Naar archief

UIT: Ravage #232 van 4 april 1997 

Het weekboek van

Rob van Hilten

Rob van Hilten (27) nam in 1993 in Amsterdam het initiatief tot Noppes vanuit zijn werk bij Aktie Strohalm in Utrecht. Daar was hij verantwoordelijk voor de introductie van LETS in Nederland. Nu is hij 'algemeen directeur'. LETS zijn lokale ruileconomieën waar de deelnemers met alternatieve ruileenheden diensten uitwisselen. In Amsterdam zijn dat Noppes. Na drie jaar experimenteren maakt Noppes op dit moment een snelle groei door en is het tijd om naar buiten te treden. In de week dat het nulnummer van het tijdschrift Noppes verschijnt, hield Rob voor ons een dagboek bij.   

Maandag 24 maart 1997 

9.00u. De wekker gaat. Verdwaasd kijk ik rond en word langzaam wakker. Wat staat de wekker laat... Oh ja.. Emiel komt zo naar mijn magnetron kijken.. Tjonge tjonge.. wat een weekend. Heb ik Malika echt ontmoet of droomde ik maar... 

10.15u. Dit is al de derde keer dat Emiel terugkomt in een poging mijn magnetron te maken. Onderdeeltje hier, onderdeeltje daar; totaal zo'n vijftien gulden. Dat is te overzien. De hoeveelheid werk begint echter uit de klauwen te lopen; Emiel is ondertussen al een uurtje of vijf bezig. Volgens onze eigen normen is dat dus 75 noppes. Na een kwartiertje blijft de pech zich melden: drie zekeringen knappen spontaan en dus houden we het voor gezien. "Thuis heb ik nog een ampère-meter, Ik kom 'm snel ophalen." Moet ik nog doorgaan met dit project? Ik sta immers al belachelijk rood op m'n noppes-rekening. Was het nou 2.500 of 3.500 negatief.. Ach, wat maakt het ook uit, staan er tenminste ook wat mensen positief. Men schijnt dat erg belangrijk te vinden. 

13.00u. Lunch op kantoor. Waar zou Hans zijn? Het gerucht gaat dat hij met Greenpeace weer een actie heeft. Mobiel krijg ik alleen maar zijn voice-mail te horen. Werner en Tim zijn op pad: gewapend met het nul-nummer van de Noppes en posters: "vanaf april te koop in deze winkel". We proberen dat 'ie op 1 april in zo'n dertig winkels ligt. Cootje van drukkerij PrimaVera belt en vraagt nogmaals het exacte formaat na: 24 x 34 centimeter. Ja, de kaft heeft een steunkleur. Oplage 5000. Dan snel verder: donateursbrief van Werner doorlezen en wijzigen; Strohalm bellen over acceptgiro's, want de Postbank levert pas op de 22ste. Loekie van Startbaan aan de lijn: "had overleg met VNO/NCW.. hoorde van discussiebijeenkomst in Zuidoost; 'Kansrijk ondernemen in de Bijlmer"... Iets voor jou?" Snel bellen: Economische Zaken, Kamer van Koophandel: "Nee, nee, nee meneer. Is besloten, selecte groep". Dan maar een fax naar wethouder Burleson. Geen effect. Helaas. Toch bedankt Loekie. 

's Avonds met Natasja mee; haar nieuwe pentium doet 't niet goed. Na veel klooien blijkt de geluidskaart verrot te zijn. En dan komen de Tarotkaarten te voorschijn. Daar doe ik normaal niet aan, maar Natasja stelt voor om kaarten te leggen voor mij en Malika.... 

00.30u. Malika is nog steeds niet thuis. Heb wel vier keer gebeld vanavond.   

Dinsdag 25 maart 

7.15u. Wekker op standaard tijd. Snel onder de douche. Omdat ik me gisteren al met schuim heb gewassen, vandaag maar niet. Ontbijt is stom: twee sneetjes Anneé-brood met kaas en een bakje yoghurt. Om 8.15u de stoute schoenen aangetrokken en Malika gebeld. Antwoordapparaat. Om 9.00u zit ik bij de makelaar. We zijn op zoek naar een grotere ruimte; met negen mensen knappen we nogal uit ons schoollokaaltje van 36m2. Een beetje ruimte - 200 meter - is nogal duur. Zo'n fl. 40.000,- per jaar. In principe kunnen we dat wel betalen, alleen niet nù. Ik ben niet voor niets druk aan het praten met banken, sponsors en het bedrijfsleven. Besluit samen met de makelaar om contact te zoeken met Grondzaken van de diverse stadsdelen.  

Om 10.30u op kantoor. Meteen word ik overvallen door allerlei ad hoc dingen: Annelies is druk bezig de cadeaubon vorm te geven en de informatie voor op de bijbehorende antwoordkaart deugd niet. Van alles is dubbel en overbodig. Werner en ik discussiëren een tijdje: donateurs, informatie zenden aan derden, helemaal geen kaart. Er zijn veel mogelijkheden. We nemen een goede beslissing, maar die ben ik nu - vijf uur later - al weer vergeten. 

Voor de allerlaatste keer loop ik de inhoud van ons bedrijfsplan door: alles is okay om naar de eindredactie te gaan. Dan nu de gok van de dag: bellen met Maaike. Een paar maanden geleden is met een knal ons toch al niet te beste contact gestokt. Maar alleen haar - echt alleen aan haar - durf ik het toe te vertrouwen om dit hevige schrijfwerk te corrigeren. Als ze opneemt lijkt ze noch verbaasd, noch verbolgen over mijn directe vraag en alles dat in het verleden speelde. "Natuurlijk, geef maar aan Natasja mee. Is 25 noppes per uur een goed bedrag?" Dan even tussendoor - vlak voor de lunch - Vobis Computer verkopers bellen; "Computer van vriendin doet het niet goed. Volgens mij is het de geluidskaart". Krijg een standaard antwoord: "breng maar langs, we kijken wel effe".  

Om 13.00u lunch. Eén of andere idioot heeft het in z'n hoofd gehaald om Sandwich-spread 'Tonijn' te kopen. Gatverdarrie en blech! Ik proef het nu nog. Snel verder met de definitieve cijfers van het bedrijfsplan. Volgens Ben klopte er iets niet in de liquiditeit. Na een tijdje zoeken zie ik de fout zitten: afschrijvingen zijn niet liquide. Ik reken de 6% btw-truck nog even door en besluit dat voor nu niet mee te nemen. Ben benieuwd of Malika af en toe ook aan mij denkt. Na anderhalf uur zijn alle cijfers aangepast.  

Eindelijk. Het Ei Is Af! Nu echt! Alleen nog even alle cijfers uitdraaien en een nieuw 'cijferboek maken'. 28 pagina's met alleen maar getallen: NOPPES in een notendop en onze toekomst tot 2000. Drie exemplaren kopiëren: één voor Hans, één voor Werner en één voor mij. Ik doop het de geheime getallen van het MT. Vraag me af of dat wel een goede titel is. Toch maar een extra kopie voor de medewerkers draaien en met grote letters er op: Ter Inzage.  

Alleen de balansen nog. Hè, fuck. Dus toch nog niet helemaal klaar. Het lijkt wel een Vloek. Net als Mehdi. Zijn dissertatie is ook al drie maanden bijna af. Louis - de boekhouder - blijkt niet op kantoor. Natasja heeft bij haar terugkomst van Maaike een Cdrom meegenomen: de bewaarmachine van de 'Eerste Elektrische Uitgeverij'. Of ik even kan uitleggen hoe je een Cdrom oproept enzo. Eerst geprobeerd om via het netwerk mijn Cdrom op haar PC aan te sturen en krasj. Dan haar maar even op mijn compu parkeren. Ik kan ook werken op die van Werner. 

's Avonds rond een uur of 19.00u Malika gebeld. Ze was er zoals gewoonlijk niet. Heb ingesproken dat zij ook mìj mag bellen. Vervolgens gaat mijn telefoon aan een stuk door, maar gèèn Malika. Om 22.00u duik ik met Edgar en Frank de kroeg in. Als ik om 01.00u thuis kom, staan er twee mensen op mijn antwoordapparaat die niets hebben ingesproken..... Heeft ze gebeld?  

Woensdag 26 maart 

Om 9.00u bij m'n moeder. Zij loopt al een maand of acht met een whiplash en komt misschien in de WAO. Om eens te bekijken hoe alles er dan financieel uitziet, zitten wij om 10.00u bij 'de Eenhoorn' - een groen financieel adviesbureau. De toekomst blijkt minder somber dan we dachten. Aad die vroeger bij Strohalm werkte, loopt daar nu rond. Handig zo'n extra contact. 

Om 12.00u loop ik het kantoor binnen: 't is er erg rustig. Hans zit druk te typen - aan het bedrijfsplan blijkt later. "We hadden toch afgesproken dat alles vorige week donderdag klaar moest zijn?", discussieer ik met hem. Na de lunch verder met de definitieve donateursbrieven voor Strohalm, die op postcode geselecteerd moeten worden. We dachten via hun zo'n 600 tot 1.000 adressen te hebben. Blijken er maar 300 te zijn. Omdat de AKB plotseling niet mee doet, is de mailing erg klein geworden. Ik bel en fax de Eenhoorn om te kijken of we hun bestand mogen gebruiken - zij bellen nog terug.  

Een rondje banken bellen, op jacht naar de voor dit jaar benodigde twee ton: VSB, ASN en Rabobank. Ik word teruggebeld. Ben benieuwd. Bel de fax van vorige week aan Wouter van Dieren na. Word doorverwezen naar externe betrekkingen, welke beloofd haar best te doen. Belt snel terug. Zoek snel een vierde squashpartner. Annelies wil wel mee.  

15.45u. Dag met het handje. Bijzonder kort dagje op werk. Om 16.05 loopt ik rustig het squashgebouw binnen. Ineens blijkt dat we om 16.00u twee banen hadden - niet om 16.30u. Noëlle staat al te springen en Edgar is nergens te bekennen. Snel een baan een half uur verzetten, omkleden en de baan op. Aan het eind is Annelies erg enthousiast; langzaamaan verbreidt het virus zich.  

Uitgebreid de sauna in. Voldaan thuiskomen. Met kattenvoer nog in de hand gaat de telefoon: Malika! Installeer me met wijn en shag op de bank. Gesprek duurt een uur. We maken een date voor paasochtend: om 12.00u ontbijt bij mij. Vergeet te vragen of ze varken eet; ze is immers Marokkaans. Tijdens het koken (pasta) belt Emiel. Hebben misschien een foutje met de zekeringen gemaakt. Na even zoeken in een uiterst smerige vuilnisbak zie ik 't  doosje liggen; 0.630 Ampère. "Zie je nou wel", zegt Emiel, "je magnetron moet 6.3 Ampère hebben". Vandaar. Morgen een doosje "blow slow - 6.3A" kopen.  

Donderdag 27 maart 

Zoals gewoonlijk ben ik tussen 8.30u en 8.45u op kantoor. Edgar komt lang om 300 acceptgiro's op te halen die door Strohalm be-adrest gaan worden. Werner lijkt een beetje te lijden onder de stress van de mailing. Na de koffie leg ik de laatste hand aan de aanbiedingsbrieven aan onze deelnemers en geïnteresseerden. We bedenken tussen neus en lippen door nog even de 10-noppes cadeaubon voor alle deelnemers; 'als blijk van waardering'. Dan het persbericht naar de laatste adressen faxen; toch handig zo'n computerfax. Terwijl ik verder werk, maakt mijn modem een hoop lawaai. En de compu zelf wordt er niet eens langzamer op! Lang Leve De Pentium!  

Dan is het tijd voor het dagelijkse bellen; langzaam aan kom ik een stapje verder. ASN-bank en SNS-bank gaan in de nabije toekomst fuseren en ik bel wat heen en weer tussen de twee. Ik beloof ergens volgende week ons geredigeerde bedrijfsplan toe te zenden. Alle informatie van Triodos eens goed door gelezen; het Triodos-DOEN fonds lijkt een interessant potje voor ons te zijn. Ze dekken risicodragend kapitaal voor leuke clubs. Moet de komende dagen maar eens over een strategie nadenken. Stuur Han Looten van organisatie adviesbureau 'Looten de Sonnaville' en de externe betrekkingen dame van het IMSA de samenvatting van ons bedrijfsplan toe. Eindelijk krijg ik Louis te pakken. Vanwege 1 april - eerste deadline belastingdienst - heeft hij 't erg druk, maar wil graag ons bedrijfsplan beoordelen en de balansen maken. Breng het van de week nog even bij hem thuis. Ik loop al een paar dagen met een vervelend hoestje en ga daarom kort na de lunch naar huis om eens goed uit te rusten. Met Nisyleen, vers sinaasappelsap en veel stripboeken duik ik m'n bed in. Even rust... 

Vrijdag 28 maart 

Op standaard tijd op kantoor. Sophie en Hans volgen snel. Zo af en toe gaat de deurbel; iedere keer ben ik benieuwd of het de nieuwe Noppes is. Maaike belt; vraagt zich af waar hoofdstuk 1 is. 'Is de brief', zeg ik. In dat geval raad ze me aan toch iets meer over NOPPES te vertellen. Meteen aan de slag; Strohalm, FMI's (Financiële Micro Initiatieven), experimenteren, maatschappelijk belang en dan eindelijk bedrijfsplan. 1½ A4tje. Mail het naar Maaike. Krijg de laatste tijd niet zoveel Email. Jammer. Probeer Triodos te pakken te krijgen. Heb een aardig ideetje voor hun DOEN-fonds. Geven geen gehoor; zijn met feestdagen gesloten. Feestdagen? Kijk in m'n agenda; blijkt het goede vrijdag te zijn. Dan werk je toch gewoon? Probeer meer mensen te pakken krijgen, maar langzaam krijg ik het idee een uitzondering te zijn. 

Eindelijk komt de Noppes binnen; twee pallets vol dozen. Wat istie mooi!! Iedereen legt het werk neer en begint driftig te lezen. Lang Leve Natasja. Dit is geen kattenpis. Raak tijdens een sigaret op de gang met Hans van de AKB in gesprek over termen als alternatief en kritisch. We blijken het eens te zijn dat het leuker is om pro-actief te zijn dan anti en tegen

Na de lunch: SBS6 - Hart van Nederland. Hebben persbericht ontvangen. Lijkt ze leuk. Op dinsdag 1 April een item van een minuut of 3. Tof! Ik Wil Meer Aandacht! Na afspraken te hebben gemaakt bel ik de belangrijkste pers af: Amsterdams Stadsblad (ja..uhh, als jullie ons de primeur hadden gegeven), Volkskrant en Parool (stuur maar op),  de Echo (doen we), Nieuws van de Dag (over twee weken). Snel allerlei materiaal maken voor hen; scheur een Noppes aan stukken, zodat 'ie door de fax kan, pas het persbericht aan, vraag Hans om per nu een persbericht over de ruilmarkt te schrijven.  

Een kwartiertje later komen Werner en Tim terug van Strohalm met dozen vol cadeaubonnen, enveloppen en brieven. Alles is klaar voor de mailing. Krijg hevige ruzie met de fax van de AKB - dat ding loopt doorlopend vast. Om 15.55 loopt Natasja binnen - of ik squash niet vergeet. Hals over de kop vliegen we naar onze banen. Deze keer met Fulco, Edgar en Natasja. Koop eindelijk een maandkaart. Scheelt de helft! In de sauna loop ik tegen een redacteur van HP/de Tijd op. Na wat babbelen wil 'ie wel een artikel doen. Ik geloof dat ons eerste pers-offensief z'n effect begint te krijgen. Haal Chinees en huur een video. Stoned heb ik een prettige avond. De telefoon eruit.  

Zaterdag 29 maart 

Word om 10.30u wakker. Ontbijt met het Parool. Morgen komt Malika ontbijten, dus alles moet pico bello in orde zijn; ruim m'n huis op en doe de was. Boodschappen doen op de Ten Katemarkt blijft feest. Ik koop lamsham (voor 't geval ze geen varken eet), aardbeien, witbrood van Anneé en wilde spinazie - njammie.  Strip lezen, gordijnen ophangen, was aan m'n nieuwe waslijn op m'n balkon. M'n eettafel wiebelt al een tijdje en heb lust daar verandering in te brengen. Gewapend met schroefmachine, cirkelzaag (respectvol behandelen, wil niet nog een ongeluk; verloor deze zomer bijna mijn rechterarm met een kettingzaag) en resthout van m'n vloer repareer ik 'm in een uurtje. Stofzuigen, strips lezen (Douwe Dabbert), Chinees opbakken. Journaal kijken en helaas geen netwerk. Ben Hur opnemen. M'n tv-gids zegt dat ik 'm waarschijnlijk al 10 keer gezien heb, dus ik voel me een beetje schuldig want dat is niet het geval. Ben benieuwd naar die ene beroemde paardenracescène. 

Om 21.00u krijg ik de geest en loop via het Westerpark naar kantoor om nog een paar uurtjes te werken - ik lijk wel gek. Neem een fles wijn en cd's (Tool, Beasts of Bourbon en Miles Davis) mee. Terwijl ik aan het typen ben maakt de tapestreamer een backup - 50 Mb data ondertussen. Vlak voor 23.00u gaat de telefoon: Francis. Haar sleutel is net afgebroken en vraagt zich af of wij iemand in het systeem hebben die dat kan oplossen. Raad haar aan om toch vooral de 'Doe Het Zelf Niet'- rubriek door te lezen. Nee, ik weet zo gauw niet iemand. Als ik klaar ben kijk ik het kantoor eens rond. Wat is NOPPES veranderd zeg! Nog geen drie maanden geleden waren alleen Werner, Hans en ik hier. Nu zijn we met z'n negenen. De Noppes komt in de winkel en iedereen lijkt voor onze plannen te zijn. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengen gaat.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997