Naar archief

Uit: Ravage #237 van 13 juni 1997  

Markt van het uitgaan (19) 

Naar House  

Sinds kort ben ik geen gabber meer. Ik heb het licht gezien. Hoe heb ik ooit kunnen denken dat spijkerharde beats per minute me gelukkig zouden maken? Pillen slikken, met meisjes meegaan, m'n huiswerk verwaarlozen, lomp doen tegen ons moeder... De rode bus had ik al vaker gezien, pal naast de deur van onze vaste house-hangouts. 'Naar House' stond er op de zijkant.  

M'n maten en ik maakten er altijd sarcastische grappen over, voor we ons binnen omver lieten blazen door de dreunen des doods. Goed, vorige week kwam dan het keerpunt, we zouden die eikels in dat busje eens laten schrikken. 'n Steen in de hand is gauw gesmeten, nou, dat raampje begaf het meteen. Wij lachen, komt er een bebloed vrouwtje naar buiten gestrompeld, wij zwijgen. Toen brak er iets in mij. Ze huilde, werd niet kwaad zoals ik verwacht had. Het mens kon geen woord uitbrengen. Haar hoofdwond viel mee, iemand gaf eerste hulp, zelf ging ik het busje in.  

Grote kleurenfoto's aan de wanden, van dansende gabbers, sommigen herkende ik zelfs. Holle ogen, lege gezichten, helemáál niet in extase, maar juist in en in bedroefd. Nu zag ik pas goed, hoe wij gabbers ons een rad voor ogen draaien. We laten ons opzwepen, maar na afloop staan we met lege handen. We dansen dat het een lieve lust is, maar onder onze gympen loert een afgrond. Bij de foto's hingen leuzen als: 'Heeft de Heer het zo bedoeld met de jeugd', 'Hoe lang nog?' en 'Zijn deze kinderen gelukkig?' Op een tafeltje lagen brochures over Jezus Christus. 

Die naam gebruikte ik tot voor kort alleen als scheldwoord. Ik las over hem als over een goede vriend. Toen ik de bus uit stapte, was ik een ander mens. M'n maten schelden me nu uit voor mietje. Kan me niet schelen. Ik weet dat ik iets heb wat zij niet hebben, namelijk het geloof in de Heer. Iedere dag bid ik minstens drie keer tot Hem. Op school deel ik de brochures uit en ga in discussie. M'n glimmende joggingpak heb ik verruild voor een spijkerbroek en een geblokte blouse. Nu nog een gabbermeisje dat het licht heeft gezien om een gezinnetje mee te stichten. Naar House, dank U wel dat U mij op het rechte pad heeft gebracht.

Manik Marc  

PS De landelijke evangelisatiestichting Naar House, opgericht in 1994 door G. Grimbergen, heeft inmiddels 37 werkgroepen met 500 vrijwilligers. Het hoofdkantoor zit in Capelle aan den IJssel.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997