Naar archief

UIT: Ravage #215/216 van 9 augustus 1996 [thema: Auwtomobiliteit]  

Kort auwtonieuws   

AUTOPYROMAAN IN DE BILT 

DE BILT - Sinds mei 1995 is in De Bilt een pyromaan actief die het gemunt heeft op auto's. Tot nog toe wist de dader (de politie gaat uit van een individuele actie) 27 auto's in de fik te steken, waarvan het merendeel onherstelbaar werd beschadigd.  

Het snelheidsrecord van de pyromaan ligt tot nu toe op 6 auto's in één nacht. "Het leek wel alsof de dader voor de brandweer uit reed", aldus een bijdehandte politie-agent. De politie heeft nog geen spoor van de dader. Een gebrek aan persverklaringen kan evengoed een aanwijzing vóór als een aanwijzing tégen het ELF zijn - zo luidt de analyse van de terrorisme-experts binnen de Ravageredactie. Een eerdere pyromaan, die drie jaar geleden verantwoordelijk werd gesteld voor een reeks autobranden in De Bilt, bleek een goed alibi te hebben en gaat dus vrij uit.   

EUROPESE AUTOVERKOOP NEEMT TOE 

WEST-EUROPA - Het eerste half jaar van 1996 is de verkoop van personenauto's in West-Europa wederom gestegen, tot 5,8 miljoen exemplaren (een verkoopstijging van 7,5 % ten opzichte van een jaar eerder).  

De groei van de personenautoverkoop in Nederland lag met 4,2 % onder het Europese gemiddelde. De oorzaak hiervan is niet bekend. Aangezien De Autolozen pas in juli met hun maandelijkse fietsdemonstraties zijn begonnen kan de oorzaak voor de mindere verkoopstijging in Nederland waarschijnlijk níet op hun conto worden geschreven.  

SCHOLEKSTER VERNIELT AUTO'S 

SASSENHEIM - In Sassenheim worden sinds enkele maanden stelselmatig auto's vernield. De dader - een individueel opererende scholekster - heeft al voor tienduizenden guldens schade aangericht

Pogingen van de politie om het moedige beest met behulp van een net te vangen zijn steeds mislukt. De scholekster heeft verder het geluk bij een beschermde vogelsoort te behoren: zonder speciale toestemming mag het beest dus niet worden afgeschoten.  

SCHAPEN ALS VERKEERSOBSTAKELS 

CULEMBORG - De gemeente Culemborg gaat tussen een aantal groenstroken oversteekplaatsen voor schapen en koeien aanleggen, in de hoop hiermee 'automobilisten op een milieuvriendelijke manier te dwingen rustiger te rijden'.  

Bovendien kan door deze maatregel worden bespaard op het gebruik van milieuvervuilende grasmaaimachines. Als het experiment slaagt zal het navolging krijgen en zullen nieuwe wijken in Culemborg gedeeltelijk het karakter van een kinderboerderij krijgen. Bewoners zijn er overigens niet onverdeeld blij mee. Zij vrezen gevaarlijke verkeerssituaties en schapenkeutels op de stoep.  

DRIVE-IN MUSEUM ROTTERDAM 

ROTTERDAM - Na de bioscoop en de McDonald's is ook de kunstwereld overstag gegaan voor de dictatuur van het automobilisme. Op de Rotterdamse Wilhelminapier is sinds kort een drive-in-museum geopend.  

Mensen kunnen in hun auto door het 35 meter lange museum rijden en vanuit hun blikken vierwieler van de kunst om hen heen genieten. De initiatiefnemer, ene meneer of mevrouw Glasbergen, heeft opzettelijk voor de lokatie in Rotterdam gekozen. Amsterdam lag weliswaar meer voor de hand, maar "die stad is niet gebombardeerd en daardoor nogal auto-onvriendelijk", aldus Glasbergen. Waar een bombardement al niet goed voor kan zijn...   

AUTOMOBILISTEN BEDOLVEN ONDER KOEIENPOEP 

EPE - Een gezin uit Epe zat enkele weken geleden bedolven onder de stront in hun auto, nadat ze vanaf een viaduct een lading koeienpoep over zich heen hadden gekregen.  

Twee jongens hadden een zak met koeien-fecaliën over de rand van het viaduct gegooid, waarop de zak door de voorruit van de auto ging en de vier inzittenden eronder werden bedolven. Er vielen geen gewonden. De twee jongens (13 en 15 jaar oud) werden opgepakt en zeiden uit 'verveling' te hebben gehandeld.  

Op een snelweg bij Best gebeurde rond dezelfde tijd iets soortgelijks. Onbekenden gooiden een rioolbuis van een viaduct die op de motorkap van een auto terecht kwam. In Italië schijnt dit soort 'grappen' een volkssport onder vervelende jongeren te zijn geworden. Door het van viaducten gooien van o.a. stoeptegels, reclameborden en accu's zijn daar de afgelopen jaren meerdere doden gevallen.  

AUTO'S OPGEBLAZEN IN GRIEKENLAND 

ATHENE - In Athene heeft de organisatie 'Volkswoede' de afgelopen jaren meerder - vooral dure - personenauto's opgeblazen.  

Aan deze aanslagen lag waarschijnlijk niet zozeer een anti-auwtosentiment als wel een klassenconflict ten grondslag (maar ook voor niet-complottheoretici is tussen die twee wel een relatie te leggen). Ook de organisatie '17 november' heeft diverse malen BMW's en Mercedessen opgeblazen. Deze groep legde zich overigens niet alleen toe op auto's. Door '17 november' zijn in de loop der jaren ook enkele vooraanstaande Grieken en Amerikanen om het leven gebracht.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996