Naar archief

UIT: NN #191 van 25 augustus 1995    

Vrouwen richten spiegel naar Peking 

Van 2 tot en met 16 september vindt het Spiegelcongres 'Van Peking naar Amsterdam' plaats in het Vrouwenhuis te Amsterdam. De organisatie beoogt hiermee een breed merendeels gemengd publiek de gelegenheid te bieden zich te informeren over onderwerpen, die ook tijdens de VN-Vrouwenconferentie in Peking aan bod zullen komen. Een gesprek met Lilibeth en Liesbeth van de coördinatiegroep van dit Spiegelcongres. 

"Als je de geruchten moet geloven gaat iedereen naar Peking. De reali­eit voor ons is dat 95% van de vrouwen die zich met emancipatie bezig houden in Nederland blijft". Aan het woord is Lilibeth Ket van het Vrouwenhuis in Amsterdam. "Peking is een internationale gebeurtenis. De bedoeling is dat er een resolutie 'Platform for Action' wordt aangenomen. In Nederland moet uiteindelijk de uitwerking ervan plaats vinden. Vandaar dat wij hier blijven en de VN-Wereldvrouwenconferentie in Peking (4 tot 15 sept.) en het NGO-forum in Huairou (30 tot 8 sept.) vanuit het Vrouwenhuis op de voet volgen".  

Lilibeth Ket (44) is sinds 1989 algemeen coördinator van Stichting Vrouwenhuis. Liesbeth Mostert (38) heeft de zakelijke leiding in handen. Beiden zijn al langer in het Vrouwenhuis Amsterdam actief. In het Spiegelcongres, dat van 2 tot 16 september plaats zal vinden in Vrouwenhuis aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam, zien zij een koppeling met Peking. De projectgroep die dit Spiegelcongres organiseert, wordt naast Lilibeth Ket en Liesbeth Mostert gevormd door Saskia van der Heijden en Wil Merkies.  

Liesbeth: "Ons maandelijkse politiek café wordt met dit congres bij wijze van spreken veertien dagen lang uitvergroot. Met debatten, ontmoetingen, workshops, cultuur en ontspanning. Wij creëren een kader. Voor de invulling van het programma maken wij gebruik van de deskundigheid die in de bestaande netwerken aanwezig is en vragen vrouwen over de laatste stand van zaken de vertellen. Zo iets groots organiseren kan alleen maar door goede samenwerking."  

Lilibeth en Liesbeth vinden het beiden belangrijk om de ontwikkelingen in Peking te volgen zodat wij hier kunnen bekijken hoe we gestalte kunnen geven aan de besproken items. Lilibeth: "We hopen dat de VN-conferentie in Nederland op deze manier grotere bekendheid krijgt. De discussies die we in Amsterdam zullen voeren vallen voor een deel binnen de Nederlandse actualiteit. Het lesbisch debat en de discussies rond hulpverlening, armoede, geweld en racisme, sluiten weer aan op wat gelijktijdig internationaal in Peking gebeurt. Zeker vijf vrouwen, die met hun organisaties in het Vrouwenhuis een kantoor hebben, reizen af naar China. Met hen willen we via internet dagelijks contact onderhouden en informatie uitwisselen. Op deze manier halen we Peking naar Amsterdam."  

Wil de projectgroep, die het Spiegelcongres organiseert, de ingeslapen vrouwenbeweging een nieuwe impuls geven? Liesbeth hoeft niet lang na te denken over het antwoord. "Wij voelen ons natuurlijk mede verantwoordelijk voor wat er in de vrouwenbeweging gebeurt, maar wij beschouwen onszelf als één van de vele motoren achter de beweging. We werken binnen de doelstelling van de Stichting Vrouwenhuis. Dat wil zeggen: onderdak verlenen aan allerlei vrouweninitiatieven en dat wat er gebeurt meer zichtbaar maken voor derden. We werken in eerste instantie voor Amsterdam en omgeving, maar hebben soms een landelijke uitstraling, zoals in het geval van het Spiegelcongres."  

Liesbeth vindt overigens niet dat de vrouwenbeweging is ingeslapen. "Steeds weer wordt de vergelijking met de jaren zeventig gemaakt. Wat er toen gebeurde was fantastisch, maar dat betekent niet dat wat nu speelt nog steeds kan worden beschouwd als een soort afgeleide van die tijd. Als je nu ziet hoe er wordt gewerkt, dan zijn we in veel opzichten verder. Er zijn meer vrouwen uit alle lagen van de bevolking bij vrouwenemancipatie betrokken. De hoeveelheid onderwerpen en de deskundigheid daarover zijn sterk toegenomen. Veel meer vrouwen hebben nu een betaalde baan en integratie in allerlei bedrijven en bij de overheid is in volle gang."  

Lilibeth en Liesbeth zijn al bezig met het uitwerken van ideeën over de manier hoe 'Peking' in het Vrouwenhuis een vervolg kan krijgen. De internationale vrouwendag op 8 maart zou een moment kunnen zijn om de conferentie in Peking te evalueren. Een ander idee is om volgend jaar na de zomer het feministisch jaar te starten met een activiteitenweek in samenwerking met zoveel mogelijk organisaties, zodat de brede vrouwenbeweging in Amsterdam zichtbaarder wordt. Maar nu eerste naar het Spiegelcongres in september.  

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995