Naar archief

UIT: Ravage #223 van 29 november 1996  

KRAAKBERICHTEN 

Amsterdam

De gekraakte etage aan de C. Trooststraat 43-huis is verlaten. De eigenaar, een woningbouwvereniging, zei net te willen gaan opknappen.

Op woensdag 20 november drong een ploeg bouwvakkers het gekraakte pand 1e Helmersstraat 97 binnen en gooide de bewoners en huisraad op straat. Toen de krakers uiteindelijk de kans kregen om alarm en de politie te bellen was het alweer een uur later. Voordat de eerste krakers op kwamen draven was de politie gearriveerd. Deze praatte de ploeg bouwvakkers eruit. Enkele dagen later hield een ploegje bouwvakkers zich op in de buurt van het pand. Het toegesnelde alarm bleek uiteindelijk niet nodig, de bouwvakker waren vertrokken. Het pand was al eerder illegaal ontruimd in opdracht van de eigenaar De Karn BV uit Eemnes. Na de laatste ontruiming is er door de krakers aangifte gedaan van huisvredebreuk.

Villa Omval is gedagvaard. Het proces dient op vrijdag 6 december om 9.30 uur. Er wordt op de Binnenpret (Amstelveense weg) voorverzameld om 8.30 uur. Vandaar vertrekt men naar de Parnassusweg.

Naast de Omval is ook de Daniël Stalpert en Amstel 182 gedagvaard. Het proces van de Stalpert dient op 5 december. Amstel 182 zal op 2 december al voor de rechter verschijnen. De speculant HJ Lüske is met een huurcontract op de proppen gekomen. De bewoners hebben sterke vermoedens dat dit huurcontract geantidateerd is. De zogenaamde huurder is J.W. Leloux. Deze Leloux heeft twee jaar geleden een bordeel op de Oudezijds Achterburgwal van Lüske gekocht. De vriendjespolitiek blijkt zich voort te zetten. Lüske heeft meer van deze criminele handeltjes. Zo is hij ook een bekende van Dikke Charles Geerts de Pornokoning, Chris Dolman van de Casa Rosso en de onlangs overleden J. Kroonenberg. Lüske heeft ook gedreigd om de Wagenstraat 12 te dagvaarden. Ook hier zegt hij een huurcontract te hebben. Hoewel het pand al 2,5 jaar dichtgetimmerd stond zou R. van Huizen de huurder zijn. Van Huizen is de oude pensionuitbater die vandaag de dag een hotel runt in een ander pand van Lüske.

Zaterdag 23 november werd Schinkelkade 63 na enige jaren leegstand gekraakt. De eigenaar, Hensim BV, had het pand al geruime tijd leeg laten staan. De CV had hij aangelaten, tot grote vreugde van de sympathisanten van de krakers.

Zondag 24 november werd er een etage aan de Jacobsstraat 1a gekraakt. De etage behoort bij een complex in eigendom van Hemar BV. Een gedeelte van dit complex is al langer gekraakt. De projectontwikkelaar wil het slopen om er een winkelgalerij te bouwen. Als inspiratiebron heeft deze eigenaar het nabijgelegen, en zeer slecht lopende, winkelcentrum 'De Kolk' genomen.

Eveneens op deze zondag werden er en aantal etages van pakhuizen aan het entrepotdok gekraakt. De nieuwe bewoners hebben uitzicht op Artis, vandaar de bijnaam de Apenrots. Het grondbedrijf heeft aangifte gedaan omdat ze het verhuurd hebben. De huurder had de etages echter al geruime tijd leeg staan. 

Arnhem

De gekraakte panden aan de Sonsbeeksingel 120, 121 en 122 zijn verlaten. Bij de kraak, alweer enkele maanden geleden, bleken er geen daken op te zitten. Toen het eerste overeind gebleven enthousiasme wat doofde gaf men er de brui aan. De panden staan nu weer dichtgetimmerd  

Breda

Aan de Markendaalse weg is er boven de Rabo-bank gekraakt. De eigenaar zegt het pand te willen verbouwen.

Krakers aan de Bleekstraat 2a-c hebben een ontruimingsvonnis aan hun broek. De eigenaar, P&C Vastgoed, voerde een huurcontract met de Miss Etam aan. 

Den Bosch

In de Stoofstraat zijn er weer enkele pandjes bijgekraakt. De bedoeling is dat er in een van de panden een kraakkafe gevestigd wordt.

De Doorbraak, Muntelstraat 1, is ontruimd. Het pand was bijna 3 jaar gekraakt. De krakers verzetten zich door het pand te barricaderen en te gooien met eieren, fruit en wat dies meer zijt. 

Den Haag

Er is op zondag 17 november een pand gekraakt dat in hetzelfde project zou moeten sneuvelen als de Blauwe Aanslag. De gemeente wil aldaar een wegverbreding maken. 

Ellecom

Het in december 5 jaar gekraakte pand 'De Hexenketel' raakt in de problemen. De lokale bouwgigant Intermed BV schijnt de obstakels om het bestemmingsplan te wijzigen te hebben opgeruimd. Dat betekent dat er daarna een bouw- en sloopvergunning voor het mooie pand verkregen kan worden. 

Tilburg

Krakers die het pand aan de Beukenstraat vrijwillig verlieten hebben iets nieuws gekraakt op het terrein van het cenakel naast het Leypark. De woningbouwvereniging onderzoekt hoe de nieuwe bewoners eruit gezet kunnen worden. 

Utrecht

Leo Vleeschhouwer en zijn advocaat L.A.N. Lancee hebben het aan de stok met Utrechtse krakers. In de Wittevrouwenstraat is een pand van hem gekraakt. Dat zal niet strafrechtelijk ontruimd worden. Leo had vroeger Herengracht 138 in Amsterdam in bezit. Dit pand is enkele malen gekraakt en uiteindelijk door een nieuwe eigenaar, L.R.H. Lancee (toevallig?), ontruimd. 

Bronnen: De Zwarte Ster en de Onderkrant.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996