Naar archief

UIT NN #190 van 28 juli 1995

Colofon - WANTED: OPLAND

Actieblad NN - Nomen Nescio - is een onafhankelijk politiek blad dat tweewekelijks verschijnt. Het blad richt zich op progressieve mensen en groepen, met name niet partijgebonden actie- en pressiegroepen. Informatie die relevant is voor deze groepen, komt weinig aan bod in de reguliere media. Het gaat hierbij om informatie en discussie op het gebied van een velerlei aan maatschappelijke thema's. Verder in NN een gevarieerde agenda, culturele activiteiten, jouw mening...

...cartoonist Opland heeft een opdracht aanvaard om op de luchthaven Schiphol een bewegwijzering aan te brengen in de parkeergarages. Voor de mensen onder u die Opland niet kennen: hij maakt onder meer vrijwel dagelijks politieke spotprenten voor de Volkskrant en kreeg begin jaren tachtig landelijke bekendheid vanwege zijn grafische creatie op de poster 'Stop de kruisraket'. Dit soort werkzaamheden sluit natuurlijk niet uit dat Opland zijn kunsten ten dienste stelt van het grootkapitaal van onze eerste en enige mainport. Ik bedoel maar: werken voor de Volkskrant maakt je per definitie een kleinburgelijke cynische oetlul die eenvoudig zwicht voor de goed gevulde portemonnee.

Maar is het niet diezelfde Opland die in opdracht van Milieudefensie nog geen jaar geleden een poster maakte tegen de uitbreiding van diezelfde luchthaven? Het is natuurlijk een zet van wereldformaat, dat de directie van Schiphol Opland heeft weten te strikken. Milieudefensie kan haar Opland-propagandamateriaal tegen de vijfde baan nu wel dumpen. Maar Opland valt hierdoor wel erg door de mand, verraad noemde links dit soort fratsen nog niet zo lang geleden.

Naar verluidt heeft nu ook de cartoonist van NN een dergelijke opdracht gekregen van de directie van de Betuwelijn. Bewegwijzering voor de treinen, of zoiets. Wij hebben inmiddels maatregelen genomen. Onze cartoonist mag hier pas weer lijnen op het papier zetten, als wordt afgezien van het verderfelijke aanbod. Zo wassen we dit varkentje wel even, kunnen ze bij de Volkskrant wat van leren. En Opland bestaat niet meer. Oprotten.

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995