Naar archief

UIT: NN #197 van 17 november 1995     

Wat krijgen we nou? 

NN plaatst artikelen en illustraties die positieve en negatieve reacties kunnen uitlokken. De rubriek Wat krijgen we nou? biedt ruimte aan ingezonden brieven.   

Sputter tegen 

Bij het boycotten van Franse producten zal menigeen zich wel eens, wandelend tussen de vakken van de supermarkt, machteloos voelen. Als er vijfhonderd flessen Franse wijn uitgestald staan, en ik neem er één niet mee naar huis, merken ze dat dan op Mururoa? Met die kaasjes, Boursin en Brie en zo, ligt dat toch even anders. Die kun je met een ferme handdruk ongemerkt onklaar maken en vervolgens ergens achter de wasmiddelen deponeren.  

Mayonaise-tubes van Franse oorsprong idem. Die hebben bovendien als voordeel dat ze over de Franse flessen leeg geknepen kunnen worden. Dat spreekt de consumenten aan! Franse appels in van die doorzichtige verpakking maken we ongenietbaar door er de huissleutel in te steken. Dat kan allemaal ongezien in de grote boodschappentas geschieden, tien meter verderop worden ze in de vrieskast gezet. Franse blikjes met een treksluiting vrágen natuurlijk om moeilijkheden: half geopend terugzetten.  

De winkeliers zullen tenslotte eieren voor hun geld kiezen en de Franse producten gaan boycotten. Helpt dat nu eigenlijk wel? In de geschiedenis van het menselijk verzet ging het niet altijd om direct resultaat, er is ook nog de principekwestie. Stilzitten en afwachten kan een vorm van collaboreren zijn. De Fransen zijn niet alleen een stijfkoppig en chauvinistisch volkje, ze zijn vooral op de penning en in de export zit hun zwakke plek. Dus zeker op de lange duur is er resultaat te behalen.  

Verder ben ik van mening dat ook de Franse toeristen niet buiten schot kunnen blijven. Een goede Fransman vertoont z'n gezicht zo min mogelijk over de grenzen en is druk bezig met actievoeren tegen de kernproeven. Zie je een Frans nummerbord: verf erover. Wie heeft er nog meer ideeën? Voor de dag ermee! Laat je de wereld niet afnemen zonder tegen te sputteren.  

P. G., Amsterdam

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995