Naar archief

Uit: Ravage #240 van 8 augustus 1997   

Gij zult niet jubelen!

Methode Vrakking boekt succes  

De 143 arrestanten die tijdens de Eurotop voor een zogenaamde jubelactie in Amsterdam groepsgewijs werden opgepakt, worden niet vervolgd. Justitie acht het feit dat de groep, die een nachtlang onder slechte omstandigheden werd gegijzeld in de Bijlmerbajes, hiermee "voldoende is gestraft". De Methode Vrakking dreigt hiermee een succesverhaal te worden. 

'Hulde aan de Europese regeringsleiders, die ons dagelijks trakteren op nieuwe asfaltwegen en minder asielzoekers! Toon ook jouw blijdschap en juich ze toe in hun hotel!' Met die oproep kwamen maandagavond 17 juni (1997) om tien uur zo'n tweehonderd mensen bijeen op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Het was de bedoeling om die nacht diverse regeringsleiders in hun hotel luidruchtig toe te juichen, met als achterliggend idee dat ze hierdoor tegelijkertijd wakker zouden komen en blijven te liggen. 

Aan de ludieke protesttocht van de jubelaars kwam echter een abrupt einde, toen de ME besloot om de groep op de Amstel in te sluiten en aan te houden. Op grond van de noodverordening: de demo zou zich op de uiterste schil van de veiligheidszone bevinden. Een groep mensen aan de overzijde van de Amstel was hetzelfde lot beschoren. 

Met stadsbussen werden de in totaal 143 arrestanten afgevoerd naar de Bijlmerbajes, waar men op de binnenplaats werd gedumpt. Degene die z'n naam noemde bij verhoor, werd na enige uren vrijgelaten na een boete van fl. 125 te hebben betaald. De overigen, de zogenaamde NN'ers, kwamen de volgende ochtend vrij en kregen te horen dat ze op 1 augustus voor de kantonrechter zouden moeten verschijnen. 

Inmiddels is bekend geworden dat de griffie aan iedereen een brief zal sturen dat justitie af zal zien van verdere vervolging. Dit houdt in dat justitie erkent er geen strafzaak van te zullen maken. Dit gebeurde eerder al met een groep van 133 gearresteerde Italianen, die niet aan de demonstratie tegen armoede en werkloosheid deel mochten nemen, maar terug werden gedeporteerd naar Italië. Naar verwachting zullen ook de 348 personen, die op grond van artikel 140 werden opgepakt wegen deelname aan een lawaaidemo, niet strafrechtelijk worden vervolgd.  

Volgens Maurice Veldman, een van de advocaten. van de Eurotop-arrestanten, kunnen de jubelaars geen schadevergoeding eisen nu zij niet worden vervolgd. Dit is via het strafrecht niet mogelijk omdat zij niet in verzekering zijn gesteld, maar slechts werden vastgehouden voor verhoor en het vaststellen van hun identiteit. "Een civiele procedure is voor mijn c1iënten te duur, de kosten zijn hoger dan de inzet. Zij die hun naam weigerden te noemen, kunnen al helemaal niet eisen in een kort geding", aldus Veldman. 

Het Autonoom Centrum, dat in samenwerking met de Arrestantengroep en Buro Jansen & Janssen een zwartboek over het politieoptreden tijdens de Eurotop heeft samengesteld, is zeer ontstemd over het justitieel beleid. "In processen hadden we ons kunnen verdedigen en was de waarheid over het schandalige politie- en justitieoptreden boven tafel gekomen. Nu dreigt die in de doofpot te verdwijnen", aldus het Autonoom Centrum. In overleg met hun advocaten wordt bekeken of er nog verder juridische stappen kunnen worden ondernomen. 

Indien het hierbij blijft, dreigt de Methode Vrakking, het op grond van de noodverordening of artikel 140 preventief oppakken van groepen mensen met slechts als doel hen het demonstratierecht te ontnemen, een succesverhaal te worden. Het zou dan ook op zijn plaats zijn dat de arrestanten, of op z'n minst een deel ervan, en sympathisanten via andere wegen zoals acties zien te bewerkstelligen dat de politiek ingrijpt of dat ze alsnog zulten worden vervolgd, opdat we in de toekomst van dit soort maffioos justitieel beleid verschoond zullen blijven.  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997