Naar archief

Uit: Ravage #241 van 5 september 1997  

NIEUWS

Eurotop krijgt een vervolg 

AMSTERDAM - De regeringsleiders van de Europese landen, die tijdens de Eurotop van juli jl. in het gebouw van de Nederlandse Bank debatteerden over de Europese eenwording, komen donderdag 2 oktober in Amsterdam weer bijeen om het verdrag te ondertekenen. Dit heeft een vertegenwoordiger van de RVD begin deze week bevestigd. 

De ondertekening van het Verdrag van Amsterdam vindt plaats in het Paleis op de Dam. Het platform Naar een Ander Europa, dat gedurende de Eurotop een inhoudelijk interessanter programma organiseerde in de vorm van de Tegentop, zal op 2 oktober weer van de partij zijn in de vorm van een protestactie. Of de autonomen en chaoten elkaar en Amsterdam weer weten te vinden, is vooralsnog onduidelijk, maar gevreesd moet worden dat de politie onder aanvoering van korpschef Kuiper de regie weer strak in handen zal hebben.  

Juridisch getouwtrek om tuin eindigt in confrontatie 

ROTTERDAM - Bewoners en sympathisanten van het woon-/werkpand 't Poortgebouw in Rotterdam zijn maandag 1 september in actie gekomen om te voorkomen dat de gemeente hun tuin af zal graven. Verschillende actievoerders verschansten zich in de bomen, gooiden gaten dicht en maakten een kampvuur ("om de gemeentewerkers uit te roken"). Nadat een werkladder in het water van de Maas werd gegooid, hielden de werknemers het voorlopig voor gezien. 

De actie was het logische gevolg van jarenlang juridisch getouwtrek om de toekomst van de tuin, die ten tijde van de kraak van 't Poortgebouw door de toenmalige krakers werd geconfisceerd. Nadat het Poortgebouw werd gelegaliseerd, zegde de gemeente toe de tuin voorlopig te zullen gedogen. Maar nu men de laatste jaren bezig is de Kop van Zuid op te fraaien, volgens de maatstaven van de gemeente Rotterdam wel te verstaan, is er geen plek meer voor het in hun ogen rommelige tuintje die plaats zal moeten maken voor een keurige kade. 

De bewoners van 't Poortgebouw denken er niet over het stukje groen, waarop veertien bomen staan, zomaar op te geven. Ze hebben nog niet zo lang geleden de gemeente aangeboden een groen voetpad aan te leggen door de tuin, zodat de voortgang van de kade niet zou worden verstoord. De gemeente vond dit plan maar niks en bood de bewoners op haar beurt in ruil bloembakken, een bankje en veertien nieuwe bomen aan, maar dat laatste wel op een totaal andere plek. 

Afgelopen woensdag zou er op het kantoor van de deelraad een overleg plaats hebben gevonden tussen een delegatie van 't Poortgebouw en een verantwoordelijk ambtenaar. Het is op 't moment dat deze krant naar de drukker gaat niet duidelijk hoe dat gesprek verlopen is, maar een bewoonster van het pand heeft er weinig vertrouwen in. "Het zal wel weer zo'n halfslachtig voorstel zijn om ons protest af te kopen. Aanstaande vrijdag willen ze onze tuin weg hebben. Wij gebruiken de tussenliggende periode om ons groengebied te barricaderen." Als de gemeente vrijdag met de sterke arm op komt draven, zullen de bewoners zich op geweldloze wijze verdedigen.   

Baanloze krijgt alsnog uitkering 

SINT-MICHIELSGESTEL - De bewust baanloze Marta Resink krijgt alsnog met terugwerkende kracht vanaf 1 april een uitkering. Wel was er het dringend verzoek aan Marta om haar laatste bezwaarschrift in te trekken. Zij weigert dit. "In een poging een uitspraak over mijn recht op het hebben van een geweten te ontlopen, stuurt de gemeente Sint Michielsgestel nu aan op een ambtelijke schikking", aldus Marta. 

Marta weigert banen te accepteren die de gemeente haar aanbiedt. In haar bezwaarschrift stelt ze dat zij zelf wil kunnen beslissen wat voor werk voor haar passend is en dus op welke banen ze solliciteert. Bij veel werk dat haar wordt aangeboden cq. opgedrongen zou zij in gewetensnood komen en dat weigert Marta. Tijdens de hoorzitting waar zij haar bezwaren kon toelichten werd duidelijk dat niet zij maar de gemeente de voorwaarden stelt. Deze maakt uit wat voor werk passend voor haar is en dus waar de grenzen van haar geweten liggen. Een bijzonder vreemde situatie waar ook de commissieleden duidelijk moeite mee hadden. 

Vervolgens kreeg ze een uitnodiging van een ambtenaar van Sociale Zaken om haar sollicitatiebrieven te overleggen. Marta wilde wel langskomen, maar was slechts bereid om haar afwijzingsbrieven te laten zien. Zij beriep zich hierbij op een recent rapport van de Registratiekamer waarin wordt gesteld dat het tonen van afwijzingsbrieven volstaat omdat inzage in sollicitatiebrieven het recht op privacy schendt. De ambtenaar moest toegeven dat zij - opnieuw - beter op de hoogte bleek van de regels dan hij en zegde toe over haar bezwaarschrift een positief advies uit te brengen. Marta maakte van de gelegenheid gebruik alvast een voorschot te vragen op de haar ten onrechte onthouden uitkering. Begin augustus maakte de gemeente alvast wat geld over.   

Volgens de gemeente is de zaak nu geregeld omdat Marta sinds 1 april voldoet aan de sollicitatieplicht. Zij krijgt haar uitkering terug en daarmee is de kous af. Marta wil echter ook antwoord op haar belangrijkste bezwaar: het niet erkennen van haar recht om zelf te beslissen welk werk voor haar passend is. Het wachten is nu op een formele beschikking op haar bezwaarschrift. (Bron: ZOZ)    

Fietsers veroorzaken smog 

UTRECHT - De vierde protesttocht van de fietsactivisten van 'D'omtrapper' op 8 augustus verliep minder tumultueus als de voorgaande. Toen werden enige mensen gearresteerd.  

Rond de vijftig demonstranten namen dit keer in Utrecht 'de auto als veroorzaker van smog' op de korrel. Enige kruispunten werden korte tijd bezet, en met behulp van enige rookbommetjes werd aangegeven hoeveel smog het autoverkeer veroorzaakt.  

In Groningen wisten zo'n twintig mensen op 30 augustus na een rondje door de stad enige tijd een parkeergarage te blokkeren. De plaatselijke politie vond het allemaal niet zo leuk, en maakte uiteindelijk een eind aan de blokkade.     

NIKE onderzoekt arbeidsconflict Bangladesh 

HILVERSUM - De sportkleding- en accesoiresfabrikant NIKE zal een onderzoek in laten stellen naar de klachten van arbeiders die werken bij het toeleveringsbedrijf Youngone in Bangladesh. Dit zegde een vertegenwoordiger van NIKE toe, nadat medewerkers van de Schone Kleren Kampagne (SKK) op 20 augustus met spandoeken actie hadden gevoerd bij het hoofdkwartier van de multinational in Hilversum. 

Het arbeidsconflict bij Youngone kwam half juli in de publiciteit, nadat de politie van Bangladesh met geweld een vreedzame betoging van zo'n 5000 arbeiders van Youngone uiteen had gejaagd. De arbeiders protesteerden tegen de arrestatie van twee collega's en wilden een lijst van eisen omtrent het schenden van de arbeidsrechten bij het bedrijf aan de autoriteiten van Bangladesh overhandigen.  

De praktijken van het management van Youngone Hi-Tech, zoals ten aanzien van betaling van lonen, van overwerk en verlening van vakantiedagen zijn overtredingen van de regels die de regering van Bangladesh heeft opgesteld voor Vrijhandelszones. Daarnaast blijkt dat Youngone-Bangladesh zich ook niet houdt aan de Gedragscode die NIKE heeft aangenomen.  

Uit het afgedwongen gesprek dat medewerksters van de SKK hadden op het kantoor van NIKE, bleek dat de sportkleding fabrikant zich in toenemende mate zorgen maakt over het groeiende bewustzijn onder Europese en Amerikaanse consumenten. NIKE zegde toe snel een onderzoek in te zullen stellen naar de klachten en zal binnen een maand de SKK op de hoogte brengen van haar bevindingen en tevens met voorstellen komen tot verbeteringen.  

Daarnaast gaf NIKE toe dat haar bestaande Gedragscode onvoldoende garanties biedt voor handhaving van de arbeidsrechten, omdat een onafhankelijke controle op de naleving ontbreekt. Hierover volgt een overleg tussen directieleden van NIKE en leden van de werkgroep die werkt aan de uitvoering van het Eerlijk Handels Handvest.  

Banenwinkel landmacht met verf besmeurd 

GRONINGEN - Een actiegroep, die schuil gaat onder de naam 'Alle wapens de wereld uit!', heeft op 9 augustus, de herdenkingsdag van de atoomaanval op Nagasaki, de banenwinkel van de landmacht in Groningen besmeurd met rode verf. Tevens werd het deurslot dichtgelijmd en een helikopter 'bloedrood' geverfd. 

De actievoerders vinden het een slechte zaak dat het leger middels banenwinkels reclame maakt voor haar "levensbedreigende doeleinden" en met "geromantiseerde beelden mensen probeert te ronselen" voor een baan in het beroepsleger. "Het leger bestaat om oorlog te voeren, niet om de vrede te handhaven. Leger en wapenindustrie houden elkaar in stand en wapens beschermen het onrechtmatig verkregen economisch bezit", aldus de actiegroep die een goede oplossing in huis heeft voor het bewapeningsprobleem. "Als niemand naar de oorlog gaat is er geen oorlog meer en als er geen oorlog meer is heb je ook geen wapens nodig. Dus jongens en meiden, gooi dat geweer weg en ga naar huis." (Bron: Funest)   

Actievoerders verwijderen nazi-leuzen 

HOORN - Onder het motto 'als zij het niet doen, doen we het zelf wel' hebben actievoerders van AFA op 6 augustus de extreem-rechtse leuzen verwijderd van een schaftkeet in Hoorn. De hinderlijke leuzen (White Power en keltisch kruis) waren enkele maanden terug al aangebracht. Het Antidiscriminatieburo kreeg er klachten over binnen, waarna de gemeente Hoorn werd gevraagd er wat aan te doen. Toen dat laatste maar op zich liet wachten, staken enkele actievoerders van AFA (Antifascistische Actie) zelf de handen uit de mouwen.  

Houseparty eindigt in rellen 

HOORN - Het gebeurt steeds vaker dat illegale houseparty's uitmonden in politieoptreden en verzet vanuit de groep feestgangers. Zondagochtend 10 augustus omstreeks 1 uur probeerde de politie van Hoorn, twaalf agenten in totaal, een einde te maken aan een illegale houseparty in het Julianaplantsoen.  

De agenten stuitten echter op een deels vijandig publiek. De politie werd bekogeld met stenen, stokken, blikjes en kluiten aarde, waarbij enkelen van hen verwondingen opliepen. Tijdens het afvoeren van arrestanten werd onder meer een achterruit van een politiewagen en een aantal autobanden kapot gesneden. Daarnaast liepen diverse voertuigen deuken en kapotte lampen en spiegels op. 

Een aantal feestgangers liep op hun beurt klappen op met de wapenstok en beten in het been door toedoen van politiehonden. De politie heeft uiteindelijk drie personen aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Een jongen die met zijn hoofd de achterruit van een politieauto vernielde, kon niet worden aangehouden omdat dit belet werd door een groep omstanders. 

Maar het feest hield daarmee nog niet op. Even later werden van een tankstation de ramen ingegooid, waarna diverse groepen zich te buiten gingen aan plundering van het station. Daarna moesten her en der in Hoorn een aantal auto's eraan geloven. (Bron: Westfries Weekblad)  

Kunstfestival schrapt neonazi uit programma 

HAARLEM - Zonder zich ervan bewust te zijn had de organisatie van het festival 'Kunst in de Hout', dat komend weekend in Haarlem plaatsvindt, de extreem-rechtse Robin Versteeg op het programma staan. Na tussenkomst van de antifa-onderzoeksgroep KAFKA werd inderhaast besloten de racistische troubadour te schrappen. 

'Boudewijn de Groot is zijn grote voorbeeld. En Lennaert Nijgh, want Haarlemmer Robin Versteeg (25) is niet alleen thuis in zang en gitaarspel, hij schrijft ook zijn eigen teksten', meldt het nieuwsblad van het Provinciehuis ter voorbeschouwing op het optreden tijdens 'Kunst in de Hout'.  

Wat de organisatie van het festival niet wist, maar inmiddels wel, is dat Versteeg in 1991 betrokken raakte bij de Centrumdemocraten in Haarlem. In die tijd was hij ook werkzaam voor het neonazi-muziekblad Hou Kontakt. In 1995 raakte hij in contact met de CP'86. In het kader van zijn voorliefde voor de muziek trad hij vorig jaar als zanger/gitarist diverse malen op voor de extreem-rechtse Vlaamse partij Voorpost.   

Kranten verwijten justitie onrechtmatig handelen 

ROTTERDAM - Het openbaar ministerie heeft onrechtmatig gehandeld door de telefoongegevens van twee journalisten op te vragen. Dat betogen NRC Handelsblad, het Nieuwsblad van het Noorden en de journalistenvakbond NVJ. Als de staat niet erkent dat onrechtmatig is gehandeld, stappen de kranten en de NVJ naar de rechter. 

De advocaat van de betrokken partijen stelt in een brief aan de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Docters van Leeuwen, dat het OM het grondrecht dat in geding is, de persvrijheid, onvoldoende op waarde schat. Het opvragen van de telefoongegevens houdt het gevaar in van 'bronnenopdroging' voor de journalist, aldus raadsman H. Doeleman. 

In het geval van NRC Handelsblad heeft justitie de 'telefoonprints', waarop alle uitgaande gesprekken staan geregistreerd van het privénummer van redacteur F. Westerman, opgevraagd naar aanleiding van publicaties in november 1995 over de val van de enclave Srebrenica. Justitie trachtte zo te achterhalen welke militairen, die worden verdacht van schending van staatsgeheimen, met Westerman hadden gesproken. Volgens F. Jensma, hoofdredacteur van de NRC, gaat het om een principiële zaak. "Als justitie dergelijke dwangmiddelen mag toepassen tegen journalisten die zelf geen verdachte zijn, wordt het erg stil op de redactiezalen".   

Smaadproces McDonald's krijgt staartje 

LONDEN - McDonald's ziet af van verdere stappen tegen Dave Morris en Helen Steel. Op 19 juni 1997 veroordeelde Mr. Justice Bell de beide anti-McDonald's-activisten tot het betalen van een schadevergoeding van £60,000, ongeveer fl. 180.000. Zowel McDonald's als de McLibel2, zoals Helen en Dave in de wandelgangen genoemd worden, kregen van de rechter vier weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. McDonald's moest bovendien binnen deze termijn de voorwaarden aangeven voor de betaling van de schadevergoeding.  

De uiterste datum verliep zonder een bericht van McDonald's. Hiermee verspeelt ze het recht op de schadevergoeding, het proces kostte McDonald's reeds een geschatte 35 miljoen gulden. De McLibel-zaak is voor de multinational een ware nachtmerrie geworden die ze zo snel mogelijk zal willen vergeten. Maar de vraag is of dit ook zal gebeuren.  

In het Britse parlement zijn naar aanleiding van de uitspraak van de rechter inmiddels moties ingediend waarin wordt geëist dat McDonald's vanwege haar verwerpelijke bedrijfsactiviteiten sancties opgelegd krijgt. Daarnaast werden in de moties de Britse smaadwetten bekritiseerd en ondernemen de McLibel2 stappen om de Britse overheid, vanwege de onderdrukkende smaadwetten, voor het Europese Hof voor de Mensenrechten te slepen. Ook de infiltranten van McDonald's wacht een proces wegens medeplichtigheid. Kortom, McDonald's nachtmerrie is nog lang niet ten einde.  

Een mug als spion 

AMERIKA - Na beëindiging van de spectaculaire gijzelingsactie van de Japanse ambassade in Lima, begin dit jaar, werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst minutieuze afluisterapparatuur op allerlei beveiligde afdelingen van de ambassade binnen had weten te smokkelen door gebruik te maken van de waterleidingen. De radiografisch bestuurde afluisterapparatuur, ingebracht vanuit een put in de straat, werkt vanuit hetzelfde principe als de filmapparatuur die chirurgen heden ten dage toepassen op de operatietafel.  

Da's effe schrikken. Maar het wordt nog gekker. Volgens gezaghebbende Amerikaanse defensiebladen als Jane's Defence Weekly en Defense News wordt er momenteel geëxperimenteerd met minitieuze robotvliegjes, die radiografisch onder deuren door worden bestuurd om zich vervolgens aan de wand van de kamer te nestelen, waarna ondermeer beeld- en geluidsopnames worden gemaakt van het interieur. Op deze manier kunnen de gezagsdragers tijdens gijzelingsacties en bij verblijfplaatsen van 'terroristen' live op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen.  

Het verhaal doet de ronde al zouden deze van echte vliegen nauwelijks te onderscheiden robotjes, die ook door kieren kunnen kruipen, zich na zich in het bewuste lokaal genesteld te hebben kunnen vermommen als sprinklerinstallaties, thermometers of andere bij het interieur passende accessoires. Curieus, niet waar? (Bron: NRC)  

NAVO-hoofdkwartier gesloten door vredesactivisten 

BRUSSEL - Ruim zestig vredesactivisten hebben 6 augustus enige uren de hoofdingang van het hoofdkwartier van de NAVO geblokkeerd. Er werden spandoeken opgehangen met teksten als "Gesloten vanwege het voorbereiden van oorlogsmisdaden" en "Nucleaire wapens Illegaal". Volgens de activisten schendt de NAVO met haar nucleaire beleid het internationaal recht. Een bewering die vorig jaar door het Internationaal Gerechtshof werd bevestigd.   

Op 6 augustus, precies 52 jaar na het bombardement op Hiroshima, begonnen zestig vredesactivisten uit verschillende landen met een vreedzame demonstratie bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De activisten verzochten om een bijeenkomst met NAVO-vertegenwoordigers. Omdat dit werd geweigerd, besloten ze het hoofdkwartier op deze dag vol symboliek te blokkeren.  

Ondertussen bezocht het 'oorlogsmisdaden-inspectieteam' de NAVO-basis om informatie te verkrijgen over de doelen van de nucleaire wapens van de NAVO. Ze werden al snel gegrepen door de beveiligingsdienst, maar kregen wel een gesprek met Dhr. Merril, de directeur van het privékantoor van de secretaris-generaal van de NAVO. 

Na afloop van het onderhoud liet het inspectieteam weten niet tevreden te zijn over hun bevindingen. Ze hadden niet de gevraagde documenten mogen inzien. Aan Merril was gevraagd of hij kon bewijzen dat de NAVO niets illegaals deed, bijvoorbeeld met de honderd kiloton atoomwapens die volgens het inspectieteam voortdurend standby stonden. Dit terwijl ze volgens het internationaal recht niet eens gebruikt mogen worden. Merril kon niet bewijzen dat ze niet paraat stonden.  

Verder was hij van mening dat de NAVO niet verantwoordelijk was voor het nucleaire beleid van de alliantie. Deze ligt bij de zestien staten die deel uitmaken van de NAVO. "Als je problemen hebt met het nucleaire beleid moet je bij de individuele lidstaten zijn", aldus Merril. De bezetting werd rond het middaguur vreedzaam beëindigd.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997