Naar archief

UIT: Ravage #206 van 22 maart 1996     

NIEUWS

Straatprotest op het zeeburgerpad 

AMSTERDAM - De sloop van vijf panden aan het Zeeburgerpad, op nr. 30 t/m 37, lijkt inmiddels nabij. De panden moeten wijken voor een verbindingsweg die de Piet Heijn tunnel met de Zeeburgerdijk moet gaan verbinden. Het Grondbedrijf zegt dat de panden onteigend zijn en wil op grond daarvan ontruimen. Het zou voor de eerste keer zijn dat bewoners op deze grond ontruimd kunnen worden. 

Daarom hebben de krakers een executiegeding aangespannen tegen het besluit, waardoor de geplande ontruiming van eind maart waarschijnlijk zal worden uitgesteld. Diverse buurtorganisaties en de krakers van de vijf panden organiseren komende zondag een zogenaamd 'Roadprotest'. Een naar Brits voorbeeld nagebootst straatgebeuren, met muziek en theater. Tevens wordt er een aanvang gemaakt met het bouwen van hutten in bomen, die gekapt moeten worden.  

Het bouwen van boomhutten is overigens in Engeland inmiddels uitgegroeid tot een heuse volkssport. Er schijnt zelfs een aannemer in gespecialiseerd te zijn. Elders in deze Ravage staan wat tips voor het maken van zo'n hut. Na afloop van de manifestatie op het Zeeburgerpad is er een demonstratieve fietstocht door de stad. 

Sinds tien jaar woedt er in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost een hevig protest tegen de plannen van de gemeente om een verbinding aan te leggen tussen de Piet Heijn tunnel en de Zeeburgerdijk. Dit wordt de laatste aanvoerroute van de ringweg A-10 met de Singelgrachtroute. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verkeer op de Zeeburgerdijk hiermee met 50% zal toenemen.   

EINDE OUDSTE KRAAKBOLWERK NADERT 

UTRECHT - Er bestaan nog wel eens misverstanden in de media wat nu het oudste kraakbolwerk in Nederland is. Welnu, de tijd is aangebroken om dit even recht te zetten. In de nacht van 26 op 27 maart 1976 werd door een groep jongeren de ACU-panden Voorstraat 69 en 71 gekraakt. Sindsdien worden er, naast de woonfunctie die het heeft, allerlei activiteiten voor en door jongeren georganiseerd. Er is een alternatief filmhuis, een concertpodium, restaurant, café, etc. 

De panden zijn onderdeel van een groot terrein, ook wel het Gat aan de Voorstraat genoemd. De krakers hebben de stichting Voorstaete opgericht, welke de ACU-panden en het pand Boothstraat 8 kan aankopen. In deze panden worden naast woon- en kantoorruimte, ook een sociaal politiek/cultureel centrum en een low-budget hotel gerealiseerd. In april zal een groot deel van het gekraakte complex worden ontruimd en gesloopt. In het voorafgaande weekeinde, de precieze datum is nog niet duidelijk, wordt er een groots afscheidsfeest georganiseerd. Vooruitlopend hierop is er op 26 maart 's avonds alvast een feestje in het ACU.  

AANSLAG BANK LOKALE ZAAK 

ARNHEM - De bom die gebruikt is bij de aanslag op de Banque Paribas, begin januari, is gemaakt met een kookwekker van de Hema en een voorraadbus van de Xenos in Nijmegen. Het verdere onderzoek richt zich nu dan ook op lokale actiegroepen. 

De bom was voorzien van ammoniaknitraat (kunstmest), een eenvoudig te verkrijgen stof die vaker als explosief wordt gebruikt (denk aan de Oklahoma-bom). De schade aan de Paribas bank en het Franse consulaat viel echter nogal mee. Onderzoek door een gespecialiseerd Engels laboratorium heeft aangetoond dat de bom bij Paribas dezelfde springstof bevatte als die welke op 17 oktober '95 bij de Credit Lyonnais Bank in Arnhem werd geplaatst. Die aanslag mislukte doordat de bom niet ontplofte. De explosieven zaten in een voorraadbus, die gekocht was bij de Xenos in Nijmegen. De winkel verkocht in totaal dertig van dergelijke bussen in de periode van eind juni 1995 tot 16 oktober. Er staat ons klaarblijkelijk nog heel wat te wachten. 

Het tijdmechanisme was afkomstig uit een Hema-kookwekker. Het rechercheteam gaat er van uit dat de aanslagen waarschijnlijk zijn uitgevoerd door actiegroepen in Arnhem en Nijmegen. Het team concentreert zich op actiegroepen die ten tijde van de Franse kernproeven in pamfletten hebben opgeroepen tot politiek gewelddadig activisme. Zo zijn er pamfletten in omloop gebracht waarin het Earth Liberation Front oproept 'alle flessen Franse wijn uit de schappen van de supermarkten te slaan.'    

STARTBAANBEZETTERS IN HOGER BEROEP 

AMSTERDAM - De 55 actievoerders van Milieudefensie, die onlangs voor het bezetten van de Zwanenburgbaan op Schiphol door de politierechter werden veroordeeld tot twee weken onvoorwaardelijk, gaan in hoger beroep. 

Milieudefensie bestrijdt de mening van de rechter dat de actievoerders het vliegverkeer in gevaar hebben gebracht. "We hebben alle veiligheidsmaatregelen genomen, de bewijzen daarvan hebben we in de rechtszaal getoond", aldus een woordvoerder van de milieu-organisatie. In Hoger Beroep gaat Milieudefensie opnieuw aantonen dat het vliegverkeer niet in gevaar is gebracht en dat acties tegen de uitbreiding van Schiphol op dit moment noodzakelijk en gerechtvaardigd zijn.  

HEINEKEN WINT, BIRMA VERLIEST 

AMSTERDAM - Voorafgaande aan de presentatie van de winstmakende jaarcijfers van Heineken, hebben actievoerders op symbolische wijze uiting gegeven aan hun ongenoegen vanwege het feit dat de bierbrouwer samenwerkt met het dictatoriale regime in Birma.

Met het spandoek 'Heineken wint, Birma verliest' en een stil theaterstuk op de stoep voor het Heineken-kantoor, beelden de demonstranten de dagelijkse ellende uit die de bevolking van Birma ondervindt. 

De winsten van Heineken staan in schril contrast met de handelwijze van de multinational in Birma. Heineken bouwt nog steeds samen met de militaire dictators aan de brouwerij 'Myanmar Brewery Ltd' in Birma. Dat regime zet op grote schaal dwangarbeiders in voor de 'ontwikkeling' van de economie. De woordvoerder van Heineken kan niet garanderen dat er geen dwangarbeid wordt toegepast bij de bouw van de brouwerij. 

Ondanks de toenemende druk negeert Heineken de oproep van de organisaties XminY en A SEED Europe zich terug te trekken uit Birma. Inmiddels heeft Heineken ook een brief ontvangen van Johan Stekelenburg, waarin hij namens de FNV aan Heineken vraagt de bouw van de brouwerij stop te zetten.   

SHELL-COMMISSARIS OPENT WERELDWINKEL 

AMERSFOORT - Op verzoek van het bestuur van de wereldwinkel in Amersfoort, mocht PvdA-burgemeester Annie Brouwer op 2 maart de feestelijke opening verrichten. Brouwer echter heeft als nevenfunctie een goed betaalde baan in het commissariaat van de Koninklijke Shell. 

Dat schoot de plaatselijke NCPN en SAP in het verkeerde keelgat. De wereldwinkel werd vriendelijk doch dringend verzocht naar iemand anders op zoek te gaan voor de opening. Nadat men daar geen gevolg aan gaf, werden er tijdens de plechtigheid pamfletten uitgedeeld aan het publiek, waarin onder meer de rol van Shell in Nigeria werd belicht. Volgens de NCPN en SAP toont het bestuur van de wereldwinkel in Amersfoort met de invitatie van Brouwer aan, dat het met de politieke bewustwording van dit ideële info- en verkoopcircuit in dit land zienderogen achteruit gaat.   

GEEN HAAGS PROTEST TEGEN SHELL-BELEID 

DEN HAAG - De gemeenteraad van het Londense stadsdeel Lambeth heeft de Haagse gemeenteraad, waar het hoofdkantoor van Shell zetelt, verzocht de oliemaatschappij op de vingers te tikken. 

De gemeente is gevraagd te protesteren tegen de oliewinningen in Nigeria en de contacten die Shell onderhoudt met het dictatoriale regime aldaar. Het college van B en W heeft de stadsdeelraad van Lambeth laten weten hiertoe niet bereid te zijn, het stadsbestuur vindt dit geen gemeentelijke taak.    

PROTEST BIJ SPREEKBEURT SHELL-BEDRIJFSLEIDER 

UTRECHT - Met protestborden en pamfletten hebben Utrechtse studenten op 13 maart uiting gegeven aan hun woede over de verderfelijke rol die Shell speelt in Nigeria. 

Ze deden dit tijdens een spreekbeurt van een bedrijfsleider van Shell, gehouden aan de universiteit in Utrecht. De bedrijfsleider gaf voorlichting aan de studenten over het werk bij Shell.  

FLITS-ACTIE TEGEN KERNENERGIE 

UTRECHT - De actiegroep Nooit Meer Tsjernobyl heeft zaterdag 16 maart de militaire 'flits-flits' oefening op theatrale wijze uitgebeeld voor het stadhuis in Utrecht. De actie was bedoeld om de ramp bij Tsjernobyl te symboliseren die op 26 april 1986 plaatsvond. 

Plotseling klonken er luide alarmsignalen aan de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Een aantal personen, gehuld in witte pakken beschilderd met tekens voor radio-actief materiaal, speelden vervolgens dat ze aan de meest verschrikkelijke ziektes stierven. Tijdens deze symbolische actie werd er onder het publiek handtekeningen opgehaald, die samen met de de komende weken in het land op te halen handtekeningen, op 26 april worden aangeboden aan minister Van Mierlo.  

De handtekeningen staan voor de eisen om geen geld te besteden aan kernenergie, geen steun te verlenen aan de ontwikkeling en instandhouding van kernenergie in Oost-Europa en om te investeren in energiebesparende en duurzame energie.   

OPNIEUW BRAND VLEESBEDRIJF 

LEIDSCHENDAM - In de nacht van zondag 3 maart heeft een actiegroep een vrachtwagen van een vleesverwerkingsbedrijf in Forepark in de fik gestoken. De persverklaring bevat tevens nog het statement 'Vlees is Moord'. 

In de nacht van 9 maart werden de ruiten van diverse slagerijen in de binnenstad van Den Haag beklad met teksten van dezelfde strekking. Begin februari werd een vrachtwagen van een vleesverwerkingsbedrijf in Schiedam in brand gestoken.  

CIRCUS RENZ DOELWIT DIERENVRIENDEN 

LEIDEN - Nadat circus Renz op 6 maart haar tenten neer had gestreken op het terrein van de Groenoordhallen in Leiden, kwamen dierenvrienden op de been om te protesteren tegen het gebruik van beesten in de piste. 

Actievoerders van PeTA deelden pamfletten uit aan het publiek waarin werd gesteld dat het leven van de dieren op een circusbedrijf er een is van stress. Ze zitten veelal opgesloten in veel te kleine hokken en worden gedwongen kunstjes te vertonen waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Er zijn steeds meer circussen die aantonen ook zonder dieren veel publiek te trekken. 

Een actiegroep die zij te handelen namens het Dierenbevrijdingsfront, gooide enkele verfbommen tegen de circustenten en geparkeerde auto's. Tevens kwam er bij het circus een valse bommelding binnen. De ramen van een V&D-filiaal in de Leidse binnenstad werden beklad met de teksten 'Boycot circus met dieren' en 'Boycot dierenleed'. Circus Renz maakt reclame voor het 'prijzencircus' van dit warenhuis. 

Overigens overleed de circusdirecteur en z'n vrouw vorige week door verstikking van koolmonoxyde-vergiftiging, veroorzaakt doordat de afvoer van de kachel in hun nieuwe woonwagen verstopt was geraakt. Laten we hopen dat we hier met een technisch ongeval te maken hebben.   

NEONAZI TWEE MAANDEN DE BAK IN 

UTRECHT - De neonazi John van Prooyen is vorige week tot twee maanden cel veroordeeld. Twee weken geleden nam hij samen met onder andere het Utrechtse CD-raadslid Martin de Regt en de fractiemedewerker van Janmaat, Bas Rietveld, deel aan een knokpartij op de Drift in Utrecht. 

Een aantal mensen had de neonazi's uitgemaakt voor fascisten. Van Prooyen heeft toen iemand het ziekenhuis ingeslagen. De dag daarop is hij opgepakt en zit sindsdien vast. Een dag later werd ook Rietveld in zijn woonplaats Hoorn opgepakt, maar hij kwam na verhoor weer vrij. 

Van Prooyen heeft heel wat op zijn kerfstok. Hij was lid van het Jongerenfront Nederland, de Nederlandse Volksunie en nu dus de CD. Hij is een aantal keren veroordeeld wegens openlijke geweldpleging en het verspreiden van racistische propaganda. In 1993 is hij veroordeeld voor het ingooien van ruiten bij buitenlandse organisaties. 

John van Prooyen heeft zich overigens nog niet zo lang geleden bij burgemeester Opstelten van Utrecht aangemeld als fractiemedewerker van de CD. Hij kan dan het woord voeren in commissievergaderingen en heeft inzage in geheime stukken. Door de vechtpartij is de kans uiterst klein dat hij slaagt in z'n missie.  

Voor alle zekerheid heeft de antiracisme-organisatie KURF de burgemeester en gemeenteraad voorzien van een pakketje leesmateriaal over de stinkende praktijken die de neonazi er op nahoudt. De burgemeester heeft aangekondigd een onderzoek te laten starten naar Van Prooyen. Hij kan die job als fractiemedewerker op z'n buik schrijven.  

ET WOLSINK IS DOOD 

AMSTERDAM - Eind december vorig jaar is Et Wolsink overleden aan kanker. Wolsink raakte vooral bekend met zijn actieve rol bij gewelddadige neonazi-groepen als het ANS en NVU.  

In Duitsland was hij een graag geziene gast op bijeenkomsten van opvolgers en geestverwante organisaties van Deutsche Alternative, FAP en Nationale Sammlung. Van de Deutsche Alternative was hij erelid. Zijn verhalen over zijn loopbaan tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden op dit soort bijeenkomsten gretig aftrek. Volgens eigen zeggen was hij een soort internationale contactpersoon voor het ANS. Wolsink werd 72 jaar. (Bron: KAFKA)   

ATOOMEXPLOSIES OP WAPENBEURS 

DEN HAAG - Het Duitse bedrijf COMET zal op de komende wapentrainingsbeurs ITEC een simulator voor atoomexplosies presenteren. Milieuvriendelijker dan tests in de Stille Oceaan weliswaar, maar even ziek als je beseft waar het toe kan leiden. 

COMET levert pyrotechnische produkten voor slagveldtraining van infanterie en van gemechaniseerde troepen. COMET stond vorig jaar ook al met een stand op de ITEC-beurs. Tijdens deze beurs, die van 16 t/m 18 april wordt gehouden in het Haagse Congresgebouw, presenteren wapenhandelaren hun nieuwste technische producten, waarmee oorlogsvoering kan worden gesimuleerd.  

Voor de vredesbeweging is ITEC onverteerbaar. Vandaar ook dat men jaarlijks actie voert bij het Congresgebouw. Ook dit jaar weer organiseert de Franciskaanse Vredeswacht een demonstratieve wake voor de ingang van de beurs. Het Haags Vredesplatform is een briefkaartenactie begonnen, waarmee wordt geprotesteerd tegen ITEC.   

VAN TRAA-RAPPORT ON-LINE 

AMSTERDAM - Buro Jansen & Janssen heeft het volledige enquête-rapport Inzake Opsporing op Internet gezet. De bijna 5000 pagina's tekst zijn van nu af aan voor iedereen vrij toegankelijk. Ook bestaat de mogelijkheid het rapport van de parlementaire enquête-commissie op trefwoorden te doorzoeken. Het Inzake Opsporing on-line is te vinden op de home-page van buro Jansen & Janssen.  

Buro Jansen & Janssen wil hiermee de discussie openbreken over vrije beschikbaarheid van overheidsinformatie. Kamerstukken moeten voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Op de Handelingen van de Tweede Kamer rust geen auteursrecht. Het parlement heeft echter een exclusief contract met uitgever SDU afgesloten: de voormalige staatsdrukkerij krijgt als enige de Handelingen in elektronische vorm aangeleverd. 

In het geval van het enquête-rapport bewerkte de SDU het materiaal tot een publikatie in boekvorm (12 delen, 695 gulden) en een cd-rom (650 gulden). Op deze bewerkingen rust wel auteursrecht. Door haar monopoliepositie kan de SDU prijzen rekenen die tot gevolg hebben dat de gemiddelde burger geen kennis kan nemen van de volledige inhoud van het enquête-rapport. 

Door de opkomst van de nieuwe elektronische media is deze gang van zaken niet meer verdedigbaar. Hoewel de overheid zelf het gebruik van nieuwe media wil stimuleren, is zij blijkbaar niet in staat het goede voorbeeld te geven. De discussie over opsporingsmethoden is te belangrijk om aan politie en politici over te laten. Het debat over de parlementaire enquête dreigt zich te beperken tot commotie rond de verantwoordelijke bewindslieden. De vergaande voorstellen van de voor uitbreiding van bevoegdheden gaan aangenomen worden, zonder inhoudelijke discussie over de gevolgen. Buro Jansen & Janssen doet onderzoek naar politie en inlichtingendiensten in Nederland.  

MENSENRECHTEN CHINA OVERSCHADUWD DOOR HANDELSBELANGEN 

AMSTERDAM - De aanhoudende schendingen van mensenrechten in China worden genegeerd in de jacht op 's wereld grootste economische markt. Om de mensenrechten niet te laten overschaduwen door handelsbelangen, startte Amnesty International onlangs een wereldwijde campagne tegen de onderdrukking van de Chinese bevolking. 

De economische hervormingen in China gaan niet gepaard met verbeteringen op het gebied van de mensenrechten. De afgelopen jaren nam de onderdrukking toe en wordt iedereen die als een bedreiging voor de gevestigde orde wordt beschouwd hardhandig de mond gesnoerd. De autoriteiten dulden geen enkele afwijkende mening, staan marteling toe, gebruiken de doodstraf om sociale problemen op te lossen, treden meedogenloos op tegen etnische groeperingen die op vreedzame wijze strijden voor onafhankelijkheid en detineren jaarlijks honderdduizenden zonder hen van enig misdrijf te beschuldigen. 

China speelt een steeds grotere rol in de wereld, ook binnen de Verenigde Naties. Het land weigert echter om de bijbehorende verantwoordelijkheden en verplichtingen inzake mensenrechten te aanvaarden. De internationale gemeenschap spreekt China hier niet op aan, de handelsbetrekkingen zitten in de weg. Terwijl de schendingen op grote schaal voortduren, heeft de VN-commissie voor de Rechten van de Mens de situatie in China nog nooit in een resolutie veroordeeld.   

DODEN BIJ OPSTAND IRIAN JAYA 

JAYAPURA - In Jayapura op Irian Jaya zijn bij onlusten zeker drie doden gevallen. Bijna drieduizend Papoea's staken auto's in brand en vernielden marktkramen en gebouwen.  

De rellen ontstonden nadat het lichaam van de activist Wapai Wainggai op het vliegveld aangekomen was om op het eiland begraven te worden. Wainggai, een leider van de beweging voor onafhankelijkheid, was dinsdag in een gevangeniscel in Jakarta overleden.  

Vorige week lag het werk in de goud- en kopermijn Freeport stil, nadat vier mensen waren omgekomen. Dat gebeurde bij de ernstigste onlusten sinds het gebied in 1964 onder Indonesisch gezag kwam.  

NOG MEER NEWBURY 

In het natuurgebied nabij het Engelse Newbury waar de inmiddels beruchte ringweg dreigt te komen, woedt nog dagelijks een mini-oorlog tussen milieuactivisten en overheidshandlangers.  

Onder grote druk legde een bergbeklimmer vorige week het werk neer. Hij was door de overheid ingehuurd om de boomhutbewoners en hun bezittingen te verwijderen, maar na twee dagen was hij het spuugzat: "Het was onplezierig. Hoewel ik niet principieel tegen de autoweg ben, vind ik het naar om eigendommen en etenswaren van deze mensen uit de bomen te gooien." Zijn collega's binnen de wereld van bergbeklimmers verwelkomden zijn beslissing om op te houden met het destructieve werk dat hem zo'n vijfduizend gulden per week zou opleveren.  

Ook de boomkappers hebben het niet geweldig naar hun zin. Normaal gesproken kappen zij zo'n tachtig bomen per dag - denken deze mensen trouwens na over hun werk? - maar de door de eco-warriors aangebrachte pinnen en kettingen zorgen ervoor dat zij 'slechts' tien bomen per dag kunnen vernielen. Er zijn nog meer tegenslagen voor de overheid. De politiekosten waren geraamd op dertig miljoen(!) gulden over een periode van twee-en-een-half jaar. Sinds het begin van de ontruiming op 9 januari is al een twaalfde van dit budget opgemaakt. Helaas is dit voor het ministerie geen reden om tot zinnen te komen en haar quasi-militaire campagne af te blazen.  

De aanleg van de weg veroorzaakt steeds meer ongenoegen en zeker niet alleen vanuit de actiewereld. Nabij de Snelsmore Common ligt op een heuvel de Mary Hare-school voor dove kinderen. Op deze school leren zij onder meer klassieke muziek kennen door hun hoofd op de tafel te leggen en te luisteren naar de vibraties. Als er binnenkort duizenden auto's per uur voorbijrazen is deze vorm van leren ten dode opgeschreven. Ook het communiceren op de speelplaats zal moeilijk worden. 

Tussen de bewakers, boomkappers, bobby's en wegenbouwers lopen dag na dag vele tientallen actievoerders rond om waar mogelijk te verhinderen dat de weg er komt. Omdat het 'verboden terrein' is, is het aantal arrestaties al opgelopen tot 447. Een van de meest trouwe actievoerders is Christine Crerar (50), die gewapend met luidspreker constant de bobby's erop attendeert waar ze mee bezig zijn. "Hoe voelt het als je zo'n boom ziet neervallen? Jullie zijn alleen maar poppetjes aan touwtjes. Jullie zijn niet bij de politie gegaan om dit te zien gebeuren. De rest van jullie leven dragen jullie dit met je mee." Hoewel de bobby's haar doorgaans onbegrijpend aankijken, weten zij het ook: waar zo'n wil is, komt geen weg. (Patrick)  

HUISJE, BOOMPJE... 

Mede door de anti-autoweg acties in Groot-Brittannië is het aanleggen van boomhutten, twigloos, weer in de belangstelling gekomen en zelfs overgewaaid naar Nederland. Ook hier kan dit succesvol gebleken actiemiddel tegen de bouwwoede van de overheid van pas komen, zoals in het Amsterdamse Zeeburg, in Noord-Limburg, nabij Schiphol of elders in het Groene Hart. Puttend uit ervaringen van mijn anti-autoritaire opvoeding op de Utrechtse Heuvelrug en uit de Style-bijlage van The Sunday Times volgen hier enkele handige tips voor de bouw van een paar persoons boomhut. 

Zoek een gezonde en volwassen boom. De voorkeur gaat uit naar een eik, een kastanjeboom of een Amerikaanse vogelbers. Een dennenboom is ook goed, al is daar de mierenoverlast soms wat groot. Als je de hut in een dichtbevolkt gebied wilt aanleggen, ben je afhankelijk van de tolerantiegrens van de buren. Over het algemeen kunnen beschermde boomsoorten, hutten die uitzicht bieden op de slaapkamer van de buren en hutten die liggen in de voortuin, zorgen voor werklust bij overijverige ambtenaren. Een protesthut hoeft echter aan geen enkele voorwaarde te voldoen. 

Verzamel hout. In een natuurgebied dat wordt bedreigd door de aanleg van een A-zoveel of een TGV-lijn is dat doorgaans geen probleem. Zeker in een bosrijk gebied willen omwonenden graag af van hout dat niet bruikbaar is voor de openhaard. Op de Dam zal het verzamelen van hout moeizamer gaan. 

Een geschikte boom gevonden, is het zaak om te zoeken naar een plaats waar de stam een churchilliaans V-teken maakt en waar het sterk genoeg is om een zware dwarsbalk te houden. Leg er vervolgens een balk kruislings overheen. Takken die in de weg hangen niet weghalen, maar proberen te gebruiken ter ondersteuning. 

Maak de balken aan elkaar vast met sterk touw. Pijnig de boom niet met grote spijkers of pinnen, maar gebruik ook hier touw. Niet te strak, want daar houden bomen niet van. Zorg ervoor dat je het touw om de zoveel maanden wat losser maakt om het groeiproces van de boom niet te verhinderen. 

Als vloer is zachthout of triplex ideaal. Ook pallets zijn bruikbaar. 

De muren kunnen het best worden gemaakt met hak- of kreupelhout, dat met touwen bij elkaar wordt gehouden. Spijkers zijn hier wél handig en uit ervaring is gebleken dat dekzeil goed functioneert als dak. 

Ziehier de meest basale soort boomhut. De wat luxere boomhut heeft een puntdak, een deur en zelfs ramen, maar als actiehut is het beschreven model afdoende. (Patrick)   

LEUVEN: BELEGERDE STAD 

LEUVEN - Op donderdag 7 maart betoogden in Leuven (België) zo'n zeshonderd fascisten van de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) onder het motto;"Weg met het francofoon imperialisme". Op hetzelfde ogenblik waren er ook een 1500 antifascisten afgezakt naar Leuven voor een verboden tegenbetoging. Er waren zowat 300 ordehandhavers op de been gebracht. Een relaas van de feiten. 

De "socialistische" burgemeester van Leuven, Louis Tobback, had besloten de betoging van het NSV goed te keuren. Enkele dagen later werd bekend gemaakt dat er een samenscholingsverbod zou zijn voor antifa's. Eens te meer een schandalig schouderklopje voor fascisten en een messteek in de rug van alle antifascisten en democraten.  

Het NSV bewees de laatste jaren het imago van fascistisch waardig te zijn. Naast het "opleiden" van bekende Vlaams Blok militanten zoals Filip Dewinter zorgt deze organisatie voor de nodige terreur tegen studenten, migranten en progressieven. De gevallen van fysisch geweld tegen individuen zijn niet meer op te noemen.  

Bij de eerste meeting van het NSV verklaarde oprichter Edwin Truyens: "Wij zijn aanhangers van een dissidente stroming binnen het nationaal-socialisme". Voor ieder mens met wat gezond verstand zegt dat meer dan genoeg... Wel, voor een socialist als Tobback niet. Hij kon zijn bewondering voor de slogan "tegen het francofoon imperialisme" niet onder stoelen of banken houden, liet het NSV vrij betogen en verbood antifascisten om samen te komen. 

Maar dat was nog niets vergeleken met het fascistisch optreden van de "ordehandhavers" op 7 maart zelf. De antifa's die ondanks het verbod waren komen opdagen werden in een straat omsingeld door rijkswachters die enkele charges uitvoerden zodat de aanwezigen "gesandwicht" werden. Het waterkanon dat met rioolwater(!) spoot werd meerdere malen ingezet. Zo'n 170 antifa's werden hardhandig opgepakt. Sommigen werden door enkele rijkswachters die hun mannelijkheid wilden bewijzen achter de linie meegesleurd en in elkaar geknuppeld. Resultaat: Tientallen gewonden en heel wat mensen die een verkoudheid opliepen. En dit terwijl het NSV tot vier maal toe mocht voorbijlopen. 

Meneer Tobback zal dit wellicht een humane socialistische politiek noemen. Zo noemt hij het misdadig vluchtelingenbeleid immers ook. Men zou dit wel eerder socialisme kunnen noemen met een nationaal geurtje... 

Eens te meer heeft de sociaal-democratie getoond aan welke kant zij staat als een keuze moet gemaakt worden. Toch was de tegenbetoging een groter succes dan de feitelijk betoging van de fascisten. De antifa's hebben bewezen dat ze op straat nog altijd sterker staan dan de fascisten, hoezeer deze laatsten ook door de sociaal-democratie geholpen worden. Nu moeten we ervoor zorgen dat het zo blijft: No Passeran! [Kenneth]  

BLOEDIGE TERREUR IN DE REGIO SIVAS 

SILVAS - De bevolking van de regio rond Sivas is sinds eind januari doelwit van een grootscheepse militaire actie van het Turkse leger. Na jaren van relatieve rust, waarachter een subtiele onderdrukking schuilging, is de Turkse staat nu ook in deze regio overgegaan tot een politiek van verdrijving en uitroeiing van het verzet.  

Tot begin dit jaar probeerde de Turkse staat de bevolking van de regio rondom Sivas kalm te houden met "zachte" methodes. Wie geen actieve oppositiepolitiek voerde en zich niet kenbaar aan de kant van de guerrilla opstelde, werd met rust gelaten. Anders dan in Turks Koerdistan werden de mannen hier niet gedwongen om zich voor de staat beschikbaar te stellen als dorpswachters of anders als vijand behandeld te worden. Men stond het de daar levende Alewieten zelfs toe om Alewietische gemeenschapshuizen te bouwen. Maar de bevolking van de regio Sivas heeft weinig perspectieven. Massale misère en armoede zijn alledaagse verschijnselen. Wie zich tegen de omstandigheden verzette, kreeg ook in deze schijnbare rust in het ware gezicht van de staat te zien.  

Sinds enige jaren groeit het verzet tegen deze eerder nogal bedekte terreur. Guerrillas van de DHKP-C, en sinds zo'n twee jaar ook van de PKK, voeren in deze regio een gewapende strijd tegen het Turkse bewind.  

Op 30 januari 1996 werden zeven guerrillastrijders van de DHKP-C bij een confrontatie vermoord door de contra-guerrilla. Deze executie vormde het startsein voor grootscheepse militaire acties in de regio rondom Sivas. Duizenden soldaten werden naar de regio overgeplaatst, en de contra-guerrilla trad met pantserwagens en zware wapens op tegen de burgerbevolking. Dorpen werden ontvolkt of met de grond gelijk gemaakt. Onder het mom dat het zou gaan om guerrillastrijders, werden de mannelijke inwoners van een aantal dorpen doodgeschoten. 

Het leger intimideert de mensen door F-16 jachtvliegtuigen laag boven de dorpen over te laten vliegen. In de afgelopen weken werden circa tachtig gemeentevoorzitters en meer dan vijfhonderd boeren door de soldaten gearresteerd en in gevangenschap gemarteld. Zo berichtten bijvoorbeeld de boeren van Yukarisaricik na hun vrijlating dat ze door de militairen naar het hoofdkwartier van de Gendarmerie in Sivas werden gebracht en daar werden gemarteld. Ze moesten zich naakt uitkleden en urenlang buiten in de sneeuw staan. Bovendien werden ze gefolterd middels electroshocks.  

Twee van de gearresteerden, Ali Tahta en Muharrem Kartal, die tot nu toe nog steeds niet werden vrijgelaten, zijn in levensgevaar. De staat van beleg werd afgekondigd voor de hele regio. Het is verboden om zich na 17 uur buiten te begeven. Zelfs zwaar zieken moeten in het bezit zijn van een bijzonder verlof van het leger om na die tijd naar een ziekenhuis gebracht te worden. Levensmiddelen en medicamenten zijn alleen verkrijgbaar op bonnen van het leger. Wie meer nodig heeft dan het door de staat berekende rantsoen maakt zich verdacht de guerrilla te ondersteunen.  

In de gebieden van Divrigi, Kangal en Zara werden tot nu toe ongeveer veertig dorpen ontvolkt en de burgemeester van Divrigi, Muharrem Yagbasan, spreekt van het verdrijven van 90 duizend mensen. In totaal werden 106 scholen gesloten.  

In de regio Sivas zijn er zowel Alewietische als Soennietische dorpen. Ter ondersteuning van zijn politiek probeert de Turkse staat die bewoners van de dorpen tegen elkaar op te zetten. Daartoe biedt men de bewoners van de Soennietische dorpen wapens aan om zich te wapenen tegen de zogenaamde aanvallen van de Alewieten. Op deze wijze probeert de staat de Soennietische dorpen aan zijn kant te krijgen en wantrouwen en vijandschap tussen de dorpen te zaaien. De bewoners van de Alewietische dorpen worden daarentegen behandeld en vervolgd als potentiële ondersteuners van de guerrilla.  

Als guerrillastrijders verkleedde militairen vragen bij de dorpsbewoners om voedsel. Wanneer ze van de boeren brood krijgen, worden die de volgende dag door de militairen afgehaald. De vroegere terughoudendheid ten opzichte van de bevolking werd opgegeven. Wie onder de huidige omstandigheden weigert om dorpswachter te worden, geldt als ondersteuner van de guerrilla en wordt verdreven of vermoord. 

Het doel van de Turkse staat is duidelijk: omdat de guerrilla de steun geniet van het volk in de dorpen, wordt de gehele regio ontvolkt om de guerrilla de voedingsbodem te ontnemen. Daarbij is elk middel en elke gruweldaad gerechtvaardigd voor het leger. In de Turkse pers wordt het vermoorden van 25 burgers in een dorp door duizend soldaten gevierd als een doorslaggevend militair succes.... [DHKC Informatiebureau Amsterdam]   

Life in a fast lane 

Soms zie je een film of lees je een boek om het vervolgens  dagenlang niet meer los te kunnen laten. Nieuwe ideeën,  aanknopingspunten en adrenaline dienen zich in hoog tempo aan, om het nog maar niet te hebben over de vragen... 

'Life in the fast lane, the M11 story' is zo'n videodocumentaire die je niet meer loslaat. De Britse docu duurt 85 minuten, maar het lijken er wel 5. Centimeter voor centimeter, huis voor huis en boom voor boom proberen mensen de aanleg van weer een snelweg te verhinderen. Onder het motto 'Defend the earth' geven mensen het beste van zichzelf. Zich vastketenend aan bulldozers, wonend in bomen. Strijdend, lachend, dansend, huilend en zingend met een vastberadenheid die je zelfs achter de bank in je huiskamer doet kruipen van schaamte.  

Deze nieuwe beweging, die al eerder beschreven werd in het genialeboek 'Not For Rent' (16 piek bij de betere boekwinkels} groeit en bloeit. Bij een recente actie in Newbury kwamen er maar liefst 6000 mensen opdagen terwijl een spijkerhard optreden van de politie in de lijn der verwachtingen lag. Diezelfde avond constateerde de BBC dat de Defend The Earth beweging een faktor is geworden waar niemand meer omheen kan. Directe actief geweldloze acties terug op de politieke agenda, wie had dat ooit verwacht...  

Waar onze oosterburen de afgelopen decennia een grote invloed hebben gehad op de Nederlandse autonome/axie beweging lijkt deze rol meer en meer weggelegd voor het Britse actiespectrum. Zinnig of onzinnig? Feit is dat er in Nederland een totale impasse is ontstaan rond het milieu, bijna alle actieve clubs werken of samen met de overheid of hebben een gematigde inslag , even leek A SEED in dit gat te springen, maar ook zij drijven steeds verder weg van actieland. De hoogste tijd voor een flinke discussie over de rol van de autonome beweging op  milieugebied en ook over de zin en onzin van radicalere (nee er staat niet gewelddadig) acties tegen de Betuwelijn, Schiphol, de dijkvernielingen, etc. (Bert)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1996