Naar archief

UIT: Ravage #215/126 van 9 augustus 1996

De parade: zomerkermis voor alle leeftijden

Geniale afzetterij, of briljant variété-theater? Dat blijft de vraag bij het festival 'De Parade', dat momenteel in het Amsterdamse M. Lutherkingpark haar tenten heeft neergestreken. Feit is dat de Oost-Europees aandoende kermissfeer, in combinatie met hilarisch louche acts veel bezoekers trekt, en nog veel meer op de lachspieren werkt.

Wat te denken van een kermistent, waarin 'Monstres d'Industrie' worden tentoongesteld door een man die in sinister Frans zijn 'attractie' aanprijst? In vitrines staan de meest absurde telefoons, verrekijkers, camera's en computers uitgestald. 'Misbaksels' van onze Industriële Samenleving. Dit is geen loodzware Kunst, maar wel een expositie met een Vette knipoog!

Een gedeelte van theatergroep Hauser Orkater brengt in hun 'Cuatro'-tent een messcherpe parodie op het 'King Kong'-verhaal in 'De Aqua Noque Noque'. In de eilanden rond de Stille Zuidzee zijn de ontdekkingsreizigers Edwin en Cor Meier op zoek naar dit bijna uitgestorven dier. In krap drie kwartier worden antropologie, de zin van het bestaan en het gevolg van 'ontdekkingsreizigers' op de inheemse bevolking weergaloos op de hak genomen.

Als die heftig schuddende kist, waar tijdens de voorstelling regelmatig een homp vlees in moet worden gegooid, eindelijk in de spannende climax wordt geopend, wordt de uitbuiting van exotische dieren t.b.v. ons 'amusement' zo schrijnend geportretteerd, dat PeTA-aanhangers hun vingers erbij af zullen likken. Met de 'Aqua Noque Noque' in het achterhoofd kun je NOOIT meer een circus bezoeken, zonder aan deze meesterlijke Orkater-voorstelling terug te denken. Subliem!

Verdere attracties zijn te zien in de variété-tent 'De Paradijsvogels' met o.a. Roy de BijlmerIndiaan, Roos, de vrouw die 45 jaar heeft geslapen en De Twee IJslandse Tandartsen. Hoogtepunt was wat mij betreft het nachtelijk uitje met de 'Paradebus' waarin gastvrouwen Riny en Will, met moddervet Utregs accent, een typisch Hollandse, georganiseerde busreis naar Benidorm of Torremolinos persifleren. Potje met vet, we zijn er bijna, van die dingen dus.

De dames maken het wel 'heel errug gezwellig' met Hollandse meezingers, PimPamPet en een ordinair verkooppraatje toe. Het huishoudelijk apparaatje dat ik tijdens hun 'vrijblijvende verkoop-demonstratie' mocht aanschaffen behoort nu tot de meest wanstaltige objecten in mijn keuken. De overtreffende trap van smakeloosheid, maar iedereen kwam met tranen in de ogen van het lachen die bus uitgerold. Lang van tevoren reserveren is hier dus gewenst.

De Parade is tot 18 augustus te zien in het Martin Lutherkingpark in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Tot 19.00 uur is de entree gratis, daarna kost het vijf gulden. Op het terrein kun je voor zeer schappelijke prijzen goed eten en drinken, waarbij beslist rekening wordt gehouden met de vegetariërs. Aanrader! (SvL)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996