Naar archief

UIT: NN #195 van 20 oktober 1995     

Beaujolais primeur in mineur  

Na een aarzelende start begint het er nu toch echt op te lijken dat de boycotcampagne van Franse wijnen haar vruchten afwerpt. Het jaar 1995 dreigt ondanks de goede vooruitzichten in commercieel opzicht een wrang oogstjaar te worden voor producenten van de Beaujolais Primeur. De wijn, hét symbool voor de Franse wijntraditie, ontpopt zich momenteel als het belangrijkste doelwit van actievoerders tegen de Franse kernproeven in de Stille Oceaan.  

De laatste tijd zijn de voorlopige resultaten van de boycot vrijwel dagelijks in het nieuws. Een kleine greep uit dit nieuwsaanbod:  

30 September - Naar aanleiding van de demonstratie tegen de kernproeven in Amsterdam, komt wijnimporteur A. Kleijne in het Journaal aan het woord. Hij stelt dat de verkoop van Franse wijnen met 10% is afgenomen, maar de grote klap moet volgens hem nog volgen. Volgens Kleijne zal dit jaar de Franse wijn in menig kerstpakket ontbreken.  

4 Oktober - Het restaurant van de Tweede Kamer besluit op verzoek van Van der Stoel (VVD) de Franse wijn te vervangen voor Australische wijn, meldt De Telegraaf

7 Oktober - Wijnimporteurs spreken in NOVA hun verontrusting uit over de boycotcampagne. Volgens hen, en zij kunnen het weten, zal er dit jaar voor maar liefst 40% minder aan Beaujolais Primeur worden ingekocht. De organisator van het jaarlijkse Beaujolais Primeur gala, dat gehouden wordt op 16 november, denkt dat het feest dit jaar waarschijnlijk niet door zal gaan. Immers, had zal een taaie klus worden om bekende persoonlijkheden te strikken. 

9 Oktober - Café- en restauranthouder A. Guichelaar uit Hengelo heeft een stichting opgericht, de Stichting Nationaal Horeca Protest. De stichting stelt zich ten doel alle 15.000 horecabedrijven in dit land aan te schrijven met de vraag om dit jaar geen Beaujolais Primeur te schenken. Het geld dat hiermee wordt gespaard, zou geschonken kunnen worden aan Greenpeace. Guichelaar heeft 21 november uitgeroepen tot actiedag van de horeca. De VVD reageert bij monde van Weisglas verontwaardigd over het feit dat er geen Franse wijnen meer worden geschonken in het restaurant van de Tweede Kamer. Ook Nieuwspoort denkt erover om geen Franse wijn meer te schenken.  

10 Oktober - In een uitzending van Ontbijt-tv is een item opgenomen over het initiatief van A. Guichelaar uit Hengelo. Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt Van Mierlo dat gemeenten geen Franse producten of bedrijven mogen boycotten. Dat zou in strijd zijn met het nationale belang. Desnoods zal de overheid optreden om de boycot van een gemeente ongedaan te maken, aldus Van Mierlo. De in Den Haag gevestigde Franse organisatie Sopexa, die in ons land de promotie verzorgt van alle Franse landbouwproducten, zegt nog heel weinig te merken van een consumentenboycot. 

11 Oktober - In een item op het Journaal wordt opnieuw melding gemaakt van de malaise rondom de Beaujolais. Wijnimporteurs hebben die dag een spoedoverleg gehouden om de problemen te bespreken. Een wijnimporteur zegt voor de camera te verwachten dat er dit jaar voor 60% minder Primeur verkocht zal worden. Volgens een medewerker van de Franse wijnbond loopt Nederland "ver voorop met de wijnboycot". Het restaurant van de Tweede Kamer wordt door het kabinet op de vingers getikt en moet weer Franse wijn gaan schenken. 

12 Oktober - In het tv-programma Kenmerk wordt gesuggereerd al zou er voor maar liefst 70% minder aan Beaujolais Primeur worden verkocht. 

16 Oktober - Op een symposium in Amsterdam over de olieboycot ten tijde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika, zegt Wallage van de PvdA het een goede zaak te vinden dat de Nederlandse bevolking de Franse wijnen boycot. "Na de Brent Spar en nu met de kernproeven is bewezen dat de bevolking met de boycot een machtig pressiemiddel in huis heeft", aldus Wallage. 

Procenten 

Tot zover een kleine bloemlezing uit het aanbod van nieuws over de boycot van Franse wijnen. Wat opvalt is het gesmijt met procenten. Het lijkt wel alsof er met de dag voor tien procent meer mensen deel zijn gaan nemen aan de boycot. Verder zijn alle items min of meer spontaan door de desbetreffende redacties aan bod gekomen, zonder dat er een actiegroep aan te pas hoefde te komen. Dat is mooi natuurlijk, want hoe meer er gezegd en geschreven wordt over het feit dat de boycot werkt en succesvol is, des te meer mensen er in gaan geloven en zich aan zullen sluiten bij het protest. 

Verder zou het ook niet gek zijn als nu ook de actiegroepen wat massaler in het geweer zouden komen, om de boycot publicitair wat extra cachet te geven. De afgelopen twee maanden zijn er weliswaar al veel los van elkaar staande straatacties gehouden tegen de Franse wijn, maar tot op heden zijn er nog geen gezamenlijke protesten georganiseerd. Je zou hierbij kunnen denken aan een landelijke actiedag tegen de Franse wijn. Op een zaterdag staan er op meer dan honderd plaatsen in dit land actievoerders bij de winkels waar Franse wijn wordt verkocht. De tv-beelden gaan de wereld over...  

Horeca-ondernemer A. Guichelaar coördineert vanuit z'n café 't Appeltje in Hengelo een initiatief, waarmee hij de horeca-ondernemers in dit land schriftelijk de suggestie aanreikt dit jaar geen Beaujolais Primeur in te kopen. Hij is nog druk doende om de 9.000 brieven te vouwen en te verzenden, sponsors hebben zich reeds aangediend. De reacties die hij krijgt zijn overwegend positief. Tot op heden kreeg hij slechts één kwade horeca-ondernemer aan de telefoon, die van mening was dat Guichelaar zich eerst maar eens druk moest gaan maken met de drugsoverlast in eigen land. Guichelaar heeft de horeca-ondernemers opgeroepen om de winst die men maakt op 21 november te schenken aan Greenpeace.  

Binnen het comité Stop Atoomproeven Mururoa, dat onlangs de demonstratie in Amsterdam tegen de kernproeven organiseerde, heerst de mening dat de Franse wijnboycot reeds goed genoeg loopt en dus niet van extra impulsen hoeft te worden voorzien. Men overweegt overigens wel om een initiatief te starten, waarbij het accent komt te liggen op de boycot van Franse producten in het algemeen.  

Tevens wordt er binnen het comité over gedacht om iets te ondernemen tegen de Heidemaatschappij, dat sysmologisch onderzoek verricht rond de kernproeven, en Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo. Hollandse Signaal is een dochter van het Franse bedrijf Thomson SA, dat elektronica levert voor de atoombommen. Hollandse Signaal is weer onderdeel van Philips NV. Concreet start het comité Stop Atoomproeven Mururoa binnenkort een briefkaarten-actie. Met de kaartenactie dient minister Van Mierlo onder druk te worden gezet om de Nederlandse ambassadeur uit Frankrijk terug te roepen en om de Franse regering voor het internationaal Gerechtshof te dagen. [Alex]

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995