Naar archief

UIT: Ravage #229 van 21 februari 1997     

NIEUWS

Greenpeace blokkeert export gevaarlijk afval 

MAASTRICHT - Op 3 februari blokkeerden zo'n vijftien actievoerders van Greenpeace de poorten bij het afvalbedrijf Verol Recycling Limburg. De blokkade was een protest tegen de export van gevaarlijk afval naar België. Greenpeace eist dat Verol onmiddellijk stopt met de export van chemisch afval naar de Belgische cementindustrie, waaronder de fabriek van CBR in Lixhe die op een steenworp afstand ligt van de Nederlandse grens.  

Vanuit Nederland gaat jaarlijks ongeveer 50 duizend ton gevaarlijk afval voor verbranding de Belgische grens over, zo heeft het ministerie van VROM becijferd. Hierbij gaat het om stoffen als verf- en lijmresten, afvalolie en oplosmiddelen. Verol is een van de grootste inzamelaars en exporteurs van dergelijk afval. Chemisch afval moet volgens de Nederlandse wetgeving in speciaal daarvoor uitgeruste verbrandingsovens worden verbrand, in dit geval in bij de Afvalverwerking Rijnmond (AVR).  

Voor de inzamelaars van dergelijk afval is de export een uiterst lucratieve handel. Er zijn miljoenen guldens te verdienen met het aanbieden van afval aan de vier ovens van de cementindustrie in Franstalig België, waar de tarieven voor verbranding aanmerkelijk lager zijn dan in Nederland. In België zijn de eisen voor verbranding en de controle hierop onvoldoende. Voor de cementindustrie vormt het chemisch afval een goedkope brandstof. 

Verol heeft afgelopen jaren herhaaldelijk met succes bij de Raad van State exportvergunningen afgedwongen, die het ministerie van VROM niet wilde verstrekken. Greenpeace vindt dat Nederlands chemisch afval in Nederland en volgens de hier geldende regels moet worden verwerkt. Volgens de organisatie moet Verol z'n verantwoordelijkheid nemen voor een zo goed mogelijke verwerking. 

De milieuorganisatie eist daarom dat het bedrijf onmiddellijk stopt met de export. Ondanks diverse schriftelijke verzoeken van Greenpeace daartoe, heeft Verol de transporten tot nu toe niet gestaakt. De Europese wetgeving voor dergelijke exporten schiet nog ernstig tekort. Greenpeace vindt dat minister De Boer (VROM) zich meer moet inspannen voor EU-wetgeving die een einde maakt aan de export van chemisch afval. Dit geldt ook voor de verbranding van dergelijk afval in ondeugdelijke ovens. Daarnaast moet de overheid met concrete initiatieven komen op het gebied van materiaal-recycling en schone productie-processen.   

BASTIONTEAM SLUIT ONDERZOEK OPNIEUW AF 

NIJMEGEN - Het in januari '96 opgerichte Bastionteam, dat onderzoek deed naar een aantal bomaanslagen in Arnhem, is vorige week definitief opgeheven. Dit heeft een medewerker van de regiopolitie Gelderland-Midden laten weten aan het Onderzoeksburo Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Het ten behoeve van het onderzoek aangelegde (persoons)register zal binnenkort worden vernietigd.  

Het twintig rechercheurs tellende Bastionteam deed onderzoek naar bomaanslagen bij filialen van de Banque Paribas, Credit Lyonnais en BASF in Arnhem. Het team richtte haar onderzoek onder meer binnen radicaal-linkse kringen in Arnhem en Nijmegen. Nadat actieblad Ravage er gewag van maakte een claimbrief te hebben ontvangen van de aanslag op BASF, deed het Bastionteam huiszoeking in het kantoor van de redactie.  

Hierbij werd onder andere de abonneeadministratie in beslag genomen. Tevens zocht het team naar sporen die zouden kunnen leiden naar activisten van het Earth Liberation Front. Eind augustus vorig jaar meldde een woordvoerder van de politie van Gelderland-Midden dat het Bastionteam officieel zou zijn opgeheven.  

Het Onderzoeksburo Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV) concludeerde echter al spoedig dat het onderzoek officieus verder ging. Vanaf november '96 werden er in Arnhem meer dan tien mensen benaderd met vragen over de bomaanslagen. Hierbij werden foto's van verdachten en printlijsten van telefoonaansluitingen vertoond. De benaderingen van de laatste maanden dienden ertoe nog 'enkele openstaande lijnen te onderzoeken.'  

Voor zover bekend werd op 28 januari de laatste persoon benaderd. Op 12 februari heeft een mede¬werker van de regiopolitie Gelderland-Midden laten weten dat het onderzoek nu definitief is afgesloten. De vernietiging van het voor het onderzoek aangelegde (persoons)register is aangemeld bij de Registratiekamer in Rijswijk.   

FIETSVERZET IN BREDA 

BREDA - Na Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Eindhoven wordt nu ook in Breda gefietst tegen de auto-overlast. De groep 'Weg-auto-weg-auto' fietste op 14 februari voor de eerste maal door Breda en omgeving.  

'De fiets, de benenwagen en het openbaar vervoer zijn uitstekende alternatieven voor de milieuverontreinigende, hard rijdende, onveilige en herriemakende auto's', aldus de actiegroep. De eerste versie van het maandelijkse protest trok ruim twintig fietsers. En ook de Bredase skeelers waren van de partij.  

Saskia, een van de deelneemsters aan de tocht meldt dat het geheel "erg vrolijk verliep." Saskia: "We fietsten midden op de weg, zodat er een aardige opstopping ontstond. Verder hebben we enige kruispunten een tijdje geblokkeerd en pamfletten waarin we pleitten voor minder autoverkeer uitgedeeld. Auto's nemen gewoon veel te veel plaats in."   

Het initiatief voor de actie kwam volgens Saskia van mensen die eerder in andere steden aan fietsdemonstraties deelnamen. Zo breidt het fietsverzet zich als een olievlek uit. Men verzamelt elke tweede vrijdag van de maand om drie uur 's middags bij het Valkenburgpark in Breda.   

HOLTERHOEK PLAATST GEHEIME ANTENNES 

EIBERGEN - Kamp Holterhoek wil op korte termijn zgn. 'Beverage antennes' plaatsen tussen de Noachweg en de Meeldijk in Eibergen. Het ministerie van Defensie is inmiddels begonnen om de hiervoor benodigde (landbouw)grond aan te kopen.  

De Beverage antennes bestaan uit een lange draad met een lengte van 300 en 400 meter, die op drieënhalve meter hoge palen bevestigd worden. De palen komen op een afstand van twintig meter van elkaar te staan. Waar de antennes precies voor nodig zijn, is onduidelijk. Defensie laat slechts los dat de nieuwe antennes nodig zijn om te voldoen aan de gewijzigde taakstelling van het Nederlandse leger. Aangenomen mag worden dat de antennes beter geschikt zijn om het militaire radioverkeer in crisisgebieden af te kunnen luisteren. (Bron: Tubantia)  

ROBOT PROGRAMMEERT ROBOT 

READING - Een robot heeft via Internet een andere robot in de VS geprogrammeerd zonder menselijke tussenkomst. "Dit is een grote doorbraak voor het machinedom", zo omschreef dr. Warwick van de Engelse universiteit van Reading de première. 

Tijdens het experiment leerde een robot in het laboratorium in Reading een andere in de Universiteit van New York hoe door zijn omgeving te bewegen. Doel was aan te tonen dat gedrag dat een robot is aangeleerd, kan worden doorgegeven aan een robot duizend kilometers verderop.  

SWAMPY IN HET GUINNESS BOOK OF RECORDS 

FAIRMILE - Het Fairmile-actiekamp tegen de aanleg van de A-30 tussen het Engelse Exeter en Honilton, waarover Ravage in het vorige nummer berichtte, is op 30 januari door de politie ontruimd.  

Swampy, een van de activisten die zich in een ondergronds tunnelstelsel had genesteld, bracht in totaal zeven dagen onder de grond door, voor hij op 30 januari om 20.45 uur eindelijk door tunnelexperts van de politie werd gevonden en gearresteerd. Hiermee vestigde hij volgens het Engelse eco-actieblad Schnews een naoorlogs record.  

Het verzet tegen de aanleg van de A-30 is langdurig en hardnekkig geweest. Gedurende twee jaar werd vanuit drie verschillende actiekampen de aanleg bemoeilijkt door blokkades, lijdzaam verzet en sabotage-acties. De A-30 werd extra onder vuur genomen omdat de weg in feite als een privé-onderneming gerund gaat worden. De wegenbouwers hebben het recht om de komende 30 jaar aan elke passerende auto tol te vragen.  

Het spreekt voor zich dat het bedrijf er alles aan zal doen om zoveel mogelijk autoverkeer aan te trekken. Dit is in tegenspraak met het officiële regeringsstandpunt in Engeland, dat stelt dat de aanleg van nieuwe wegen geen extra autoverkeer met zich mee mag brengen. Overigens heeft dezelfde overheid al aangekondigd nu een ander deel van de A-30 te willen verbreden.  

De gemeente Devon heeft plannen aangekondigd om langs de nieuwe A-30 een geheel nieuwe stad voor zo'n 10.000 mensen te bouwen. Samen met andere industriële plannen betekent dit dat de stadsgrenzen van Devon zich 12 kilometer richting de kust zullen uitbreiden. De natuur is, aldus Schnews, opnieuw het slachtoffer.    

PROTESTEN TEGEN CASTOR-TRANSPORT 

ZERNIEN - Met bivakmutsen vermomde demonstranten hebben in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 februari door het gooien van stenen vanaf een brug schade toegebracht aan een spoorwegemplacement in de omgeving van het Duitse plaatsje Zernien. De actie was een protest tegen de geplande Castor-transporten begin maart, waarbij per spoor radio-actief afval vervoerd zal worden naar Gorleben.  

Op zaterdag 15 februari demonstreerden 2500 demonstranten in Zernien tegen Castor. Tevens heeft de actiegroep 'Autonome Atomkraftgegnerinnen' in de nacht van 13 februari het treinverkeer op het traject Stuttgart-Bruchsal lamgelegd, door met twee stalen kabels kortsluiting te veroorzaken via de hoogspanningskabels die boven de baan hangen.  

De AKB in Groningen organiseert een meerdaagse busreis naar Gorleben. De bedoeling van de protestacties in Duitsland, die ook nu weer duizenden demonstranten op de been zullen brengen, is om het kernafvaltransport te blokkeren en te saboteren. De bus vertrekt op 1 maart vanuit Groningen.   

LANGE STRAFFEN VOOR TURKSE STUDENTEN 

IZMIR - Onlangs werden zestien studenten door een Turkse rechtbank tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld. De studenten werden eind '95 in Manissa gearresteerd, na het ophangen van een spandoek met de tekst 'Lang leve de vriendschap tussen de volkeren' en 'Nee tegen het schoolgeld'.  

De studenten werden na hun arrestatie op 25 december '95 twaalf dagen vastgehouden door de Anti-Terreur Afdeling in Manissa. Ze werden gefolterd met elektroshocks, ijskoud water uit hogedrukspuiten, seksueel lastig gevallen, bedreigd met verkrachting en steeds opnieuw op gevoelige plekken van het lichaam geslagen. Een Turks parlementslid hoorde tijdens een bezoek aan de gevangenis bij toeval van de martelingen. De daarna in de openbaarheid gebrachte bewijzen van de martelingen zorgden voor enorme beroering, niet alleen in Turkije zelf.  

Bij het Europees Hof voor de Mensenrechten werd een klacht ingediend tegen Turkije. Alle inspanningen om in deze zaak niet de slachtoffers maar de daders te bestraffen hebben tot nu toe geen resultaat gehad. Op 16 januari 1997 werden tien van de zestien studenten tot gevangenisstraffen van 2 tot 12 jaar veroordeeld door de rechtbank in Izmir. De aanklacht tegen hen luidde "het plegen van een aanslag op een kapperszaak met molotov-cocktails, het bekladden van een treinwagon, het vormen van een gewapende bende en lidmaatschap van de verboden DHKP-C". Bewijzen waren er niet, echter wel een groot aantal aanwijzingen en getuigenverklaringen die de onschuld van de aangeklaagden aantoonden. (Bron: Informatiebureau DHKC)   

RELLEN NA NAZIMOORD  

BONN - In verschillende Duitse steden is het in het weekeinde van 15 en 16 februari tot rellen gekomen tussen punkers en autonomen en rechtse skinheads. De rellen volgen op de moord op Frank Böttcher, een 17-jarige punker uit Maagdenburg. 

Böttcher werd een week eerder met messteken om het leven gebracht tijdens een van de straatgevechten die dagelijks in Maagdenburg plaatsvinden tussen punkers en skins. In Berlijn bestormden zondag 500 punkers en autonomen een metro met daarin een 30-tal neonazi's. De neonazi's waren op weg naar een bijeenkomst van de Jonge Nationale Democraten (de 'Hitlerjugend' van de NPD). Er werden 26 arrestaties verricht.  

In Maagdenburg zelf werden twee rechts-extremisten gearresteerd tijdens rellen. In het dorpje Dolgenbrodt (zuid-Berlijn) zijn inwoners gearresteerd op verdenking skinheads te hebben uitbetaald voor het in 1992 in brand steken van een asielcentrum.    

ECO-TOERIST STEUNT BIO-BOER 

HONGARIJE - Het Europees Centrum voor Eco Agro Toerisme (ECEAT) bemiddelt in vakanties op de biologische boerderij. Deze vorm van ecotoerisme betekent voor veel boeren een extra inkomstenbron. Een van de duizend ECEAT-lokaties bevindt zich middenin de Hongaarse Puszta.  

Bijna de hele bevolking van Szanticska is verhuisd of overleden. Toch is het boerengehucht niet veranderd in een ghost town. De 41-jarige Ivan Popa heeft Szanticska van de ondergang gered. "Ik wil deze plek in stand houden en de handvaardigheden die hier werden beoefend doorgeven", zegt Popa. Hij toont de bakkerij waar in de zomer brood wordt gebakken voor de gasten die voor een paar gulden per nacht in de gerestaureerde huizen verblijven. In de smidse, de weverij en pottenbakkerij geeft Popa cursussen. Het kleine restaurant is gemaakt van bakstenen van klei en riet.  

Dankzij bemiddeling van ECEAT doen steeds meer vakantiegangers Szanticska aan op hun trektocht langs biologische boerderijen. "Veel vakantiegangers zijn op zoek naar eenvoud en oorspronkelijkheid", weet Naut Kusters van ECEAT. De afgelopen jaren hebben duizenden Nederlanders hun vakantie doorgebracht op het Oost-Europese platteland. Sinds de omwenteling worden daar gecollectiviseerde landbouwbedrijven ontmanteld, de grond geprivatiseerd en schakelt een deel van de boerenbevolking over op traditionele landbouw. Vaak noodgedwongen, want geld voor machines, bestrijdingsmiddelen en kunstmest ontbreekt.  

ECEAT probeert van die nood een deugd te maken. Boudewijn van Elzakker, adviseur ecologische landbouw: "Boeren die zijn begonnen met een paar koeien, een varken en wat kippen, weten dat ze moeten bijverdienen om te overleven. Eco-toerisme betekent een extra inkomstenbron. Een deel van het geld wordt gebruikt om de biodiversiteit en het landschap in stand te houden."  

Richtte ECEAT zich in het begin van haar vijfjarig bestaan vooral op Oost-Europa, tegenwoordig kunnen kritische levensgenieters overal in Europa een ECEAT-boerderij bezoeken. Bio-boeren is als gevolg van de milieuproblematiek immers sterk toegenomen.   

EX-PVK'ERS BESTRIJDEN NU ELKAAR 

AMSTERDAM - Voormalig krakersbons Jack van Lieshout ligt de laatste tijd hevig in de clinch met z'n strijdmakker van weleer Paul Moussault. Inzet: het beheer van een garageruimte in de Amsterdamse Van Boetzelaerstraat. De twist is dermate serieus, dat zelfs de rechter werd ingeschakeld.  

Dit meldt de Staatskrant van deze maand. De benedenruimte aan de Van Boetzelaerstraat in de Staatsliedenbuurt werd in '79 door de zgn. Woongroep gekraakt. Allerlei mensen konden er vervolgens hun bakfietsen en fietsen kwijt. Jack van Lieshout, beter bekend als Kraker Jack die samen met Theo van der Giessen aan de basis stond van de oprichting van de Politieke Vleugel Kraakbeweging (PVK), tekende in de zomer van 1992 namens de voormalige woongroep een contract met Woningbouwvereniging West om de buurtstalling te legaliseren.  

Vervolgens vertrok Jack naar het buitenland en liet het beheer over aan Paul Moussault, die op dat moment nog een kameraad van hem was. Moussault was in het verleden propagandist van het gewapende verzet, gaf onder meer de Knipselkrant uit, en streed in '88 mee met de PVK tegen de Amsterdamse kraakbeweging. Onder aanvoering van Moussault werden destijds de linkse boekwinkel Slagerzicht en infowinkel Frontline in puin geslagen.  

Toen Jack terugkwam uit het buitenland bleek de stalling zonder zijn toestemming gevuld te zijn met motoren en werden de inkomsten van de stalling afgedragen aan Moussault. "Hij misbruikt de middelen van de voormalige Woongroep voor de BV Moussault, terwijl hij nooit lid is geweest van die Woongroep," aldus een verbolgen Jack in de Staatskrant, een huis-aan-huis krant voor de Staatsliedenbuurt.  

Moussault ontkent dat de winst in z'n eigen zak terecht komt en zegt dat de opbrengst van de stalling naar ideële doelen gaat, zoals Belgische politieke gevangenen. Op zijn beurt wantrouwt hij Jack's motieven. Hij ziet in Jack iemand die zijn principes heeft verlaten. "Jack is eind jaren tachtig in rap tempo begonnen met het kopen en verkopen van huizen in Amsterdam en grond in Frankrijk. Hij wil gewoon winst maken. Nu aast hij op het verkrijgen van subsidie voor de stalling."  

Jack, die gek genoeg de laatste weken verwoede maar tevergeefse pogingen onderneemt om weer deel te nemen aan nieuwe kraakacties, bevestigt dat hij bezig is met het regelen van 110 gulden subsidie die de deelraad per gerealiseerde fietsenstandplaats uitkeert. Jack verzekert zich tevens van de belangstelling van de fietsersbond ENFB.  

Jack heeft z'n streken nog niet verleerd, gelet op het feit dat Paul Moussault beweert de afgelopen jaren zowel schriftelijk als lijfelijk door Jack te zijn bedreigd. Moussault verloor in januari dit jaar een door hem aangespannen kort geding tegen Jack. De rechter achtte de bedreigingen onbewezen, vond de stalling niet buurtgericht en twijfelde bovendien aan de persoon Moussault zelf, gezien zijn gewelddadig politieke verleden. Inmiddels heeft ook Jack zijn toevlucht gezocht bij het ooit door hem verafschuwde rechtssysteem en is een bodemprocedure gestart.     

EINDE SOLLICITATIEPLICHT UTRECHTSE VRIJWILLIGERS 

UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat bijstandsgerechtigden toestaan vrijwilligerswerk te doen met behoud van uitkering. Langdurig werklozen kunnen ontheffing krijgen van de sollicitatieplicht als zij onbetaalde, maatschappelijk nuttige activiteiten uitvoeren. Voor langdurig werklozen wordt de mogelijkheid om bij te verdienen verruimd.  

Op 6 februari heeft de Utrechtse gemeenteraad unaniem een serie voorstellen van deze strekking aangenomen. Binnenkort gaan de experimenten van start. Naast zo'n zesduizend mensen die langdurig in de bijstand zitten, kunnen jonge schoolverlaters en 50-plussers (tijdelijk) worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. In ruil daarvoor moeten zij aantonen 'nuttig (vrijwilligers)werk' te doen. Ook kunstenaars die al jaren van de bijstand leven, kunnen bijverdienen zonder elke maand te hoeven solliciteren.

Sommige werklozen krijgen door de voorstellen in feite een basisinkomen met de mogelijkheid van bijverdienen. Vrijwilligerswerk met behoud van bijstand is binnen enkele kleine projecten in Nederland al mogelijk. Utrecht is de eerste gemeente die dit tot officieel beleid verklaart. Zelf spreekt ze dan ook trots van 'de Utrechtse aanpak'.

Hoe deze er precies uitziet staat uitvoerig beschreven in de nota Anders Actief waarin de gemeente Utrecht naar sociale activeringsbeleid voor de komende jaren uitstippelt. Essentiële elementen hierin zijn herwaardering van het begrip "arbeid", bestrijden van sociaal isolement; voorzien in maatschappelijk nuttige taken; en vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Opmerkelijk is dat de gemeente er vanuit gaat dat er feitelijk 'onvolledige werkgelegenheid' is.

Volgens hoofd Sociale Zaken A. Vermeulen moet de realiteit onder ogen worden gezen dat vijftig procent van de 13.000 bijstandsgerechtigden in Utrecht geen kans heeft op een betaalde baan. Mensen uit deze categorie, die zich nuttig maken via zorgtaken of vrijwilligerswerk, worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht. De sociale dienst gaat zelfs helpen dergelijk vrijwilligerswerk te vinden. 

Ook erkent de gemeente Utrecht het bestaan van 'Anders Actieven'. Uit de nota: "Mensen, die er uit sterk ideële motieven voor kiezen om zich vrijwillig en onbeloond in te zetten bij veelal sterk ideologische organisaties en actiegroepen, meer of minder geïnstitutionaliseerd, op het terrein van milieu, belangenbehartiging, zorg- en hulpverlening, bestrijding van racisme e.a. worden door ons om hun maatschappelijk engagement gewaardeerd. Het gaat om mensen, die minder belang hechten aan materiële waarden als geld, arbeid e.d. Zij vormen een beperkte groep vaak hoog opgeleide mensen, waarvoor het opleggen van de sollicitatieplicht geen enkele zin blijkt te hebben".  

Dit alles betekent niet dat Utrecht de dwang om te zoeken naar betaald werk, officieel nog steeds het uitgangspunt van de nieuwe Bijstandswet, volledig laat schieten. Deze wordt gereserveerd voor mensen die een reële kans maken op een betaalde baan. De Utrechtse PvdA-wethouder Paulien van de Linden denkt hierbij vooral aan scholverlaters. "Voor hen komen startbanen van 24 uur, met behoud van uitkering en een toeslag daar bovenop", aldus de wethouder. "Zo'n baan is het eerste jaar verplicht. Jongeren moeten zo mogelijk een betaalde baan zien te vinden." 

CHAOTEN KONDIGEN PUINHOOP AAN ROND EUROTOP  

AMSTERDAM - Onder het motto 'Een droom wordt werkelijkheid' kondigen Duitse chaoten de 'Chaosdagen' aan, die komende zomer plaats moeten vinden rond de Eurotop in Amsterdam. Soortgelijke Chaosdagen leidden in de voorgaande jaren tot grootschalige confrontaties tussen ME'ers en punkers in Duitse steden als Hannover en Oldenburg.  

De Chaostage zijn in Duitsland inmiddels een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het doel is duidelijk: de punkers willen laten zien dat ze nog bestaan en maken dit op ondubbelzinnige wijze duidelijk. De binnenstad van Hannover moest het gedurende een aantal jaren zwaar ontgelden. Honderden punkers plunderden winkels en kantoren. De luxe binnenstad veranderde in een ravage. Deze 'spontaniteiten' resulteerden in een grootschalig optreden van de politie. 

Gedurende de Chaosdagen van '95 moest de politie van Hannover maar liefst 3500 ME'ers inzetten om 2500 chaoten in toom te kunnen houden. Augustus vorig jaar werd Hannover hermetisch afgesloten, zodat de geplande Chaosdagen dit keer enigszins in het water vielen. Desondanks slaagden vele punkers erin, van wie er steeds meer afkomstig zijn uit het buitenland, om uit te wijken naar het nabijgelegen Bremen.  

De Chaosdagen worden aangekondigd via een kettingbrief, die op internationale schaal wordt verspreid in punkers-, skinhead- en krakerskringen. Dit jaar moeten de Chaosdagen in Amsterdam plaats gaan vinden, en wel in het weekeinde voorafgaand aan de Eurotop. Op de voorzijde van de kettingbrief, die overigens zeer chaotisch van karakter is, wordt naast de strofe 'Actie Nu!' gemeld dat de Chaosdagen starten op vrijdag 13 juni en wel om 18.00 uur op de Nieuwmarkt.  

De achterzijde van de kettingbrief maakt melding van een (voorlopig) programma. De avond van de 13e juni wordt benut om het Paleis op de Dam van een lila-kleurtje te voorzien. Gedurende de nacht moeten er aanslagen worden gepleegd op diverse politiebureaus. Op 14 juni staat er weer wat ludieks geprogrammeerd: archeologische opgravingen op het Damplein, waarbij alle stenen zullen worden geconfisceerd. Daarnaast zal die dag ook het hoofdbureau van politie worden aangevallen, een waterwerper in beslag worden genomen en de Stopera met een bezoekje worden vereerd.  

Zondag 15 juni wordt het helemaal bal, als we de chaoten mogen geloven. Om 12.00 uur wordt het hoofdkantoor van de ABN-Amro in brand gestoken, wordt het Paleis op de Dam van binnen roze geverfd en worden de gevangen zittende kameraden bevrijd. 's Avonds om 21.00 uur wordt er opnieuw verzameld op het plein van de Nieuwmarkt, alwaar het dichtstbijzijnde metrostation in brand zal worden gestoken. Valt dit nu allemaal serieus te nemen? Keine Ahnung, we zien wel.      

MARTINAIR STOPT GROEPSUITZETTINGEN 

AMSTERDAM - Martinair zal niet langer meewerken aan gedwongen uitzettingen van groepen 'illegale' of uitgeprocedeerde vluchtelingen. Dit heeft de vliegtuigmaatschappij in een tweetal gesprekken met het Autonoom Centrum laten weten.  

Hoewel Martinair zich officieel van elk commentaar onthoudt, staat het volgens het Autonoom Centrum vast dat Martinair stopt met gedwongen groepsuitzettingen. Verder zal Martinair als ze benaderd wordt met de vraag of zij een vliegtuig wil verhuren voor vrijwillige terugkeer, eerst het Autonoom Centrum vragen te onderzoeken of er inderdaad sprake is van vrijwilligheid. Het Autonoom Centrum zal na deze toezegging afzien van verdere acties tegen het bedrijf.  

Op 4 december 1996 bezetten ongeveer tachtig mensen het kantoor van Martinair op de luchthaven Schiphol. De actie, een initiatief van het Autonoom Centrum, is een protest tegen de medewerking die Martinair heeft verleend aan de gedwongen uitzetting van vluchtelingen per charters. Martinair heeft een vrij bijzondere functie, omdat zij haar vliegtuigen in enkele gevallen ter beschikking heeft gesteld voor het uitvoeren van de zogeheten 'eurocharters', waarmee in Europese samenwerking Zaïrezen worden uitgezet.

De actie op Schiphol is gericht op het losmaken van een discussie over de wijze waarop Martinair omgaat met haar eigen verantwoordelijkheden en de wijze waarop zij haar vliegtuigen verhuurt. Daarom is één van de eisen voor de beëindiging van de bezetting dat er een gesprek met vertegenwoordigers en werknemers van Martinair plaats zal vinden. Martinair zegt in dat gesprek toe dat zij, na nauwkeurige lezing van de door het Autonoom Centrum verstrekte informatie, haar standpunt kenbaar zal maken.  

Begin januari ontvangt het Autonoom Centrum een brief waarin Martinair laat weten een vervoersmaatschappij te zijn die vliegtuigen verhuurt: "Dat doen we ook aan justitie voor vervoer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst als dat volgens justitie en rechters veilige landen zijn, totdat het tegendeel bewezen is."  

Deze laatste opmerking is voor het Autonoom Centrum reden in te gaan op de uitnodiging om op 22 januari met directeur Martin Schröder en twee andere directieleden om de tafel te gaan zitten. Schröder blijkt zeer geïnteresseerd in de verhalen van het Autonoom Centrum over het asielbeleid en stelt vervolgens voor met de charter-uitzettingen te stoppen. Het is onduidelijk waarom ze zich hier publiekelijk niet over uit heeft willen laten. Waarschijnlijk is de vliegtuigmaatschappij bang dat dit nieuws haar klanten kan gaan kosten.  

Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over de vraag waarom Martinair zo snel door de knieën is gegaan. Was het bedrijf bang voor aanslagen, of waren de charter-vluchten richting Kinshasa niet lucratief genoeg? Hoe dan ook, het Autonoom Centrum hoopt dat andere bedrijven aan de veranderde houding van Martinair een voorbeeld nemen: "Het is een stimulans voor iedereen die gelooft dat veranderingen in het vreemdelingenbeleid niet alleen (of juist niet) in Den Haag bereikt worden, maar overal waar mensen bereid zijn de verantwoordelijkheid voor hun eigen handelen te nemen." (F.)   

SOEP ALS KRAAKWAPEN 

De Amsterdamse krakers hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Naast diverse acties die rond nog te ontruimen panden zijn gevoerd, werd ook aan de uitbreiding van het bestaande kraakbestand gewerkt.  

In verschillende buurten werden afgelopen weken panden ge¬kraakt. Eind januari was het in het centrum raak aan de Kloveniersburgwal 35. Het pandje, dat al enige jaren leeg stond en al eens gekraakt was, is van de gemeente Amsterdam en staat volgens de krakers al enige tijd leeg.  

In hetzelfde weekend kraakten sympathisanten van het met ontruiming bedreigde pand Westermarkt 7, beter bekend als de Volkskeuke/Soupkitchen, in Zuid het pand Valeriusstraat 96. Het ging hier om een actiekraak, de huidige eigenaars van de Westermarkt bivakkeren namelijk op de etages boven de gekraakte beneden en eerste etage. Nadat door de Soupkitchen werd gekookt voor onder andere daklozen, verlieten de krakers later op de dag het pand.  

Op 10 februari werd opnieuw actie gevoerd door sympathisanten van de Volkskeuke. Een groep van ongeveer vijftig mensen toog naar de Stopera, oftewel het Amsterdamse stadhuis om daar te protesteren tegen de komende ontruiming(en). Met muziek en een rijdende bakfietskeuke lukte het voorbij de bewaking tot in het overdekte deel van de betonkolos te geraken.  

Twee uur lang werd naast het gebruikelijke pamflettenwerk opnieuw soep uitgedeeld. Een ambtenaar van Algemene Zaken zei toe dat er in februari niet meer ontruimd zal worden, hiermee de woorden herhalend die de burgemeester eerder uitsprak na de ontruimingen van Villa Omval en Sarphatistraat 77.  

De groep 'Boze Burgers' protesteerde tegen de komende ontruiming van PC Hooftstraat 163 door in de nacht van 3 februari bij het hoofdkantoor van eigenaar Kroonenberg (zijn geest leeft voort) ruiten in te gooien en de gevel kleurig onder handen te nemen. 'Was de Kroonenberg Groep maar tegelijk met haar oprichter gestorven', aldus de 'Boze Burgers'.  

Ook de eigenaar van de te ontruimen kraakpanden aan de Daniël Stalpertstraat kreeg ongewenst bezoek. Een groep van 35 actievoerers toog 15 februari naar het idyllische Nunspeet om aan de lokale bevolking duidelijk te maken wat voor heerschap de heer Poolman nu eigenlijk is. Het gezelschap bivakkeerde enige tijd voor het huis van Poolman, die al snel de hulp van de Nunspeetse politie inriep. Poolman en de smeris hielden vanachter de gordijntjes angstvallig de groep actievoerders in de gaten. Aangevoerd door een trio doedelzakspelers hield men het protest echter vreedzaam.  

Dit weerhield de politie er echter niet van om na vertrek van de bussen met actievoerders deze nog geruime tijd te schaduwen. Na een boswandeling en het tegenwoordig in krakerskringen zeer populaire kopje soep werd de Veluwe uiteindelijk verlaten. Bij Amersfoort verdween de politie-escorte. Het gespuis was weer verdwenen.  

Een dag later werden in de hoofdstad weer drie panden gekraakt. Een etage aan de Nic. Beetsstraat, enige winkel-bovenverdiepingen aan de PC Hooftstraat 64 en een herkraak aan de Achtergracht 30. De afgelopen maand werden verder in West panden her- en gekraakt in De Baarsjes (voormalige Kwantumhallen, in bezit van Kroonenberg, snookercentrum, eigenaar... Kroonenberg), Kinker- en Spaarndammerbuurt. 

Terschelling. Met bonbons, kaas en een bos kunstbloemen werd een Terschellinger kraakster door de buurt begroet, nadat ze een leegstaande woning van de plaatselijke woningbouwvereniging had gekraakt. Ook op Terschelling bestaat woningnood. De eigenaar heeft al juridische stappen aangekondigd. Waterleiding Friesland weigert water te leveren (vandaar de kunstbloemen), want: "As de eigenaer seit net oanslute, dan dogge wij dat ek net."  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997