Naar archief

UIT: Ravage #215/216 van 9 augustus 1996

Actie tegen chinese kernproef

Dinsdag 30 juli hebben actievoerders de vlag van de Chinese ambassade in Den Haag halfstok gehangen. Dit uit protest tegen de kernproef die China de zondag ervoor heeft uitgevoerd. Twee actievoerders klommen over het hek van de ambassade terwijl anderen foto's maakten en leuzen op de straat aanbrachten.

De actievoerders vonden dat China moest rouwen om de kernproef en hebben daarom symbolisch haar vlag bij de ambassade halfstok gehangen. Ook vinden de actievoerders het erg ironisch dat China, nu ze haar laatste kernproef heeft uitgevoerd, zich gaat inzetten voor het kernstopverdrag. Als China zo graag een kernproefvrije wereld wil, waarom heeft ze deze proeven dan nog moeten uitvoeren?

De Chinezen waren niet erg blij met de actie en al helemaal niet dat er foto's van werden gemaakt. Ze stonden erop dat ze het fotorolletje in handen zouden krijgen. De politie heeft tussen beide partijen bemiddeld en op het politieburo werd uiteindelijk besloten dat de betreffende actievoerder het rolletje mocht houden, mits hij zou beloven dat hij niets met de foto's zou ondernemen. Helaas bleek achteraf dat hij niets met de foto's kn ondernemen, omdat de foto's waren mislukt.

De twee actievoerders die over het hek waren geklommen, werden door de politie gearresteerd maar zijn later op de middag na verhoor weer vrijgelaten. Een van hen heeft echter wel een boete van 60,- meegekregen. De actievoerster zal deze echter niet hoeven te betalen dankzij typefouten van de dienstdoende agent. Diezelfde avond werd er een wake gehouden voor de ambassade.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996