Naar archief

Uit: Ravage #241 van 5 september 1997  

Mooie beelden bij een ontbrekende tekst 

Een actie heeft pas plaatsgevonden als hij op de buis komt. En omdat de media 'onze' acties toch nooit op de juiste wijze in beeld brengen, kunnen we maar beter zelf achter de camera gaan staan. Sinds videocamera's in grote getale van de lopende band rollen en ze ook voor meestal niet in het geld zwemmende actievoerders betaalbaar zijn, is de actiebeweging dan ook druk aan het filmen geslagen. De video-journaals van het Britse Undercurrents zijn inmiddels beroemd en ook in Nederland gaat bij veel acties de 'eigen' cameraman mee. Dat het beschikken over een camera en montage-apparatuur niet vanzelf een goede video oplevert, blijkt uit de onlangs verschenen tape 'Section 140, the making of a criminal organisation'.  

De video wil een beeld geven van de gevolgen van het grootschalige politieoptreden tijdens de EUrotop voor zowel de actievoerders als de gewone burger In Amsterdam. Nu was ik zelf niet in Amsterdam maar wel heel benieuwd naar wat zich op straat allemaal had afgespeeld. Ik had er wel veel over gehoord, maar je gelooft nu eenmaal pas iets als je het gezien hebt.  

Te zien valt er genoeg. De twee filmers van Uncontrolled productions, weten de camera te hanteren en dit levert regelmatig mooie plaatjes op. Ook weten ze aan een enkele actievoerder, 'onschuldige' burger, en zelfs politievoorlichter Klaas Wilting himself grappige en soms onthutsende uitspraken te ontlokken - hoewel het irritant is dat van de vragen die de Engelstalige filmer stelt vrijwel niks te verstaan is. Dit alles kan echter niet voorkomen dat ik me tijdens het bekijken van de video voortdurend afvraag waar ik nou eigenlijk naar zit te kijken.  

Het begin is nog goed te volgen. Er wordt een groot pand gekraakt om de duizenden actievoerders die tijden de top in Amsterdam worden verwacht te kunnen huisvesten. Een sukkel van een agent komt kijken, maar zegt desgevraagd dat hij niet weet of hij leegstand kan constateren. Terwijl de beelden toch voor zich spreken. Daarna een uitstapje naar de Top van Onderop waarin een woordvoerder (waar ken ik die toch van?) vertelt dat de tegentop een groot succes zal worden. De grootste tot nu toe! Wat weer leerzaam was, omdat blijkt dat ook 'alternatief' Europa blijkbaar in termen van groot, beter en meer denkt... 

Vervolgens raak ik het spoor volledig bijster. Het beeld vertelt me nog dat het vrijdag 13 juni is en ik me op de Nieuwmarkt bevind. Aan iemand wordt gevraagd wat hij van de Chaosdagen verwacht - hij geeft het enig juiste antwoord: "chaos" - waardoor ik vermoed dat ik me blijkbaar op het verzamelpunt der chaoten bevindt. Plotseling sneuvelen er vlaggen, wordt er een bierflesje naar een smerisbus gegooid en komen als uit het niets overal ME-busjes vandaan en wordt er flink geramd. Vervolgens brengt de camera me van de ene naar de andere demo die steevast ontaardt in een matpartij waarna iedereen wordt opgepakt. Waarvoor of tegen gedemonstreerd wordt, blijft duister. Slechts tijdstip en plaats worden vermeld en slechts heel zelden valt uit de woorden van een geïnterviewde op te maken waar het allemaal om te doen is.  

Misschien vonden de makers dat helemaal niet belangrijk en wilden ze slechts het politiegeweld en de verontwaardiging bij actievoerders en omstanders vastleggen. Toch denk ik dat de video veel aan kracht had gewonnen als er meer aandacht was besteed aan de motivatie van de actievoerders en de ervaringen van de arrestanten. Waarom heeft men niet een paar arrestanten gevraagd hun verhaal voor de camera te vertellen? Nu zit je voortdurend te kijken naar meppende ME-ers of ander gespuis. Misschien interessant voor degenen die er dat weekend bij waren, maar als documentaire erg mager.  

Ik kan iedereen die er niet bij was dan ook aanraden eerst het Zwartboek Politieoptreden te lezen en dan naar de video te kijken, want 'Section 140, the making of a criminal organisation' bestaat vooral uit mooie plaatsjes bij een ontbrekende tekst.  

Freek Kallenberg 

De video Section 140, the making of a criminal organisation is uitgegeven door Organic Chaos Production, postbus 780, 6130 AT Sittard, telefoon 046-4524803. Prijs fl. 20,-

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997