Naar archief

UIT: NN #191 van 25 augustus 1995

Wir haben es gesagt; oi, oi, oi!

In december verschenen de eerste rondbrieven van de Chaosdagen '95 in Hannover. Ook in de maanden er na komt er zo af en toe een berichtje door. Het doel zou de grootste massa-arrestatie na de Tweede Wereldoorlog zijn om zo te worden opgenomen in het Guiness Book of Records. De stad moest op de kop. Zo werd een mythe gemaakt, die nog uitkwam ook. 3500 agenten bleken niet in staat 2500 idioten onder controle te krijgen. Een ooggetuigenverslag uit de stad waar men in het jaar 2000 een wereldexpo wil houden. De leus van de Chaosdagen '95: Wir haben es gesagt; oi, oi oi!

Na 7 uur liften eindelijk aangekomen in Hannover. De stad is me volkomen onbekend, maar gelukkig zie ik meteen al een horde punks uit de metro komen. Even vragen waar ik kan slapen: in het park! Nou ja. Een colonne politiebusjes komt aangereden met loeiende sirenes. Het is zaterdag en de twee voorgaande nachten waren er behoorlijke rellen geweest. Dus volg ik de politiewagens. Nog meer punks die bier drinken. Gevraagd waar het dichtst bijzijnde kraakpand is. Dat is de Sprengel, een voormalige chocoladefabriek. Een gedeelte is door de jaren heen gesloopt en een gedeelte gelegaliseerd. Rondom het gebouw staan woonwagens en dergelijke.

Op weg naar de Sprengel wordt de spanning steeds groter. In de buurt liggen de straten vol stenen en scherven. Om de hoek staat de smeris met onder andere drie waterwerpers en pantservoertuigen paraat. Voor het kraakpand speelt een bandje de beste nummers van de Angelic Upstarts en Sham 69 boven op een kar met trekker. Op de straat en het terrein rond het pand staan, zitten en liggen honderden punks te drinken. Het is een reuze gezellig feest. Lekker in de zon vertelt een oude bekende me de stand van zaken. Tot nu toe zo'n 700 arrestaties. Iedereen is zo zat omdat de Penny Markt (zoiets als Dirk van de Broek of De Boer) de afgelopen nacht geplunderd is. Nadat de drank en de tabak op was, haalde de buurt de rest uit de winkel. Ik heb dus het volksfeest gemist.

Een rondleiding op het Sprengelgelände volgt. Het terrein is afgesloten met barricades. Op straat liggen de opgebrande resten nog van de vorige nacht. Op de fiets naar het Fährmansfest. Een tweedaags gebeuren in een park, umsonst und drausen. Het feest blijkt inmiddels te zijn afgelast nadat een biertent bestormd is. In het park zitten zo'n 1500 punks en nog wat andere mensen. Zoveel hanenkammen heb ik alleen nog maar op een punkfestival in Londen gezien. Donkere rookwolken van brandend rubber trekken over het park: er staat een auto in de fik.

We besluiten snel onze fietsen die er vlak bij staan te halen voordat die in de barricaden verwerkt worden. Dat wordt een eind omlopen want de hoofdingang is door de politie afgesloten. Flessen en stenen worden verzameld, de capuchons en bivakmutsen gaan over hoofden. "La lu la lu" klinkt het overal. Net op tijd kunnen we op onze fietsen ontsnappen, want het park wordt afgegrendeld. De hele Nordstadt, de wijk waar de Sprengel ligt, is over een lengte van twee kilometer afgesloten. Niemand mag de wijk meer in, inclusief bewoners. In en om het park wordt inmiddels flink gereld. Het is al donker geworden.

Nazi's

In de Sprengel doen de wildste geruchten de ronde. De mobiele volkskeu­ken zou ook het park niet meer uit kunnen. Er zou een kraakpand in de buurt ontruimd zijn. In de binnenstad zouden punks en nazi's (samen met hooligans) elkaar voor de bek slaan. Nazi's zouden met vijftien auto's uit het oosten zijn gekomen. Er zou zich politie op het terrein bevinden. Inmiddels een paar uur later staat de hele straat vol met vijftienhonderd chaoten. Aan het begin van de straat branden de barricades van auto's, plastic vuilcontainers en wat niet al. Daar staan de stenen- en flessengooiers. Zo'n honderd meter verderop staat de rest biertjes te drinken en te vertellen over wat er allemaal in het park gebeurd is.

Over de barricaden voor de Sprengel worden stenen de straat op gegooid die straks weer richting politie kunnen gaan. De waterwerper verlicht de straat met schijnwerpers die op het dak zitten, water wordt gespoten, een pantservoertuig rijdt in de barricade. We gaan een biertje drinken bij de kiosk. Zo'n tien politiebusjes komen voorbijgereden over de boulevard. Ze keren op het kruispunt en komen nog een keer langs. Dit gaat de vijftig mensen, waarvan de helft buurtbewoner, die op straat zitten te ver.

Van twee kanten wordt de colonne onder vuur genomen. Kapotte ruiten en deuken. Ik moet dekking zoeken omdat veel lui de stenen over de busjes heen gooien naar de andere kant van de straat wat weer kapotte etalageruiten oplevert. Wat gebeurt hier allemaal vraag ik me af, wat doe ik hier? Humor. De straat voor de Sprengel is al schoongeveegd door de politie maar her en der brandt er van alles, overal staan groepen mensen die door de politie uit elkaar gespoten en geslagen worden. Lichtkogels worden op de smeris afgeschoten, arrestaties, chaos.

Toekijkende buurtbewoners zijn verbolgen over het politie-optreden, de punkers wilden immers alleen maar een feestje vieren. Iedereen lacht de politie hartelijk uit als door de megafoon het bericht komt dat we ons in een illegale samenscholing bevinden. De rellen gaan door tot een uur of vijf in de nacht. Veel straten zijn inmiddels afgezet zodat ik niet meer bij m'n fiets kan komen. Bewoners laten hun Ausweis zien om de politie te overtuigen dat ze om de hoek wonen. Ze mogen er niet door. Welgeteld zie ik zo'n driehonderd politievoertuigen in de wijk staan uit heel Duitsland. Ongelofelijk, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.

Raar idee

Anderhalve week later ben ik weer in Hannover en tref mensen van de Sprengel. Ze zijn het chaosweekend de stad uitgevlucht of hebben hun buik vol van de chaosdagen. De analyse luidt dat de politie er perfect in geslaagd is de rellen rond het gekraakte pand te laten plaatsvinden in plaats van in de binnenstad. Daar bevinden zich de rijken, dure winkels, banken en zo. De Sprengel hangt nu een ontruimingsdreiging boven het hoofd. De rellen, die door de politie geprovoceerd zijn, worden nu als argument gebruikt.

Zelf vind ik het idee van de rel zonder duidelijke aanleiding ook maar een raar idee. Maar toch is het een kick als je ziet dat een waterwerper zich moet terugtrekken omdat ie van alle kanten bekogeld wordt. Het afgelopen weekend waren er opnieuw chaosdagen. Dit keer in Oldenburg. Daar is onder begeleiding van de smeris door duizend punks een leuk feestje gevierd met slechts 150 arrestaties. Ik had geen zin om er naar toe te gaan, hoewel ik in de buurt was.

Kees Herri

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995