Naar archief

UIT: NN #187 van 16 juni 1995

Fascho's laten zich weer pakken

Rotterdam, 6 juni. De Fundamentalistische Arbeiders Partij, de legale arm van het Actiefront Nationale Socialisten, wilde in de havenstad een demonstratie houden. De neonazi's kwamen in actie om hun partij te presenteren en om te protesteren tegen de recente huiszoeking bij Martijn Freling in opdracht van de Duitse justitie. Burgemeester Peper verbood het protest, uit vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde.

Antifascisten, die er inmiddels achter waren gekomen dat de fascho's ondanks het demonstratieverbod hun actie door willen laten gaan, kozen ditmaal voor een actievorm die enigszins afwijkt van hetgeen de laatste tijd te doen gebruikelijk is. Een groep antifa's zou die zaterdag voor het stadhuis een manifestatie houden, waarvoor openlijk zou worden opgeroepen. Een 'volggroep' zou proberen de bewegingen van de neonazi's nauwlettend in de gaten te houden. Mochten de neonazi's in Rotterdam toch de straat opkomen, dan zou de politie dat moeten verhinderen.

De trend van de antifa's de laatste tijd was om het protest juist op de plekken te laten klinken dr waar extreem-rechts zich manifesteert. Met andere woorden: zo dicht mogelijk bij de tegenstander. Het plaatselijke initiatief van vorige week zaterdag in Rotterdam was er op gericht om de confrontatie uit de weg te gaan. Tevens wenste de organisatie geen actievoerders in hun midden, die getooid zouden zijn met helmen en/of bivakmutsen en knuppels. Dergelijke antifascisten zouden "weg worden gestuurd".

Manifestatie

Zaterdag om 12 uur verzamelen de eerste Rotterdamse fascho's zich in hun belangrijkste stamcaf The Dragon aan de Pannekoekstraat. Deze kroeg is pas een half jaar geopend. De klandizie is er echter zo minimaal, dat de eigenaar denkt er financieel voordeel aan te hebben de neonazi's toe te laten. De neonazi's drinken wat en maken af en toe een wandelingetje door de stad. Van grote groepen rechtse activisten is echter geen sprake.

Om 14 uur begint de antifascistische manifestatie op de stoep van het stadhuis. Het protest wordt georganiseerd door de Anti Fascistische Actie Rotterdam in samenwerking met het Stedelijk Antifa Overleg. De actie van 25 personen verloopt relaxed, omstanders krijgen een folder overhandigd. De aanwezige journalisten vinden er echter niet veel aan; men lijkt vooral op de confrontatie met extreem-rechts te wachten. Na een uur of twee wordt de manifestatie beindigd en gaat ieder weer z'n eigen weg.

De neonazi's echter willen zich aan het einde van de middag nog even van hun beste kant laten zien. Ze willen een korte maar krachtige actie doen en zich hierbij op laten pakken. Doet het in hun ogen altijd goed in de media. Zo'n vijftien van die types lopen nogal omzichtig naar het stadhuis, waarna Freling en Kusters de klassieke hakenkruisvlag (met op de plaats van het swastika het keltenkruis) ontvouwen. In de kortste keren worden er elf neonazi's opgepakt. Verderop in de stad worden er nog eens vijf, in het bezit zijnde van een katapult en een spandoek met swastika, van de straat geplukt.

Op de Coolsingel staat ook de auto van de volggroep geparkeerd. De arrestatie van de fascho's wordt op de gevoelige plaat vastgelegd. Even later wil de politie de auto doorzoeken, waarvoor de inzittenden de auto dienen te verlaten. "Vuurwapen", klinkt het opeens, waarna de drie 'volgers' worden gearresteerd. Naderhand bleek dat het slechts om een gaspistool ging. Na enige uren kwam iedereen weer vrij.

FAP

De Fundamentalistische Arbeiders Partij (FAP) is een nieuw initiatief van het ANS, met een knipoog naar de onlangs in Duitsland verboden Freiheitliche Arbeiter Partei. Het ANS wil een legale partij beginnen. Wat voor enorme aanhang ze hebben, bleek afgelopen zaterdag. De afgelopen tijd hebben de initiatiefnemers van de FAP door laten schemeren zich te laten inspireren door persoonlijkheden als Ghadaffi, Kim Il Sung, presidente Gonzalves, Apo Ocalan en Arpaslan Trkes.

Bij de actie in Rotterdam waren onder meer de volgende personen betrokken: Michael Petri (Deutsche Nationalisten), Martijn Freling (ANS, Gauleiter Rotterdam, CP'86 gemeenteraadslid), Constant Kusters (JFN '94, ANS), Eite Homan (ANS Bereichsleiter Niederlande), Ren van Tubergen (ANS, CP'86, adjudant van Freling) en P.M. van Os (CP'86 deelraadslid Rotterdam-Delfshaven, ANS).

Freling heeft kortgeleden zijn laatste waarschuwing gehad van de CP'86. Na het recente proces tegen de partijtop van de CP'86 is de heersende politieke lijn van de partij nu om naar buiten toe gematigd over te komen. De actie van 6 juni is daar nogal mee in tegenstrijd. De verwachting is dan ook dat Freling de partij wordt uitgezet. Het is vooralsnog niet duidelijk in hoeverre de neonazi's van Kring Rotterdam hem zullen volgen.

De nieuwe sterke man in de Rotterdamse regio wordt dan waarschijnlijk de Spijkenisser Marcel Hoogstra, die altijd al aanhanger is geweest van de 'gematigde' lijn. Hoogstra, van beroep aannemer, is voorzitter van de CP'86 gemeenteraadsfractie in Spijkenisse. Vermoedelijk is hij ook de persoon die het congres van de CP'86 in Valkenswaard organiseerde. Verder gaat het verhaal de ronde dat hij een van de prominentste figuren is binnen de Nationalistische Veiligheids Dienst. (Antifa R'dam)

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1995