Naar archief

UIT: NN #198 van 1 december 1995      

Het wordt steeds stiller rond de kernproeven 

Zaterdag 18 november was uitgeroepen tot landelijke actiedag tegen de Franse kernproeven. Het was de bedoeling dat een hoeveelheid aan protestactiviteiten, die de afgelopen maanden zijn georganiseerd, op één dag zouden worden gepresenteerd aan het publiek. Het accent zou komen te liggen op de campagne van de boycot van Franse wijn en andere producten. 

Er werden die dag op verschillende plaatsen in het land, als Arnhem, Nijmegen, Zwolle en Alkmaar kleine acties gevoerd, zoals het uitdelen van pamfletten aan het winkelende publiek. In Heerlen werd een grote pop voor een filiaal van een Franse Naf Naf kledingzaak geplaatst. De pop symboliseerde een radioactief gemuteerde tweeling-baby. De actie werd even later herhaald bij een Franse parfumeriezaak.  

In Utrecht spreekt men van een succesvolle actie. Een week voor de actiedag zijn verschillende winkels benaderd met de vraag of ze er aan mee wilden werken dat hun Franse producten van de bekende gele stickers werden voorzien. Enkele winkeliers stonden dat toe. De winkeliers die hun medewerking weigerden, zijn op de achttiende alsnog bezocht door een stel stickerende activisten. In de V&D, Albert Heyn en in drogisterijen zijn alle Franse producten er onder gestickerd. Sommige winkeliers waren hier niet echt blij mee en stuurden de actievoerders er uit. Anderen vonden het juist een erg goed initiatief.  

De filiaalhouder van een AH-filiaal stelde voor om in plaats van sticker een etiket te ontwikkelen dat los op de flessen wijn kan worden gezet en waarop naast een waarschuwende boodschap het adres van de Franse ambassade opstaat, zodat mensen het etiket daarheen kunnen sturen. Een fantastisch idee! Hij had er geen bezwaar tegen dat de actievoerders onder zijn neus de Beaujolais onder stickerden.  

Een schrikbarend kleine opkomst was er voor de estafette-picketline in de Amsterdamse buurt de Pijp. Maar liefst drie personen, die elkander ook nog eens gevraagd hadden, deelden pamfletten uit aan het winkelende publiek van Dirk vd Broek. Ze werden begeleid door het muzikale duo Draadloos.  

Gelukkig kwam er snel versterking in de vorm van twee meiden uit het zuiden van het land. Zij hadden die ochtend met een winkelwagentje, beplakt met de poster 'Boycot Franse Producten', meegelopen met de intocht van Sint Nicolaas in de hoofdstad. Ze kregen een hoop bekijks, zoals je zult begrijpen.  

De estafette-picketline kende voor een filiaal van de Hema in de Ferdinand Bolstraat haar voorlopige hoogtepunt. Bij de ingang van de Hema was een palet met Beaujolais Primeur neergezet, dat natuurlijk een gewillig sticker-object werd. De bedrijfsleider vond het allemaal goed en wel, maar men moest wel van z'n verkoopbordje afblijven. Het winkelend publiek geloofde het overigens allemaal wel, vrijwel de meeste mensen gaven aan de Franse wijn reeds te boycotten. Gedurende de twee uur durende picketline, werden er drie flessen Primeur verkocht. 'Not bad' voor prime time in de Hema.  

Zestig mensen, waaronder veel kinderen, namen deel aan een 'Doe Manifestatie' voor het nieuwe stadhuis aan het Spui in Den Haag. Er werden die middag protesttekeningen gemaakt op straat en toneelstukjes opgevoerd. De demonstratie eerder op de dag liep een beetje in het honderd; het Malieveld als verzamelplek bleek een voorbarige keuze voor de organisator omdat er slechts drie mensen op kwamen dagen. Ook de protestmanifestatie op het Plein werd vroegtijdig afgelast, wegens een lage opkomst. 

Een twintigtal mensen heeft de avond van 22 november een wake gehouden bij het Franse consulaat aan de Bijleveldsingel in Nijmegen. Met fakkels en spandoeken protesteerden zij tegen de vierde nucleaire test in Frans Polynesië, die de voorafgaande nacht werd gehouden. Ook na een eventuele volgende kernproef door Frankrijk zal er om negen uur 's avonds een fakkelwake bij het consulaat gehouden worden.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995