Naar archief

UIT: Ravage #227 van 24 januari 1997

Brandstichting nieuwveen opgeeist?

Plotseling was het kleinste krakersperiodiek dat dit land rijk is even Top of the Bill. Vorige week donderdag maakte het ANP-Radiojournaal melding van het feit dat het Utrechtse krakersperiodiek Springstof een persverklaring had gepubliceerd waarin de brandstichting bij een distributiebedrijf van reisgidsen in Nieuwveen wordt opgeist.

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 januari brandde het distributiebedrijf TWI in het Zuidhollandse Nieuwveen uit. Hierbij verdwenen honderdduizenden vakantiegidsen als sneeuw voor de zon, met als gevolg dat de Vakantiebeurs in Utrecht dit jaar met een tekort aan reclamemateriaal kwam te zitten. In allerijl werden er noodvoorraadjes aangebroken, onder meer afkomstig van diverse reisbureaus. De politie vond na het eerste onderzoek bij TWI geen sporen van brandstichting. "De persverklaring werpt nieuw licht op de zaak", aldus een woordvoerder van de politie.

De bewuste uitgave van Springstof dateert van 13 januari. Springstof is een wekelijks verschijnend gestencild A-viertje (soms twee), waarop veelal kraakberichtjes vermeld staan die met de hand worden geschreven. Dat is traditie. De persverklaring over Nieuwveen luidt als volgt:

"In de nacht van zondag 5 januari hebben wij, uit solidariteit met de onderdrukten in alle populaire vakantiebestemmingen in de wereld, de brand gezet in distributiebedrijf TWI te Nieuwveen. Hier lagen miljoenen reisgidsen voor komende zomer opgeslagen. Hiermee hopen we de ogen te openen van iedere toerist, die zijn/haar geld naar militaire regimes draagt. Stop de uitbuiting en onderdrukking van de mens. Trap niet in de tourist-trap! Actiegroep 'Vakantie in eigen land, solidariteit de wereld in'."

Als je deze tekst in ogenschouw neemt, valt ze met moeite serieus te nemen. Verder staat Springstof erom bekend wel vaker grappen & grollen te publiceren. Een medewerkster van het periodiek laat echter resoluut weten dat ze de persverklaring toch heus niet uit de duim hebben gezogen. "Die lag gewoon in ons postvakje, dus hebben we hem overgeschreven in Springstof. Doen we met alle kopij." Nee, ook zij weet niet of het bericht op waarheid berust. De vraag waar het originele persbericht is gebleven, wordt gepareerd met de vraag waarom ik dat moet weten. Het origineel blijkt niet meer te bestaan.

De politie hebben ze bij Springstof (nog) niet over de vloer gehad, wl de lokale tv-zender. Dat was me een toestand zeg, een heuse stencilmachine op de buis. "Vervelend", aldus de medewerkster, "dat willen we nooit meer mee maken." De samenstellers hebben zlf overigens geen moeite gedaan om de claimbrief in de media te krijgen, wijs geworden van de ervaringen bij Ravage maar ook omdat getwijfeld wordt aan de authenciteit van de claimbrief.

Maar hoe kwam het bericht dan wl in de media terecht? Springstof wordt wekelijks op honderden adressen in Utrecht bezorgd, veelal bij kraakpanden of voormalige kraakpanden. Een van de lezers blijkt bij de lokale Stadsomroep te werken. Na lezing van het persbericht, seinde hij het ANP in. "Maar bij het ANP hadden ze het toen al op de telex staan. We weten verder niet hoe dat zo heeft kunnen gebeuren", aldus de medewerkster van Springstof. Het nieuws haalde die dag diverse tv-programma's. Een redacteur van het ANP laat ons weten dat men "wel meer leest dan de bekende bladen".

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1997