Naar archief

UIT: Ravage #227 van 24 januari 1997  

'Deze machines zijn gebouwd om de natuur te vernietigen!' 

Wat een vreedzame demonstratie had moeten zijn ontaardde in een complete chaos. Meer dan duizend activisten bestormden onlangs het bouwterrein van de Newbury Bypass, een omstreden snelweg bij Newbury in Zuid-Engeland. De ramen van de graafmachines moesten het ontgelden en niet veel later gingen diverse bouwmaterialen in vlammen op. 

Begin januari was het precies een jaar geleden dat de eerste boomhutten op de route van de snelweg werden ontruimd. Milieuactivisten hadden de hutten gebouwd om de aanleg van de weg zoveel mogelijk te dwarsbomen. De milieuorganisatie 'Friends of the Earth' organiseerde op 12 januari een 'herdenkingsbijeenkomst'. Hand in hand rond het bouwterrein lopen, en twee minuten stilte om het om zeep geholpen milieu te herdenken. Een vreedzame betoging dus. Althans, dat was de opzet. Maar zo liep het niet. 

De demonstratie was nog maar net afgelopen of verschillende mensen kropen door de gaten in het hekwerk rond het bouwterrein en gingen bovenop de graafmachines zitten. Aanvankelijk verrichtte de politie zeven arrestaties, maar toen ze in de gaten kreeg dat ze wel erg sterk in de minderheid was droop ze af. Niet veel later werden de ramen van graafmachines kapot geslagen en gingen een truck, een kraanwagen en een schaftkeet in vlammen op.  

Onder de demonstranten heerste een uitgelaten sfeer. Velen van hen waren al meer dan een jaar in touw met de campagne tegen de aanleg van de weg. Deze wordt dwars door een 'beschermd' natuurgebied aangelegd. De voorstanders van de weg betogen dat de weg tot minder verkeersopstoppingen en overlast in het stadscentrum van Newbury zal leiden. Een recent onderzoek toont echter aan dat deze juist meer verkeer tot gevolg zal hebben, terwijl bezuinigingen op openbaar vervoer, fiets- en wandelpaden aan de orde van de dag zijn.

'Crimineel gedrag'

Toen de grote groep demonstranten het bouwterrein bestormde keek Friends of the Earth machteloos toe. De actie werd later door hen sterk veroordeeld. Een 'kleine gewelddadige minderheid' was ervoor verantwoordelijk, volgens de milieuorganisatie. Tony Juniper, campagneleider van Friends of the Earth, zei: "Een grote groep mensen steunt de anti-wegen-campagne, maar heeft geen enkele sympathie voor de tactieken van dit soort lieden; dit zijn criminele activiteiten die de mensen wegjaagt die anders mee zouden doen aan de campagnes."  

Vlak voor de bestorming van het bouwterrein was een speech van de directeur van Friends of the Earth, Charles Secrett, nog van een geheel andere aard: "Godzijdank zijn er activisten die directe actie ondernemen. In wat voor land leven we, waar het strafbaar is om eeuwenoude eiken te beschermen, waar de overheid de mooiste natuur omploegt en vervolgens andere landen de les leest over natuurbescherming?" 

De Britse overheid reageerde geschokt op de gebeurtenissen. De minister  van verkeer, John Watts: "Wat in Newbury gebeurd is, is beneden alle peil. Dit soort gewelddadig crimineel gedrag kan op geen enkele manier worden getolereerd." 

Een activist stelde dat het vernielen van machines verdere milieuvernietiging kan voorkomen: "Dit soort machines is gebouwd om de natuur te vernietigen zodat er ruimte komt voor meer wegen en meer auto's. Mensen zullen doorgaan met directe acties en er is niets dat de overheid daar tegen kan doen." 

Tijdens de anti-Newbury campagne, die nu dus een jaar bezig is, zijn al meer dan 900 mensen gearresteerd, waarvan velen onder de nieuwe 'Criminal Justice Act', een nieuwe wet die gericht is tegen anti-auto-activisten, travellers, ravers en jacht-saboteurs.

Corruptie

De campagne tegen de 'Newbury Bypass' richt zich niet op de aanleg van de snelweg alleen. De activisten stellen dat de nieuwe 'ontwikkelingsplannen' voor de Britse infrastructuur het bewijs vormen voor de corruptie binnen het democratische proces. Er worden contacten gelegd met schatrijke grootgrondbezitters, die langs nieuw aan te leggen wegen dure supermarkten en benzinepompen kunnen exploiteren. "Veel zakenlieden en landeigenaren verdienen dik geld met deze weg", zo verwoordt een lokale inwoner het. "Het heeft niets te maken met het oplossen van opstoppingen". 

Hoewel er weinig twijfel is over het feit dat de weg bij Newbury zal worden afgebouwd, hopen de actievoerders dat de bouw door hun acties zo duur is geworden, dat de overheid zal afzien van het aanleggen van andere snelwegen. De laatste twee jaar zijn er namelijk al 200 nieuwe snelwegplannen van tafel gegaan. In november lekte een interne memo uit van het ministerie van verkeer, waarin nieuwe plannen voor de aanleg van wegen werden afgewezen. De kop van de memo luidde: 'Een nieuw Newbury?' 

Een activist die deelnam aan het protest op het bouwterrein vergelijkt hun campagne met de democratische bewegingen in andere landen, zoals Servië, Bulgarije en Zuid-Korea: "De media noemt de protesten in andere landen gerechtvaardigd en de regimes in die landen ondemocratisch. Als het echter gaat om protestacties in Groot-Brittannië, worden deze afgedaan als het werk van een 'gewelddadige minderheid' die vecht tegen een politiek systeem waar niets mis mee zou zijn. Vandaag zagen we echter hoe vreselijk boos duizenden mensen zijn op de invulling van het woord 'democratie' door deze overheid." 

Tegelijk met het protest bij Newbury werden op een andere plaats, in Devon, 17 mensen gearresteerd toen de politie overging tot de ontruiming van het Trollheim-kamp. Middels dit actiekamp wordt reeds twee jaar campagne gevoerd tegen de aanleg van alweer een snelweg. De bewoners van het kamp, bestaande uit boomhutten, bunkers en een ingewikkeld gangenstelsel, hadden zich in cement ingegraven om arrestaties te bemoeilijken. Ook een andere actiekamp, bij Fairmile, bereidt zich voor op een binnenkort te verwachten ontruiming. (OneWorld News Service)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997