Naar archief

Uit: Ravage #241 van 5 september 1997  

Rechter ongevoelig voor argumenten weigeraar sollicitatieplicht 

De korting van tien procent die Jacques Peeters vorig jaar kreeg opgelegd op zijn uitkering wegens weigering van de sollicitatieplicht, is door de Amsterdamse rechtbank ongegrond verklaard. De korting had gedurende de maand april moeten gelden, zoals in de beschikking van de sociale dienst was aangekondigd, en niet over de maand mei. Echter, Jacques' argumenten om niet te solliciteren werden door de rechter van tafel geveegd. 

De baanloze Jacques Peeters, als vrijwilliger sinds jaar en dag in dienst bij de Werklozen Belangen Vereniging Amsterdam (WBVA), had in mei van dit jaar bij de Amsterdamse rechtbank beroep ingesteld tegen de oplegging van een sanctie wegens het 'niet in voldoende mate trachten passende arbeid te verkrijgen'. De sociale dienst verweet Jacques met name dat hij geen sollicitatiebewijzen kon overleggen. Jacques solliciteert principieel niet, omdat hij dat een zinloze bezigheid vindt voor iemand die al tien jaar werkloos is en z'n studie nooit heeft afgemaakt. Buiten dat, hij werkt al voor de WBVA. 

In de beschikking die Jacques in verband met de sanctie kreeg, stelde de sociale dienst dat de sanctie in april 1996 zou worden opgelegd. Echter, pas in mei 1996 werd de uitkering met 10% gekort. Jacques tekende hiertegen bezwaar aan.  

De rechter tilde zwaar aan deze gang van zaken. Hij stelde dat het doorvoeren van de korting in mei, in plaats van in april, geen wettelijke grondslag heeft en dat daarom de korting ongedaan moet worden gemaakt. Bovendien werd de gemeente veroordeeld in het betalen van de proceskosten. De sociale dienst zal de ingehouden uitkering alsnog moeten uitbetalen en een nieuwe beschikking moeten maken, waarin zij van de rechter moet motiveren wat de wettelijke grondslag is geweest voor het opleggen van de sanctie in de maand mei en niet in april. Tegen deze beschikking staan uiteraard weer beroepsprocedures open. (In eerste instantie bij Burgemeester en Wethouders).  

In zoverre heeft Jacques dus gewonnen. De argumenten die Jacques echter aanvoerde tegen het opleggen van de sanctie werden door de rechter niet geaccepteerd. Op sommige argumenten is de rechter zelfs in het geheel niet ingegaan. 

Jacques had gesteld, dat men hem weliswaar herhaaldelijk over een periode van tien jaar voor een strafkorting had gewaarschuwd, maar dat men in die periode nooit tot oplegging van een sanctie was overgegaan na z'n halsstarrige weigering om te voldoen aan de sollicitatieplicht. Jacques maakte hieruit op dat hij er op mocht vertrouwen dat de sociale dienst niet tot een sanctie zou overgaan. De rechter accepteerde dit argument echter niet. Hij vond dat men uit de waarschuwingen wel kon afleiden, dat Jacques een sanctie zou krijgen. 

Jacques stelde verder dat het schrijven van sollicitatiebrieven volledig zinloos is omdat hij na tien jaar werkloosheid en met een afgebroken opleiding niet meer dan een hypothetische kans heeft op betaald werk. De rechter stelde echter dat Jacques niet aannemelijk had kunnen maken wat precies zijn activiteiten waren geweest richting arbeidsmarkt, en dat hij niet had bewezen slechts een hypothetische kans op betaald werk te hebben, waardoor hij volgens de rechter niet in aanmerking komt voor vrijstelling van de sollicitatieplicht als langdurig werkloze. De rechter merkte in een tussenzin op dat Jacques voor vrijstelling van de sollicitatieplicht nooit een officieel verzoek heeft ingediend. 

Volgens de WBVA tilt de rechter weliswaar zwaar aan de gemaakte fouten van de sociale dienst, maar is hij niet gevoelig voor het argument dat het bij het schrijven van sollicitatiebrieven dikwijls gaat om een zinloze formaliteit, waarin de hypocrisie hoogtij viert. De rechter stelde echter niet expliciet dat het schrijven van sollicitatiebrieven noodzakelijk is. Hij zei alleen, dat je bij een weigering sollicitatiebrieven te schrijven wel op de een of andere wijze moet kunnen aantonen dat je niet meer dan een hypothetische kans hebt op betaald werk. De WBVA beraadt zich op nadere stappen waarmee dit kan worden aangetoond in verdere procedures.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997