Naar archief

UIT: Ravage #227 van 24 januari 1997  

In hoger sferen met Braziliaanse K7-punk  

Op het festival van cannabistijdschrift 'High Times' in de Melkweg enkele maanden geleden speelde de Braziliaanse punkrap/raggamuffin' band Planet Hemp. In hun kielzog kwam er een punkdelegatie uit Rio de Janeiro over die de edele kunst van de K7- (alternatief Portugees voor cassette)punk hoog in het vaandel draagt. 

Rafaël van de band DJ Sonic (Dirty Jerk Sonic) is de stuwende

kracht achter DIY-label Sonic Og. Hij speelt bas in Planet Hemp en bracht een demotape van zijn band mee. Van easy-tunes heeft hij nog nooit gehoord, maar op de tape is in het nummer 'Black stripes' een prachtige cross-over tussen Braziliaanse punk en Oost-Duitse easy-tune tot stand gebracht. Een werkelijk fantastisch orgeltje in dit nummer. Rafaël, verwonderd: 'We hebben helemaal geen orgeltjes.' Verder de gebruikelijke cassettepunk met een hoofdletter P. Het kan uit Emmen ("Parel van het Noorden" - Vacuüm) komen, of uit Limburg, of uit Wormer. Deze komen uit Rio. Do it yourself op zijn Braziliaans, goed genoeg om de buren te pesten.  

Datzelfde geldt voor Serial Killer, ook al uit Rio. Alleen, ze beuken veel harder, en in tegenstelling tot DJ Sonic zingen ze in het Portugees. Drie jaar bestaan ze, in Brazilië verwachten ze er veel van. Stevig recht-toe recht-aan punk-werk waarbij af en toe de derailleur op het zwaardere verzet gaat.  

Ze kwamen in Amsterdam terecht via Planet Hemp, een band die het DIY-circuit inmiddels ontstegen is, bij Sony en the Beastie Boys-producer mag werken en dus fout zou zijn volgens DIY-puristen. Grappig dat zo'n band dan wel gratis op een benefietfeest voor een Latijns-Amerikaans Informatiecentrum speelt, denk ik dan. Heb je een groepje sloebers uit een krottenwijk van Rio die na lang sappelen eindelijk wat geld verdienen, mag dat dan niet? Zijn ze dan meteen 'politiek fout'? Laat me niet lachen, alsof je dergelijke keuzes in Brazilië sowieso al hebt... 

Anyway, de CD van Planet Hemp zal het toch wel goed doen in het CD-rekje van de gemiddelde Latijns-Amerikaanse sympathisant. Jammer alleen dat ze niet voldoen aan het image van strijdliederen zingende companheiros. Ze gebruiken gewoon de grote-stads-rock-rap, en schamen zich er niet voor om Cypress Hill en andere bands (sample van het legendarische Niggers With Attitude-nummer 'Fuck the police') te gebruiken. Verder bijna geen rap, en veel punk-rock-rap, met vleugjes raggamuffin' en een onbenoembare Braziliaanze saus die er bovenop ligt. Beentjes van de vloer dus, en af en toe een stevige pogo-por uitdelen. Voor de companheiros: de teksten spreken boekdelen. De Noord-Amerikaanse rapbroeders worden niet gecopieerd uit effect-bejag zoals sommige Nederlandse rap-bands dat durven te doen. 

Om het Braziliaanse hoekje af te sluiten, hier een opsomming van legendarische bands die een plaatsje hebben gevonden op een cover-cd van Ratos de Porao (RDP), genaamd 'Feijoada acidente-international': Poison Idea, Rezillos, Circle-Jerks, Kaaos, EU's Arse, Shitlickers, Rattus, Eskorbuto, Dead Boys. De kenners weten genoeg. Nummers van deze bands komen in metro-vaart door mijn 19-de eeuwse etage. Ik wil alleen even lyrisch worden over het eerste nummer. Ik was de band jaren kwijt, maar dankzij deze CD kwamen ze terug in mijn geheugen. Ik bedoel, is er ooit een ultiemer punk-nummer gemaakt dan Chaotic Dischord's "Fuck off and die"? Ik gebruikte de RDP-versie tijdelijk als boodschap op mijn antwoordapparaat. Een sociaal isolement was het gevolg. Behalve die ene punker die mij per ongeluk belde. Ze heeft later nog een keer gebeld, om te zeggen dat de huidige boodschap maar niks was. En dat na Chaotic Discord een andere favoriete band van mij, The Saints uit Australië, even weggespeeld worden in de cover van 'Private affair'. Ach, wat een mooie CD is dit gewoon. 

Zowel Planet Hemp als Ratos de Porao hebben de laatste tijd nogal wat problemen met de Braziliaanse autoriteiten. Concerten van Planet Hemp ontaarden in sommige conservatieve steden in massa-arrestaties omdat band en fans het cannabisgebruik zouden promoten. Een T-shirtje van Bob Marley dragen is al genoeg om opgepakt te worden.  

In Rio de Janeiro hing het voortbestaan van Circo Voador, het enige onafhankelijke podium van de stad, aan een zijden draadje nadat een concert van RDP lichtelijk uit de hand was gelopen. De zegevierende rechtse kandidaat voor de burgemeesterverkiezingen vond het nodig om tijdens zijn triomftocht door Rio ook even bij het punkconcert van RDP langs te gaan. Uiteraard werd de man de zaal uitgejaagd, waarop hij als eerste daad in zijn nieuwe ambt besloot om alleen nog 'traditionele Braziliaanse muziekgroepen' in Circo Voador toe te laten. Dus wel samba en bossa nova, maar geen punk of hiphop. Zijn besluit werd later door de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro teruggedraaid. Niet vanwege diens voorkeur voor punk, maar om partijpolitieke redenen.(Ratos de Porao - Feijoade acidente? International, Roadrunner Records)  

Voor de Brasilpunk-fans heeft RDP ook een CD met covers van oude Braziliaanse punksongs samengesteld. Colera, Olho Seco, Auschwitz, ach, laat ik maar ophouden en naar muziek gaan luisteren. Nog een laatste keertje 'Fuck off and Die' dan.

Rob Tuinstra

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997