Naar archief

UIT: Ravage #231 van 21 maart 1997

NIEUWS

Folderactie toerismeboycot turkije 

ZWOLLE - Zaterdag 15 maart heeft een tiental actievoerders van het comité Boycot Toerisme Turkije folders uitgedeeld op de Toerkoop Plus Vakantie Beurs in de IJsselhallen te Zwolle. Deze beurs moet de grootste van Noord-Oost Nederland worden, maar daar was die zaterdag nog weinig van te merken. 

Met spandoeken, sandwichborden en een infostand trokken de actievoerders ruimschoots de aandacht van de lokale schrijvende en luisterende pers. Met de directie van de beurs was er daags tevoren een afspraak gemaakt om voor de toegangsdeur folders te mogen uitdelen.  

'TRAP DIE AUTO DE STAD UIT' 

BREDA - De opschriften van de sandwichbordjes spraken duidelijke taal: 'Fijn dat ik fiets' en 'Trap die auto de stad uit'. Zo'n 35 actievoerders reden op vrijdag 14 maart demonstratief door de straten van Breda. De maandelijkse fietsactie is een initiatief van de groep 'Auto-Weg-Weg-Auto'. 

Na aanvang van de tocht werd de ringweg van Breda aangedaan. De fietsers maakten zich zo breed mogelijk, waardoor het autoverkeer behoorlijk gehinderd werd. Nogal wat autobestuurders raakten getergd, want men 'had haast'. Door toedoen van gefokte automobilisten ontstonden er soms hachelijke situaties op de drukke verkeersweg. Inzittenden van een busje deden pogingen om enkele fietsers te slaan. De actievoerders werden overigens, zeer naar hun zin, niet begeleid door de politie. 

Toch haakten verschillende actievoerders gedurende de demonstratie af, omdat het karakter van het protest in hun ogen te grimmig werd. De initiatiefgroep nam zich na afloop voor om de volgende maand de kruispuntbezettingen beter voor te bereiden, om bakfietsen mee te laten rijden en ook een duidelijk spandoek te maken. Iedere tweede vrijdag van de maand wordt er om 15 uur verzameld bij het monument in het Valkenbergpark.   

ACTIEVOERDERS DE BOOM IN 

LEIDEN - Een achttal milieuactivisten heeft in de vroege ochtend van 11 februari actie gevoerd voor het behoud van het essenbosje naast het woonwagenkamp in de Broek- en Simontjespolder in de directe omgeving van Leiden. Ze klommen in bomen om medewerkers van een aannemersbedrijf te beletten de 24 bomen te kappen. De actievoerders willen dat de tijdelijke ontsluitingsweg voor de nieuwbouwwijk op het vroegere autosloopterrein naast het kamp komt. Dan kunnen de bomen blijven staan. 

Het aannemersbedrijf dat de bomen zou gaan kappen, schakelde de politie in. Die stelde voor de bomen om te hakken, waarin geen actievoerders zaten. Maar het aannemersbedrijf wilde niet beginnen. "We volgen twee veiligheidscursussen per jaar, dus je denkt toch niet dat wij gaan zagen als er actievoerders in de bomen zitten." 

Sindsdien wordt de dreigende kap van de bomen nauwlettend in de gaten gehouden door zowel medewerkers van de Bomenbond als de bewoners van het aanpalende woonwagenkamp. Begin maart maakte een ander bedrijf aanstalten om de bomen te kappen, maar ver kwamen ze niet. De werknemers werden verjaagd door bewoners van het woonwagenkamp. De gemeente Leiden wenst de bomen gekapt te zien, terwijl de gemeente Oegstgeest tegen is. Afgelopen dinsdag 18 maart hielden de actievoerders een bomenfeest. Eind deze week zou het aannemersbedrijf een nieuwe kappoging ondernemen.   

MEER KANKER IN OMGEVING SCHIPHOL 

AMSTERDAM - Opnieuw blijkt dat er iets aan de hand is met de volksgezondheid in de directe omgeving van Schiphol. Onderzoekers van het Integraal Kanker Centrum Amsterdam, het Nederlands Kanker Instituut en de GG & GD Amsterdam constateren dat er in de directe omgeving van Schiphol tien procent meer kanker voor komt dan gemiddeld in Nederland. Dit aantal wordt met name veroorzaakt door 'het verhoogde aantal gevallen van kanker aan de luchtwegen'. 

De onderzoekers stellen vast dat het aantal kankergevallen in hun onderzoeksgebied slechts licht verhoogd is, vergeleken met het Nederlandse gemiddelde. Maar zij constateren tegelijkertijd dat er grote verschillen zijn binnen dit onderzoeksgebied. Het aantal kankergevallen in de dorpen en wijken vlakbij de luchthaven is het hoogst. Milieudefensie wil dat er dringend nader onderzoek gedaan wordt naar de leefgewoonten en de luchtverontreiniging in de regio Schiphol.  

CRISIS LEIDT TOT CRISIS 

ENSCHEDE - Een ongeval in de kerncentrale Emsland/Lingen, net over de grens bij Denekamp. Dit schrikbeeld werd in de laatste uitzending van het tv-programma Crisis op 11 maart gepresenteerd aan het publiek. De nagespeelde kernramp kwam echter dermate realistisch over, dat er sprake was van paniek in Enschede. Tientallen bewoners zijn die avond hals over kop de stad uitgevlucht, volgens horen zeggen veelal allochtonen die kennelijk de tekst in het beeld 'in scene gezet' niet helemaal hebben begrepen. 

Bij de omroepstichting NOB/NPS, die de serie Crisis heeft samengesteld, kwamen 89 telefoontjes binnen van verontruste mensen die informeerden of de kernramp in werkelijkheid had plaats gevonden. Niet zo vreemd, aangezien de naam van de getroffen kerncentrale dan wel was gewijzigd, maar Enschede wel degelijk ligt onder de rook van een kerncentrale.  

Een kernramp zoals gepresenteerd op tv kan niet worden uitgesloten. De paniek werd nog verder vergroot, omdat de gemeente Enschede vier dagen voor de uitzending in het kader van de rampenbestrijding een grootschalige oefening had uitgevoerd met de politie, brandweer en GG & GD. 

Uit de nagespeelde tv-uitzending bleek dat een ramp in de kerncentrale Emsland/Lingen, die in 1987 in bedrijf werd genomen, zou leiden tot een onbeheersbare situatie in de provincie Twente. De op de vlucht geslagen bewoners leverden dichtgeslibde autowegen op. Ziekenhuizen kunnen de stralingsslachtoffers bij lange na niet aan.   

AUTOLOZEN SUCCESVOL 

AMSTERDAM - Nog voor ze een meter gefietst hadden kregen de Amsterdamse Autolozen al hun zin. In samenwerking met de fietsersbond ENFB had men een tocht naar de Oosterringdijk gepland, om deze voor het autoverkeer af te sluiten. Vlak voor de maandelijkse tocht begon, kwam het bericht dat de verantwoordelijk wethouder van de stadsdeelraad Watergraafsmeer tot dezelfde conclusie was gekomen. 

Sinds 1989 vragen fietsers en voetgangers al om maatregelen tegen het gevaarlijke autoverkeer op de slechts 3.50 meter brede Oosterringdijk gevraagd. Tevergeefs, leek het, want begin dit jaar verklaarde de wethouder nog: "Als het zo onveilig is, dan moeten die fietsers maar van de weg af." 

Uiteindelijk kwam de wethouder dan toch tot de conclusie dat niet de fietsers, maar de automobilisten voor de gevaarlijke situaties verantwoordelijk waren. De Oosterringdijk is voortaan autovrij.  

VIOOLTJES TEGEN PARKEERGARAGE 

GRONINGEN - De laatste vrijdag van februari stond de maandelijkse fietsdemonstratie in Groningen in het teken van het alles overspoelende autoverkeer en de mogelijke komst van een parkeergarage onder de Grote Markt. 

Een deelnemer aan de tocht: 'We fietsten naar een verkeersknooppunt/parkeerplein in het centrum van de stad. Daar hebben we onder toeziend oog van enkele morrende agenten fietsen op het wegdek geschilderd. Na het plein nog een aantal malen rond te zijn gefietst, hebben we de demonstratie afgesloten met het symbolisch planten van tien bloeiende viooltjes. We hopen dat de gemeente ons voorbeeld volgt. Dit plein moet groen en leefbaar worden. Er moet dus geen auto-aanzuigende parkeergarage komen. Ga toch fietsen!'   

NAOMI CAMPBELL IN DE PRULLENMAND 

NEW YORK (VS) - Ze zal er wel niet wakker van liggen, maar de dierenrechtenorganisatie PeTA heeft alle foto's van het supermodel Naomi Campbell in de prullenmand gegooid. Campbell, die enige jaren gelden nog plechtig beloofde nooit meer bont te dragen, betrad onlangs in bont gehuld een Milanese catwalk. 

"Integriteit mag voor jou misschien niet veelbetekenend zijn, voor ons is het dat wel," schreef het hoofd Public Relations van PeTA aan het supermodel. "Je naam en afbeelding zullen we van alle PeTa-materialen verwijderen, daar dit als een schandvlek wordt gezien door alle diervriendelijke mensen binnen de topmodewereld die een hart en een ruggengraat hebben." 

In het verleden werkte Campbell mee aan de beruchte 'Liever naakt dan in bont'-campagnes van PeTa. Bij verschillende televisieshows voerde ze namens PeTA het woord. Dat is dus verleden tijd.   

OVERHEDEN EN WAPENINDUSTRIE BIJEEN IN DE GOLF 

ABU DHABI (VAE) - Een platform van vredesorganisaties tekent protest aan tegen de Nederlandse deelname aan 's werelds grootste wapenbeurs, de IDEX. Op deze beurs die onlangs op de Verenigde Arabische Emiraten plaatsvond, waren meer dan 700 bedrijven en legerfunctionarissen uit ruim veertig landen vertegenwoordigd. Ook de Nederlandse wapenindustrie was in groten getale aanwezig.  

Van 16 tot 20 maart 1997 was Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) even het centrum van de internationale wereldhandel. De 'International Defence Exhibition & Conference 1997' (IDEX) is hier in enkele jaren uitgegroeid tot 's werelds grootste wapenbeurs. Begonnen in 1993, vlak na de Golfoorlog, zijn de Emiraten gastheer van vertegenwoordigers van meer dan 700 bedrijven en legerfunctionarissen uit ruim veertig landen. Gedurende een kleine week wordt het gezelschap middels lezingen, shows ('Live demonstrations, including shooting exercises which involve live ammunition') en met name een omvangrijke tentoonstelling in staat gesteld met elkaar in contact te treden. 

Ook Nederland was in Abu Dhabi met een grote delegatie aanwezig. In het kielzog van vertegenwoordigers van de Ministeries van Defensie en Economische Zaken gaf vrijwel de gehele Nederlandse defensie-industrie acte de presence. Eurometaal (Munitie voor o.a. Turkije), Oldelft (Nachtkijkers voor Irak), Hollandse Signaal (vuurleidingssystemen voor o.a. India, Turkije en Indonesië), De Kruithoorn, Stork, De Schelde en Philips Crypto zijn hiervan de meest in het oog springende namen. 

Het 'Landelijk Overleg Tegen Wapenhandel', een platform van een tiental antimilitaristische, mensenrechten- en vredesorganisaties) meent dat de Nederlandse aanwezigheid op deze beurs in strijd is met het officiële wapenexportbeleid, waarin terughoudendheid wordt voorgestaan. Zo mag officieel niet geleverd worden aan 'spanningsgebieden', aan landen die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen, aan landen waartegen een wapenembargo van kracht is en tenslotte ook aan landen die disproportioneel (in verhouding tot uitgaven voor sociale ontwikkeling) geld besteden aan de bewapening van hun land. 

Niettemin blijkt uit de wapenexportcijfers dat landen als Egypte, Qatar, Taiwan, Zuid-Korea, India en ook de VAE grote afnemers zijn van Nederlandse wapens. Genoemde landen liggen stuk voor stuk in regio's die zonder meer als 'spanningsgebied' kunnen worden aangemerkt, om over de mensenrechtensituatie nog maar te zwijgen.  

INZAMELINGSACTIE NA BRANDAANSLAG IN LYON 

AMSTERDAM -  De Amsterdamse boekwinkel Het Fort van Sjakoo is een geldinzamelingsactie begonnen om 'La Plume Noire' in Lyon, Frankrijk, te ondersteunen. Deze anarchistische boekwinkel brandde onlangs tot de grond toe af na een aanslag door rechts-extremisten. 

Op 15 februari ontdekten de medewerkers van 'La Plume Noire', een anarchistische boekwinkel in Lyon die tevens het regionale hoofdkantoor van de Franse Federation Anarchiste (FA) huisvest, dat hun pand is volgeplakt met stickers. De teksten laten er weinig twijfel over bestaan in welke hoek de daders moeten worden gezocht: 'Front National Jeugd, De Rebelse Golf, De Le Pen Golf'. Het is de fascistische jeugdbeweging van het Front National, geschapen naar voorbeeld van de Hitler-jeugd. Iets als dit had zich in deze buurt, die bekend staat als een links bolwerk nog niet eerder voorgedaan. 

De volgende nacht wordt de boodschap duidelijk. Om vijf uur in de ochtend is er van de boekwinkel nog slechts een hoop as over. Het lijkt een goed voorbereide actie geweest te zijn: nadat de ramen ingeslagen waren, werd er benzine naar binnen gegooid en de boel aangestoken. De houten kasten en boeken vatten snel vlam. 

Deze aanval op La Plume Noire is slechts een voorbeeld van de groeiende kracht van fascistische groepen in Frankrijk. De electorale overwinningen van het Front National zullen extreem-rechtse groeperingen meer motiveren tot politiek geweld en terreur tegen hun opposanten. 

De reactie van de Federation Anarchiste en andere linkse groepen op deze aanslag is cruciaal voor de anti-fascistische strijd en de verspreiding van anarchistische denkbeelden in de regio van Lyon. Tot nu zijn er een aantal demonstraties georganiseerd en de opkomst hierbij was groot. 

De Amsterdamse linkse boekwinkel Fort Van Sjakoo is een geld inzamelings-actie begonnen om 'La Plume Noire' te ondersteunen in hun strijd tegen het fascisme en de opbouw van een nieuwe boekwinkel. Daarbij is ook jullie steun nodig. Stort daarom gul op onderstaand gironummer o.v.v  'donatie La Plume Noire'. Je kan het natuurlijk ook even langsbrengen.   

GREENPEACE VERIJDELT NUCLEAIR TRANSPORT 

DODEWAARD - Sinds maandag 17 maart houdt Greenpeace bij de kerncentrale Dodewaard een vrachtwagen tegen die speciaal is ontworpen voor het vervoer van nucleair afval. Twaalf actievoerders zijn vastgeketend aan de vrachtwagen, vier anderen hebben er zestig witte kruisen omheen gezet.  

Greenpeace wil met de actie voorkomen dat deze vrachtwagen, een van de weinige in zijn soort, binnen afzienbare tijd een container met vijftien splijtstofstaven (700 kilo spijtstof met daarin zo'n vier kilo plutonium) kan transporteren naar de beruchte opwerkingsfabriek Sellafield in Engeland. Op dit moment staat die container nog op het terrein van de kerncentrale KN/Dodewaard, de eigenaar van de centrale, stelt in een verklaring dat zij de vrachtwagen leeg op pad heeft gestuurd voor een controlerit. Volgens Greenpeace wilde het bedrijf wellicht controleren of het transport ongehinderd zou kunnen plaatsvinden. 

Greenpeace vestigt met deze actie de aandacht op de gevaarlijke, dure en overbodige opwerking van nucleair afval. Gevaarlijk omdat de milieuvervuiling enorm is en Sellafield bijvoorbeeld, begin februari, drie keer te kampen heeft gehad met lekkages in een pijp waarbij acht medewerkers radioactief besmet zijn geraakt. 95% van de dagelijkse radioactieve vervuiling van de Atlantische Oceaan wordt veroorzaakt door de drie opwerkingsfabrieken in Sellafield (Engeland), La Hague (Frankrijk) en Dounreay (Schotland).

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997