Naar archief

UIT: Ravage #223 van 29 november 1996  

NIEUWS

Protest tegen dierenleed in circussen 

AMSTERDAM - De actiegroep 'Amsterdam tegen circussen met dieren' heeft actie gevoerd tegen diverse circussen die onlangs in de hoofdstad aanwezig waren. 

Op reclameborden van het circus Paradox, waarbij volgens de actiegroep vooral paarden werden gebruikt, werd de slogan 'Circus is Dierenleed' aangebracht. Dezelfde slogan verscheen op reclameborden van het circus Darix Togni. Voorafgaande de voorstellingen kreeg het publiek pamfletten aangereikt, waarin vermeld dat de voorstelling was afgelast wegens protesten van dierenvrienden. 

Er werd succes geboekt bij het circus Florilegio, dat na protesten besloot om de voorstellingen af te gelasten en om over enkele maanden terug te komen met een circus zonder dieren. 

NIJMEGEN FIETST 

NIJMEGEN - De eerste versie van het 'fietsen op woensdag'-protest in Nijmegen trok op 20 november rond de 25 demonstranten. De fietstocht, die net als in Amsterdam, Rotterdam en Groningen elke maand georganiseerd wordt, richtte zich tegen het plan van de gemeente Nijmegen de binnenstad voor fietsers ontoegankelijk te maken.  

De gemeente is van plan om grote fietsenstallingen aan de rand van het centrum te bouwen, en het centrum af te sluiten voor rijwielen. Besluitvorming over het plan werd overigens onlangs tot januari uitgesteld. Freek, initiatiefnemer van de fietsdemonstratie, was desgevraagd best te spreken over de opkomst van de tocht. "Niet echt breed aangekondigd en toch al 25 mensen, dat biedt perspectief." De komende fietsdemonstratie vindt op 18 december plaats. Verzamelen Plein 1944, 14.30 uur.

HERDENKING VERKEERSSLACHTOFFERS

ARNHEM - In verschillende Europese landen is zondag 24 november een herdenking ter nagedachtenis van de vele verkeersslachtoffers gehouden. In Nederland gebeurde dat in de Eusebiuskerk in Arnhem, waar zich zo'n 300 nabestaanden van verkeersslachtoffers hadden verzameld. Alleen al in Nederland zijn sedert de Tweede Wereldoorlog honderdduizend doden in het verkeer gevallen. 

STICKERS PLAKKEN STRAFBAAR? 

UTRECHT - Half oktober plakte een vredesactiviste enige anti-militaristische stickers op een informatiebord van het baneninformatiecentrum van de Koninklijke Landmacht in Utrecht. 

Het defensiepersoneel wist dit niet te waarderen en hield de activiste vast totdat de politie arriveerde om haar te arresteren. Pas de volgende dag, nadat haar identiteit was vastgesteld, werd ze weer op vrije voeten gesteld. Een haar toebedeelde boete van f250,- weigerde ze te betalen, zodat justitie er meteen maar een rechtszaak van maakte. Deze vindt op 29 november om 10.10 uur bij de politierechter in Utrecht plaats.  

MOORDMACHINE ZONDER ANTWOORDKAARTEN 

AMSTERDAM - In de hal van het gebouw van de Universiteit van Amsterdam hangt een bord waarmee geprobeerd wordt jongeren voor de marine te werven. De tekst op het bord luidt 'Bij ons kom je niet stil te staan. Vier jaar officier bij de Mariniers. Een pre op je c.v.' Bij het bord lagen 98 antwoordkaarten met dezelfde boodschap.  

Lagen, want antimilitaristische studenten namen de kaarten mee. 'We willen namelijk niet dat jongeren kiezen voor een carrière in de moordmachine die leger heet... Af en toe sturen we een kaart naar de Koninklijke Marine in Haarlem. De UvA wordt steeds als afzender vermeld. Moeten ze maar niet zo stom zijn om te denken dat alle studenten van tegenwoordig alles wel best vinden,' aldus een actievoerder. Iedere keer wanneer de kaarten worden aangevuld, zullen ze weg worden gehaald. 

Overigens, een redacteur van Ravage ving bot bij de Marine. 'Je bent helaas al te oud', aldus het hoofd bureau Publiciteit en Evenementen, Luitenant ter zee der eerste klasse P.H.T. van Zwieten in een briefje in kleuterschoolstijl. 

VROUWEN TEGEN UITZETTING 

DEN HAAG - Met het aanbieden van een petitie aan Staatssecretaris Schmitz in Den Haag op 25 november (Internationale dag tegen het geweld tegen vrouwen) en de organisatie van wekelijkse picketlines in december in Amsterdam vragen diverse vrouwen- en vluchtelingenorganisaties aandacht voor hun campagne tegen het uitzetten van vrouwelijke asielzoekers.  

Zoals bekend mag worden verondersteld is het uitzettingsbeleid van asielzoekers de laatste jaren steeds restrictiever geworden. Bewoners van asielzoekerscentra zien uitzetting vaak met angst en beven tegemoet, vooral ook vanwege de zogenaamde 'veilige landen'-politiek. Onveilige landen als Zaïre, Iran, Somalië en Ethiopië komen op die lijst voor. Een hernieuwd onderzoek naar de werkelijke veiligheid van deze landen is dan ook hoognodig. 

In december vindt elke vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur op de Dam in Amsterdam een vrouwenpicketline plaats uit protest tegen het Nederlandse uitzettingsbeleid. Dit naar het voorbeeld van de Dwaze Moeders in Argentinië en de wereldwijde picketlines van de Vrouwen in het Zwart.  

Overigens heeft de Amsterdammer Freddy Wissink mannen die solidariteit willen tonen met de vrouwenpicketline opgeroepen ook naar de Dam te komen. Daarnaast roept Wissink op om op 10 december, Dag van de Rechten van de Mens, in een fakkeloptocht van het Beursplein naar het Museumplein te lopen. Verzamelen 18.00 uur. 

TURKSE DIENSTWEIGERAAR BERECHT 

De Turkse dienstweigeraar Osman Murat Ülke is op 25 november onmiddellijk na zijn rechtszaak overgebracht naar een militaire eenheid in Bilecik in Turkije. Daar aangekomen weigerde hij opnieuw om zijn dienstplicht te vervullen. Dit betekent dat hij weer is vastgezet.  

Ülke werd op 7 oktober gearresteerd en verbleef in een militaire gevangenis. Vanaf 15 oktober ging hij in hongerstaking omdat hij weigerde als militair behandeld te worden. Hij wilde bijvoorbeeld geen uniform dragen en geen oefeningen doen. De reactie van de staat hierop was eenzame opsluiting. Mede door internationale druk werden zijn eisen op 8 november ingewilligd, waarna hij zijn hongerstaking beëindigde. 

Ülke's zaak is een testcase voor de Turkse staat. Hij is de eerste die zijn dienst weigert te vervullen op principiële gronden. Toen een van de militaire rechters hem er op wees dat er geen enkele Turkse wet bestaat waarop hij zich kon beroepen, antwoordde Ülke: "Dat is een probleem van de Turkse staat en deze militaire rechtbank. Het is niet mijn probleem." Zijn advocaten hadden er al eerder op gewezen dat Ülke niet voor een militaire, maar voor een civiele rechtbank terecht zou moeten staan. Hij is immers geen militair. 

Osman Murat Ülke is voorzitter van de ISKD, de Turkse tak van de War Resistance Association. De Turkse staat opende onlangs ook de aanval op deze organisatie. Begin november werd het kantoor van de ISKD door de gouverneur van Izmir gesloten. Als reden werd opgegeven dat de organisatie zonder toestemming brochures verspreid. De ISKD voert campagne tegen artikel 155 van het Turkse strafrecht. Dit artikel handelt over 'de vervreemding van het volk van het leger'. Het wordt gebruikt tegen allen die zich kritisch over het Turkse leger uitlaten. 

Het artikel wordt ook tegen Ülke gebruikt. Door het verbranden van zijn oproeppapieren voor de militaire dienstplicht vervreemdt hij het volk van het leger, aldus de militaire rechtbank in Ankara. Omdat Ülke na zijn transport naar zijn militaire eenheid in Bilecik opnieuw medewerking aan het leger zal weigeren hangt hem eenzame opsluiting boven het hoofd. Daarna wacht hem een celstraf van maximaal drie jaar. 

In Nederland volgt het samenwerkingsverband Stop de Oorlog in Turkije deze zaak op de voet. Op woensdag 27 november voerden zij actie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de Turkse ex- en toekomstig minister-president mevrouw Tansu Ciller besprekingen voerde met Kok en Van Mierlo. Mensen die steun willen betuigen, kunnen bij het samenwerkingsverband, waaronder AMOK, Vereniging Dienstweigeraars, Koerdistan Steungroep Azadi en het Humanistisch Vredesberaad terecht voor meer informatie.  

PROCES UNABOMBER VASTGESTELD 

SACRAMENTO - Het proces tegen Theodore Kaczynski, beter bekend als de Unabomber, zal pas op 12 november 1997 van start gaan.

Ondanks aandrang van de openbare aanklager om het proces eerder te laten beginnen, stelde rechter Garland Burrel de aanvangsdatum op 12 november volgend jaar vast.  

Advocaten van de Unabomber hadden hierom gevraagd om meer tijd te krijgen om de verdediging goed voor te bereiden. Tijdens het bekend maken van de datum verscheen Kaczynski voor het eerst sinds 25 juni weer in het openbaar. Het persbureau Associated Press meldt dat Kaszynski 'lachte en een ontspannen indruk maakte'.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996