkers lijken dan ook alle reden te hebben om ongerust te zijn. De 'antibontoorlog' neemt het laatste jaar steeds verder in omvang toe. Vofgens de Coalition to Abolish the Fur Trade hebben in de VS en Canada 36 "grote bevrijdingsacties" plaatsgevonden sinds de organisatie eind 1995 begon met het in kaart brengen van anti-bontacties. "Wij staan altijd achter dit soort acties, zolang er geen mensen gewond raken", aldus de voorzitster van de Coalition. Volgens hem gaan activisten er steeds vaker toe over om de complete stamboomadministratie weg te halen. Het is een vrij eenvoudige methode om een bontfokkerij volledig plat te leggen.

De opvoering van de anti-bontoorlog lijkt samen te gaan met een toenemende sympathie onder het Amerikaanse publiek In 1996 bleek uit een opiniepeiling van Associated Press dat 59 procent van de Amerikanen het per definitie verwerpelijk vindt om dieren af te maken voor bont. Enkele jaren geleden was dat nog een minderheid.

Chatham 3

Inmiddels heeft de FBI de actie tegen de fokkerij van Frye in onderzoek. Rechercheurs verklaarden de inbraak en vernieling als een terreurdaad te beschouwen.

Met het opvoeren van de activiteiten van radicale dierenrechtenactivisten neemt ook de jacht die justitie maakt in omvang toe Vanuit de bontindustrie is al enkele' malen een forse geldsom uitgeloofd voor tips die tot arrestaties zouden leiden. De afgelopen maanden zijn zowel in de VS als in Canada verschillende mensen gearresteerd op verdenking van deelname - of de intentie deel te nemen - aan directe acties.

Zo staan binnenkort de 'Chatham 3' voor een Canadese rechtbank. Zij worden verdacht van het bevrijden van 1500 nertsen en van diefstal van fokgegevens uit een fokkerij in Ontario, begin dit jaar. Van de vijf gearresteerde activisten hebben er twee een belastende verklaring afgelegd tegen de anderen. Dit tweetal is inmiddels veroordeeld tot 400 uur sociale dienstverlening. De overige drie - de Chatham 3 dus - zijn op een borgsom van 10 duizend dollar vrijgelaten, maar moeten binnenkort voorkomen. Door de getroffen bontfokkerij is een schadeclaim tegen het drietal ingediend van 3,5 miljoen dollar.

Volgens de fokker zouden door de actie 1542 nertsen en twintig jaar aan stamboomgegevens zijn kwijtgeraakt. Ook zouden vierhonderd kooien en een deelvan het hekwerk om zijn fokkerij totalloss zijn gesloopt. De officier van justitie heeft al aangekondigd 'absoluut niet mild' te zullen zijn, omdat de drie activisten "op geen enkele manier spijt van hun daden hebben betuigd".

Zweden

Ook Scandinavische dierenbeschermers gaan tegenwoordig zeer regelmatig op pad. Met name het 'Djurens Befrielse Front' (DierenBevrijdingsFront) en de actiegroep 'De Wilde Nertsen' hebben de afgelopen tijd stevig huisgehouden tegen de Zweedse bontindustrie. In de laatste vier maanden is de grootste bontfokkerij van Zweden, de Horsnas Pelsdierhouderij, al drie keer bezocht door dierenbevrijders. De laatste keer werden hier 1200 nertsen bevrijd. Ook verschillende andere nertsen- en vossenfokkerijen zijn de afgelopen maanden bezocht, waarbij activisten steevast de complete fokadministratie in beslag namen.

Een maand geleden drong het DierenBevrijdingsFront nog binnen bij een nertsenfokkerij in Karlstad. Tot verrassing van de activisten troffen ze in de fokkerij geen dieren aan; de fokkerij was waarschijnlijk al opgedoekt. Om dat laatste zeker te stellen, werden de tweehonderd kooien, evenals alle overige apparatuur die in de fokkerij werd aangetroffen, vakkundig gesloopt. Ook werden boodschappen op de muren aangebracht, zoals "Bont is moord" en "Start opnieuw en we komen terug".

Bas

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997