Naar archief

UIT: NN #197 van 17 november 1995     

Uniek muziekcentrum viert afscheid 

Het Amsterdamse Cultureel centrum PH31 dient eind dit jaar haar deuren te moeten sluiten. De villa aan de Prins Hendriklaan, waarin PH31 is gevestigd, wordt volgend jaar gesloopt. Er komen dure appartementen voor in de plaats. Als het bestuur er niet in slaagt op korte termijn een nieuwe ruimte te vinden is Amsterdam een uniek muziekpodium armer. 

Cultureelœ centrum PH31 neemt de laatste jaren een belangrijke plaats in binnen het Amsterdamse muziekpodiumcircuit. Bands die buiten de geijkte paden van de popmuziek treden, komen in Amsterdam nauwelijks aan de bak. Paradiso en de Melkweg, toch al geen toonbeelden van experimenteerdrift, gingen na het verminderen van de hen toebedeelde subsidie helemaal op zeker spelen en schuwen elk experiment.

De Arena, dat sinds een jaar of twee tot een volwaardig podium is uit šgegroeid, heeft een deel van deze taak overgenomen, maar ook hier geldt als motto: "alles waar 'te' voor staat is niet goed voor de oren". Omdat er ook in het kraakcircuit sinds het verdwijnen van de zaal 'De Dirk' en door de geluidsproblemen van zaal InIt geen echt podium meer bestaat, is de muziekliefhebber die zijn grenzen wil verleggen aangewezen op PH31.  

In dit kleine zaaltje in het sjiekste deel van Amsterdam, treden bands op die niet bang zijn buiten de geijkte paden van de popmuziek te treden en ook jazz en klassieke muziek in hun nummers verwerken. Dog Faced Hermans, Morzelpronk, Dull Shick­sall, het Amerikaanse God is my Co-Pilot en het Canadese Rhytm Activism, zijn maar enkele grotere namen uit het rijke aanbod. Het bijzondere van PH31 is dat ze al die jaren geen cent subsidie heeft ontvangen. Ze wist zich te redden door inkomsten van exploitatie van de zaal, welke in het weekend verhuurd wordt voor feesten.  

Daarnaast repeteren er theatergroepen tegen geringe vergoeding in de theaterzaal en wordt er een kantoorruimte en een studio verhuurd. Hierdoor ontstaat er een budget om een interessant programma te kunnen bieden. Naast de 'pop'muziekavonden worden er ook regelmatig literaire avonden, jamsessies en jazzimprovisatie­avonden gehouden.  

Zoals het er nu naar uitziet komt hier per 1 januari 1996 een einde aan. De Stichting PH31 zal de villa aan de Prins Hendriklaan moeten verlaten en is er nog niet in geslaagd een andere locatie te vinden. Tot vorig jaar was de Vrije Universiteit eigenaar van de villa en hoefde PH31 geen huur te betalen. Begin dit jaar verkocht de VU haar bezit, maar betaalde de huur een jaar door. Als tegenprestatie beloofde het bestuur van PH31 er per 1 januari 1996 uit te gaan.  

Ondertussen kon zij op zoek naar een nieuwe ruimte, maar blijkt het moeilijk een nieuw onderkomen te vinden. Men heeft nu de makelaar om toestemming gevraagd tot 1 juli door te kunnen gaan. Dan kan men de programmering afmaken en hoopt men wel een nieuwe ruimte te hebben gevonden. Officieel heeft wethouder Tiemersma van stadsdeel Zuid een 'inspanningsverplichting' om een nieuwe ruimte te zoeken, maar deze verplichting heeft hij al twee jaar en tot dusver heeft het niks opgeleverd.  

Het bestuur heeft intussen besloten dat als er de komende week geen toezegging komt van de makelaar, PH31 haar deuren per 1 januari sluit. Het bestuur zal dan nog een jaar door blijven zoeken naar een andere ruimte. De maanden november en december staan daardoor min of meer in het teken van een afscheid. Veel bands die de afgelopen jaren het gezicht van PH31 hebben bepaald zullen nog één keer aan de Prins Hendriklaan verschijnen. Terrie van The Ex, Han Buhrs en Gert-Jan van de voormalige Dog Faced Hermans zullen een speciale avond organiseren. Meer details hierover tref je in onze agenda aan van het komende nummer. [Freek]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995