Naar archief

UIT: Ravage #227 van 24 januari 1997  

Straigt-edgers bevechten chesterfield  

Express Yourself (EY), het jonge straight edge-gezelschap uit Noordwijk aan Zee, voert actie tegen sigarettenmagnaat Chesterfield. Het motto luidt: BRENG DE ONGEZONDHEID ERNSTIGE SCHADE TOE. 

In een verklaring citeert EY uit een folder waarin Chesterfield jongeren oproept slogans te bedenken. 'Chesterfield wil een spreekbuis zijn. Iedere reclame-uiting die je in het afgelopen jaar van Chesterfield hebt gezien, in bushokjes en tijdschriften op stations en ansichtkaarten, is dan ook gemaakt door mensen zoals jij. Dus, voel je je aangesproken, spreek je dan uit'. Walgelijk, schrijft EY.  

Chesterfield is bekend van de leus: 'Everyone is an original'. Opvallend is het straight-edge kruis op het t-shirt van de Chesterfieldbuddy op de inderdaad schreeuwerige folder. Express Yourself denkt erover dit misbruik van de symboliek uit de scene justitieel aan te klagen. Zelfs de bandnaam komt in de folder voor, schrijft EY woedend.  

Chesterfield schrijft in de folder: 'Express yourself. Laat zien wie je bent, geef jouw mening. Stuur dat naar ons op, dan publiceert Chesterfield deze op de Express Yourself Pages in Oor en Nieuwe Revu. Pak je je expressie liever groot aan, kom dan naar de Creative Events van Chesterfield. Parties op inspirerende lokaties, waar je alles tot je beschikking hebt om jouw visie vorm te geven. Van lijm en verf tot en met computers en copiers. Een selectie van de statements die daar gemaakt worden, is later te zien als poster of advertentie. Wil je een plek op een van onze Creative Events, bel dan 06-0223008 (0.00 c/pm) en je krijgt alle informatie thuis gestuurd.'  

Enkele suggesties die de band aan de hand doet om naar Chesterfield op te sturen: volle asbakken, plastic bekertjes met kotsresten, ochtendlijke rokersrochels. De band waarschuwt ten slotte voor de kleine lettertjes in de folder: 'Door mee te doen ga je er mee akkoord dat jouw personalia ook ten bate van andere promoties worden vastgelegd'. Express Yourself brengt straight edge in New York hardcore-stijl. De teksten staan bol van militant veganisme en preken tegen de computermaatschappij.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997