Naar archief

UIT: Ravage #228 van 7 februari 1997  

Xminy dient klacht in tegen telegraaf  

De fondsorganisatie XminY heeft bij de Raad van Journalistiek een klacht ingediend tegen de Telegraaf. Deze krant beweerde dat XminY de Peruaanse guerrilla-organisatie MRTA, die nu al een aantal weken de Japanse ambassade in Lima bezet houdt, financieel zou hebben ondersteund.

Op 24 januari pakte verslaggever Martijn Koolhoven in de Telegraaf uit met een artikel onder de sensationele kop "Actiegroep steunt terroristen Peru". De actiegroep blijkt de onafhankelijke fondsorganisatie XminY te zijn.

Volgens Koolhoven is er "begin jaren negentig" geld van XminY gegaan naar een organisatie die aan de MRTA verbonden is. Het erbarmelijk geschreven stuk bestaat hoofdzakelijk uit suggesties. Het stuk wemelt niet alleen van de leugens, maar bovendien heeft de journalist XminY nooit om commentaar gevraagd. Desondanks luidt de slotzin van het artikel "XminY onthoudt zich van commentaar".

De informatie van de Telegraaf komt waarschijnlijk wederom uit de koker van Sibelts ABC, de private inlichtingendienst die zich onsterfelijk wist te maken toen bekend werd dat het archief gevuld werd door iemand die bij linkse organisaties onder valse voorwendselen oud papier ophaalde. Sibelt zelf wordt in het stuk ook geciteerd als "internationaal deskundige op het gebied van actiegroepen". Hij heeft echter niet veel meer te melden dan dat de wirwar van Derde Wereld-organisaties dermate ondoorzichtig is dat niet nagegaan kan worden of er ook belastingeld terecht komt bij "dit soort organisaties".

Volgens het artikel in de Telegraaf zou de Peruaanse ambassade geschokt zijn door hun "onthulling". Navraag bij die ambassade leert echter dat zij niet van plan zijn om verdere stappen te ondernemen en zich ook beklagen verkeerd geciteerd te zijn door Koolhoven.

Omdat het niet de eerste keer is dat de wakkerste krant van Nederland XminY in een kwaad daglicht stelt, en er ditmaal bovendien gesuggereerd wordt dat er diplomatieke actie tegen de fondsorganisatie zou worden ondernomen, besloot XminY tot actie over te gaan. Het is nu aan de Raad van Journalistiek om te beoordelen of de Telegraaf de regels van de journalistieke ethiek heeft overschreden. Zonodig krijgt Koolhoven een reprimande. 

Tweede maand

In de Peruaanse hoofdstad Lima is het ondertussen rustig. Op 1 februari heeft president Fujimori de Japanse premier Hashimoto ontmoet in het Canadese Toronto om te overleggen over de crisis rondom de bezette ambassade in Lima. Volgens Canadese kranten benadrukte Hashimoto de wens om een oplossing te bereiken door verder te onderhandelen en de ambassade niet te bestormen. Fujimori verzekerde dat hij wilde blijven onderhandelen, maar herhaalde ook zijn standpunt dat vrijlating van gevangenen onacceptabel zou zijn. Nestor Cerpa, de leider van de guerrillero's die de ambassade bezet houden, verklaarde nogmaals dat de eis tot vrijlating van enkele honderden politieke gevangen onverminderd van kracht blijft. Er zit, kortom, weinig schot in.

In de Canadese berichtgeving wordt gespeculeerd over een oplossing die in zicht zou zijn. Deze zou bestaan uit een vrije aftocht voor de gijzelnemers naar Cuba. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Axworthy was de week voor de topontmoeting in Cuba, en zou daar met Castro over deze oplossing gesproken hebben. Dat zou ook de reden zijn dat een ontmoeting tussen Fujimori en Clinton plotseling afgelast werd. De VS zien het niet zitten dat Cuba ook een rol toebedeeld krijgt.

Ondertussen leek het toneel rondom de bezette ambassade weer grimmiger te worden. De gijzelnemers lieten op 26 januari nog een zieke politie-chef vrij. Maar dat mocht niet verhinderen dat de Peruaanse overheid besloot om pantserwagens voor de poort te rijden en journalisten uit de buurt weg te sturen. De MRTA-ers beschoten een pantserwagen vanuit de ambassade.

In een dorp diep in het oerwoud werden mensen gearresteerd die volgens Peruaanse autoriteiten "op het punt stonden om zich bij de bezetters aan te sluiten". Ook zou er in Lima jacht gemaakt worden op een stel MRTA-ers die via een radio-verbinding met de bezetters van de ambassade in contact stonden, maar er zijn tot dusver geen arrestaties gemeld. 

Kees Stad

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997