Naar archief

UIT: Ravage #230 van 7 maart 1997

Lesbische liefde in allerlei smaken

Wat is je favoriete erotische fantasie? Waarvan kom je klaar? En 'how do you go down on a woman'? Deze drie vragen stelde feministisch dichteres Juliana Luecking aan tientallen vrouwen. Het resultaat valt te beluisteren op de cd 'Dream Cum GoDown'. 

Dream Cum GoDown is Luecking's vierde cd, en volgt op het in 1994 verschenen Big Broad. Op deze laatste brengt Luecking gedichten ten gehore, losse boodschappen, bijtende of juist vertederende liedjes en anekdotes, doorspekt met straat-, kroeg- en andere geluiden. De dertig stukken zijn soms nogal voorspelbaar, zoals 'Gonna love a woman'. Of 'Married in mid-air', waarbij een vrouw beschrijft hoe ze met een andere vrouw een relatie zal aangaan en dat het 'Liefde' zal heten. Luecking moet het niet hebben van een overrompelende grote bek zoals 'spoken word'-godin Lydia Lunch. Haar poëtica is eerder verwant aan het solo-werk van Exene Cervenka, zangeres van de legendarische punkrockband X

Een van de hoogtepunten op Big Broad is het ontroerende 'To be touched', relaas van een vrouw die drie jaar lang niet heeft gevreeën. In '17-18-19 Grrrls' verhaalt Luecking van een incident tijdens een concert van Cheesecake, het punkbandje waarin zij de microfoon hanteert. Een van de weinige jongens in de zaal zegt tegen z'n vriend dat alle punkmeiden 'ugly' zijn. Een meisje hoort dit, grijpt de microfoon en priemt haar wijsvinger in zijn gezicht: "Deze eikel zei daarnet dat punkmeiden lelijk zijn. Dat hoef ik niet te pikken! Wat moet die zak hier?" Twintig 'riot grrls' leren hem vervolgens verbaal een lesje in 'respect voor vrouwen'. Op de achtergrond hoor je de punkmuziek van Cheesecake. Het is een van de weinige bijdragen waaruit een zekere dreiging klinkt. 

Dream Cum GoDown is andere koek. Uitgebracht bij Kill Rock Stars, het label van Unwound en het post-feministische Bikini Kill. 'Wild, openhartig en verrassend' belooft het hoesje, nu, daar is geen woord Spaans bij. Plaatsvervangende schaamte kleurt meer dan eens de wangen van de luisteraar rood. 'First-time listeners' wordt aangeraden: 'hearing this through headphones is the way to go', maar ook zonder koptelefoon komt de intimiteit uitstekend tot haar recht. De vrouwen zijn geïnterviewd op vrouwenfestivals en bij concerten, onder meer van Cheesecake. De cd staat bol van de humor, de sfeer is meer dan eens hilarisch. 

Bijvoorbeeld bij het groepje vrouwen waarvan er een opbiecht dat ze het liefst fantaseert op een katholieke kostschool voor de klas te moeten komen, uitgekleed te worden en een pak rammel te krijgen. Of Crystal, die bekent dat zij en haar vriendin uitgekeken zijn op orale seks maar dat de hond van haar ega uitstekende diensten in deze verricht. Niet iedereen is zo radicaal en openhartig. "Ik ben veel te verlegen voor dit soort vragen," zegt er een. "Ik kom wel eens klaar van een gewone, goeie kus," zegt een ander. Voor de liefhebbers (m/v) van de vrolijk-militante band Tribe 8 is het pikant om zangeres Lynn te horen vertellen over het rollenspel met haar vriendin, waarin zij 'Rosita' speelt, in een keurig mantelpakje.  

Onvermijdelijk klinkt hier en daar ook de angst voor AIDS door. Poisenberry beklaagt zich over de geur van latex, die volgens haar het pure genieten in de weg staat. "Lesbische liefde is vooral een kwestie van verschillende smaken," zegt ze," en die komen door dat plastic niet tot hun recht. Ik zou wel eens tegen mijn geliefde willen zeggen: 'baby, I wanna be unsafe with you tonight'. Maar ja...". 

De cd is pure fun om naar te luisteren, en je kunt er ook nog iets van opsteken. Luecking heeft een woordenlijstje opgenomen waarin de erotische 'slang' wordt verklaard waarvan de vrouwen zich bedienen. Als iemand je bijvoorbeeld om een 'hitachi magic wand' vraagt, wil zij (of hij) je vibrator lenen.

De 67 interviews van Luecking zijn door geluidstechnica Eve Beglarian op creatieve wijze aan elkaar gemonteerd met sfeergeluiden waardoor de 'spoken words' een juiste setting krijgen. Met Dream Cum GoDown dient Luecking ook nog het goede doel: een tiende deel van de opbrengsten wordt besteed aan 'lesbian community health projects'.

Marc Hurkmans

Overige discografie

She's good people (Kill Rock Stars, 1993, cd/tape)

Wheel (Simple Machines, 1993, compilatie, in 1991 tevens uitverkochte 7 inch met Holy Rollers)

Follow misty follow (Dischord, 1990, lp/tape)

Ode to Sabine County (Dischord, 1989, lp/cd).

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997