Naar archief

Uit: Ravage #240 van 8 augustus 1997  

Markt van het uitgaan (22) 

Ik ben ME'er 

Wanneer ik Achterwerk lees, heb af en toe best de neiging om eens te reageren op al die brieven, maar helaas komt er toch vrij weinig van. Maar na 'Die teringfascisten' uit #26 werd deze drang me toch iets te sterk. Daarin schreef een bezoeker van een illegaal house-feestje over een optreden van de politie die hardhandig een eind had gemaakt aan zijn illegale avontuurtje. Uit zijn brief kon ik heel duidelijk opmaken dat dit optreden hem nogal diep geraakt had. Hij vergeleek deze politie-agenten zelfs met fascisten.  

Aangezien ik zelf een ME'er ben, en zelf ook dit soort acties onderneem, voelde ik mij zeer aangesproken. Ook omdat er nogal wat wilde indianenverhalen de ronde doen over ME'ers en arrestatieteams. Het zouden namelijk 'wilde beesten' zijn die het leuk zouden vinden om mensen in elkaar te trappen of te slaan. 

Ik zal uitleggen waarom ik gekozen heb voor de ME. Ik vind dat mensen veel te snel een oordeel vellen over de uitvoerende macht. Pas als er een bevel komt, zal een ME-peloton tot actie overgaan. Dat doen ze op een moment dat mensen de wet gaan overtreden of dreigen te overtreden. Persoonlijk vind ik dat elke burger van Nederland het besef moet hebben die openbare orde te respecteren. Ik voelde mij een aantal jaren geleden geroepen dit soort mensen te bestrijden en wilde bij de ME. Dat is gelukt. Je kunt zeggen: jongens, niet meer doen. Of je wijst ze op hun overtreding (illegale house-party) en vraagt ze vriendelijk op te houden met de wet overtreden. Dat helpt meestal echter niet.  

Dan is het motto: wie niet horen wil, moet maar voelen. Dan komt de ME. Dan voeren ze charges uit. Dan ontstaat er paniek en vallen er slachtoffers. Waarom? Omdat de overtreder niet wil luisteren. Want ze komen namelijk van ver, soms zelfs helemaal met de trein. Terwijl ze weten dat ze iets gaan doen wat niet mag. Maar dat is juist spannend. Goed, maar dan moet je het ook accepteren dat er mensen zijn die het spannend vinden om juist de wet WEL te respecteren. Als het moet (ALLEEN DAN!) doen we dat met geweld. 

Waarom? Omdat we op dat moment in de minderheid zijn en praten toch geen zin had. Niet omdat we het leuk vinden. Dan was ik wel bokser geworden. We doen ons werk omdat we gedisciplineerd zijn. We zijn getraind een opdracht uit te voeren die ons gegeven wordt. Dat is ons werk. Daartoe voel ik me geroepen. Net zoals jij je geroepen voelt om naar een houseparty te gaan. Ik respecteer dat van je. Want dat is jouw mening: Mijn mening is om de wet te handhaven. En dus sta ik tegenover voetbalsupporters, krakers en bezoekers van house-party's die het in de ogen van mijn superieuren te bont maken.  

Of ik dat ook vind? Vraagt niemand naar. Ik doe mijn werk, ook al kan ik de motieven van sommige 'tegenstanders' best begrijpen. Maar dat moeten ze dan maar op een andere manier uiten, niet door de openbare veiligheid in gevaar te brengen. Wat heeft dat met fascisme te maken? Onderdruk ik een minderheid? Nee, want ik ben zelf vaak in de minderheid. Heb ik daar lol in? Nou, ik zit liever bij mijn vriendin. Wil ik graag voor de orde en veiligheid van onschuldige burgers opkomen? Ja, dat wil ik. Waarom zijn ME'ers, politie en arrestatieteams vaak zo agressief? Omdat dat schrik aanjaagt, paniek zaait en dat is voor ons makkelijk werken en de rust is eerder weergekeerd. Hoe zou jij het vinden als je eerst een half uur wordt bespuugd, bekogeld met molotov-cocktails of stenen, de vreselijkste verwensingen krijgt toegeslingerd, een zwaargewonde vriend moet wegdragen? 

Wat ik wil zeggen: wij zijn ook mensen, doen ons werk zoals iedereen.

Op dat werk mag je kritiek hebben, maar wij zijn geen fascisten. Ik heb niets tegen jouw soort, iedereen is voor mij gelijk, maar je overtreedt de wet, en dat wil ik graag voorkomen. Ook al is het ergens in het groen van Almere (is trouwens niet nepgroen), nog steeds ben je in overtreding. Ga gewoon naar een legale house-party toe, en je komt mij niet tegen, hoogstens als bezoeker. Veel plezier. Rutger (21)  

[Bron: Grachtenkrant 434.] 

Manik Marc 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997