Naar archief

UIT: Ravage #211 van 31 mei 1996   

NIEUWS

Geen samenwerking cd en cp'86 

DOETINCHEM - Het congres van de CP'86, dat zaterdag 18 mei plaatsvond op een geheime locatie in de omgeving van Doetinchem, heeft besloten geen samenwerkingsverband aan te zullen gaan met de CD. Tevens werd partijvoorzitter Ruitenberg ontheven van z'n functie. Wim Beaux neemt zijn taken over. 

Het nieuws over de mislukte fusiepoging werd door de CP'86 bekend gemaakt tijdens een persconferentie, gehouden in een Van der Valk-restaurant te Breukelen. Wim Beaux, voormalig gemeenteraadslid in Amsterdam, staat bekend als fervent tegenstander van een fusie met de CD en kan ook niet met Hans Janmaat overweg. Beaux, die radicaler oogt dan zijn voorganger Ruitenberg, vindt dat zijn partij haar eigen politieke identiteit moet behouden.  

Waarschijnlijk doelt hij hiermee op het huidige gewelddadige karakter van de CP'86. Behalve Ruitenberg heeft ook secretaris Tim Mudde het dagelijks bestuur verlaten. Mudde, die op 20 april, de geboortedag van Hitler, in het huwelijksbootje stapte, wordt opgevolgd door Mark de Boer, CP-gemeenteraadslid in Rijswijk.  

De kandidatuur van Martijn Freling voor nieuwe partijvoorzitter, werd vakkundig om zeep geholpen door Tim Mudde. Voormalig secretaris Mudde had er eigenhandig voor gezorgd dat de aanmeldingbrief van Freling zoek was geraakt. Naast Ruitenberg is ook Freling voorstander van een fusie met de CD. Het Rotterdamse gemeenteraadslid hoopte met een fusie zo de CD-afdeling in zijn stad over te kunnen nemen.  

Het congres van de CP'86, dat opvallend genoeg dit keer niet gepaard ging met protesten van antifascisten, sprak zich verder onder meer uit voor een nieuwe Nederlandse vlag (oranje/wit/blauw), een nieuw Nederlands volkslied en vrijheid van vergadering, drukpers en meningsuiting. Opvallend genoeg sprak de CP'86 zich tevens uit voor een vrije Molukse republiek. De Nederlandse regering zou  

hiervoor meer druk moeten uitoefenen op de Indonesische overheid. Wellicht is dit een poging van de CP om op relatief eenvoudige wijze af te geraken van de in Nederland woonachtige Molukkers. In april nog werden diverse CP'ers Leerdam uitgejaagd door de Molukse jeugd. In mei 1995 werd het partijbestuur van de CP'86 als een criminele organisatie bestempeld door de Amsterdamse rechtbank. Deze zaak loopt momenteel bij de Hoge Raad. Het is aan het openbaar ministerie om uiteindelijk te bepalen of er naderhand een verbodsprocedure wordt opgestart.   

ORGANISATIES HERHALEN OPROEP AAN HEINEKEN 

AMSTERDAM - A SEED Europe, XminY Solidariteitsfonds en het Burma Centrum Nederland, doen opnieuw een dringend beroep op Heineken N.V. om alsnog de investeringen van het concern in Birma stop te zetten.  

Onlangs werden 191 leden van de National Leage for Democracy (NLD), de partij van Aung San Suu Kyi, gearresteerd door de militaire dictatuur van Birma (SLORC). Meer arrestaties worden verwacht. Op deze manier toont de SLORCV nogmaals haar repressieve aanpak om de greep op de macht te behouden. 

Gezien deze recente arrestaties wordt de oproep van Nobelprijs voor de Vrede-winnares Aung San Suu Kyi steeds dringender. Ze roept op om niet in Birma te investeren totdat de democratie is hersteld. Heineken investeert in Birma, in een direct joint-venture met de militaire, onderdrukkende machthebbers. 

De heren Verwey en Woltjes van Heineken verklaarde op 18 januari nog in dialoog te zullen gaan met de NLD. Ook in een gesprek met de vertegenwoordigers van de PvdA werd aangegeven dat Heineken contact op zal nemen met de oppositie in Birma. A SEED Europe, XminY Solidariteitsfonds en het Burma Centrum Nederland vrezen echter dat er van een dergelijk dialoog niets terecht komt nu dhr. Vuursteen van Heineken heeft aangegeven dat het dialoog 'geen zin' heeft vanwege de oproep van Aung San Suu Kyi niet te investeren in Birma. "Als internationaal opererend bedrijf met, naar eigen zeggen, oog voor de mens in de maatschappij roepen wij u nogmaals op de investeringen van Heineken in Birma ongedaan te maken," aldus de organisaties in een brief aan Vuursteen.  

CAMPAGNE TOERISME-BOYCOT TURKIJE VAN START 

AMERSFOORT - Het Landelijk Actiecomité Toerismeboycot Turkije is begin deze maand een initiatief gestart om Nederlanders op te roepen niet naar Turkije te gaan, zolang de mensenrechten in dat land worden geschonden. 

Het actiecomité is van mening dat de toerisme-industrie in Turkije een belangrijke bijdrage levert aan de financiering van het militaire apparaat. Het Turkse leger wordt verantwoordelijk gehouden voor de bloedige onderdrukking van het Koerdische volk en andere opstandige groeperingen. Het afgelopen jaar ontving de Turkse staatskas Fl 8,4 miljard gulden aan inkomsten van de toerismebranche. De meeste toeristen komen uit Duitsland, maar ook de Nederlanders dragen er een flink steentje aan bij. 

Het actiecomité, bestaande uit onder meer de Jonge Socialisten, Dwars, Turkije Komitee, AFA en de SAP, vindt dat het toerisme als inkomstenbron voor de Turkse staat moet wegvallen. De eerste actie van het comité bestond uit het uitdelen van pamfletten op diverse bevrijdingsfestivals. In de nabije toekomst staan er picketlines, de verspreiding van posters en andere activiteiten op stapel. (Info: Actiecomité Toerismeboycot Turkije, Pb 2032, 3800 CA Amersfoort)  

DIENSTWEIGER PROTEST BIJ GRIEKS CONSULAAT 

AMSTERDAM - Op de Internationale Dienstweigerdag van 15 mei heeft de Vereniging Dienstweigeraars (VD) een stil protest gehouden bij het Grieks consulaat in Amsterdam. Griekenland is het enige land in de Europese Unie dat het recht op dienstweigeren op grond van gewetensbezwaren niet erkent. De VD wil dat de Griekse regering alle 310 gevangen zittende dienstweigeraars vrij laat in afwachting van een wettelijke regeling. 

Momenteel zitten de 310 Griekse dienstweigeraars, voor het merendeel Jehova's getuigen, in de gevangenis. Dienstweigeraars in Griekenland worden tot vier jaar cel veroordeeld. Na deze gevangenisstraf kunnen zij opnieuw opgeroepen worden voor de militaire dienst. Bovendien wordt hen gedurende een aantal jaren alle burgerrechten onthouden, zoals het stemrecht en het verkrijgen van een paspoort. 

Het Europees Parlement heeft verschillende resoluties aangenomen die aandringen op harmonisatie van de wetgeving met die van de andere lidstaten van de EU. In de laatste resolutie, van 19 januari 1994, wordt Griekenland met name gemaand een wettelijke regeling voor gewetensbezwaarden te treffen. De Raad van Europa heeft dit ook diverse malen voorgesteld. Verder hebben mensenrechtenorganisaties op een wettelijke regeling aangedrongen.

Tijdens het protest op de Internationale Dienstweigerdag hebben medewerkers van VD pamfletten uitgedeeld aan bezoekers van het Griekse consulaat en aan voorbijgangers. Verder werd door middel van borden met leuzen als 'Griekse dienstweigeraars vrij' en 'Griekenland: het Europese buitenbeentje' aandacht gevraagd voor de schokkende situatie voor dienstweigeraars in het land. (Bron: VD)  

SLAGERIJ BEKLAD 

HOOGEVEEN - Onbekenden hebben zaterdagnacht 11 mei de slagerij en worstenmakerij Koster aan de Parmentierstraat in Hoogeveen met rode verf beklad. De actievoerders spoten vele malen de boodschap 'Vlees = Moord' op de witte gevels van het pand. Bovendien lijmden de activisten alle deurklinken van de buitendeuren vast en spoten ze hars in de deursloten. De schade loopt in de duizenden guldens.  

REMBRANDTTOREN PLAKT LEKKER 

AMSTERDAM - Een groepje krakers en sympathisanten van het kraakpand Villa Omval in Amsterdam-Oost heeft op 24 mei de onderzijde van de imposante Rembrandttoren, gesitueerd aan de Amstel, onder geplakt met posters als 'Kraken Gaat Door'. Een gebruiker van de Rembrandttoren sprak van "een schandalige zaak". 

De krakers zijn van mening dat stadsdeel Watergraafsmeer er beter aan had gedaan een sloopvergunning te verlenen voor dit zo goed als leegstaande kantoorgebouw, dan voor Villa Omval. Een dag eerder keurde de deelraad namelijk een sloopvergunning voor Villa Omval goed. Het is de bedoeling dat een projectontwikkelaar er een groot kantoorgebouw voor in de plaats gaat zetten. Er loopt overigens nog een procedure om de villa op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst te krijgen.  

KRAKERS BEZETTEN KINDERBOERDERIJ 

AMSTERDAM - Op Bevrijdingsdag hebben krakers een naar hun zeggen drie jaar leegstaande kinderboerderij aan de Amsterdamse Spaarndammerdijk 288 gekraakt. Het betreft hier een stukje land met enige schuurtjes en een kantine, die zich in vrij vervallen staat bevinden. De kraakactie, die werd uitgevoerd door vijftig personen, verliep voorspoedig. Het terrein is in eigendom van woningbouwvereniging Patrimonium en de gemeente. 

Na verwaarlozing is er enige tijd sprake geweest om de kinderboerderij nieuw leven in te blazen met subsidie. Dit was een initiatief van buurtbewoners. Nadat een dergelijke voorziening elders door de gemeente werd gepland, strandde het project. Sindsdien vonden er geen activiteiten meer plaats. Inmiddels wil de Staat der Nederlanden het terrein laten ontruimen. De krakers spannen hiertegen een kort geding aan dat op 4 juni zal dienen.   

'BUIK VOL VAN GIF' 

DEN HAAG - Dertig actievoerders van Milieudefensie hebben in de ochtend van 22 mei boven de ingang van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in Den Haag een groot spandoek neergelaten met de tekst 'De buik vol van gif'. Met de actie protesteerde Milieudefensie tegen het falende bestrijdingsmiddelenbeleid van de overheid. 

Door het spandoek nat te maken verscheen uit het niets een doodshoofd, hèt symbool voor gif. De actievoerders waren gehuld in beschermende kleding en hadden gasmaskers op. Rookpotten zorgden voor 'giftige' dampen. De actie werd afgesloten door duizenden liters water tegen de gevel van het ministerie te spuiten. Dit symboliseerde een fractie van de hoeveelheid landbouwgif die dagelijks over de Nederlandse gewassen wordt gespoten.  

De actie vormde het startschot van een consumentenactie van Milieudefensie die de hele zomer gaat duren. Milieudefensie eist van minister Van Aartsen een aanscherping van het bestrijdingsmiddelenbeleid. Vijf jaar geleden kondigde de overheid aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Van die doelstelling, vastgelegd in het Meerjarenplan Gewasbescherming, is bijna niets terecht gekomen.  

BVD CRIMINALISEERT DHKC 

AMSTERDAM - In het jaarrapport '95 van de Binnenlandse Veiligheidsdienst wordt een speciale vermelding gemaakt van de activiteiten dat het DHKC (Revolutionair Volksbevrijdings Front) hier in Nederland ontplooit. De medewerkers van het DHKC worden verantwoordelijk gesteld voor het achterlaten van een grote hoeveelheid semtex begin dit jaar bij een Turkse bank in Amsterdam. Het DHKC vindt deze aantijging ontoelaatbaar. 

Het DHKC, dat een informatiekantoor heeft in Amsterdam, is een Turkse revolutionaire organisatie dat in Turkije met harde hand strijd voert tegen het militaire bewind. Hier in Nederland echter houdt men zich hoofdzakelijk bezig met het verspreiden van informatie onder de bevolking over de activiteiten van het DHKC.

De recente vondst van een grote hoeveelheid semtex in een plastic tas voor een Turkse bank in de Amsterdamse Raadhuisstraat, heeft veel bevreemding veroorzaakt.  

De daders hiervan zijn nooit opgepakt. Het DHKC acht het aannemelijk dat de Turkse staat achter deze daad zit. "Op deze manier wil zij de Nederlandse regering dwingen om haar onwelgevallige organisaties als de onze aan te pakken", aldus het DHKC. De revolutionaire organisatie benadrukt dat er in Nederland géén gewelddadige acties worden gevoerd. Het in de gaten houden van het informatiebureau en haar medewerkers wordt door hen dan ook als "verspilde moeite en geld" beschouwd.  

ZWARE BOM TREFT SHELL IN PERU

LIMA - Een autobom heeft op 16 mei een opslagplaats van Shell in Lima, de hoofdstad van Peru getroffen. Er vielen tien gewonden, waaronder toevallige voorbijgangers en bewakers van het gebouw. Een van de gewonden zou er ernstig aan toe zijn.  

In de buurt van de plek van de aanslag werd een briefje gevonden van de Peruaanse Communistische Partij, beter bekend als 'Lichtend Pad', waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist. Volgens de politie luidde de tekst: "De 16e verjaardag van de volksoorlog (...) tegen de dictatuur en buitenlands imperialisme." Het was ondertekend met een rode hamer en sikkel. Of het tweewekelijkse tijdschrift Ravage ook in deze zaak betrokken is, is vooralsnog onduidelijk. 

Een dag na de aanslag tekende Royal Dutch Shell samen met Mobil Oil een contract met de Peruaanse regering dat veertig jaar zal gelden. Het gaat daarbij om het ontginnen van de gigantische Camisea gasbel in het Amazone-gebied. (Ventana Nieuwsdienst. Bron: Weekly News Update on the Americas #329, 19/05/96)   

AANSLAG OP ZWEEDSE VLEESHANDEL 

GOTENBURG - Op 6 mei is er in Gotenburg in Zweden een aanslag gepleegd op het vleeswarenbedrijf 'Scan'. Een vrachtwagen ging in vlammen op. Verder zijn de leuzen 'Meat Stinks' en 'Animal Liberation' geklad. De actie is opgeëist door de actiegroep 'Militante Veganisten'.  

CRIMINELE INFILTRATIE ARUBA 

ORANJESTAD/DEN HAAG - Aruba participeert vooralsnog niet in de commissie onder leiding van oud-minister van Justitie Job de Ruiter (CDA) die onderzoek verricht naar criminele infiltratie door de internationale drugsmafia in het bestuur van het land.

Een zus van de minister van Verkeer en Vervoer Glenbert Croes - tevens OLA-partijleider (kleine coalitie-partner van Premier Henny Eman) - werd eerder op Schiphol aangehouden in het bezit van cocaïne. In Nederland 'coördineert' Luís Oduber van het Arubahuis de contacten voor de minister van Verkeer en Vervoer in het kabinet van Premier Eman (AVP).  

Ook het ambtelijk apparaat van Eman zelf lijkt nu onderwerp van nader onderzoek. Speciale aandacht is gereserveerd voor de gespannen verhoudingen tussen het kabinet en het Openbaar Ministerie op Aruba. Oppositieleider Nel Oduber (MEP), (geen familie van Luís O.) heeft diverse malen gewezen op het kwestieuze en ondemocratische karakter van het huidige bestuur. (APNA)   

DIERENBESCHERMING HEKELT SPAANSE ZENDER 

AMSTERDAM - De Dierenbescherming heeft bij de gemeente Amsterdam een raadsadres ingediend over de Spaanse televisiezender TVE. De zender, sinds een half jaar ten koste van Eurosport op de Amsterdamse kabel, zendt met grote regelmaat beelden uit van stierengevechten. De Dierenbescherming maakt hier ernstig bezwaar tegen. 

Vele Amsterdammers hebben bij zowel de Dierenbescherming als de Amsterdamse kabelexploitant geklaagd over de smakeloze beelden die TVE vrijwel dagelijks uitzendt. Het stierenvechten is in Nederland verboden, maar ook in Spanje zelf omstreden. Uit onafhankelijke enquêtes van onder meer het Spaanse Ministerie van Cultuur blijkt dat de meerderheid van de Spaanse bevolking tegen het stierenvechten is. 

Als reactie op de afnemende belangstelling voor de gevechten zijn de Spaanse vechtstierenfokkers in het offensief gegaan. Vele peseta's zijn gespendeerd om contracten in de wacht te slepen met televisiestations. 

De Dierenbescherming kan niet anders concluderen dan dat de uitzendingen pure reclame in het belang van de stierenfokkers zijn. Ze doet dan ook een dringend beroep op de Stichting Algemene Programma Raad, een belangenbehartiger van Amsterdamse kabelabonnees, om niet mee te werken aan de promotie van deze zeer kwalijke vorm van dierenmishandeling. De gemeente Amsterdam zou zich, in navolging van de gemeente Oostzaan, uit moeten spreken tegen de vertoning van stierengevechten op de Amsterdamse kabel.   

ROTTERDAMSE WETHOUDER MISHANDELD DOOR MEDEWERKER CP'86 

ROTTERDAM - De 29-jarige fractiemedewerker Van Tellingen van het Rotterdamse CP'86 raadslid Freling is voor drie maanden de toegang tot het Rotterdamse stadhuis ontzegt. Van Tellingen deelde een klap en een schop uit aan wethouder Meijer (stadsvernieuwing en minderheden) in de gangen van het stadhuis. De wethouder heeft aangifte gedaan. 

Het incident gebeurde op dinsdag 21 mei na een vergadering van de commissie drugs en overlast. Op weg naar het toilet ontstond een handgemeen waarbij de bril van Meijers gezicht werd geslagen en hij een bloedende hoofdwond opliep. 

Wethouder Meijer is al langer een doorn in het oog van de CP-ers. Het wordt hem onder meer aangerekend dat het Zuiderparkhotel binnenkort dienst zal doen als onderkomen voor asielzoekers. Tijdens de besluitvorming hierover zijn folders verspreid waarin Meijer (GroenLinks) het mikpunt van de kritiek was. 

Fractiemedewerker Van Tellingen is al geruime tijd lid van CP'86 en het ANS. In verband met zijn werkzaamheden voor het ANS werd hij onlangs verhoord door de Duitse veiligheidsdienst. Van Tellingen is diverse malen veroordeeld wegens openlijke geweldpleging. Twee jaar geleden legde de Belgische justitie hem een inreisverbod op, nadat hij ook daar wegens geweldpleging werd veroordeeld.  

HOTEL STROWIS DRAAIT OP PROEF 

UTRECHT - "Ja natuurlijk kunnen we U om 8 uur wekken." Hotel Strowis, een onderdeel van het Voorstaete-project dat o.a. de legalisering van het ACU-terrein behelst, is aan het proefdraaien. Twee festivals in Utrecht hebben een beroep gedaan op de hotelgroep om gasten onder te brengen. Op een tijdelijke locatie speelt de hotelgroep nu echt "hotelletje", toch heel wat anders dan praten over een hotel. 

Het gaat er best professioneel aan toe bij de hotel try-out. Gasten krijgen een briefje met hotelregels, er is een kluis voor dure spullen, een handdoekje wordt verstrekt en bij de deur hangt een schema met tijden waarop de bus naar het Centraal Station verstrekt. Niet professioneel zijn natuurlijk de prijzen (een schijntje) en de overmaat aan personeel die er rondloopt. Moet in een tent met 600 bedden als de Arena te Amsterdam één (totaal uitgebuit) persoon nachtdienst draaien, in hotel Strowis zijn dit er al snel drie. Zij worden dan ook niet betaald.  

Ook niet professioneel is de sfeer. Het is gezellig, een huiskamer is gemaakt, de bar is open tot 3 uur 's nachts en de medewerkers zijn uitermate behulpzaam en vriendelijk. 

De hotelgroep is al ruim een jaar bezig met de voorbereiding van de start van een hotel in de Breedstraat, net om de hoek bij het ACU. Oorspronkelijk was het hotel ingebed in de legalisering en verbouwing van het gehele ACU-terrein waar het tegenaan ligt. Nu van die plannen slechts legalisering van het ACU is overgebleven, is het hotel wat meer geïsoleerd.  

In de toekomst zal vaak met het legale ACU worden samengewerkt. Een low-budget hotel in de binnenstad van Utrecht kan een goede kans maken, daar dergelijke voorzieningen er nu niet zijn. De toekomst zal leren hoe het project zich verder ontwikkeld. Voorlopig zijn er wel enthousiaste reacties, maar is financiering nog uitgebleven. Het vergt ook veel voorbereiding zoals het maken van bedrijfsplannen, etc. 

Leuk aan het hotel-project is dat, alhoewel de meeste initiatiefnemers hun wortels hebben in de kraakbeweging, het hotel niet wordt gerealiseerd in een gekraakt pand. Dat is in Utrecht ook bijzonder lastig daar het nog maar hoogst zelden lukt een pand te kraken en enige tijd te behouden. Het is een project zoals je veel in Duitsland ziet.  

Vanuit linkse hoek, goed voorbereid (niet dat een kraak dat niet is) en legaal in een pand trekken. Het is een manier die we vaker zullen zien in de toekomst daar overal het kraken van ruimtes moeilijk is en er een situatie ontstaat waarin er meer goede ideeën voor projecten zijn, dan gekraakte ruimten. Oplossing is dan een ruimte huren, zodat de plannen wel gerealiseerd kunnen worden. De projecten moeten dan wel (vooral financieel) doortimmerd in elkaar zitten. Hier is wel ervaring met de legalisatie van kraakpanden, maar weinig met andere projecten. Laten we hopen dat Strowis hier een goede stap in kan zetten, dat duizend projecten mogen bloeien. (Rik)   

DE 06 VERRIJKING 

ENSCHEDE - Crimineel zeg! Het is ze eindelijk gelukt. De Landelijke Werkgroep 06-gedupeerden, de belangenvereniging van slachtoffers van onverklaarbaar hoge telefoonrekeningen, had hiertoe een ploegje ex-06-boeven ingehuurd. 

Met een cameraploeg trok de Stichting Preventie Elektronische Criminaliteit (PEC) op naar Enschede, alwaar minister Sorgdrager een prettig optrekje bewoont. Al eerder had PEC-voorzitter en (voormalig) oplichter Aad B. voor de camera uitgelegd hoe makkelijk het was om de zogenaamde 'situatie-kaarten' van PTT- Telecom in handen te krijgen. Hierop is de exacte ligging van alle telefoonkabels in Nederland aangegeven. Ja, Primafoon weet wat goede service is. 

In de tuin van minister Sorgdrager werd voor het oog van de camera haar telefoonkabel opgegraven, en omhoog getrokken. Het enige wat men nu nog moest doen was een 'dialler' erop aan te sluiten. Dit handige apparaatje, ter grootte van een semafoon, of voor de technisch analfabeten een pakje sigaretten, kan, eenmaal op Sorgdragers telefoonlijn zo worden ingesteld, dat het willekeurig 06-nummers a fl.1 ,- per minuut gaat bellen. 

Zonder dat de minister van Justitie ook maar haar telefoon aan hoeft te raken kan met deze dialler ten laste van haar telefoonnota voor honderden gulden worden gebeld naar al die 'fijne' 06-nummers, waar de kleine advertenties in de Telegraaf mee vol staan.  

Het hypocriete aan deze voorgekookte 'onthulling' is dat de louche types die deze mogelijkheid demonstreerden, dezelfden zijn die via een 'random dialler' het hele telefoonnet afscannen, en willekeurige nummers misbruiken om hun eigen louche 06-lijnen te spekken. Dat een argeloze bijstandsmoeder in Lutjebroek of Oss hiervan de dupe kan zijn als zij een telefoonrekening van Fl. 1100,- ontvangt zal deze 'heren' een rotzorg zijn. Tot nu toe hield de PTT vol dat dit onmogelijk was, en gold de 'omgekeerde bewijslast' - bewijs maar dat jij het niet was! Dat deze bijstandsmoeder (of elke andere willekeurige gedupeerde) een hele bureaucratische procedure moest doorlopen, met dreiging van telefoonafsluiting, dat kon allemaal maar.  

Het wrangst van alles is dat deze 'mobiele tele-ondernemers' vrijwel maandelijks van kantoor verhuizen. Het 'moederbedrijf' dat de 06-lijn beheert zit meestal op de Kaaiman-eilanden of de Antillen. Terwijl de onschuldige telefoon-abonnee weken in de stress heeft gezeten, nipt zo'n type aan zijn rum-cola, en neemt nog een duik in zee. 

Aad B. heeft de komende tijd nog meer onthullingen in petto: zo is hij van plan om te aan tonen dat met het mobiele GSM-telefoonnet even makkelijk kan worden gemanipuleerd, en een demonstratie 'spookoverboekingen' staat ook op zijn programma. Dit zijn girale transacties, die betrekking hebben op 'virtueel geld'; de centen achter de tweede nul. In het digitale computerverkeer kan een slimme techneut hier veel mee doen, al valt zulks moeilijk te traceren. B. zegt "alles op film, band en floppy vast te leggen." De PTT adverteert met de slogan: mobiele communicatie, altijd te bereiken. Beter zou zijn: 06-misbruik: makkelijk om je te verrijken. (SvL)   

ID-WEIGERAAR VERLIEST KORT GEDING 

AMSTERDAM - Bureau Maatwerk heeft Sjoerd Bosch, medewerker van het Autonoom Centrum in Amsterdam, terecht in het anoniementarief geplaatst omdat hij zijn werkgever niet in staat stelde 'aard en nummer van het identiteitsbewijs' op te nemen in de loonadministratie. Dit stelt de rechtbank Amsterdam in haar uitspraak van 23 mei in het kort geding dat Sjoerd tegen Maatwerk had aangespannen.  

Maatwerk heeft tien van haar werknemers die weigeren gegevens zoals paspoortnummer en datum van afgifte uit hun paspoort op te laten nemen in de loonadministratie in het anoniementarief (60%) geplaatst. De tien zijn overgebleven uit een groep van ruim zeventig weigeraars die tot 1 mei gebruik maakten van een door hen afgedwongen 'bezwarenregeling' bij Maatwerk. Het kort geding is voor deze hele groep gevoerd. Omdat een plaatsing in het anoniementarief betekent dat het inkomen wordt gehalveerd tot 846 gulden per maand, is het niet vreemd dat de andere werknemers onder deze financiële druk toegaven aan de eisen van Maatwerk. 

Volgens Sjoerd en de andere weigeraars is de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank onbegrijpelijk. Mede gezien de uitspraak van de Belastingkamer Den Haag in de zaak Derks. Hier ging het om het inleveren van het kopie. Daartoe is een werknemer niet verplicht, en kan dus bij weigering daarvan niet in het anoniementarief worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor het afstaan van aard en nummer. Dit blijkt uit zowel de wetstekst van de Wet op de Identificatieplicht (WID) als uit de uitspraak van de Belastingkamer. 

Overigens verloor Jos Derks eerder ook een kort geding. Ook hier sprak een rechter die niet de moeite wenste te nemen zich in de zaak te verdiepen en klakkeloos de uitleg van de zijde van de staat accepteerde dat de bedoeling van de wetgever met de WID nu eenmaal duidelijk is, ondanks de mankementen die de wet vertoont. De Belastingkamer kwam tot een geheel andere conclusie en bepaalde dat werknemers niet kunnen worden verplicht een kopie van het identiteitsbewijs af te staan. 

Het spreekt voor zich dat Sjoerd en de andere weigeraars met de uitspraak van 23 mei geen genoegen nemen. Naast een gang naar de Belastingkamer Amsterdam worden nog andere juridische procedures overwogen. De keuze daarvoor zal afhangen van een aantal andere procedures tegen de WID die op dit moment lopen. De belastingkamer Leeuwarden zal op korte termijn uitspraak doen in de zaak van Anjo van Wely; in Utrecht loopt nog de zaak van Judith de Lang, die haar arbeidscontract door de Universiteit van Utrecht niet verlengd zag vanwege haar weigering zich te identificeren; eveneens in Utrecht dient binnenkort de zaak van een principieel weigerende werkgever die door de belastingdienst met een naheffing is geconfronteerd; in Amsterdam dient over twee weken de zaak van een werkneemster van de Vrije Universiteit; eveneens in Amsterdam een zaak van vier werkneemsters van de UvA tegen hun werkgever.

Ondertussen wordt duidelijk dat langzaam maar zeker meer en meer werkgevers besluiten tot teruggave van ingeleverde kopietjes en plaatsing in het normale belastingtarief zonder gegevens in de administratie op te nemen.    

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996