Naar archief

UIT: NN #197 van 17 november 1995   

NIEUWS

Oorlogsmisdadiger krijgt ongewenst bezoek  

HAGEN (D) - Een honderdtal antifascisten heeft zich zaterdag 4 november nadrukkelijk gemanifesteerd voor de woning van de oorlogsmisdadiger Hubertus Bikker in het Duitse plaatsje Hagen. De actie stond in het teken van de herdenking van de Reichprogromnacht en werd uitgevoerd ter herinnering aan de Nederlandse verzetsstrijdster Hannie Schaft.  

De actie, waaraan werd deelgenomen door Duitsers en Nederlanders, begon met een kleine manifestatie voor het huis van Bikker. Een tweetal antifascisten en een oud-verzetsstrijder gaven daar een mondelinge toelichting. De buurt werd met een pamflet ingelicht over het oorlogsverleden van hun dorpsgenoot. Na korte tijd zette de groep zich in beweging voor een demonstratie door het dorp. 

Nadat de demonstranten hun actie hadden beëindigd en weer arriveerden op het oorspronkelijke verzamelpunt, werden ze opgewacht door maar liefst 150 ME'ers. Na enkele provocaties van deze zijde, kon de groep demonstranten alsnog vertrekken. De aanwezigheid van de politiemacht was overbodig, maar in Duitsland zijn ze eraan gewend dat activiteiten, georganiseerd vanuit het radicale spectrum, van staatswege worden gecriminaliseerd.  

Hubertus Bikker is een van oorsprong Nederlandse oorlogsmisdadiger die de veelzeggende bijnaam 'Beul van Ommen' meekreeg. Als overtuigd nationaal-socialist sloot Bakker zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse SS en werd actief voor de Sicherheitsdienst. Bikker werkte zo mee aan de opsporing, vervolging en bestraffing van vele verzetsmensen en onderduikers. Hij werkte tevens in het strafkamp bij Ommen.  

Voor z'n collaboratie en nazi-daden werd Bikker na 1945 vervolgd. In 1949 luidde het vonnis de doodstraf voor een tweetal begane moorden en een onafzienbare lijst van geweldplegingen en mishandelingen. Later werd dit vonnis omgezet in levenslang, hetgeen hij uitzat in de Koepelgevangenis in Breda. Op kerstavond 1952 wist Bakker, samen met zes andere Nederlandse SS'ers, te ontsnappen.  

Hij vluchtte naar Duitsland waar hem zonder problemen politiek asiel werd verleend. Aanvankelijke pogingen van de Nederlandse regering om hem uitgeleverd te krijgen, liepen stuk op de weigering van de toenmalige bondsregering Adenauer om het zogenaamde Führer Erlass op te heffen. Deze wet bood eenieder die onder de vlag van het Derde Rijk had gevochten, bescherming in de vorm van een Duits staatsburgerschap. Sindsdien woont Bikker in het plaatsje Hagen, net over de Nederlandse grens.  

VGT DWARSBOOMT KEURMERK EERLIJKE KLEDING  

AMSTERDAM - De onderhandelingen tussen de FNV-Dienstenbond en de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) over de invoer van een keurmerk voor Eerlijke Kleding (zonder kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden) zijn op niets uitgelopen. De heer Fokke van de VGT blokkeert de invoering omdat naar zijn mening de controle niet uitvoerbaar is.  

De Alternatieve Konsumenten Bond, de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, de Vereniging van Huisvrouwen en de Stichting Natuur & Milieu bestrijden deze mening. Een groeiende groep van kritische consumenten staat negatief ten opzichte van kinderarbeid, onderbetaling, lange werktijden en ongezonde en onveilige arbeidsomstandigheden. Deze groep wil Eerlijke Kleding als zodanig kunnen herkennen.  

Bij andere productgroepen, zoals koffie, bleek de controle wel uitvoer­baar. De producenten beweerden in eerste instantie dat ook in die sectoren controle niet mogelijk was. De vier organisaties sporen de VGT aan om het voortouw te nemen in de verbetering van de sociale omstandigheden in de kledingproductie.    

HET LEGER VULT DE GATEN OP 

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie is van plan diensten en faciliteiten van de krijgsmacht tegen betaling te gaan verhuren aan derden. Gedacht wordt onder meer aan het gebruik van militaire vliegvelden en vliegtuigen. Ook wordt bekeken of de opleidingsinstituten en automatiseringsdiensten van Defensie voor het bedrijfsleven kunnen gaan werken. Zo wordt niet alleen de defensiekast gespekt, maar worden ook de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid van de reorganisatie bij de krijgsmacht verzacht.  

MILITAIRE SATELLIETEN  

DEN HAAG - Nederland wil samen met zes andere Europese landen vier  ultramoderne satellieten voor militaire communicatie in de ruimte brengen. Staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) trekt in totaal 400 miljoen gulden uit voor dit miljardenproject. Naar verwachting zullen de satellieten in het jaar 2001 of 2002 in een baan om de aarde worden gebracht.  

Behalve Nederland zullen naar alle waarschijnlijkheid België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Engeland en Spanje deelnemen aan het satellietprogramma "eumilsatcom". Het is onbekend of de satellieten ook voor spionage-doeleinden kunnen worden gebruikt.  

VREDEMUNT IN OMLOOP 

UTRECHT - De Beweging Weigering Defensiebelasting (BWD) heeft een nieuwe munt in omloop gebracht, de GoudGulden Vrede munt. De munt - ontworpen door Trix van Vugt en geslagen door de Nederlandse Munt te Utrecht - heeft als basis de GoudGulden, een oude zilveren munt, die fl. 1,40 waard was.  

De nieuwe munt toont op de keerzijde drie cirkels met de afmetingen van een gulden, een stuiver, een kwartje, en een dubbeltje, samen fl. 1,40. De cirkels worden verenigd doormiddel van het vredesteken tot fl. 1,40. Op de voorzijde van de GoudGulden Vrede munt staat het portret van koningin Beatrix. Met de opbrengst van de munt worden geweldloze interventiemethoden zoals het werk van het Balkan Peace Team gesteund.   

REGERING INDONESIË IN HET NAUW 

Terwijl de onlusten op Oost-Timor toenemen, krijgt de Indonesische regering ook vanuit eigen land steeds meer kritiek op haar politiek inzake Oost-Timor. Dit zei Jose Ramos Horta, de vertegenwoordiger van de Nationale Raad van het Maubere Verzet in het buitenland, op 8 november tijdens zijn bezoek aan Nederland. 

Het leven van Ramos Horta staat in het teken van het lobbywerk voor Oost-Timor. Hij had juist voor zijn bezoek aan Nederland een bezoek afgelegd aan Washington en Lissabon en zit op dit ogenblik alweer in Japan. Overal voert hij besprekingen met Azië-specialisten van de ministeries van Buitenlandse Zaken. Zo ook in Nederland, waar vlak voor zijn bezoek een bliksemregeling was getroffen met vier Oost-Timoresen die de Nederlandse ambassade in Jakarta waren binnengedrongen. Zij konden politiek asiel krijgen in Portugal (Portugal heeft geen ambassade in Indonesië, vanwege de slechte verhoudingen). Druk op de Nederlandse regering was niet nodig, ze ontdeden zich snel van dit uiterst lastige probleem.  

Ondanks zijn drukke bestaan bleek Ramos Horta niet te beroerd om ook wat tijd uit te trekken om met ons te spreken. Hij wees er op dat de Indonesische regering meer en meer met de kwestie Oost-Timor in haar maag zit en er sprake lijkt van een omslag. Inmiddels wordt toegegeven dat deze kwestie een nationaal probleem is geworden. Ook komt er steeds meer binnenlandse kritiek op het gevoerde beleid. De controle lijkt verloren: sinds eind september vinden er op Oost-Timor constant rellen plaats.  

Gareth Evans, de minister van Buitenlandse Zaken van Australië, heeft eindelijk, nadat solidariteitsgroepen dat jarenlang hebben geroepen, gezegd dat er minstens 20 duizend Indonesische soldaten op Oost-Timor gestationeerd zijn. En die troepen zijn er niet om het verzet te bestrijden, maar om het volk rustig te houden. Ze spioneren, controleren en arresteren om een machtsovername van het volk tegen te gaan, maar het lukt ze niet. Ook het Timorese verzet, het Fretilin, kan nog slechts de opstanden voorspellen, maar heeft ze niet meer in de hand. Het ondergrondse verzet in de steden is nog altijd  georganiseerd en zeer actief, maar ook zij kan de opstanden niet meer bijbenen.  

Indonesië zelf blijkbaar ook niet. Oost-Timor haalde weer de voorpagina's, overal ter wereld. Volgens Ramos Horta noemen zelfs adviseurs van Suharto de opstanden niet meer religieus of etnisch. Natuurlijk is het media-offensieven daar nog wel op gericht, maar intern lijkt de hoop al opgegeven. Transmigranten (bewoners uit andere delen van Indonesië die gedwongen naar Oost-Timor moeten verhuizen) vluchtten massaal terug naar Indonesië. Dit werd uiteraard zorgvuldig uit het nieuws gehouden.  

De Nationale Raad van het Maubere Verzet (CNRM) is op dit ogenblik druk aan het lobbyen voor een politieke oplossing voor Oost-Timor. Zij benadrukken dat er maar twee mensen op Oost-Timor zijn waar de bevolking naar luistert. Dit zijn de sinds november 1992 gevangen zittende Xanana Cusmao, nog steeds de leider van het Oost-Timorese verzet en spiritueel leider, en de progressieve katholieke bisschop Edo. Zonder die twee is er geen oplossing mogelijk en wordt er niet onderhandeld.  

Voor de onderhandelingen die nu gaande zijn tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Portugal en Indonesië, onder toezicht van Boutros Gali van de Verenigde Naties, vinden elke vrijdag in Washington voorbereidingen plaats. Op 16 januari volgend jaar zal in Londen de volgende onderhandelingsronde plaatsvinden. Ramos Horta ziet weinig heil in deze onderhandelingen en verwacht geen direct resultaat. Ook al is er gezegd dat er deze keer een constructieve uitkomst moet zijn. De besprekingen gaan slechts over de permanente aanwezigheid van de Verenigde Naties op Oost-Timor en de reductie van de Indonesische troepen. (Werkgroep Purnama)   

REISBUREAU INDONESIë BEKLAD 

AMSTERDAN - In de nacht van 11 op 12 november heeft de actiegroep 'Stop genocide in East Timor, viva Timor Leste' het kantoor van het reisbureau Garuda Indonesia aan de Amsterdamse Singel beklad met verf. Het gebouw werd voorzien van de leuzen "Remember twelve november" en "Remember Santa Cruz". De actie werd gevoerd ter herinnering aan de 263 slachtoffers en driehonderd vermisten van het Santa Cruz bloed­bad, dat vier jaar geleden plaats heeft gevonden op Oost-Timor.  

"We hebben ervoor gekozen om het kantoor van Garudo te bekladden omdat deze Indonesische luchtvaartmaatschappij nog steeds op Oost-Timor vliegt", zo stelt de actiegroep in een verklaring. "Voor veel mensen is het bloedbad van Santa Cruz hét symbool geworden van de Indonesische militaire bezetting van Oost-Timor, die op 7 december 1975 is begonnen. Maar de slachtoffers die bij Santa Cruz zijn gevallen, vormen slechts het trieste topje van de ijsberg van lijken die gedurende de bijna twintig jaar zijn gevallen. Zelfs uit Indonesische bevolkingsstatistieken is op te maken dat er in deze periode tweehonderdduizend mensen om het leven zijn gekomen. Aziatische mensenrechtenorganisaties beschouwen Oost-Timor daarom als één van de gevaarlijkste gebieden in Azië, naast onder meer Birma."  

Ondanks de internationale druk maakt Indonesië geen haast om de koloniale bezetting te beëindigen. Organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch/Asia zijn het afgelopen jaar tot de conclusie gekomen dat de situatie op het gebied van de mensenrechten opnieuw is verslechterd. De actiegroep 'Viva Timor Leste' roept de Nederlandse regering dan ook op om geen wapens meer te leveren aan Indonesië zolang de militaire bezetting van Oost-Timor voortduurt.  

"Bovendien moet het mensenrechtenbeleid een integraal onderdeel vormen van de betrekkingen met Indonesië. Op dit ogenblik wordt een veel te eenzijdige nadruk gelegd op de economische betrekkingen met Indonesië. Nederland maakt zich daarmee schuldig aan struisvogelpolitiek", zo besluiten de actievoerders.      

GRONINGSE STUDENTEN BEZETTEN BESTUURSGEBOUW 

GRONINGEN - Een groep van dertig personen, behorende tot de Groninger Studentenbond, heeft maandagmorgen 6 november het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bezet. De studenten protesteerden hiermee tegen de plannen van minister Ritzen om de universiteitsraden tot ondernemingsraden om te vormen en de studenten hun stemrecht en budgetrecht af te nemen. Met inzet van ME'ers, politie te paard en motoragenten werden de bezetters later die dag weer uit het gebouw verwijderd, er werden geen arrestaties verricht.  

De inspraak van studenten wordt op belangrijke punten beperkt tot instemming. Dit alles is nodig om de komende veranderingen die in het plan HOOP (Hoger Onderwijs en Onderzoeks Plan) zijn aangekondigd, gemakkelijker door de universitaire strot te kunnen duwen. Zonder lastige studenten gaat dat heel wat gemakkelijker.  

De Groninger Studentenbond is kwaad omdat het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit het wetsvoorstel om de bestuursstructuur te veranderen, wel ziet zitten. Zij zijn wel tevreden over hoe de universiteitsraad momenteel functioneert, maar willen desondanks verandering. De universitaire democratie wordt zo in de ogen van de studentenbond ingeperkt. Voortaan mogen studenten niet meer over de begroting en de inhoudelijke kant van de opleidingen meebeslissen.  

KRAKERS BEZORGEN STADSDEELRAAD BENAUWDE UURTJES  

AMSTERDAM - Na een bliksemaanval heeft een groep van dertig krakers de bovenste drie leegstaande verdiepingen van een kantoor in de Amsterdamse Watergraafsmeer bezet. In hetzelfde gebouw is het kantoor van het stadsdeel Watergraafsmeer gevestigd. De bezettingsactie werd uitgevoerd uit solidariteit met de bewoners van Villa Omval, die plaats moeten maken voor kantoorbouw.  

De drie gekraakte verdiepingen van het perceel aan de Helmholzstraat stonden drie jaar leeg. "Iedere dag kijken de medewerkers van het stadsdeel hiertegen aan", aldus de krakers. Toch vindt het stadsdeel het nodig om nog meer kantoren te bouwen in de Watergraafsmeer, terwijl de gigantisch hoge nieuwe Rembrandttoren nu helemaal leeg staat. Het stadsdeel heeft Villa Omval, 3 jaar terug gekraakt, in eigendom en wil het pand laten slopen waarna de grond met een flinke winst kan worden verkocht aan een projectontwikkelaar.  

De voorzitter van de deelraad reageerde onthutst, nadat hij bemerkt had dat er krakers boven zijn kantoor waren ingetrokken. "Ik zal nu scherpe veiligheidsmaatregelen moeten instellen voor het kantoor van de sociale dienst", liet hij de reporter van een lokale tv-zender weten. Hij doelde hiermee op de bereikbaarheid van de soos, via de achterzijde van de gekraakte ruimten. De krakers echter zijn helemaal niet geïnteresseerd in de soos. Met hun kraakactie denkt men te hebben aangetoond dat er geen dwingende behoefte aan nieuwe kantoorgebouwen bestaat, "niet op de Omval en nergens anders in de stad". Nieuwbouw levert volgens hen altijd leegstand op. "Is het niet in de nieuwbouw zelf, dan wel ergens anders in reeds bestaande kantoorpanden". 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995