Naar archief

UIT: Ravage #192 van 8 september 1995   

NIEUWS

'Douane' vraagt parlementariers hemd van het lijf 

DEN HAAG - Actievoerders van de organisatie Met Recht Anders hebben de kamerleden bij aanvang van het nieuwe parlementaire seizoen op 29 augustus direct aan het werk gezet. Voordat de volksvertegenwoordigers de Tweede Kamer in konden, moesten zij eerst door de douane van Met Recht Anders, waarna men vragen gesteld kreeg over de ongelijke behandeling van mensen met een handicap of ziekte.  

Deze actie van Met Recht Anders (MRA) was een vervolg op een eerdere actie in juni, bij het begin van het parlementaire reces. Toen reikten actievoerders van MRA aan kamerleden 'vakantielectuur' uit. Dit leesvoer bestond uit wets- en internationale verdragsteksten, handelend over de rechten van de mens, met name die van mensen met ziektes en handicaps.  

Met Recht Anders, een mensenrechtenorganisatie voor en van mensen met een handicap en/of ziekte, voert actie voor aanpassing van de Wet Gelij­ke Behandeling, de anti-discriminatiewet. Hierin wordt volgens MRA discriminatie van mensen met een ziekte of handicap strafbaar gesteld. Daar dergelijke discriminatie in Nederland niet strafbaar is, heeft MRA bij de VN om een veroordeling van ons land gevraagd. 

Enkele kamerleden deden tijdens de actie op 29 augustus toezeggingen dat "er inderdaad iets aan gedaan moet worden". Anderen, zoals bijvoorbeeld VVD'er Weisglas, stuurden beveiligingsbeambten op de actievoerders af. Deze legden delen van de actie op video vast, zodat ze politici op een later tijdstip met hun toezeggingen kunnen confronteren. [Jeroen Breekveldt]   

NEDERLANDSSE JOURNALISTEN VOOR MUMIA 

AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft zich aangesloten bij de actie van de Internationale Journalistenfederatie, die protesteert tegen het doodsvonnis van de schrijver Mumia Abu Jamal. De NVJ stuurde onlangs een brief naar de gouverneur van Pennsylvania om te pleiten voor heropening van de rechtszaak. (Bron: De Journalist)   

COVRA WIL HOOG RADIOACTIEF AFVAL OPSLAAN  

BORSSELE - De Zeeuwse afval-opslagorganisatie Covra heeft een vergunning aangevraagd om hoog radioactief afval op te slaan. Het ziet er naar uit dat deze vergunning ook verstrekt zal worden. 

De Centrale organisatie voor radioactief afval (Covra) heeft de komende jaren vele miljoenen guldens extra overheidssteun nodig. De organisatie, belast met de opslag van het Nederlands radioactief afval op een industrieterrein bij Borssele, heeft de afgelopen jaren forse verliezen geleden door het tegenvallende aanbod van laag- en midden radioactief afval.  

Sluiten die tent, zou je zeggen, maar de directie van Covra heeft andere plannen. Tot het eind van de eeuw is ongeveer dertig miljoen gulden extra nodig. Daarbij probeert Covra nieuwe geldbronnen aan te boren. Zo wil de organisatie versneld beginnen met de opslag van hoog radioactief afval, afkomstig uit de onderzoeksreactoren van Petten en Delft. Het afval zou vanaf 1998 in transportcontainers opgeslagen moeten worden in een hal, oorspronkelijk gebouwd voor de opslag van laag- en midden radioactief afval. De bunker moet nog worden gebouwd.  

De overheid verschafte Covra in 1989 alleen toestemming voor de opslag van hoog radioactief afval afkomstig uit de kerncentrales Borsele en Dodewaard, en laag en midden radioactief afval afkomstig uit ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen. Woordvoerder Louwerse van de actiegroep Stop Covra is bezorgd over de aanvraag voor een nieuwe vergunning. "Er gebeurt precies wat wij hebben voorzien. Als de Covra er eenmaal is, wil ze steeds meer soorten afval opslaan", aldus Louwerse. De Stichting Leefbaar Zeeland zal bezwaar aantekenen.      

INVAL DHKC-KANTOOR PARIJS 

PARIJS - Op de avond van 21 augustus werd het bureau van de vereniging 'Vrienden van de DHKC' in Parijs door speciale eenheden van de Franse politie overvallen. Daarbij werden de computer en het archief van het Turks Revolutionair Volksbevrijdings Front in beslag genomen. Tevens werd de voorzitter van de vereniging gearresteerd. Nog dezelfde avond viel de politie zijn familie lastig en doorzocht hun woning.   

PROTEST BIJ PAARDENRACE 

WAREGEM - Actievoerders van de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA hebben op 29 augustus de openingsdag van de paardenwedstrijd Waregem Koerse aangegrepen voor een protest tegen de, in hun ogen, te hoge springhindernissen op het parcours. Volgens GAIA zijn er gedurende de koers van vorig jaar vier paarden overleden als gevolg van ongevallen.  

Met zwarte kruizen in de grond gestoken, versierd met bloemen en rouwkransen, posteerde een zestiental actievoerders van GAIA zich aan het begin van de paardenrace bij de speciale ingang voor de sponsors. Ze hadden hun handen met bloed besprenkeld, hiermee aangevend dat de sponsors bloed aan hun handen hebben door de wedstrijd financieel te steunen.  

Tijdens de Waregem Koerse komen jaarlijks paarden om als gevolg van valpartijen over de hoge hindernissen. GAIA is niet voor afschaffing van de wedstrijd, maar voor het verwijderen van díe hindernissen die de ongevallen doen veroorzaken. Het was nu al het derde jaar dat GAIA van zich deed spreken. Als gevolg van eerdere protestactiviteiten is reeds een aantal hagen verlaagd en werd de hindernis over de Gazenbeek eenvoudiger te nemen voor de paarden. De organisator van de Waregem Koerse trok zowel letterlijk als figuurlijk z'n haren uit het hoofd, nadat hij alweer geconfronteerd werd met een actie van de dierenvrienden.  

EZLN-REFERENDUM  

MEXICO - Op zondag 27 augustus vond in Mexico het "Nationale referendum voor vrede en democratie" plaats dat door het EZLN was uitgeroepen. De organisatie die de uitvoering van het referendum in handen had, de Civiele Alliantie, heeft meegedeeld dat rond de 1.2 miljoen mensen deelgenomen hebben. Er waren problemen met de autoriteiten in verschillende deelstaten, waar militairen of regeringsagenten probeerden kiezers te intimideren. 

De kiezers moesten zes vragen beantwoorden over de toekomst van het land en de te volgen strijd door het EZLN. Volgens een telling van een deel van de biljetten, stemde 52.98% voor de optie dat het EZLN zich als een nieuwe politieke kracht op zou richten. 45% wil dat het EZLN samengaat met andere organisaties. Het voorstel van het EZLN voor land, recht, democratie, onderwijs en sociale ontwikkeling werd door 97.7% gesteund en de andere drie vragen/voorstellen werden door 92% gesteund (bron: La Jornada)   

FRANS CONSULAAT DOELWIT ACTIEGROEP 

AMSTERDAM - Maandagnacht hebben actievoerders het Franse consulaat, gelegen aan de Vijzelgracht in Amsterdam, onder handen genomen met verf, stenen en boterzuur. Dit uit protest tegen de Franse kernproeven op Mururoa. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie werd de voordeur van het consulaat besmeurd met oranje, roze en gele verf. Verder zijn er vijf ruiten ingegooid met klinkers.  

De persverklaring van de actiegroep 'De Rinkeldekinkels' luidt als volgt: "In de nacht van 4 op 5 september hebben wij het Franse consulaat op de Vijzelgracht in Amsterdam aangevallen met verf, stenen en boterzuur. Dit is gebeurd uit protest tegen de Franse kernproeven die binnenkort gehouden zullen gaan worden. Wij hebben deze vorm van protest gekozen als antwoord op de arrogantie van de Franse staat en als aanvulling op andere vormen van directe actie tegen de kernproeven."  

"We zien de Franse kernproeven als een ondersteuning van het (westerse) militaire apparaat dat kost wat kost gemoderniseerd moet worden om de machtspositie van Frankrijk (en de NAVO) te behouden. De kernproeven zijn een neokoloniale voortzetting van de terreur tegen mens en milieu in de Stille Zuidzee. Vanaf 1966 besloot de Franse staat hier haar nucleaire speeltuin te vestigen. Gevolg hiervan is o.a. een nucleaire tijdbom onder het atol Mururoa." 

"In de loop der tijd zijn tal van organisaties en individuen in verzet gekomen, wat een golf van repressie opleverde. Denk aan de mensen die in Polynesië vechten voor zelfbeschikkingsrecht en aan het opblazen van het Greenpeace-schip Rainbow Warrior in 1983 (de leider van het uitvoerende commando kreeg onlangs een hoge Franse onderscheiding). Onlangs knuppelde de Franse oproerpolitie er lustig op los tijdens vreedzame demonstraties in Parijs en Papeete (Polynesië)." 

"Ondertussen worden de acties wereldwijd militanter, en terecht. Alleen een handtekening zetten helpt niet. Massale directe acties tegen Franse economische en politieke belangen hebben meer effect, omdat die hun machtsbasis pogen aan te tasten. Ga zelf in de tegenaanval! Solidaire groeten aan iedereen die directe acties voert wereldwijd. Hobbyclub De Rinkeldekinkels (m/v)"   

EVRENSEL RICHT OOG OP DE WAARHEID 

Evrensel, dat Universeel betekent, is een nieuwe Turkstalige krant die sinds 7 juni dit jaar op de markt verschijnt. Evrensel wordt uitgebracht in o.a. Turkije, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Engeland en Zwitserland. De redactie beoogt het tegenovergestelde van de andere Turkstalige kranten die met hun berichtgeving nationalisme en chauvinisme aanwakkeren.  

Tegenwoordig brengen de mediamagnaten in Turkije zogenaamd 'progressieve, linkse, onafhankelijke' full-color en zwart-wit kranten op de markt, het liefst ook nog variërend in prijs en 'doelstelling'. De prijzen variëren van drie- tot dertigduizend Turkse lira. Tussen hen bestaat er geen strijd om nieuws, maar een strijd om meer advertenties binnen te halen.  

De dagbladjournalistiek in Turkije kent geen enkele behoefte om hetgeen zich in de wereld afspeelt, ook zo naar buiten te brengen. Het komt hen goed uit om dingen die zich afspelen anders te doen lijken. Als trouwe dienaren van de Turkse overheid berichten zij niet de waarheid, maar het tegenovergestelde. Over de situatie van de mensenrechten, geplunderde dorpen, onderdrukking van het Koerdische volk en verdwenen mensen wordt niet of nauwelijks geschreven.  

Evrensel is geboren uit een totaal andere behoefte. Uit de behoefte om de realiteit die zich in de wereld en in Turkije afspeelt ook daadwerkelijk naar waarheid te publiceren. Deze behoefte bestaat niet bij de mediabazen, maar bij degenen die tegenover hen staan; arbeiders, ambtenaren, vrouwen, jongeren, Koerden, kortom onderdrukte progressieven en democraten. Het gegeven dat zij een krant wilden waarin zij hun stem ook kunnen laten horen, heeft Evrensel op de markt gebracht.  

De redactie is zich ervan bewust dat de media georganiseerd terrein is van machthebbers. In Turkije mogen kranten geen artikelen publiceren die een negatief beeld scheppen van de overheid en regering (artikel 8 Turkse grondwet). Tientallen journalisten en schrijvers zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens hun artikelen. Opnieuw is nu de krant Yeni Politika verboden.  

Ook Evrensel is getroffen door deze verbodsregels. Binnen twee maanden heeft de krant zeven keer met een verschijningsverbod te maken gekregen. Vele verslaggevers zijn bedreigd door de politie wegens hun gepubliceerde artikelen. Columnist Nedim Köroglu  is bedreigd en ook het huis van columnist Ismet Aktas is geplunderd door de politie omdat beiden in Evrensel publiceren.  

De krant wordt in Turkije gedrukt aangaande het algemene nieuws, maar de Europese editie wordt in Duitsland gedrukt en bevat nieuws over en voor haar Europese lezers. Een ander groot verschil met andere Turkstalige kranten is, dat Evrensel zich niet alleen richt op berichten over mensen uit Turkije, maar ook een brug wil slaan tussen deze mensen en hun samenleving. Met haar berichtgeving streeft de redactie naar solidariteit en vriendschap tussen verschillende bevolkingsgroepen, zodoende alle vormen van racisme, nationalisme en reactionisme de kop in te drukken. Evrensel richt het oog op de waarheid. [Mehmet Ulger, redacteur van Evrensel]   

RELLEN AAN VOORAVOND IJZERBEDEVAART 

DIKSMUIDE - Zoals ieder jaar werd ook dit jaar weer de IJzerbedevaart gehouden in Diksmuide. De IJzerbedevaart is oorspronkelijk een herdenking waar de slachtoffers van Wereld Oorlog I worden herdacht. Sinds vele jaren echter wordt tijdens de IJzerbedevaart ook aandacht besteed aan de wil tot onafhankelijkheid van Vlaanderen. Dit evenement trekt jaarlijks vele duidenden bezoekers, helaas komen er ook elk jaar vele ongewenste bezoekers. Deze ongewensten zijn de rechts-extremisten die van de IJzerbedevaart een nationalistische bijeenkomst willen maken.  

Op zaterdag 26 augustus kwam het bruine schuim in groten getale af op de Kameratschaftsavond die altijd de avond voorafgaande aan de bijeenkomst wordt gehouden in Diksmuide. Circa vijfhonderd neonazi's stonden op het terras van het Hof van Vlaanderen, een nazi-café dat deze avond was afgehuurd voor een 'privaat-feest' van Voorpost. In het café werd onder meer nazi-lectuur verhandeld en er werden armbanden met hakenkruizen verkocht.  

De politie vond dat dit te ver ging en greep aan de vooravond in. Ongeveer dertig nazi's werden gearresteerd, onder wie VMO-leider Erikson. Later op de avond begon het meer en meer te rommelen binnen de groep neonazi's. Er werd een actieplan bedacht om het politiebureau aan te vallen om de gearresteerden vrij te krijgen. Er werd met stoelen en bierglazen gesmeten naar het bureau. De politie riep de hulp in van de ordetroepen van de Rijkswacht, die met twintig busjes op het strijdtoneel verschenen. Met inzet van waterwerpers werd de groep neonazi's hardhandig uit elkaar gedreven, waarna er zo'n 220 mensen werden opgepakt.  

Uit verhalen bleek dat het overgrote deel van de gearresteerde neonazi's afkomstig was uit Duitsland (144). Verder werden er 45 Fransen en 14 Nederlanders opgepakt. De lokale bevolking reageerde opgelucht na het optreden van de ordetroepen, men prees de aanpak van de Rijkswacht.  

De volgende dag vond de IJzerbedevaart plaats. Een scheuring tussen de gematigde nationalisten van het IJzerbedevaarts-comité en de radicale nationalisten van het IJzerbedevaarts-forum was duidelijk te zien. Het IJzerbedevaarts-forum eiste meer inspraak in de IJzerbedevaart. Het IJzerbedevaarts-forum bleef daarom demonstratief weg van de IJzerbedevaart. Ze sloot zich aan bij de rechtse partijen die aan de oever van de IJzer een alternatieve IJzerbedevaart hielden. Met boegeroep probeerde men de IJzerbedevaarts-bijeenkomst te verstoren.  

Dat extreem-rechts dit jaar niet zo massaal vertegenwoordigd was, bleek al uit het feit dat er maar een paar kraampjes stonden waar men nationaal-socialistische propaganda kon kopen, zo'n acht in totaal. Andere groepen die dit jaar op het terrein vertegenwoordigd waren met een stand: Were Di, Alarm (ex-VMO), Sint Maartenfonds, Pro Vita, Nationalistisch Verbond, De Krijger (een boekwinkel met uitsluitend literatuur over de Tweede Wereldoorlog en het nationaal-socialistisch verzet).  

In het Hof van Vlaanderen stonden ook nog kraampjes van het Vlaams Blok, Voorpost, Blood & Honour, CP'86/NVP, CD en het Duitse JN. Tevens stonden er nog personen die nazistische waren verkochten, zoals t-shirts en stickers. Onder de aanwezigen bevonden zich een vijftigtal neonazi's uit Nederland waaronder types als Jeroen Schreyenberg (ex-punker, nu CP'86), M. Rüter, Martijn Freling, Stewart Mourdant (CP'86) en Bas Rietveld (CD).   

VROUWENMEDICIJN GEMAAKT VAN PAARDE-URINE 

Het Canadese farmaceutische bedrijf Wyeth Ayerst sluit jaarlijks 75.000 drachtige merries op in speciale 'plasboerderijen' voor de produktie van het, voornamelijk als middel tegen overgangsklachten gebruikte medicijn Premarin. Dit concludeert de dierenrechtenorganisatie PeTA na uitgebreid onderzoek gedaan te hebben in Canada en North Dakota.  

Het bedrijf Wyeth Ayerst sluit de merries gedurende een periode van zes maanden op in de 'plasboerderijen'. De merries staan veelal aangebonden in nauwe betonnen stallen. De ruimte die beschikbaar is voor de paarden is zo beperkt dat de dieren amper kunnen liggen of zich uit kunnen strekken. De urine van de drachtige merries wordt opgevangen in zakken en/of catheters die om het achterlijf van de paarden gebonden zijn. De meeste veulens, ongewenste restproducten van de Premarin productie, worden na een kort verblijf bij hun moeder doorverkocht aan veemarkten en slachthuizen.  

De miljoenen vrouwen wereldwijd die op dit moment Premarin slikken zijn zich niet bewust van het feit dat het medicijn zowel dieren als hun eigen gezondheid schaadt, aldus PeTA. In Nederland wordt Premarin door zo'n twintigduizend vrouwen gebruikt. Onderzoek van Dr. Phillip Warner onder Amerikaanse psychologen die Premarin aan hun patiá‰ánten voorschrijven, heeft aangetoond dat 66% van de vrouwen die Premarin slikken klachten hebben in verband met de bijwerkingen van dit medicijn.  

De internationale dierenrechtenorganisatie PeTA is inmiddels een campagne begonnen tegen Premarin. Wereldwijd hebben artsen en gynaecologen zich aangesloten bij de campagne en weigeren nog langer Premarin voor te schrijven. Alternatieve middelen als synthetische oestrogenen (zoals Estradiol en Estron) zijn beschikbaar en bevatten geen paardenurine.  

Inmiddels is ook PeTA-Nederland van start gegaan met een uitgebreide Premarin-campagne, waarbij het publiek wordt opgeroepen om het Nederlandse kantoor van Wyeth Ayerst in Hoofddorp te bellen en te schrijven/faxen met het verzoek over te gaan tot de productie van synthetische oestrogeenvervangers. De tienduizend donateurs van PeTA hebben protestkaartjes ontvangen om op te sturen naar het bedrijf. Ook zal binnenkort een informatiepakket met een enquęte naar alle Nederlandse huisartsen en gynaecologen uitgaan.   

KRAKERS DIE VAN KAMPVUURTJES HOUDEN 

HAARLEM - Dinsdag 29 augustus om kwart voor tien 's avonds werd het gekraakte pand Koudenhorn 34 in Haarlem ontruimd. De politie was een beetje zenuwachtig geworden door de gebeurtenissen die op maandag hadden plaatsgevonden en had dit late tijdstip uitgekozen om met een peloton ME in "vredestenue" en honden te ontruimen. Op dat moment waren er drie mensen in het pand aanwezig. 

Op 19 juli jl. werd het pand Koudenhorn 34 in Haarlem gekraakt, waarna de eigenaar stichting Muwin III een kort geding startte om op grond van een bouwvergunning voor kantoren en een luxe appartement ontruiming te eisen. De rechter ging volledig in op het verhaal van de eigenaar en diens advocaat. Vraagt de rechter aan meneer de eigenaar: "Maar gaat U dan deze keer wel echt verbouwen?". Antwoordt de eigenaar: "(lange stilte)... eh, ehhm, (blik opzij naar advocaat), eh ja natuurlijk". De rechter weer: "Ja natuurlijk, want als U dat niet doet dan ziet de hele stad het".  

Hiermee was het lot van ons pandje bezegeld. Erg verbaasd waren we dan ook niet toen het ontruimingsvonnis in de bus viel met de mededeling dat we vier dagen de tijd hadden om weg te zijn. De vraag van de rechter had betrekking op een scčne in dezelfde rechtszaal, met dezelfde acteurs maar dan ruim een jaar eerder (april '94 ). Ook toen stonden een groepje krakers en Muwin III tegenover elkaar in een kort geding met als inzet de ontruiming van Koudenhorn 34. Alleen destijds voerde de eigenaar geen bouwvergunning aan als argument maar ging het om onderhoudswerkzaamheden waar geen vergunning voor nodig was (althans volgens de eigenaar, volgens ons wel). Opvallend hierbij is dat de bewijsstukken die de eigenaar beide keren overlegde ( contract met aannemer, begroting, kredietbrief) hetzelfde waren, alleen de data waren verschillend. Ook toen besloot de rechter tot ontruiming en een kraakverbod van een jaar. 

De eigenaar timmerde het pand vervolgens dicht en er gebeurde verder niets mee. Voor ons was dit een reden om juli '94 een actiekraak uit te voeren. Dit werd de eigenaar toch echt te gortig en hij stuurde totaal overbodig (krachtens het kraakverbod was de politie toch wel tot ontruiming overgegaan) een knokploeg op ons af. Vervolgens werd in twee dagen tijd het pand leeg gesloopt en bleef het weer leegstaan totdat we het op 19 juli dit jaar weer kraakten.  

Maandag 28 augustus werd de ontruiming verwacht. De agent van Bijzondere Wetten (die gaan hier in Haarlem over kraakzaken) die de vrijdag ervoor langs kwam om meer over onze plannen op de dag van ontruiming te weten te komen, liet het ontruimingstijdstip in het vage. Buiten het feit dat we ons huis uitgeschopt werden, waren bovenstaande voorgeschiedenis en de plannen van de eigenaar reden genoeg de ontruiming ditmaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan.  

Zodoende verzamelden zich maandag in alle vroegte zo'n twintig krakertjes op het Koudenhorn. Toen de politie om negen uur nog niet gearriveerd was besloten we zelf in actie te komen en staken een stapel hout op straat in de fik. We verwachtten dat de smeris dit niet zo leuk zo vinden, ook omdat hun hoofdbureau twintig meter verderop staat. Na een kwartiertje kwamen er een paar politiebusjes aangescheurd. Helaas waren we niet met zoveel mensen dat we ons vuurtje konden beschermen, zodat de brandweer 't kon blussen. Nadat de troep was opgeruimd verdween de politie weer, maar niet nadat meneer Silvis van Bijzonder Wetten ons intimiderend had toegesproken ("Als jullie zo doorgaan wordt 't heftig").  

's Middags om 13 uur ging er weer een stapel hout in vlammen op. Ditmaal kwamen er een paar agentjes uit het bureau gewandeld die ons vaderlijk toespraken. "Waar zijn jullie nou mee bezig jongens, zo gaan we in Haarlem toch niet met elkaar om?". Aan het eind van de middag werd voor de derde keer een vuurtje gestookt, nu echter met zo weinig mensen dat de politie kans zag een van ons te arresteren. De politie maakte echter geen aanstalten het pand te ontruimen. Daar hebben ze mee gewacht tot dinsdagavond.  

De eigenaar heeft na de ontruiming het pand opnieuw dichtgetimmerd, en het is nu afwachten of hij (hij is Dhr. H.F.M van der Heyden een vette miljonair wonende te Bentveld en voorzitter van Muwin III en nog een zevental stichtingen en BV's) daadwerkelijk aan de slag gaat. Zo ja, dan is er geen enkele reden tot tevredenheid want luxe appartementen en kantoren hebben we al genoeg in Haarlem en de 14.000 woningzoekenden waarvan het grootste deel van een minimum inkomen moet rondkomen schieten en niets mee op. Zo niet dan krijgt dit verhaal nog een vervolg. (Een Haarlemse kraker)   

KRAKEND KORT  

ROTTERDAM - Op vrijdag 25 augustus is bij de start van de Spasstage in Rotterdam een enorm groot kantoorpand gekraakt aan de Westerstraat. Het pand stond al twee en half jaar leeg. De bewaking van het gebouw kwam pas achter de actie toen alle deuren alweer goed dicht zaten. Aan de actie deden zo'n 50 mensen mee. Voorlopig ziet de toekomst er rooskleurig uit, want de eigenaar is niet te traceren.  

Het pand was van een failliete Deense beleggingsmaatschappij en is nu in handen van een aantal Deense banken. Iedereen is van harte uitgenodigd om het gebouw te komen bekijken. De rest van de 'Duizend bommen en granaten'-week hebben er in het pand diverse bandjes opgetreden. De sfeer was leuk en gezellig. In totaal hebben een paar honderd mensen Rotterdam bezocht, maar de opkomst en het aantal acties vielen toch een beetje tegen. In de loop van de week zijn drie anti-McDonalds-acties gevoerd. Vanuit het publiek kwamen veel enthousiaste reacties.  

Op donderdag is een actie gevoerd waarbij de Penthouses en de Playboys in een aantal winkels uit de rekken werden gehaald en tussen de vleeswaren werden gegooid. Hierbij zijn zo'n vijftien lui opgepakt, waarvan twee uit het politiebureau Kralingen wisten te ontsnappen. De rest werd korte tijd later vrijgelaten.  

BREDA - In de nacht van 27 op 28 augustus is een pand in de Schoolstraat gekraakt. Van binnen bleek het pand zo verrot dat besloten is het weer te verlaten, waarna er vijf slooppanden in de Molenstraat en aan het Kloosterplein werden gekraakt in de nacht van 31 augustus op 1 september. Dit is al zo ongeveer de achtste keer dat de panden gekraakt worden. De politie vindt het wel best. De eigenaar heeft nog niets van zich laten horen, maar beweert al twee jaar lang "de volgende dag met slopen te gaan beginnen". De mosselboer buurman, die bij vorige kraakacties al met stenen gooide en iemand een kaakbreuk sloeg, blijft zich nu voorlopig ook koest houden.  

GOUDA - Op 27 augustus is een leegstaand schoolgebouw op Lethmaetstraat 47 gekraakt. Na lang zeuren accepteerde de politie de kraak en verdween weer. Ze hadden ondertussen wel hun broek opengescheurd aan de punten van het stalen hek waar ze overheen moesten klimmen. Helaas is het pand alweer na een kleine week ontruimd door de politie op grond van artikel 429 (jaar leegstandsbescherming).  

AMSTERDAM - Zondag 27 augustus zijn Prins Hendrikkade 2 en 3 (centrum) gekraakt na zeven jaar leegstand!. De slooppanden werden vier jaar geleden al eens eerder gekraakt en ontruimd omdat van de kraakset (tafel, stoel, bed) de matras dunner dan 10 cm was. Op dezelfde dag werden er twee begane grondetages gelegen aan de eerste Weteringdwarsstraat 54 en 54a (centrum) gekraakt. Deze stonden twee jaar leeg. De woningen zijn illegaal samengevoegd en de eigenaar wil er op illegale manier een kantoor van maken. Dat gaat dus niet door. Woensdag 30 augustus is in de Kinkerstraat (west) nog een eenkamerwoninkje gekraakt. Op zondag 3 september zijn ook nog de bovenverdiepingen van Nieuwezijds Voorburgwal 171 (centrum), Bellamystraat 23, 25 en 27 (west) en 2 etages op Czaar Peterstraat 167 (oost) gekraakt. 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995