Naar archief

UIT NN #190 van 28 juli 1995  
 

NIEUWE WETTEN DIERGEBRUIK 

Staatssecretaris Erica Terpstra diende afgelopen maand een wetsvoorstel in en wel voor een verbod op dierproeven voor cosmetica. Dit verbod zal ingaan in 1998. Wat slechts met kleine lettertjes vermeld werd, is het feit dat in Nederland al sinds 1993 geen dierproeven voor cosmetica meer uitgevoerd worden. Zoals altijd loopt de politiek weer achter de feiten aan. 

"De beschaving van een volk kan men afmeten aan de wijze waarop het met zijn dieren omgaat". (Ghandi) 

Volgens het wetsvoorstel blijven alleen dierproeven voor medische toepassingen en toxicologisch onderzoek gedeeltelijk toegestaan. Dat zou betekenen dat 71 procent van de dierproeven, waarvoor geen wettelijke bepaling geldt, zou moeten worden afgeschaft. Jaarlijks 532.500 niet wettelijk verplichte proeven zouden dan gestaakt moeten worden!  

Helaas, was het maar zo. De overheid geeft nog steeds jaarlijks miljoenen uit aan wrede én onnodige dierproeven, die slechts bewijzen dat dieren anders in elkaar zitten dan mensen. Het feit dat dieren desondanks zowel lichamelijk als geestelijk onder deze proeven lijden, wordt gemakshalve maar even vergeten.  

In tegenstelling tot wat sommige wetenschappers beweren, leveren dierproeven geen bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker. Integendeel, het klinische bewijs (dat d.m.v. onderzoek op mensen in het ziekenhuis is verkregen) dat teer kanker veroorzaakt werd al in de vorige eeuw gegeven. Dit gegeven lag desondanks 150 jaar (!) in een stoffige la om de simpele reden, dat onderzoekers dieren niet ziek konden maken door ze met teer in te smeren.  

Was een eenvoudig middel als paracetamol eerst op katten getest, dan hadden we dit nu niet gehad. Voor katten is deze stof namelijk zwaar giftig. Omgekeerd is algemeen bekend welke schade "geneesmiddelen" als DES, Softenon, of Glifanan bij mensen veroorzaakt hebben, nadat deze middelen op zwangere dieren waren getest en veilig bevonden. 

Topje van ijsberg 

Overigens is dit slechts het topje van de ijsberg. Farmceutische bedrijven tellen zonder moeite grote bedragen neer aan schadevergoeding, als blijkt dat het geteste middel bij mensen schadelijke werkingen blijkt te hebben. Negatieve publiciteit kost meer. Terwijl de menselijke slachtoffers stil worden gehouden met grote sommen geld maakt de farmaceutische industrie weer enkele duizenden dierlijke slachtoffers in hun laboratoria om uit te zoeken waar het nou fout ging.  

En dat zonder een stap verder te komen, maar wel met miljoenen overheidssubsidie. Wetenschappers spelen namelijk handig in op de zorgen en angsten van de maatschappij en dus van de politicus die wil scoren (en welke politicus wil dat niet?). Om deze reden worden in Nederland duizenden dieren alcohol- en drugsverslaafd gemaakt, in de hoop dat er een middel gevonden wordt om verslaafden te genezen.  

Gemakshalve wordt maar vergeten dat de meeste mensen alcohol- of drugsverslaafd worden door psychische problemen. Veel verslaafden zouden beter geholpen zijn met alleen maar meer tijd en aandacht voor hun problemen, in plaats van met een pilletje waar ze dan weer van afhankelijk worden. Van de ene verslaving naar de andere. Intussen worden er weer zoveel dieren gemarteld in de laboratoria.

Verreweg de meeste mensen vinden dierproeven voor kankeronderzoek acceptabel of zelfs hard nodig. Het is inmiddels al tientallen jaren bekend dat kanker veroorzaakt wordt door ongezonde voeding, teveel in de zon liggen, een langdurig verblijf in een ongezond milieu en het contact met schadelijke stoffen, zoals bv. asbest. Allemaal factoren die we voor het grootste gedeelte zelf in de hand hebben.  

Maar in plaats van gezond te eten, niet te drinken of te roken, minder auto te rijden en geen twee weken aan de Costa del Sol op het strand te liggen bakken, leven de meeste mensen vrij en blij verder, in de hoop dat er, mochten ze ooit kanker krijgen, een geneesmiddel op de markt is. En ja, als daar duizenden dieren voor moeten lijden dan moet dat maar.  

Behalve proeven voor medicijnen, defensie, voedingsadditieven, speelgoed, plantenziekten en verslavingen, worden er ook proeven gedaan voor psychologie. Er is inmiddels ontdekt dat chimpansees door middel van gebarentaal kunnen communiceren. De eerste volledige zin die een chimpansee uit zichzelf maakte was: "Waarom houden jullie me gevangen, laat me vrij!". Triest genoeg zit deze chimpansee ook nog steeds in een kooi.   

Transporttijden 

Vorige maand werden de nieuwe richtlijnen voor transporttijden voor vee bekendgemaakt. De Engelse ex-minister Waldegrave, die zelf koeien fokt om naar het vaste land te laten transporteren, sprak van een "historische eerste stap" en ook ons aller minister Van Aartsen was erg tevreden met wat hij had bereikt. Niks dus. 

'In principe' mogen dieren niet langer dan 8 uur vervoerd worden. Als de veewagens echter aan een aantal eisen voldoen, kan deze tijd verlengd worden tot 18 uur voor jonge dieren (waarin ze wel een héél uur rust moeten krijgen!) tot maar liefst 28 uur voor volwassen dieren! In die tijd kan een veewagen vol met varkens die uit Nederland vertrekt makkelijk Italië bereiken, zodat Van Aartsen geen dag langer op z'n parmaham hoeft te wachten. Voor elk wat wils lijkt het, behalve voor het dier.  

Dierenactivisten in Engeland hadden ondanks alles toch nog even reden om te juichen. Het bedrijf Phoenix Aviation, dat onder andere verantwoordelijk was voor het transport van 300 kalfjes per dag naar Schiphol, is failliet verklaard! Ongetwijfeld hebben, naast allerlei andere problemen, de kosten van het inzetten van politie en proceskosten tegen activisten, meer dan 500.000 pond, daaraan bijgedragen.  

Bronnen: PeTA, NBBV, het boek "Slaughter of the Innocent" door H. Ruesch

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995